Ontspanning06.09.2018

Gers: het onontdekte Toscane van Frankrijk


Je moet er wat voor over hebben, maar wie van wijn, het goede Franse leven en het uitgestrekte groene en glooiende landschap houdt, moet absoluut richting het Zuid-Westen van Frankrijk. Naar Gers, het onontdekte Toscane van Frankrijk.

Gers ligt in Occitanië en is een uitgestrekt landbouwgebied met als ‘grote’ stad Condom – inderdaad, een opvallende naam voor een stad. Er wonen in dit uitgestrekte gebied weinig mensen en men zegt zelfs dat het één van de dunst bevolkte en meest landelijke gebieden van Europa is. Je treft er dan ook weinig toerisme aan. De natuur heeft hier in de zomermaanden twee goede smaken: enerzijds heb je er vele honderden wijnboeren die het landschap met hun druivenranken kleur geven, anderzijds vind je er ook volop schitterende zonnebloemvelden. Ik heb me laten vertellen dat de zonnebloemvelden non-stop in beweging zijn, waardoor het landschap er ieder jaar weer compleet anders uitziet. Ben benieuwd volgend jaar!

Het Toscane van Frankrijk

In Gers vind je, verspreid in het glooiende landschap een aantal typische Franse dorpjes. Een van de best bewaarde geheimen is dat maar liefst vier dorpjes uit deze regio op de lijst van mooiste dorpjes van heel Frankrijk staan. Het gaat hierbij om de dorpen Fources, Montreal Du-Gers, Larressingle en La Romieu. Deze liggen allen in een straal van 15 kilometer en zijn dus heel goed samen te bezoeken wanneer je op vakantie in Gers bent. De combinatie van deze aantrekkelijke, historische en bovenal leuke dorpjes met het glooiende uitgestrekte landschap doen mij denken aan het Italiaanse Toscane. Er is echter één groot verschil: namelijk de rust! Gers is nog onontdekt door de massa, als vakantieganger ervaar je op een ontspannen manier de schoonheid van deze regio. Een betere en mooiere plek om volledig tot rust te komen ga je in het zuiden van Frankrijk zeker niet vinden.

Overal waar je kijkt zie je groene wijnvelden
Overal waar je kijkt zie je groene wijnvelden
Dit soort lieflijke dorpjes doet me aan Toscane denken
Dit soort lieflijke dorpjes doet me aan Toscane denken

Gers ontdekken met de auto

Wanneer je met de auto of camper over de vaak landelijke wegen van de regio Gers reist, begrijp je waar het spreekwoord als een god in Frankrijk vandaan komt. Hier is het rustig, is er geen sprake van stress en de lokale bevolking is ongelofelijk gastvrij en behulpzaam. Het is een pareltje in het zuiden van Frankrijk wat absoluut nog niet massaal ontdekt is door de toeristen.

En dat wil men hier overigens ook graag zo houden. Het leven is goed. Men zit relatief dicht bij de ruwe en spectaculaire westkust, binnen twee uur sta je aan de voet van de Pyreneeën en ook de drukke oostkust is relatief dichtbij. Men is tevreden, kent elkaar en is trots.

Eenmaal in Gers kun je natuurlijk met de auto een aantal mooie wijnroutes rijden. De wijnboeren zijn gastvrij en geven je maar al te graag een kijkje in wereld van hun wijnen. Ga dus zeker langs bij een van de vele wijnboeren voor een rondleiding of een wijnproeverij. Nee, men is niet commercieel. Het maken van wijn is een passie en gaat al generaties terug in de tijd. En dankzij het klimaat – deze regio heeft de meeste zonnige dagen van heel Frankrijk – hebben ze er ook bijzonder goede en lekkere wijnen! Maar dat moet je natuurlijk ook zelf gaan proeven.

Overnachten doe je in Gers niet in een standaard hotel, maar in een prachtig Chateau
Overnachten doe je in Gers niet in een standaard hotel, maar in een prachtig Chateau
Het dorpje Montr\u00e9al is een must visit in Gers
Het dorpje Montréal is een must visit in Gers
Bijzonder overnachten doe je in Le Castel Pi\u00e8rre
Bijzonder overnachten doe je in Le Castel Pièrre

Gers ontdekken vanuit de lucht

Uren rijden door het uitgestrekte gebied met een oldtimer, camper of je eigen auto geeft je rust en moet je absoluut doen. Zelf mocht ik ook per minivliegtuig het gebied ontdekken. In het plaatsje Nogaro is een klein vliegveld wat volledig door vrijwilligers wordt gerund. Vliegen doe je hier in een zogenaamde microlight, een ultralicht motorluchtvaartuig waar ruimte is voor maximaal twee personen. Een bijzondere ervaring en absoluut een van de dingen die je in Gers gedaan moet hebben!

Zodra je op een paar honderd meter boven de wijnvelden vliegt begrijp je de titel van dit artikel. Het is fascinerend om de diverse kleuren, wijnvelden en fraaie dorpjes in dit heuvelachtige landschap vanuit de lucht te mogen bekijken. Want ook vanuit de lucht wordt duidelijk dat Gers gelijkenissen vertoont met Toscane. Bij helder weer kun je ook de toppen van de Pyreneeën zien liggen en besef je hoe dicht je eigenlijk in de buurt van de bergen bent. Vanuit de lucht zie je heel goed op de heuvels de verschillende dorpjes liggen.

In het onontdekte gebied tref je weinig hotels aan. Maar dat wil niet zeggen dat je hier niet bijzonder kunt overnachten, want er zijn wel veel oude kastelen en landhuizen te vinden. En dat is vaak net even leuker dan een standaard hotelletje. Een aantal van deze authentieke kastelen zijn tientallen jaren geleden door vaak jonge mensen gekocht, verbouwd en volledig gerenoveerd tot bed & breakfast of hotel. Midden in Gers, vlakbij de stad Condom, vind je in het dorpje Lagraulet du Gers het kasteel Le Castel Pierre aan. Celine en Julien zijn een jong stel die het kasteel volledig hebben gerenoveerd. Naast dat je hier kunt slapen, is dit een perfecte locatie voor bijvoorbeeld een wijncursus, wijnproeverij of een Armagnac-proeverij.

Tijd om te gaan vliegen en de regio van boven af te bekijken!
Tijd om te gaan vliegen en de regio van boven af te bekijken!
Fourc\u00e8s van bovenaf: wat een plaatje!
Fourcès van bovenaf: wat een plaatje!
We vliegen de route die ik ook gereden heb, langs de mooiste dorpjes van de regio
We vliegen de route die ik ook gereden heb, langs de mooiste dorpjes van de regio
Wat een bijzondere ervaring om boven deze mooie regio te kunnen vliegen!
Wat een bijzondere ervaring om boven deze mooie regio te kunnen vliegen!

Er is meer dan wijn: ontdek de Armagnac

Wijn proeven en drinken kun je hier maar al te goed. Maar er is meer: Gers staat bekend om zijn Armagnac. Het is in feite net als met champagne: alleen in dit gebied mag men Armagnac produceren die ook de officiële naam mag dragen. Het is zeker voor de oudere generatie iets wat ze drinken al water. Het is overal goed voor, zegt men. Wanneer je je wat ziek voelt, drink je Armagnac. Wanneer je wat te vieren hebt, drink je Armagnac. Wanneer je wilt ontspannen, drink je Armagnac. Armagnac is de oudste drank van Frankrijk en wordt al gedronken sinds de 12e eeuw.

Voor wie het drankje (nog) niet kent: Armagnac is een sterke likeurdrank en heeft minimaal een alcohol percentage van 40 procent. De drank is vandaag de dag niet echt populair onder jongeren en concurreert met onder andere Cognac en Whisky. Wat zijn doen is de witte Armagnac mixen om er cocktails van te maken, maar dat is volgens de oudjes in Gers natuurlijk vloeken in de kerk…

Armagnac wordt gemaakt van witte druiven. Het is een vrij traditioneel proces. Er zijn tal van Armagnac-domeinen in Gers te vinden, zoals Domaine Armagnac Delord, die je kunt bezoeken. Bij Armagnac Delord produceren ze zo’n 250.000 flessen per jaar, welke voornamelijk zijn bestemd voor de Russische markt. Ze exporteren tevens een behoorlijke hoeveelheid flessen aan de Verenigde Staten en China. De Armagnac Delord levert overigens ook aan de Sligro in Nederland, mocht je het hier ook een keertje willen proeven. Zoals gezegd is het maken van dit drankje een vrij traditioneel proces. Dit blijkt wel uit het feit dat ze fles voor fles het etiket voorzien van een officiële zegel en de dop als het ware met wax dicht maken. Een zeer tijdrovend proces, maar traditie is traditie. Overigens kun je Armagnac zeer goed bewaren. Boven op zolder bij Domaine Armagnac Delord liggen flessen uit het jaar 1900!

Er is meer dan wijn in Gers: proef ook eens Armagnac, h\u00e9t drankje uit deze regio
Er is meer dan wijn in Gers: proef ook eens Armagnac, hét drankje uit deze regio

Ik kan met recht zeggen dat Gers het onontdekte Toscane van Frankrijk is waar het leven goed, rustig en ongedwongen is. Een provincie naar mijn hart. De inwoners zin trots op hun regio en alles wat zij je te bieden hebben. Voor wijnliefhebbers, natuurliefhebbers en bourgondiërs is dit absoluut een tip voor een ontspannen vakantie. En ja, voor wie eigenlijk niet?

Op vakantie naar Gers

Wil jij op vakantie naar Gers in Frankrijk? Lees dan deze reistips even goed door.

Overnachten in Gers

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.

Gerelateerde artikelen

De 10 mooiste campings in Frankrijk

Naar de camping in Frankrijk: wie is er niet groot mee geworden. Frankrijk heeft zoveel campings, de een nog mooier en leuker dan de ander. In totaal heeft het land maar liefst rond de 2500 campings om uit te kiezen. Maa...

Zomer26.01.2022

De 10 mooiste campings in Frankrijk

Ontdek deze vier charmante dorpjes in Gers – in Zuid-West Frankrijk

Gers, de onontdekt regio in Zuid-West Frankrijk is wellicht nog het beste te vergelijken met het beroemde Toscane van Italië en daarmee een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk. Een belangrijk verschil met het It...

Ontspanning08.09.2018

Ontdek deze vier charmante dorpjes in Gers – in Zuid-West Frankrijk

Een camper roadtrip door Normandië mét baby!

Kamperen op de mooiste plekken met uitzicht op zee, de vrijheid om elke dag te zien wat de dag je brengt en mooie bezienswaardigheden bekijken. Een roadtrip met een camper dat leek ons een top idee! We huren een camper h...

Algemeen01.09.2018

Een camper roadtrip door Normandië mét baby!

Gorges du Verdon: het must see natuurwonder van Zuid-Frankrijk

Gorges du Verdon is een natuurwonder in Zuid-Frankrijk. Zo eentje die je een keer gezien moet hebben. Het is de grootste kloof die je in Europa zult vinden, op de grens van de Franse departementen Var en Alpes-de-Haute-P...

Natuur08.06.2018

Gorges du Verdon: het must see natuurwonder van Zuid-Frankrijk

De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!

Frankrijk is en blijft een van mijn favoriete vakantielanden. De zomervakanties met mijn ouders en broers op campings in de Dordogne, later ons eigen huis in de Dordogne, voor het eerst 'alleen op wintersport' met vriend...

Algemeen25.07.2015

De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!

Verder lezen over Frankrijk

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil