Als er één regio is in Frankrijk waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten, is dat de Bourgogne wel. Bourgondisch genieten kan echter op veel verschillende manieren, zo ervaarde ik tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne.
Bij de Franse regio Bourgogne (Bourgondië – op zijn Nederlands) zul je wellicht direct denken aan rode wijn, brood, kaas en grote stukken vlees. Lachende en snel pratende Fransmannen en Françaises genieten er samen van aan gezellige houten tafels. Maar Bourgondisch genieten kan op heel veel manieren, zo ervaarde ik eind mei 2015 tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne. Bij deze vijf restaurants en hotelletjes at en sliep ik het allerlekkerst.
Caves Madeleine in Beaune
In het plaatsje Beaune overnachtten we in de chambre d’hote (een soort Franse bed & breakfast) van een Frans echtpaar. Hun ‘Clos de la Challangette’ bleek een heus landgoed met twee complete huizen die je kon huren én twee pipowagens (om in te slapen!) voor de romantici onder ons. Een aanrader an sich dus, maar dat is niet waar ik heen wil. Het Franse echtpaar tipte ons namelijk zó een leuk restaurantje: Caves Madeleine in Beaune, op slechts tien minuutjes rijden van Clos de la Challangette. Caves Madeleine werd in mei 2014 geopend door chefkok Martial Blanchon. Martial is anders dan andere chefkoks. Niet alleen is hij verassend jong (en knap), maar ook is het concept van zijn restaurant wat anders dan we van traditionele chefs gewend zijn.
Caves Madeleine is een klein restaurantje met slechts een handjevol tafels. Eén daarvan is de eyecatcher: een enorm lange houten tafel, die voor een wand met honderden wijnflessen staat. Mensen kunnen – bij gebrek aan vrije tafels – aanschuiven aan de lange tafel, en kunnen bestellen wat er die dag op de kaart staat. Martial werkt met verse producten van het moment, dus het is altijd maar afwachten wat je voor je neus krijgt. Maar van de bisque d’écrevisses (rivierkreeftjessoep) en de parelhoen tot de gougère (kaassoesjes uit de Bourgogne) en de asperges met gepocheerd ei en champignons: het was allemaal overheerlijk. De sfeer is ongedwongen, en bij elke gang kregen we van onze ober in hipster-blouse een bijpassende, verrukkelijke wijn geserveerd.