Ontspanning26.04.2022

7 favoriete shows in Puy du Fou, die je écht moet gaan zien


Puy du Fou is hét themapark van Frankrijk waar je van de ene verbazing in de andere gaat vallen. Het is na Disneyland in Parijs het grootste attractiepark van hetb land, zonder achtbanen maar mét indrukwekkende (of zeg maar gerust overweldigende) show.

Met 20 shows om uit te kiezen is er een zeer breed aanbod waar – als je het op je gemak wilt doen – twee volle dagen in Puy du Fou voor moet uittrekken. Hieronder vind je onze eigen lijst van de zeven meest aansprekende shows, in willekeurige volgorde. Al is de eerste in veel opzichten wel dé uitschieter.

1. Le Signe du Triomphe

Onze eerste kennismaking met Puy du Fou begon letterlijk in een gigantisch Gallo-Romeinse arena/amfitheater met een capaciteit van maar liefst 7.000 toeschouwers, Le Signe du Triomphe (het teken van triomf). Op dat moment heb je werkelijk nog geen flauw idee hoe het er hieraan toe gaat. Bijzonder is de sfeer in de arena waar Galliërs onder luid gejuich van het publiek alvast een verbale strijd aangaan met een groepje Romeinen. Het draagt in ieder geval bij aan de beleving dat hier iets gaat gebeuren.

Het lijkt allemaal rustig te beginnen met een grote parade, maar voordat je het doorhebt zit je midden in een aantal stevige vechtpartijen tussen beide kampen die uitmondt in wagenrennen zoals je die ooit alleen hebt kunnen zien in Ben Hur. Het is werkelijk zinderend. En net als je denkt, dit is dan wel hét hoogtepunt van Le Signe du Triomphe komt de Puy du Fou-factor (het laddertje) om de hoek. Het gigantische bouwwerk muteert naar alle kanten en verandert in een gigantisch Romeins schip.

Alsof dat nog niet genoeg is gaat de vloer open en draait het schip zich 360 graden, compleet met kanonnen en vuur. Iedereen die hier voor het eerste is zit met stijgende verbazing te kijken. Dit laatste is allemaal nieuw in 2022. Tot de vorige editie lieten ze hier, nadat de arena tot een kooi werd omgetoverd, een aantal leeuwen los. Om veel (goede) redenen is besloten daarmee te stoppen. De totale voorstelling van Le Signe du Triomphe duurt maar liefst 30 minuten.

Le Signe du Triomphe: wagenrennen zoals je het nog nooit gezien hebt.
Le Signe du Triomphe: wagenrennen zoals je het nog nooit gezien hebt.
Le Signe du Triomphe. Kasteel wordt schip van 60 meter en dat laat je gewoon ronddraaien
Le Signe du Triomphe. Kasteel wordt schip van 60 meter en dat laat je gewoon ronddraaien

2. Les Vikings

Welke relatie Vikings precies met Frankrijk hebben weten we niet precies, maar duidelijk wordt dat ze elkaars vrienden nooit zijn geweest. Alles speelt zich af in een ruim 200 meter breed dorpje. Alleen al door de afmetingen kom je ogen te kort. Het is ongelofelijk hoeveel verschillende scènes zich hier tegelijkertijd afspelen.

Echt spektakel wordt het bij Les Vikings als er eerst een grote Vikingboot van een heuvel afdaalt in het meer voor het dorp. Dat moet het zijn, maar niet op Puy du Fou. Een compleet Vikingschip stijgt op uit water met acteurs die blijkbaar heel lang kopje onder kunnen. We verklappen verder maar niets maar ook hier ben je wederom verbaast. En dé tip: ga zo hoog mogelijk zitten als je een beetje overzicht wilt hebben. Het is vrijwel onmogelijk om alles waar te nemen.

Les Vikings: Het nu nog verlaten dorpje
Les Vikings: Het nu nog verlaten dorpje
Les Vikings: een Vikingschip komt omhoog uit het water..
Les Vikings: een Vikingschip komt omhoog uit het water..

3. Le Bal des Oiseaux Fantômes

Er zijn in Frankrijk genoeg grote roofvogelshows te vinden die echt spectaculair zijn. Op Puy du Fou hebben ze daar hun eigen vertaling van gemaakt. Het publiek zit voornamelijk op twee gigantische podia (ook weer goed voor een paar duizend mensen). De show met uilen, valken, gieren, arenden, pelikanen en condors speelt zich af tussen beide podia en over de hoofden van de toeschouwers.

Waarom Le Bal des Oiseaux Fantômes (vrij vertaald) de dans van de spookvogels wordt genoemd is niet helemaal duidelijk maar het spektakel is er niet minder om. Het begint allemaal heel beschaafd en eindigt in een complete chaos van meer dan 150 grote vogels die door elkaar over onze hoofden heen vliegen. Wat daarvoor gebeurt? Het klinkt eentonig, maar gaat je wederom verbazen. Hoeveel trainingsjaren dit moet hebben gekost lijkt niet in te schatten.

Le Bal des Oiseaux Fant\u00f4mes: met een paar duizend man naar een vogelshow..
Le Bal des Oiseaux Fantômes: met een paar duizend man naar een vogelshow..
Le Bal des Oiseaux Fant\u00f4mes: Roofvogels en nog eens roofvogels
Le Bal des Oiseaux Fantômes: Roofvogels en nog eens roofvogels

4. Mousquetaire de Richelieu

De Musketiers van Richelieu zijn niet weg te denk uit de Franse geschiedenis dus ook niet op Puy de Fou. In een theater met 2.500 zitplaatsen (afmeting 140 x 60 meter) speelt zich een verhaal af over het zigeunermeisje La Sérafina die graag wil optreden in het theater en natuurlijk verliefd raakt op een Musketier.

Het is een groot spektakel van dans en gevechten waarbij het gehele podium wordt gebruikt. Er zijn zinderende paardenshows waarvan de show met alleen ‘blue light’ echt geweldig is en flamenco dansen op een volledig blank staand dorpsplein. De amusementswaarde van Mousquetaire de Richelieu is zeer hoog en zoals vrijwel alles op Puy Du Fou ongekend.

Les Mousquetaire de Richelieu: De stalmeester opent de show
Les Mousquetaire de Richelieu: De stalmeester opent de show
Les Mousquetaire de Richelieu: Dansen op een blank staand dorpsplein
Les Mousquetaire de Richelieu: Dansen op een blank staand dorpsplein

5. Le Dernier Panache

Wie blijkbaar in Nederland de musical Soldaat van Oranje heeft gezien gaat de techniek van Le Dernier Panache direct herkennen. Ook bij Le Dernier Panache zit je op een gigantische tribune die 360 graden ronddraait en je meeneemt langs een aantal verrassende scènes die te maken hebben met de geschiedenis van de Vendée, de streek waar zich ook Puy du Fou bevindt. Het is tevens het verhaal over het leven van François-Athanase Charette de la Contrie, met de bijnaam Charette.

Le Dernier Panache is een aaneenschakeling van alles wat je bij totaaltheater met zang, dans, actie en acrobatiek kunt bedenken. En ook hier wordt weer volop gebruik gemaakt van paarden die in vrijwel alle shows terugkomen. Andere vergelijkbare shows zijn: Le premier Royaume, La renaissance du château en Les amoureux de Verdun. (Allen niet geschikt voor jonge kinderen)

Théâtre des Géants

Voor deze meer dan bijzondere bezoekerservaring is er een speciale theaterzaal gebouwd: het Théâtre des Géants. Dankzij de draaiende tribune wordt je als toeschouwer meegenomen langs een 360° decor, als een soort mechanisch platform op een levende filmset! Om het beeld allemaal nog wat realistischer te maken worden de echte decors aangevuld met hoge resolutie videoprojecties.

De voorstelling van Le Dernier Panache werd in 2016 verkozen tot Beste Europese Creatie en ontving het een aantal maanden later in Los Angeles de titel van Beste Creatie Wereldwijd.

Le Dernier Panache: Over de geschiedenis van de Vend\u00e9e
Le Dernier Panache: Over de geschiedenis van de Vendée
Le Dernier Panache: ronddraaien in een 360 graden theater
Le Dernier Panache: ronddraaien in een 360 graden theater

6. Le Secret de la Lance

Het is ons niet gelukt de riddershow ‘Le Secret de la Lance’ (het geheim van de speer) zelf te gaan bekijken maar volgens iedereen is dit net als de bovengenoemde shows een absolute ‘must see’. Het aantal stunts en acties, uiteraard wederom met veel paarden, rond een verlaten kasteelruïne schijnt zich in een moordend tempo af te spelen. Voor liefhebbers van ridders is dit echt een hoogtepunt op Puy du Fou. Het is ook een van de shows die kinderen echt zal aanspreken.

Le Secret la Lance (Het geheim van de speer): vooral kinderen gaan dit geweldig vinden
Le Secret la Lance (Het geheim van de speer): vooral kinderen gaan dit geweldig vinden
Le Secret la Lance: Ouderwetse riddergevechten
Le Secret la Lance: Ouderwetse riddergevechten

7. Les Noces de Feu (avondshow)

Het advies is om twee dagen Le Puy de Fou te bezoeken. Het betekent dat je minimaal één avond gaat doorbrengen op het park en getrakteerd wordt op een avond die je niet snel gaat vergeten. Als de zon eenmaal is verdwenen en plaats maakt voor de maan gaat zich voor je op een meer een show afspelen waarbij na afloop je verbazing nog wat verder is toegenomen. Je hebt dus een meer, daar blijkt een pianist overheen te glijden, samen met een violiste maar daar blijft het niet bij.

En eigenlijk moeten we niet meer verklappen. Hooguit dat er in Les Noces de Feu (het huwelijk van vuur) een complete wereld uit het water naar boven komt, wederom met dansers en acteurs die ook hier heel lang kopje onder zijn geweest. De finale is een never-seen-before. We zijn zelf nog steeds bezig met het uitzoeken van hoe alles mogelijk wat ook water kan branden. Misschien dat we Hans Klok maar eens gaan bellen, die weet misschien meer want Les Noces de Feu…

Les Noches de Feu: 20 minuten later
Les Noches de Feu: 20 minuten later

Speciale evenementen voor 45e verjaardag

Puy du Fou viert dit jaar zijn 45e verjaardag. Naast alle grote themashows organiseert het park dit jaar ook nog twee grote evenementen.

La Nuit des Feux Follets

De drie grootste vuurwerkmeesters ter wereld zijn op vrijdag 16 september uitgenodigd in Puy du Fou om hun krachten en talenten te bundelen voor een uniek lichtspektakel. Deze ‘hemel schilders’ zoals zij worden genoemd zijn afkomstig van 3 verschillende continenten en nemen het tegen elkaar op in ‘La Nuit des Feux Follets’, een competitie op het gebied van creativiteit en originaliteit. Deze speciale avond wordt afgesloten met een show van het eigen vuurwerk team van Puy du Fou.

La Foulée des Géants

La Foulée des Géants is een hardloopwedstrijd op 8 oktober die alleen verlicht is met fakkels, in een grandioos decor met volop verrassingen. Het is een uniek hardloopevenement voor sportievelingen die zich graag laten verrassen. Puy du Fou heeft verschillende parcours uitgestippeld in het hartje van zijn shows, de tuinen en het bos. Te midden van de shows zullen ruim 4.000 lopers zich een weg banen door het park, langs een parcours van 10 km of 19km. Een loopwedstrijd voor kinderen vindt plaats op zondag 9 oktober.

Foule\u0301e des Ge\u0301ants: Credits: Puy du Fou
Foulée des Géants: Credits: Puy du Fou
Les Noches de Feu: een prachtig meertje tegen zonsondergang
Les Noches de Feu: een prachtig meertje tegen zonsondergang

Bezoek Puy du Fou

Wil jij dit bijzondere attractiepark in Frankrijk zelf een keer ervaren? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Puy du Fou ligt in de Vendée in Frankrijk, op 850 kilometer van Utrecht. Met de trein naar Nantes is een goede optie. Goedkope treintickets boek je online via NS International. Vanaf het station in Nantes rijden bussen naar Puy du Fou.
  • Nantes is een goede plek om te verblijven. Hotels boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Maisons du Monde Hotel & Suites midden in het centrum.
  • Of boek een complete vakantie naar de Vendée via TUI.
  • Liever kamperen? Vacanceselect heeft mooie campings in deze regio.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De Loirevallei is een bijzondere regio in Frankrijk, vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen loopt. Het is de regio van de beroemde kastelen zoals het kasteel van Chenonceaux of Chambord. Het is ook de regio van de...

Algemeen30.11.2023

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei