Ontspanning03.11.2017

In 72 uur ontstressen in dit Zweedse glazen huisje


Een paar dagen in de natuur is goed voor iedereen. Niet alleen de frisse buitenlicht is goed voor je, ook het uitzicht en de stilte om je heen dragen bij en zorgen ervoor dat je je mentaal beter gaat voelen. Ontstressen gaat bijna vanzelf. Dat blijk nu ook uit onderzoek: wetenschappers stuurden vijf mensen met een stressvol bestaan de Zweedse natuur in om ze 72 uur te laten doorbrengen in een bijzondere accommodatie. En wat bleek: het stressniveau bleek met maar liefst 70 procent te dalen, aldus een Zweedse professor uit Stockholm. En daarom nodigt Zweden iedereen uit om als een Zweed te ontspannen in deze bijzondere accommodatie: de 72 Hour Cabin. Maar… je kunt deze glazen cabine alleen boeken voor 72 uur; geen uurtje meer of minder.

Tip: zin in een waanzinnige roadtrip? Check dan deze ultieme roadtrip door Zuid-Zweden!

Waarom natuur goed voor je is

De kwaliteit van leven is in Zweden heel erg hoog, zo blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Niet alleen is er volop ongerepte natuur om tot rust te komen, maar eigenlijk is het de complete levensstijl van de Zweden die daarvoor zorgt. Het is een zogenaamde ‘close to nature lifestyle’ met veel buiten zijn, actief zijn en dus vaak een gezonde buitenlucht om je heen.

De deelnemers aan het onderzoek verbleven in een glazen cabine en hadden allemaal een eigen huisje voor zichzelf. Na drie volle dagen in de glazen cabine in Zweden zakte hun bloeddruk, ook de hartslag was een stukje lager en tegelijkertijd steeg hun creativiteit en algehele welzijn.

72 Hour Cabin

De 72 Hour Cabin staat in Dalsland, in het westen van Zweden en ongeveer ter hoogte van Stockholm. En het leuke is dat jij dit glazen huisje nu ook kunt boeken om zelf te ervaren wat de Zweedse natuur en de rust met je doen.

Een van de leukste dingen aan een glazen huis is natuurlijk de nacht. Omdat je hier in Zweden helemaal geen last hebt van lichtvervuiling, slaap je op heldere nachten letterlijk onder een hemel van sterren. Het is alsof je buiten slaapt, maar heb toch het comfort van een dak boven je hoofd. En je kunt je ook voorstellen hoe bijzonder het is om wakker te worden in de 72 Hour Cabin. Je opent je ogen en bent midden in de natuur. Hoe heerlijk is dat?

De 72 Hour Cabin is gemaakt door een lokale student architectuur en werd ook door locals ontwikkeld. Het resultaat is een klein huisje met veel glas en hout. Er staat een bed in, er hangt een lampje en that’s it. Je kunt er met maximaal twee personen slapen.

Hoe heerlijk ziet dit huisje eruit?\u00a9 Jonas Ingman - Bruksbild
Hoe heerlijk ziet dit huisje eruit?© Jonas Ingman - Bruksbild
Midden in de natuur kom je pas echt tot rust\u00a9 Jonas Ingman - Bruksbild
Midden in de natuur kom je pas echt tot rust© Jonas Ingman - Bruksbild

De natuur van Dalsland

De 72 Hour Cabin vind je dus in Dalsland, een ruime, wilde en prachtige regio in het westen van Zweden. Om je heen vind je niets dan prachtige natuur zoals bossen en meren. Je gaat geen betere plek vinden om te fietsen, wandelen, klimmen, paardrijden, vissen of gewoon simpelweg relaxen. Want alleen al de omgeving is een uitstekende prikkeling voor je zintuigen!

72 Hour Cabin boeken

Je kunt de 72 Hour Cabin zelf ook boeken om een paar dagen door te brengen. Boeken kan dus alleen voor 72 uur. Er zijn meerdere 72 Hour Cabins te boeken, onder andere in Henriksholm in Dalsland, maar er zijn er nog meer. Op de website vind je de locaties van de glazen cabines en kun je ook meteen boeken. Een aantal dingen zijn inbegrepen in de prijs:

  • 72 Hour Cabin accommodatie
  • Ontbijt, lunch en diner
  • Fika: een momentje waarop je even ontspant met koffie, thee en iets lekkers
  • Je kunt een roeiboot gebruiken
  • Net als een vishengel
  • En er is een sauna; je bent immers in Zweden

Die drie dagen in de 72 Hour Cabin kosten je dan ongeveer 700 euro, maar je moet je wel bedenken dat je helemaal zen, ontspannen en uitgerust terug komt en een unieke ervaring achter de rug hebt. Ik zeg doen!

Wildkamperen in Zweden

Wist je trouwens dat je overal in Zweden mag wildkamperen? Mocht je na een verblijf in dit glazen huisje helemaal weg zijn van de natuur in Zweden, dan kun je er na de drie dagen wellicht nog lekker met een tentje op uit! Er zijn maar een paar regels rondom wildkamperen in Zweden: je moet enige afstand bewaren van de huizen om je heen. Je moet aan de natuur en de mensen om je heen denken, alleen je voetstappen en niets anders achterlaten en alleen maar herinneringen mee naar huis nemen.

Hier wil je toch 72 uur naartoe om te ontstressen?\u00a9 Jonas Ingman - Bruksbild
Hier wil je toch 72 uur naartoe om te ontstressen?© Jonas Ingman - Bruksbild
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Zweden

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

Een zomervakantie in Zweden is steeds meer in trek. En dat begrijp ik volledig. De uitgestrekte Zweedse natuur is beeldschoon, zeker in de zomermaanden als alles bloeit. Je kunt er wandelen, fietsen en rondrijden zonder iemand tegen te komen, plonst overal waar je wil in een helder schoon meertje en komt hier volledig tot rust.

Zomer25.05.2024

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

Göteborg in Zweden is een van de vriendelijkste steden van Scandinavië. Compact, aantrekkelijk én goed bereikbaar. En heel groen: letterlijk en figuurlijk. Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld. Ook is er veel groen in de vorm van stadsparken en bomen in de stad te vinden. Dat maakt Göteborg tot een verrassend leuke stad voor een stedentrip!

Stedentrips29.12.2023

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

De Zweedse regio Dalarna wordt niet voor niets 'miniatuur Zweden' genoemd. Alles wat het land te bieden heeft vind je in deze beeldschone provincie, die in het midden van Zweden ligt. Van de karakteristieke rode huizen t...

Natuur03.07.2023

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

+ 6 mooie stops
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken