Ontdek Puy du Fou: het populairste themapark van Frankrijk

Ontdek Puy du Fou: het populairste themapark van Frankrijk

+ 7 shows die je móét gaan zien

Vorig artikel Volgend artikel

In een driehoek met Nantes en Angers ligt misschien wel een van de verborgen pareltjes van Frankrijk. En helemaal voor liefhebbers van groots spektakel en show. Het themapark Puy du Fou is na Disneyland Paris het tweede grootste amusementspark van Frankrijk, met bezoekersaantallen waar andere parken jaloers op zijn. Ruim 2,3 miljoen bezoekers weten Puy du Fou ieder jaar te vinden. Toch is het park in Nederland nauwelijks bekend en het is de hoogste tijd om daar eens verandering in te brengen.

Geen achtbanen maar spektakel in Puy du Fou

Puy du Fou is een themapark wat betekent dat je hier geen attracties gaat vinden zoals duizelingwekkende achtbanen en torens waar je 80 meter omlaag stort. In Puy du Fou zijn vrijwel alle attracties verbonden aan een stukje geschiedenis van Frankrijk. Dat lijkt misschien als je dit leest een beetje saai maar niets is minder waar.

De meeste shows en attracties zijn echt ongekend en hebben een hoog never-seen-before-gehalte. De liveshows duren ongeveer 20 minuten met uitschieters naar een half uur. Zeker de grote shows (met 2.500 tot 7.000 toeschouwers per voorstelling) zijn ware spektakelstukken die je tot de laatste minuut en vaak op een zeldzame manier gaan verrassen.

Puy_Du_Fou_Amfitheater_buitenkant
De prachtige Arena of Amfitheater, de plek waar Galliers en Romeinen strijden
Puy_Du_Fou_Amfitheater_show
Van binnen met een enthousiaste menigte klaar om de Galliërs aan te moedigen
Puy_Du_Fou_Labyrinth
Het gigantische park is een labyrinth van shows en ander entertainment

In Puy du Fou is alles mogelijk, ook het onmogelijke

Puy du Fou heeft de lat voor zijn thematische shows hoog gelegd waarna er toch nog iemand kwam met een laddertje om die lat nóg wat verder omhoog te leggen. De shows zijn soms complete filmscènes in supergrote theaters (arena) met een maximale capaciteit van 7.000 toeschouwers. Dat extra stukje lat betekent meer dan je denkt. Wat je gaat zien is ongelofelijk en vaak genoeg denk je "nee nee, dit kan écht niet".

Zo komt er tijdens een van de shows een compleet Vikingschip met behoorlijke afmetingen naar beneden gegleden van een heuvel. Een toren wordt omvergetrokken en van een fikkie stoken zijn ze ook niet vies. Dit alles speelt zich af in de buitenlucht in dorpstafereel van minstens 200 meter breed, waar echt overal actie is te ontdekken.

En dan als je denkt "dit was te gek" komt er plotseling een tweede Vikingschip langzaam uit het water omhoog. Je weet niet wat je ziet. Maar goed, de lat ligt dus extra hoog. Op het dek staan een aantal Viking-broeders. Natuurlijk zijn dat poppen denk je, dan nee, in Puy du Fou zijn de poppen echte mensen die direct beginnen te knokken. Tien minuten later, na een spectaculair gevecht, springen ze weer terug aan dek om zich daarna met boot en al opnieuw onder water te laten zinken. De 2.000 bezoekers van deze show klappen hun handen kapot. Welkom op Puy du Fou waar alles mogelijk is. De naam van dit themapark is dan ook maar op één manier te vertalen: de heuvel van de gekken.

Puy_Du_Fou_Le_Mystere_de_La_Perouse
Beelden zijn taboe op Puy du Fou, acteurs zorgen overal voor een levensechte ervaring
Puy_Du_Fou_Mousquetaire de Richelieu
Gigantische theaters, goed voor 2.500 toeschouwers
Puy du Fou heeft de lat echt heel hoog gelegd, waarna er toch nog iemand kwam met een laddertje om die lat nóg wat verder omhoog te leggen.
- Henk de Hooge

20 shows die je verrassen en doen verwonderen

Op dit moment zijn er in totaal 20 shows in Puy Du Fou die zijn onderverdeeld in meerdere categorieën. Het grootste spektakel kun je verwachten in de grote themashows als 'Le Signe du Triomphe' en 'Les Vikings'. Daarnaast zijn er een aantal 'kleinere shows' en zogenaamde interactieve shows waar je zelf door de scènes moet lopen. Ook hier zijn overal acteurs aanwezig om het allemaal nog net wat realistischer te maken.

Het absolute hoogtepunt van Puy du Fou is een 30 minuten durende strijd tussen Galliërs en de Romeinen (Le Signe du Triomphe) in de immense arena. Voorafgaand aan deze show laten de duizenden bezoekers duidelijk blijken dat de Romeinen hier nog steeds niet welkom zijn. De sfeer is ongekend, zeker als je beseft dat je hier naar een voorstelling gaat kijken. Het lijkt allemaal echter dan het in werkelijkheid is.

Acteurs en vrijwilligers

In totaal werken op Puy du Fou zo’n 2.000 mensen fulltime aan de shows. Gezien het grote aantal voorstellingen is het een dagelijkse puzzel omdat je je ook vooraf al kunt inschrijven voor een bepaalde show. Op basis van die inschrijvingen wordt er ieder dag vroeg in de ochtend een nieuw programma met aanvangstijden gedrukt in de huisdrukkerij. Het betekent voor de vele acteurs iedere dag een verrassing hoe laat en waar ze die dag moeten optreden. Het kan dus zijn dat een acteur in verschillende voorstellingen moet spelen. Voor iedere rol is er altijd een back-up aanwezig. Bedenk dat er shows zijn met tussen de 50 en 100 acteurs, nog los van de figuranten.

Naast deze acteurs zijn er nog een aantal andere zeer goed getrainde acteurs met vier poten of met vleugels. In vrijwel alle shows worden paarden ingezet. Ook voor deze dieren ligt de lat hoog. In de arena gaan ze letterlijk met vierspanners volle bak, dansen en acteren ze met alleen blue-light en een volledig donkere zaal met 2.500 kijkers en zijn ze onderdeel in vrijwel alle actiescènes. Ook de vogelshow 'Le Bal des Oiseaux Fantômes' is van een ongekend niveau. Hier doen niet slechts een klein aantal roofvogels aan mee, nee in Puy du Fou zijn dat er een veelvoud. In de finale worden er bijna 150 tegelijkertijd losgelaten.

De man van het laddertje laat een blik met 50 ooievaars los

Je zit met verbijstering te kijken wat er allemaal rondvliegt. En dan komt de man van het laddertje weer voorbij, want in de totale hectiek van al die vogels laat iemand ook nog een blik met 50 ooievaars los. Kun je die dan ook africhten? Ja, in Puy du Fou blijkbaar wel. Naast al die acteurs zijn er ook nog eens 3.000 vrijwilligers/figuranten beschikbaar die meewerken en helpen bij de shows en het park.

Op de vraag aan een van de fulltime medewerkers of werken in Puy du Fou 'a way of living is' is kun je het antwoord wel raden, ja ik denk van wel. Idem op de vraag of je ooit nog wel eens een andere baan zou willen hebben, Als het hier op Puy du Fou is wel. Het is veelzeggend, voor wie er werkt lijkt Puy du Fou hun leven volledig te beheersen.

Puy_Du_Fou_Dorpje
Oude dorpjes op Puy du Fou zoals je ze ook nog in Frankrijk gaat vinden
Puy_Du_Fou_medewerkers
Medewerkers op Puy du Fou, hier werken is echt heel leuk
Puy_Du_Fou_Huisfotograaf
De huisfotograaf van Puy du Fou, nu zelf op de foto
Puy_du_Fou_dorpsomroeper
De dorpsomroeper van Puy du Fou, 4 uur eerder als acteur in een andere show
Puy_du_Fou_Hotel
Overnachten kun je ook op het park, bijvoorbeeld in deze gezellige huisjes op het water

Must see shows van Puy du Fou

Met 20 shows om uit te kiezen wordt het nog lastig om de dagen in dit park in te vullen. Daarom geef ik je graag advies. Onze zeven favoriete shows zijn (in willekeurige volgorde):

 • Le Signe du Triomphe
 • Les Vikings
 • Le Bal des Oiseaux Fantômes
 • Mousquetaire de Richelieu
 • Le Dernier Panache
 • Le Secret de la Lance
 • Les Noces de Feu

Hier lees je meer over de zeven leukste shows in Puy du Fou die je absoluut niet mag missen!

Ook kleinere shows op Puy du Fou zijn de moeite waard

Le Mystère de La Pérouse is een van de vier interactieve shows op Puy de Fou en gelijk degene die ook een bijzonder ervaring is. Bij deze shows wandel je als het ware door het decor waar naast een totale beleving ook acteurs aanwezig zijn. Het verhaal van Le Mystère de La Pérouse speelt zich af op een schip wat het grootste deel van de tocht in redelijk zwaar weer terecht is gekomen. Hoe dat eraan toe gaat is een verrassing. Speciale effecten maken het allemaal des te leuker.

Puy_du_Fou_Mystère_de_La_Pérouse.j
Puy du Fou: Le Mystère de La Pérouse
Puy_Du_Fou_Le_Grand_Carillon_show
Puy du Fou: Le Grand Carillon, een van de kleinere shows
Puy_du_Fou_Les Chevaliers_Table Ronde
Puy du Fou: Les Chevaliers de la Table Ronde met King Arthur

Vive La France

Het is opmerkelijk dat Puy du Fou toch redelijk onbekend of onbemind is in Nederland. De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat het park volledig gericht is op Frankrijk. De voertaal is Frans, de medewerkers zijn Frans en het gaat vooral over de Franse geschiedenis. Reclame ga je er niet tegenkomen. Ook ontbreken grote voedsel- en fastfood ketens op het uitgestrekte park. Toch zijn er genoeg locaties waar je heerlijk en uiterst betaalbaar kunt eten. De restaurants en afhaalrestaurants bieden je een diversiteit van de Franse keuken, een verademing ten opzichte van veel andere parken. Je kunt er zelfs maaltijden bestellen via een eigen app van Puy du Fou (Apple en Android).

Er is wel wat Engelstalige documentatie aanwezig en je kunt in de eerdergenoemde app met behulp van een koptelefoon bij een aantal shows nagesynchroniseerd (bij voorkeur met een koptelefoon) meeluisteren. De werkelijkheid is echter ook dat veel shows visueel zo bijzonder sterk zijn dat ook zonder tekst je de shows moeiteloos en met evenveel plezier kunt bekijken. Handig is wel van te voren even de introductie van het verhaal te lezen.

Puy du Fou en kinderen

Tijdens de seizoensopening begin april op Puy du Fou waren er redelijk wat gezinnen met jonge kinderen op het park aanwezig. En dat was best opvallend want er wordt in de grote shows behoorlijk wat oorlog gevoerd en er vallen ook genoeg slachtoffers. Het is allemaal uiterst realistisch doordat alles wordt opgevoerd door acteurs die dit dagelijks meerdere keren doen. Mede om die reden zijn zeker een aantal shows niet direct geschikt voor te jonge toeschouwers al is dat aan de ouders zelf om te beoordelen. De geschiedenis van Frankrijk is levendig maar ook met veel strijd en veel bloed en dat zie je op Puy du Fou duidelijk terug.
Puy_du_Fou_Souvenirwinkels
Gezelliheid troef
Puy_Du_Fou_Fastfood
Geen fastfood restaurants op Puy du Fou

Puy du Fou España in Toledo

Het succes van Puy du Fou wordt internationaal. Inmiddels is in Toledo (Spanje) een tweede park geopend. Natuurlijk met een kopie van alle technische mogelijkheden en kennis vanuit Frankrijk. De opzet van het park is identiek. Hier gaan de verhalen over de Spaanse geschiedenis en zijn er inmiddels vijf shows te zien. Jaarlijks breiden ze in Toledo uit met telkens een nieuwe show.

Inmiddels is Puy de Fou ook gestart in China, waar eveneens een zelfde themapark wordt gebouwd in de omgeving van Shanghai. Gezien de grootte van dit werelddeel, de ongekende historie en de drang van China om alles na te maken (maar dan groter) zal dit op den duur wel een sensatie worden. In Frankrijk wordt er met een interval van drie jaar telkens een nieuwe show ontwikkeld en gebouwd.

Puy du Fou is een aanrader voor iedereen die in deze regio op vakantie gaat en ook iets wil meekrijgen van de geschiedenis van Frankrijk. En anders is het ook een goede reden om de Vendée weer eens opnieuw te gaan ontdekken. De plaatsen Nantes, Angers en Les Sables-d'Olonne liggen op korte afstand en wijnliefhebbers weten ook nog wel redenen te bedenken.

Meer weten? Bekijk de website van Puy du Fou.

Puy_du_Fou_Toledo
Puy du Fou in Toledo

Bezoek Puy du Fou

Wil jij dit bijzondere attractiepark in Frankrijk zelf een keer ervaren? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

 • Puy du Fou ligt in de Vendée in Frankrijk, op 850 kilometer van Utrecht. Met de trein naar Angers is een goede optie. Goedkope treintickets boek je online via NS International. Vanaf het station in Angers rijden bussen naar Puy du Fou.
 • Deze busdienst tussen het TGV-station van Angers en Puy du Fou is uitsluitend verkrijgbaar op reservering. Een transfer duurt ongeveer 1,5 uur en rijdt drie keer per dag.
 • Nantes is een goede plek om te verblijven. Hotels boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Maisons du Monde Hotel & Suites midden in het centrum.
 • Of boek een complete vakantie naar de Vendée via TUI.
 • Liever kamperen? Vacanceselect heeft mooie campings in deze regio.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....