Ontspanning29.08.2014

Het land van goulash en bier: de culinaire kant van Tsjechië


Ben je in Praag voor een heerlijke stedentrip? Of ga je hiken en klimmen in de Tsjechische rock cities? Laten we eerlijk zijn: dan wil je wel lekker eten en drinken. Keus genoeg gelukkig! Dit zijn de culinaire hoogtepunten van Tsjechië.

Goulash

Bijna nergens smaakt de goulash zo lekker als in Tsjechië. Oorspronkelijk komt deze maaltijd natuurlijk uit Hongarije, maar ook in Tsjechië is het super populair. Waar je ook komt, goulash staat op zowel de lunch- als de dinerkaart. Meestal is het een van de goedkoopste gerechten die je kunt bestellen, maar zeker ook een van de lekkerste.

Goulash wordt vaak gemaakt van rundvlees en als het wildseizoen is, heb je geluk. Dan is het vlees nog lekkerder. Het vlees wordt heel langzaam gestoofd en staat uren te pruttelen. Het resultaat is heerlijk: het is super mals en smaakvol. De saus wordt vaak op smaak gemaakt met bier, want ook daar zijn de Tsjechen natuurlijk dol op. Als je in Tsjechië bent en van vlees houdt, dan kun je de goulash dus niet overslaan.

Knoedels

Sommigen vinden ze heerlijk, anderen vinden er maar weinig aan: knoedels. De Tsjechen zelf zijn er in ieder geval er gek op. Ze kunnen goulash niet los zien van knoedels. De platte, vochtige broodjes worden vaak gemaakt van gestoomd wit brood. Ze zien eruit als plakjes van een broodje bapao. Veel hoofdgerechten worden geserveerd met knoedels, als vervanging van aardappelen.

Eerlijk is eerlijk: niet iedere toerist vindt ze lekker. Heel aantrekkelijk zien ze er niet uit en als je weet dat ze vaak van oud brood gemaakt worden, krijg jij vast ook niet meteen zin om een portie te bestellen. Maar de knoedels zijn in veel varianten te krijgen en dus is er voor iedereen wel een lekkere te vinden. Voor de vleesliefhebbers worden ze gevuld met kip of rund. En als je meer van zoet houdt, vult de kok ze bijvoorbeeld met pruim of abrikoos. Een heerlijk toetje!

Bier

Ben je een bierliefhebber? Dan zit je in Tsjechië helemaal goed. De Tsjechen zijn gek op bier. Al jaren zijn ze de grootste bierdrinkers van de wereld. Gemiddeld drinkt een Tsjech zo’n 150 liter per jaar! En niet alleen drinken, maar ook brouwen kunnen ze goed. In Tsjechië worden 500 verschillende bieren gemaakt.

Het beroemdste biertje is de Budvar, die je vast ook kent als Budweiser. Budvar komt uit de stad České Budějovice, dat in de zuid-Bohemen ligt. Het biertje heeft een mout- en hopsmaak en is bitter. Vind je die niet lekker? Dan zit er tussen die 499 andere biertjes vast wel een die je wel lust. Probeer bijvoorbeeld een Bernard of een Gambrinus.

Verwacht in Tsjechië geen bescheiden biertje, want een standaard glas is een halve liter. Ook als je denkt dat je een wat kleinere variant hebt besteld, krijg je meestal een flinke. Helemaal niet erg natuurlijk, want ze zijn hartstikke lekker. En het is bovendien super goedkoop. Voor een biertje betaal je gemiddeld 1 euro. Dus leer het woordje ‘pivo’ maar uit je hoofd!

Goulash met knoedels moet je een keer eten in Tsjechi\u00eb 
Goulash met knoedels moet je een keer eten in Tsjechië 

Becherovka

Dit drankje is vernoemd naar de man die het uitvond: Josef Vitus Becher. Becherovka werd voor het eerst gemaakt in 1807. In de negentiende eeuw werd het vooral gebruikt als medicijn, maar nu is het nog steeds razend populair.

Becheroka is te vergelijken met de Nederlandse kruidenbitter. Het drankje is heel smaakvol. Niet zo gek, want het is gemaakt van 32 verschillende kruiden en specerijen. Verder zit er suiker en natuurlijk alcohol in, 38 procent. Welke ingrediënten er verder in Becherovka zitten, is een groot geheim. Slechts twee werknemers van de fabriek kennen het recept. 

Het beste moment om een lekkere koude Becherovka te drinken is na het eten. Maar het is ook een populair shotje tijdens het uitgaan in de kroeg. En als je de pure Becherovka te sterk vindt, kun je ook gewoon om het mixje Beton vragen, Becherovka gecombineerd met tonic.

Becherovka: Tsjechische kruidenbitter!
Becherovka: Tsjechische kruidenbitter!

Met dank aan: czechtourism.com.

Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Tsjechië

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

Over de hele wereld vind je lange hangbruggen voor voetgangers. Dat zijn spectaculaire wandelingen die veel toeristen trekken. In China heb je een aantal lange hangbruggen en ook in Europa zijn er een paar te vinden. Zo...

Natuur17.03.2022

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

geopend mei 2022
Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Praag, de stad die schittert van de barok, waar Kafka bijna om elke hoe van de stad aanwezig is en waar romantiek de rode leidraad is. Bijna iedereen is er wel een keertje geweest. Allemaal kennen we de rondvaarten over...

Stedentrips12.10.2020

Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Dat Tsjechië het fantastische 'Reuzengebergte' heeft, wist je misschien al. Maar wist je ook dat hierin zoveel wonderen te zien zijn, en dat Tsjechië – de Bohemen gewoon een absolute must-go-to is? Ik was er op bezoe...

Natuur29.09.2020

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Als je naar een stad reist betekent dat ook dat vaak dat je dóór een stad reist. Die ervaring weet onafhankelijk filmmaker Alex Soloviev heel goed te vangen in zijn korte film genaamd 'Prague Moves' die allerlei versch...

Stedentrips26.07.2017

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het Clementinum (in het Tsjechisch: Klementinum) is het voormalig jezuïetencollege in Praag. Vandaag is het een museum en vind je er de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het eerste Mozarteum van de wereld en een unieke...

Stedentrips05.01.2016

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het voormalig Jezuïetencollege in Praag en tegenwoordig de Nationale Tsjechische Bibliotheek.
Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

Villa Tugendhat in het Brno (Tsjechië) is het absolute meesterwerk van modernistische architectuur. De villa werd in 1930 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in opdracht van Joodse echtpaar Fritz...

Stedentrips15.12.2015

Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

De architectuur is zo uniek dat UNESCO in 2001 besloot deze op de lijst van werelderfgoed te plaatsen.
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Brno is de leukste kerststad van Tsjechië Op zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Praag ligt Brno, de tweede stad van Tsjechië. Praag is met z’n vele historische gebouwen en miljoenen bezoekers de onbetwiste publi...

Stedentrips11.12.2015

De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!