Ontspanning28.04.2019

Het ultieme vakantiegevoel tijdens een weekendje Ameland


Een weekendje weg of een vakantie boeken? Veel mensen vergeten dat Nederland haar eigen eilanden heeft. En dan heb ik het niet alleen over Aruba of Curaçao, want die zijn inderdaad ver weg. Het gaat hier natuurlijk over de Waddeneilanden. Hou de weersvoorspellingen in de gaten, huur een camper en ga eens voor een weekendje Ameland. Gegarandeerd dat je zelfs met slechts één nachtje slapen, het gevoel hebt alsof je een week op vakantie bent.

De Waddeneilanden

Ken je ‘m nog? De TV-TAS van de Aardrijkskundeles vroeger. Het ezelsbruggetje om de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden te onthouden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Tussen deze eilanden liggen overigens nog een paar kleine onbewoonde eilanden en zandplaten. En niet alleen Nederland heeft Waddeneilanden, want een gedeelte behoort tot Duitsland of Denemarken. Het meest bijzondere aan de Waddeneilanden? Ze zijn voortdurend in beweging. De eilanden verplaatsen zich door de stroming van het water steeds een beetje van west naar oost. Om die reden zijn de dorpen van de Waddeneilanden vaak aan de linkerkant gevestigd en zijn er zelfs een aantal dorpen ‘verdronken’.

De temperatuur op de Waddeneilanden is altijd een paar graden lager dan op het vaste land. Dat heeft natuurlijk alles met de wind te maken. Op een eiland heb je veel meer zee wind, waardoor het al snel wat frisser aan kan voelen.

Tip: ook heel tof om te doen is een roadtrip langs álle Waddeneilanden. Hoe je dat doet lees je hier.

Uitgestrekte duinen en mooie natuur. Dit is voor velen de reden om naar Ameland te gaan!
Uitgestrekte duinen en mooie natuur. Dit is voor velen de reden om naar Ameland te gaan!
Op Ameland zijn de I AM letters nog wel populair ;-)
Op Ameland zijn de I AM letters nog wel populair ;-)

Rust op eiland Ameland

Op het eiland zijn nu nog vier dorpen te vinden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Ook op Ameland is een dorp (Sier) door het ‘wandelen’ van het eiland verdronken. Samen vormen de dorpen één gemeente Ameland waar zo’n 3.600 inwoners te tellen zijn. Dat zijn er niet veel, maar de ruimte op Ameland wordt goed besteed. In het hoogseizoen komen er namelijk wel 10x zo veel toeristen als inwoners op het eiland. Is het dan druk op het eiland? Nee, want alle toeristen verspreiden en verplaatsen zich over het hele eiland. Daarbij zijn er weinig jongeren die voor een feestvakantie naar het eiland komen. Texel of Terschelling zijn daarvoor beter geschikt. Houdt dat in dat het eiland saai is en je er alleen heen wilt gaan wanneer je minimaal een 50plusser bent? Nee, ook niet. Ameland is een eiland waar genoeg te doen en te zien is en waar je, als je wilt, het hele weekend actief bezig kunt zijn. Maar ook twintigers en dertigers hebben soms behoefte aan een weekend wat rustiger aan doen en ook daar is Ameland meer dan geschikt voor.

Hoe kom je op Ameland?

Een ding moge duidelijk zijn; je moet met de boot naar Ameland. Vanaf de Friese plaats Holwerd vertrekt er zo’n 25 keer per dag een veerboot richting het eiland. Ga je te voet of met de voets naar de overkant, dan kan dat met een snelle boot (20 min). Wil je, net als ons met een camper of auto naar de overkant, dan kun je alleen met de veerboot (50 min) de oversteek maken. Op de de website van Wagenborg Passagiersdienstenkun je een afvaartoverzicht per dag zien. Zorg altijd dat je de overtocht van tevoren reserveert. Waar je ook in Nederland vandaan komt, het weekend weg of de vakantie begint vanaf het moment dat je op de boot stapt.

VVV Ameland

Zodra je op Ameland bent aangekomen, is het raadzaam om even bij de VVV langs te gaan. Niet alleen hebben zij de laatste informatie over openingstijden en leuke dingen om te doen, je kunt ook direct de tickets voor bijvoorbeeld de Robbentochten of Strandexpress kopen.Dat scheelt een hoop tijd om het e.e.a. uit te zoeken. Overigens heeft de winkel van de VVV ook hele mooie windjacks, vesten en of buitenschoenen te koop. Handig, voor wanneer je die vergeten bent mee te nemen. De winkel en het informatiepunt van VVV Ameland is, wanneer je van de boot afkomt, na ongeveer 5 minuten rijden aan de rechterkant te vinden (vlak voor de rotonde).

Camping Kiekduun

De VVV kan je ook helpen om een geschikt hotel of in ons geval camping te boeken. Zo zijn wij bij Camping de Kiekduun terecht gekomen. Deze camping ligt in het dorpje Buren en is geschikt voor alle leeftijden. Voor de kinderen hebben ze veel speeltoestellen, voor de 65-plussers speciale lodges om in te verblijven. Voor de twintigers en dertigers is het vooral ideaal dat er op loopafstand een campingwinkel, supermarkt, zwembad, meerdere restaurants, fietsverhuurwinkel en natuurlijk het strand te vinden is. Eigenlijk zijn alle faciliteiten aanwezig die je nodig hebt tijdens het weekend weg. Het douche- en toiletgebouw is super schoon en niet onbelangrijk; voorzien van wc-papier. Scheelt je toch weer een loopje met wc-rol in de hand bij hoge nood.

Het voordeel van een camper, is dat je direct na aankomst al kunt gaan genieten. Auto parkeren, aansluiten op de stroomvoorziening van de camping, zonnescherm naar beneden, stoeltjes uit en genieten maar. Onze camper was van alle gemakken voorzien. Een toilet én een douche aan boord. Maar natuurlijk moet ook de camper eens in de zoveel tijd geleegd worden. Voor het toiletgebouw is daarom een speciale plek gemaakt om de camper te kunnen legen. Camping de Kiekduun probeert zich in te zetten voor een schoon Ameland en gaan daarom bewust om met het milieu. Omdat de afvalverwerking op een eiland sowieso lastiger is dan op het vaste land, probeert de Kiekduun haar gasten bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Daarnaast gebruiken ze waterbesparende apparatuur in het toiletgebouw en maken ze gebruik van zonnepanelen. Strandpaviljoen Sjoerd hoort bij camping de Kiekduun en is in 2016 en 2017 verkozen tot meest duurzame strandpaviljoen van Nederland.

Huur een camper en je bent binnen no time in vakantiemodus.
Huur een camper en je bent binnen no time in vakantiemodus.
En zeg nou eerlijk, ze hebben de leukste huisdieren
En zeg nou eerlijk, ze hebben de leukste huisdieren
Verse kibbeling en een pok\u00e9bowl. Bij restaurant StrAnders kun je heerlijk eten.
Verse kibbeling en een pokébowl. Bij restaurant StrAnders kun je heerlijk eten.

Zoals gezegd zijn het strand, de strandtenten en andere restaurants allemaal op loopafstand. Zoek je een leuke plek voor ontbijt, lunch of diner, ga dan eens naar Restaurant StrAnders. Dit restaurant ligt tussen de camping en de strandopgang in en heeft een menu vol verse vis en ander goed eten.

Last but not least; neem tijdens je verblijf eens een kijkje bij de alpaca’s tegenover de receptie. Deze grappige beesten zijn nog eens anders dan de koeien, geitjes en schapen die je in groten getale in de weilanden van Ameland zult zien.

Een weekend weg naar Ameland

Heb je nu ook zin om een weekend weg naar Ameland te boeken, dan heb ik nog een aantal handige tips voor je.

Boek je reis

  • Om op Ameland te komen moet je de veerboot nemen. Deze vertrekt in Holwerd en het is slim om deze wel van tevoren te reserveren.
  • Overnachten op Ameland kan op een hoop verschillende manieren, van campings en knusse bed & breakfast tot luxe hotels. Via Booking kun je alle mogelijke accommodaties op het eiland boeken.
  • Het hippe Hotel Nobel in Ballum is echt een aanrader (mét toprestaurant). En ook Van Heeckeren Hotel in Nes is een topplek om te verblijven.
  • Wil je liever in een vakantiepark op Ameland verblijven? Kijk dan eens naar de vakantieparken van Landal en Roompot op het eiland.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Nederland

8x dit wil je doen op Terschelling met kinderen

Voor het ultieme vakantiegevoel moet je op Terschelling zijn. Het is één grote speeltuin voor kinderen. En met een idyllisch duingebied, 80 kil0meter aan schitterende fietspaden en knusse dorpen is Terschelling wat mij betreft een van de leukste bestemming voor een vakantie in eigen land.

Algemeen19.07.2024

8x dit wil je doen op Terschelling met kinderen

10 dingen die je moet doen als je op Texel bent

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland. En absoluut een prachtige bestemming voor een weekendje weg, of een ontspannen langere vakantie. Van de witte zandstranden tot de vele schapen en schitterende natuur: op het unieke eiland vind je dit allemaal. En meer. Daarom geven we je 10 tips + bonustips! Texel wordt steeds bekender, zelfs Lonely Planet ontdekte ons 'eigen' Texel al. Ben je nog niet op dit eiland geweest? Overweeg het dan zeker als je op zoek bent naar een bestemming voor een weekendje weg in Nederland. T...

Ontspanning16.07.2024

10 dingen die je moet doen als je op Texel bent

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

In de prachtige Gooi-en Vechtstreek staat een landhuis dat is omgebouwd tot chique hotel: Flora Batava in Nieuwersluis. Van de kamers tot de ligging en het heerlijke eten in het restaurant: van een of meerdere nachtjes in dit hotel krijg je geen spijt!

Ontspanning27.06.2024

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

aan de Vecht in Nieuwersluis
Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Verder lezen over Weekendje weg

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

Gent is een van de mooiste steden van België. Het is zo'n stad waar je naar blijft terugkeren. De middeleeuwse gebouwen, vriendelijke Gentenaren en geweldige horeca zijn de beste ingrediënten voor een dag of weekend weg. Wij geven 10 handige tips met de leukste dingen om te zien en doen in Gent!

Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Niets is zo fijn als ontspannen met je vriendinnen een weekendje weg. Even quality time samen. Uit je hoofd, samen op avontuur (of op boevenpad, wat jij wilt), volop genieten van het leven, cocktails lurken, shop till you drop, slappe lach, mooie steden ontdekken, de hele dag op het strand luieren of lekkere wijn drinken.

Ontspanning10.06.2024

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!