Ontspanning13.08.2017

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld – voor op je bucketlist


Wij Hollanders kunnen wel ‘een aardig potje fietsen’. Als kind door weer en wind naar school, maar nu vooral recreatief. Dat fietsen ook behoorlijk avontuurlijk en spectaculair kan zijn bewijzen deze fietsroutes: we hebben de vijf mooiste routes ter wereld voor je verzameld. Je zal wel een beetje moeten trainen voordat je op reis kunt gaan, maar deze fietsroutes mogen zeker een plaatsje op je bucketlist krijgen.

1. Munda Biddi Trail – Australië

Voor het rijden van deze fietsroute moet je een heel eind reizen, dus bijzonder is het sowieso: naar West-Australië. De Munda Biddi Trail is een fietsroute van 1.000 kilometer die loopt van Mundaring (net iets buiten Perth) naar Albany aan de zuidkust. Geen rechte lijn natuurlijk, maar een off-road route door de natuur die je alleen op een echte mountainbike kunt doen. De Munda Biddi Trail is een van de langste mountainbike routes ter wereld.

Het landschap is spectaculair, je fietst door bossen over onverharde paden. De route is speciaal aangelegd voor fietsers dus je komt ook nauwelijks iemand anders tegen. Je moet er wel flink de tijd voor nemen om de hele Munda Biddi Trail te doen, want op die bospaadjes gaat het natuurlijk niet zo hard.

Uitkijken over de Australische westkust \u00a9 mundabiddi.org.au
Uitkijken over de Australische westkust © mundabiddi.org.au

2. Shimanami Kaido – Japan

Het Shimanami Kaido Cycling Path is een fietspad in Japan over een lengte van 78 kilometer, waarbij je van het ene eiland (Honshu) naar het andere (Shikoku) fietst. Daarbij fiets je over zes kleine eilandjes die met bruggen met elkaar zijn verbonden. Het Shimanami Kaido Cycling Path wordt ook wel de Nishiseto Expressway genoemd.

Een prachtige route om te fietsen, die begint in Onomichi en eindigt in Imabari. Weer terugfietsen kan wel, maar is niet echt een aanrader wegens de afstand. Je fiets kun je tegen betaling aan de andere kant weer achterlaten. Het uitzicht onderweg is schitterend en heel weids. Japanners verhuren overigens alleen gammele fietsjes, maar dat is juist weer de charme van deze fietsroute.

De Shimanami Kaido in Japan
De Shimanami Kaido in Japan

3. The Great Trail – Canada

In Canada vind je de waarschijnlijk langste fietsroute ter wereld: van kust naar kust en dat zonder ook maar één auto tegen te komen. The Great Trail is een route ter ere van het 150-jarig bestaan van Canada als land e sinds 1992 wordt aan deze route gewerkt.

De fietsroute loopt van de provincie Newfoundland aan de Atlantische Oceaan tot aan Vancouver Island aan de Stille Oceaan. Een fietsroute van maar liefst 24.000 kilometer lang… Daar ben je dus wel even mee bezig. Hier vind je er meer informatie over. De route die je aflegt neemt je mee over onder andere oude spoorwegen die door Canadian Pacific en Canadian National Railway zijn geschonken aan The Great Trail, eigenlijk net zoals de Vélo Francette in Frankrijk. En doordat eigenlijk niemand echt eigenaar is van de complete route, is dit het grootste project met vrijwilligers in Canada.

Van kust tot kust in Canada\u00a9 ronniechua - Fotolia
Van kust tot kust in Canada© ronniechua - Fotolia

4. Vélo Francette – Frankrijk

Aan schitterende fietsroutes in Frankrijk geen gebrek; zeker niet wanneer je benen sterk genoeg zijn om de Alpen of de Pyreneeën in te trekken. Legendarische routes zijn er genoeg, zoals de Marmotte die over beroemde cols als de Alpe d’Huez en Galibier gaat. Maar wil je wat vlakker fietsen, zeg maar wat meer recreatief, dan is de Vélo Francette de mooiste route.

De Vélo Francette is een relatief nieuwe fietsroute van 630 die van Quistreham in Normandië naar La Rochelle aan de Atlantische kust loopt. Deze fietsroute is een puzzel, die niet via gewone wegen gaat, maar via Voie Vert’s: fietspaden over oude spoorbanen die speciaal geprepareerd zijn, landweggetjes, bospaden, oevers langs de rivier en verder alle denkbare soort wegen. Schitterend om te rijden!

Je kunt de Vélo Francette overigens nog uitbreiden met een extraatje: La Vélodysseé. Vanuit La Rochelle fiets je dan naar het eilandje IIe d’Oleron, een pareltje aan de Franse kust.

De V\u00e9lo Francette is een van de mooiste fietsroutes door Frankrijk
De Vélo Francette is een van de mooiste fietsroutes door Frankrijk

5. North Sea Cycle Route – rondje rond de Noordzee

Deze route maakt zoals de naam al aangeeft een rondje rond de Noordzee: ook wel de Internationale Noordzeeroute genoemd. Het leuke aan deze route is dat je dus ook in Nederland kunt beginnen, want dat is ook een deel van de fietsroute. De North Sea Cycle Route is in totaal 5.932 kilometer lang en gaat door België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Engeland en Schotland. Op de meeste plaatsen fiets je ook redelijk dicht langs de kust, dus het uitzicht is ook nog eens top. En op deze manier zie je ook nog eens een hoop landen in Europa!

De North Sea Cycle Route; een rondje rond de Noordzee\u00a9 Sam Smith - Adobe Stock
De North Sea Cycle Route; een rondje rond de Noordzee© Sam Smith - Adobe Stock
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?