Ontspanning07.01.2017

Op zoek naar de grenzen van Madeira


Uitdagend eiland met wilde natuur

Ik zit in mijn eentje aan een ontbijttafel in een overvol restaurant. Om me heen zie ik koppels van ver in de zestig of over de zeventig. Sommige zitten zwijgend tegenover elkaar, andere delen een sinaasappel of een plak cake. Het is pas zeven uur in de ochtend, maar iedereen hier is klaar om de deur uit te gaan. Alle hotelgasten hebben hun korte broeken al aan, de veters van hun wandelschoenen stevig gestrikt en die gaan pas weer los aan het einde van de dag.

Ik ben op Madeira, het eiland dat bij Portugal hoort, maar dichterbij Afrika ligt. Madeira ligt erbij alsof het ooit met haast in de zee is gesmeten. Het is een gigantische rots midden in de Atlantische Oceaan. Dit is het geboorte-eiland van Cristiano Ronaldo, maar het contrast tussen de voetballegende en het eiland kan niet groter. Madeira is ruig en ongepolijst. Het heeft hoge kliffen waar de zee roekeloos tegenaan dendert. In de dorpjes en stadjes van het eiland draait het niet om glitter of glamour of zien en gezien worden. Er hangt een relaxte sfeer en iedereen is vooral aan het genieten van het fijne klimaat en de mooie natuur. Jonge, hippe mensen mijden het eiland, maar pensionados boeken massaal vakanties naar Madeira. Het eiland heeft daardoor de stempel van ‘saai’ en ‘slaperig’ gekregen. Maar is dat terecht? Of lopen die jonge, hippe mensen een fantastisch vakantieoord mis?

De ruige kust van Madeira
De ruige kust van Madeira
Prachtig uitzicht op zee
Prachtig uitzicht op zee

Ogen dicht en springen

Als ik in de ontbijtzaal om me heen kijk en daarna naar mijn eigen wandelschoenen die ik voor de gelegenheid heb schoongeborsteld, kan ik me bijna niet voorstellen dat daarbuiten een spectaculair eiland met wilde natuur op me wacht. Toch schijnt het zo te zijn. En ik ga vandaag op zoek naar de grenzen van Madeira.

Ik verlaat mijn hotel in de hoofdstad Funchal. Het is hier heerlijk warm, 22 graden en dat voor november. Maar in mijn rugtas zit een extra trui, want ik ben onderweg naar Ribeiro Frio, vertaald ‘koude rivier’. Die naam kreeg het natuurgebied natuurlijk niet voor niets: het ligt op meer dan 870 meter hoogte en daardoor kan het er behoorlijk fris en mistig worden.

En inderdaad; als ik een half uur later uit de auto stap, beland ik van de zomer in de herfst. Tussen de bomen van Ribeiro Frio hangen de wolken. De lucht is heerlijk fris. Beneden stroomt een rivier. Ik kijk ernaar en ik moet even slikken. Die rivier is niet warmer dan 10 graden en op het programma staat canyoning.

Na een half uur worstelen met mijn wetsuit ben ik klaar om het water in te gaan: ogen dicht en springen. Happend naar adem, vloekend en tierend kom ik boven water. Het is ijskoud. Maar dat went en al snel vind ik het fantastisch om hier te zijn. Ribeiro Frio is een van de mooiste plekken van Madeira. Terwijl ik in de rivier drijf, kijk ik omhoog naar de enorme kliffen die metershoog boven me uit doemen. Ik hoor bijna niets. Alleen de stromende rivier, het ruisen van de bladeren aan de laurierbomen, waar de ochtendzon doorheen probeert te breken.

Ik heb gekozen voor een beginnersparcours. Dat is prima te doen. Wandelend, klimmend, zwemmend, springend en abseilend volg ik de rivier. De laatste sprong is een paar meter hoog, met een uitstekende rots waar ik overheen moet springen. Ik neem de tijd. Aangemoedigd door mijn reisgenoten die allang beneden in het water liggen spring ik uiteindelijk toch. 3, 2, 1 …schreeuwend, opnieuw met mijn ogen dicht. En nee, daar zijn geen filmpjes van.

Canyoning in Ribeiro Frio
Canyoning in Ribeiro Frio
Dit is dus het `beginnersparcours`
Dit is dus het `beginnersparcours`
Abseilen: ook ik moet eraan geloven
Abseilen: ook ik moet eraan geloven

Om iedere hoek een ander landschap

In Madeira ligt achter iedere bocht een verrassing, andere natuur en een ander landschap. Van het begroeide woud in Ribeiro de Frio ga ik naar een duinachtig gebied. Ik ben onderweg naar mijn volgende uitdaging. Op ongeveer een uurtje rijden richting het westen ligt Bica da Cana.

Ik beland in een mysterieuze omgeving. Ik zie alleen een smal pad tussen de bomen, de rest van het bos ligt in de mist verscholen. Met een gehuurde mountainbike aan mijn hand tuur ik het pad af, dat in een scherpe bocht tussen de bomen verdwijnt. De grond is vochtig en het pad spekglad en ik kan me de laatste keer dat ik op een mountainbike zat niet eens meer herinneren. Toch gaan we een uitdagende trail volgen.

Nog geen minuut later sta ik weer naast mijn fiets. Bij de eerst bocht, die ook nog eens stijl naar beneden bleek te lopen, ben ik er al vanaf gesprongen. Nu moed verzamelen en weer verder. Na een kwartiertje ben ik gewend aan mijn mountainbike en laat ik me niet meer bang maken door de obstakels die ik onderweg tegenkom. Ik stuiter over de paden, die vol rotsen en kuilen zittten. Mijn voeten verdwijnen in het water als ik door een diepe plas rij. Ik haal maar net de overkant.

De tour eindigt in de Fanal-regio, tussen de dromerige laurierbomen. Madeira is een walhalla voor mountainbikers. Je kunt het jezelf zo lastig maken als je wilt. Er zijn zeer technische maar ook toegankelijke parcours. Waar je ook van houdt; het is heerlijk om door de bergachtige gebieden van Madeira te fietsen. Het is er kalm en rustig en onderweg ben ik niemand tegengekomen.

Mountainbiken in de mysterieuze omgeving van Bica da Cana
Mountainbiken in de mysterieuze omgeving van Bica da Cana

Op Madeira ervaar je vier seizoenen in één dag

Op Madeira kun je alle vier seizoenen in één dag krijgen, wordt wel gezegd. Na de zomer in Funchal, canyoning en mountainbike-tochten in het prachtige herfstweer is het nu tijd voor lente.

Die lente vind ik in het noord-westen van het eiland, bij de Ribeira da Cruz-rivier. Over het hele eiland zijn levada’s aangelegd, watergangen die het water uit de bergen afvoeren naar het drogere zuiden. Langs die levada’s lopen voetpaden, speciaal aangelegd voor de mannen die de levada’s schoonhouden. Maar de natuur waarin ze liggen, is zo mooi, dat ook hikers massaal gebruik maken van de paden. In totaal ligt er 2000 kilometer aan levada’s over het eiland.

Die wandelschoenen zijn dus niet voor niets geweest. De hike die ik voor de boeg heb heet Levada do Moinho en is zo’n 11 kilometer. De tocht begint rustig, met een laffe klim. Maar net als ik bang ben dat ik me ga vervelen, wordt de weg versperd door een enorme plas. Een aanloop nemen en maar hopen dat het goed komt. Daarna een supersmalle brug waarop ik mijn voeten niet eens naast elkaar kan zetten. Ik passeer watervalletjes. En dan; een enorme steile trap omhoog. Honderden treden.

Madeira alleen voor oudjes?

Absoluut niet. Madeira is een eiland met twee gezichten: aan de ene kant slaperig, aan de andere kant extreem. Het kan daarom nooit lang duren voordat ook andere jonge, actieve reizigers dit eiland ontdekken. Een vakantie op Madeira kun je zo actief maken als je zelf wilt. De wilde natuur van dit prachtige eiland biedt alle actie die jij zoekt en in de zomerse hoofdstad Funchal wacht de gezelligheid. Fijne Portugese restaurantjes met wijnen en eten waar je na een lange actieve dag dolgelukkig van wordt.

Levada do Moinho: een hike van 11 kilometer
Levada do Moinho: een hike van 11 kilometer
Hiken langs de levada`s
Hiken langs de levada`s
Genieten van de natuur
Genieten van de natuur
Genieten van de natuur
Genieten van de natuur
Madeira reistips

Heb je ook zin gekregen in een vakantie naar Madeire? Dan komen deze reistips wellicht nog van pas.

Plan je reis

  • De beste reistijd voor een reis naar Madeira is er niet: het is hier eeuwig lente en dat maakt het een bestemming voor het hele jaar door.
  • Het is slechts vier uur vliegen naar Madeira. Met Transavia vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Funchal.
  • Een huurauto is onmisbaar. Huur een goede 4*4 om de bergwegen van Madeira te berijden, onder andere via Sunny Cars.
  • Zoek je goede hotels? Faja dos Padres is heel bijzonder om te slapen, maar ook hotel Estalagem do Ponta do Sol mét infinity pool is een aanrader.
  • Liever een complete pakketreis naar Madeira? TUI en Sunweb heben goede aanbiedingen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
En als bonus: een prachtige zonsondergang op Madeira!
En als bonus: een prachtige zonsondergang op Madeira!
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Madeira

Zo mooi is Madeira in de lente: de 5 beste tips voor het bloemeneiland

Een groene oase in het midden van het kalme azuurblauwe water van de Atlantische Oceaan. We hebben het natuurlijk over het eiland Madeira. Gelegen op 1.000 kilometer van het Europese vasteland en 700 kilometer van Marokko, biedt dit betoverende eiland een unieke ervaring.

Zomer18.06.2024

Zo mooi is Madeira in de lente: de 5 beste tips voor het bloemeneiland

Ontdek de mooiste plekken op Madeira met een avontuurlijke Jeep tour van noord naar zuid!

Een jeep tour op Madeira is een geweldige manier om het eiland te verkennen. Je kunt off-road plekken bereiken die anders moeilijk toegankelijk zijn. Denk aan verborgen watervallen, afgelegen uitzichtpunten en prachtige natuurlijke landschappen.

Natuur09.06.2024

Ontdek de mooiste plekken op Madeira met een avontuurlijke Jeep tour van noord naar zuid!

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Wandelen op Madeira: ontdek de levada’s op het bloemeneiland

Het Portugese eiland Madeira is een van de beste wandelbestemmingen van Europa. Met meer dan 3.000 kilometer aan wandelpaden hoef je hier geen seconde stil te zitten. Wandelen is namelijk een van de beste manieren om de...

Natuur07.07.2019

Wandelen op Madeira: ontdek de levada’s op het bloemeneiland

Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Het Portugese eiland Madeira is een paradijs voor iedereen die gek is op natuur. Met hoge bergtoppen, spectaculaire kliffen en een weelderig begroeid binnenland is het een van de grote verrassingen van Europa. Naast al d...

Algemeen25.06.2019

Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Op Madeira is het altijd lente

‘Er zijn diepe dalen, steile bergwanden en ronde toppen naast smalle hoge pieken. De vormen van de rotsen en zelfs van de steil oprijzende pieken zijn op alle plaatsen rond en zacht.’ Het zijn de woorden die de Zwits...

Ontspanning15.01.2017

Op Madeira is het altijd lente

en nog 5 redenen waarom jij nog dit jaar naar Madeira wilt

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren