Ontspanning02.05.2018

Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu


De Inca Trail is het legendarische voetpad in Peru dat eindigt bij Machu Picchu, de mysterieuze stad van de Inca’s. Een tocht van een paar dagen die je meeneemt door een wisselend landschap. Omdat de Inca Trail enorm populair is, kan het er druk zijn op de route. Gelukkig is er een perfect alternatief, zeker zo mooi en met dezelfde eindbestemming. Doe de Salkantay Trek en sta aan het einde van deze trektocht oog in oog met Machu Picchu.

Machu Picchu: nog steeds een mysterie

Machu Picchu in Peru is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De stad werd rond 1440 door de Inca’s gebouwd en zo’n 100 jaar later weer verlaten. Pas in 1911 werd Machu Picchu herontdekt. Over de functie van de stad en het vertrek van de Inca’s zijn wetenschappers het tot op de dag van vandaag niet eens. Aan theorieën geen gebrek, maar de meeste wijzen in de richting van een voormalig buitenverblijf van de Incakoning. Machu Picchu zou het ultieme winterse toevluchtsoord zijn geweest, op een fenomenale plek, ver verscholen in de bergen.

Doordat de stad zo moeilijk te bereiken is, wordt in ieder geval aangenomen dat die ook toen al iets bijzonders moet zijn geweest. Het is niet alleen de schoonheid van de oude stad en zijn verscholen ligging, maar zeker ook het mysterie dat eromheen hangt dat de aantrekkelijkheid ervan opvoert. Dat Machu Picchu tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen is benoemd, zorgt wel voor een eindeloze stroom toeristen.

Tip: de Salkantay Trek kun je online boeken via Book a Trekking.

Machu Picchu: nog steeds een mysterie
Machu Picchu: nog steeds een mysterie

Je kunt met de bus en trein naar Machu Picchu, maar je treedt pas écht in de voetsporen van de Inca’s als je de tocht net als zij te voet aflegt. Dan doen veel reizigers dan ook. De Inca Trail is het meest legendarische wandelpad dat Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. Vanaf Cuzco trek je in een aantal dagen door de Heilige Vallei van de Inca’s, met Machu Picchu als de ultieme beloning voor al je inspanningen. Door zijn enorme populariteit is de Inca Trail eigenlijk té druk, waardoor een deel van zijn charme verloren gaat. Maar er zijn uitstekende alternatieven.

Doe de Salkantay Trek

De Salkantay Trek bijvoorbeeld; die is iets minder bekend, maar veel uitdagender én hij brengt je dichter bij de locals. Deze trektocht begint in Mollepata en na vijf (of zeven) dagen sta je oog in oog met een van de zeven wereldwonderen. Welke trektocht ook kiest, je kunt rekenen op een spectaculaire route door het steeds wisselende landschap van bergen, kloven, watervallen en stroomversnellingen. Zo loop je de ene dag door de subtropische jungle en de andere over een ijzige bergpas. De klassieke trektocht vanuit Mollepata naar Machu Picchu duurt vijf dagen en heeft een lengte van 74 kilometer, maar er zijn ook varianten van vier of zeven dagen mogelijk.

De Salkantay Trek is vernoemd naar de Salcantay, een bergtop op 6.271 meter hoogte in de Peruaanse Andes. Hoewel je tijdens het lopen van de Salkantay Trek niet op deze top zult komen, kun je de besneeuwde top wel zien liggen. Hoewel veel mensen voor deze tocht kiezen omdat er voor de Inca Trail bijvoorbeeld geen plaatsje meer vrij is, is dit echt veel meer dan een ‘goed alternatief’ of een tweede keus. Hoewel je niet precies in de voetsporen van de Inca’s treedt en hun toch naar Machu Picchu naboosts, is de Salkantay Trail een van de mooiste hikes die je ooit zult doen.

Klaar voor een trektocht van vijf dagen naar Machu Picchu
Klaar voor een trektocht van vijf dagen naar Machu Picchu
Het uitzicht onderweg: dit is vijf dagen genieten
Het uitzicht onderweg: dit is vijf dagen genieten
Er zijn paarden mee die onze tassen dragen
Er zijn paarden mee die onze tassen dragen
Onderweg komen we deze nieuwsgierige koe tegen
Onderweg komen we deze nieuwsgierige koe tegen
Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!

Vijf dagen hiken. Of toch niet?

Wil je Machu Picchu met eigen ogen zien, dan hoef je niet per se een van deze voettochten te maken. Je kunt er ook op een andere manier komen (met de trein en bus) maar dat maakt je bezoek niet per definitie bijzonder. Het gaat namelijk om de beleving, en als je met de trein en de bus gaat dan mis je die beleving en is het misschien wel gewoon een attractie waar je naar staat te kijken. Vooral het laatste stuk is namelijk heel toeristisch, met wachtrijen op de trap. Als je vroeg bent dan kun je nog ergens even alleen zijn, maar daarna is heel druk.

De voldoening die je krijgt wanneer je zelf gelopen hebt is zoveel meer en daar zal je echt nog veel langer plezier van hebben dan wanneer je de trein en de bus neemt. Wanneer je de Salkantay Trail doet dan is de route zo uitgestippeld dat je ’s morgens vroeg aankomt bij Machu Picchu – nog voor de zon opkomt – en je je volledig kunt overgeven aan de zonsopkomst boven dit wereldwonder. Een onvergetelijke ervaring!

Tips voor het doen van de Salkantay Trek

Voordat je aan deze trektocht begint is het wel goed om je in te lezen. Het is een pittige tocht waarbij een basisconditie toch wel vereist is. Hier lees je een aantal tips voor het doen van de Salkantay Trek.

  • De Salkantay Trek is perfect voor als je last minute besluit deze tocht te gaan doen. Deze trail heeft namelijk een betere beschikbaarheid dan de Inca Trail en is ook goedkoper. Wil je per se deze trektocht doen, dan kun je dit natuurlijk het beste van tevoren reserveren, maar over het algemeen heb je ook last minute nog een plaatsje om mee te gaan.
  • Je mag een tas met ongeveer vijf kilo meenemen die de paarden voor je zullen dragen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf een rugtas meenemen met je spullen die je nodig hebt voor overdag.
  • De periode tussen mei en oktober is de beste reistijd voor de Salkantay Trek: dit is namelijk het droge seizoen.
  • Goede wandelschoenen en waterdichte outdoor-kleding is wel een must, dus zorg dat je die bij je hebt / aan hebt.
  • En ook wandelstokken zijn prettig, zeker op de dagen dat je naar beneden gaat is het fijn om met stokken te lopen.
  • Je bent hier op een flinke hoogte en als je niet de tijd neemt om daar aan te wennen kun je behoorlijk ziek worden. Plan je reis naar Peru dus zo dat je eerst een aantal dagen in Cuzco verblijft voordat je aan deze trektocht gaat beginnen. Of doe deze trektocht aan het einde van de rondreis door Peru, het is de perfecte afsluiter!
Uitzicht op het eeuwige ijs van de Salcantay
Uitzicht op het eeuwige ijs van de Salcantay
We lopen langs dit prachtige bergmeertje
We lopen langs dit prachtige bergmeertje
Een van de dorpjes waar we stoppen om te overnachten
Een van de dorpjes waar we stoppen om te overnachten
Salkantay-Trek-eten
Salkantay-Trek-eten
Een prima onderkomen voor de nacht
Een prima onderkomen voor de nacht
Mocht je ook een rondreis door Peru maken dan wil je dit echt niet missen!
Mocht je ook een rondreis door Peru maken dan wil je dit echt niet missen!

Op reis naar Peru

Wil jij de Salkantay Trek doen? De tofste hike van Peru? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Elles Beumers

Elles is marketing- en communicatieadviseur bij de Rabobank en een echte sportsfreak. Ze is gek op hardlopen, trailrunning en fietsen. Voor Travelvalley schrijft ze over actieve vakanties, want van stilzitten houdt Elles niet!

Gerelateerde artikelen

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Voor op je bucketlist: Rainbow Mountain in Peru

Wanneer je denkt aan een reis door Peru, denk je waarschijnlijk gelijk aan Machu Picchu. Het indrukwekkende Inca-rijk en wereldwonder. Maar ten zuidoosten van Cusco, diep in de Andes, vind je bergen in de kleuren van de...

Natuur01.11.2016

Voor op je bucketlist: Rainbow Mountain in Peru

Machu Picchu: alles wat je moet weten over dit wereldwonder in Peru

Ben jij jouw bezoek naar Machu Picchu in Peru aan het plannen? Dan ben je er nu vast al achter dat dit een behoorlijke opgave is en een goede voorbereiding vereist. Laat je niet afschrikken want een bezoek aan dit wereld...

Algemeen25.10.2016

Machu Picchu: alles wat je moet weten over dit wereldwonder in Peru

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Machu Picchu werd in 2007 uitgeroepen tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen en sindsdien prijkt een bezoek aan Peru op menig bucketlist. Volkomen terecht natuurlijk, want deze Incatempel hoog in de bergen is een bez...

Algemeen08.06.2015

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Verder lezen over Peru

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

Peru en het culturele erfgoed van de Inca’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Machu Picchu is een absoluut hoogtepunt, maar wist je dat in de hele Cusco-regio nog tal van andere Inca-vindplaatsen hebt?

Natuur30.05.2024

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Het is mogelijk om eindelijk weer naar steeds meer verre bestemmingen af te reizen. De Verenigde Staten ontvangen toeristen vanaf 8 november en ook andere landen openen hun deuren. Dat is wat ons betreft heel goed nieuws...

Vliegen07.11.2021

Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Thailand, Peru, Costa Rica en meer landen
Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Niets is lekkerder dan een frisse cocktail tijdens het mooie weer. Het is tijd voor een keer wat anders als de bekende Mojito of Cosmopolitan. Heb je weleens gehoord van de Peruaanse cocktail Pisco Sour? Deze cocktail...

Lifestyle04.04.2020

Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Peru is een van de mooiste landen in Zuid-Amerika. Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, ingesloten tussen de Grote Oceaan, het Andesgebergte en de jungle van de Amazone. Het is een groot en rijk land, zeker wat cu...

Algemeen07.12.2018

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Een heel aantal meters boven de Heilige Vallei van Cuzco in Peru ligt de Skylodge. Die bestaat uit drie transparante 'capsule suites' en een keuken/eetkamer die vierhonderd meter boven de vallei hangen aan een steile rot...

Vliegen25.05.2017

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Wel eerst even omhoog klimmen
Skiën in de zandduinen van Huacachina in Peru

Emma Dahlström en Jesper Tjäder uit Zweden zijn twee hele goede professionele skiërs, ze behoren tot het nationale team van hun land. Maar ze zijn ook reislustig, en als topskiërs moet je dat ook wel een beetje zijn....

Algemeen16.04.2017

Skiën in de zandduinen van Huacachina in Peru