Stedentrips01.08.2023

24 uur in Amsterdam: de leukste tips om te doen en eten!


Of je het nou een staycation, vacation of workation noemt; een nachtje verblijven in de stad Amsterdam is altijd wel aan te raden. Hoofdsteden zijn toch altijd net een beetje anders dan de rest van het land, zo is dat ook bij Amsterdam. Maar waar je bij een stedentrip in het buitenland toch al snel een paar dagen kwijt bent en je dus waarschijnlijk altijd iets moet plannen, is een spontane sleep-over in Amsterdam zo te realiseren. Stap in de auto, trein of als je dichtbij woont zelfs op de fiets en vier een mini-vakantie van 24 uur. Wedden dat je, ondanks het korte verblijf, echt het vakantiegevoel te pakken hebt?

<i>Slapen in Bunk hotel Amsterdam in stadsdeel Noord</i>
Slapen in Bunk hotel Amsterdam in stadsdeel Noord
<i>Met het pontje steek je gratis over naar het Centraal Station</i>
Met het pontje steek je gratis over naar het Centraal Station

Laat de 24-uurs vakantie beginnen

We navigeren naar Amsterdam Noord want we slapen in het Bunk Hotel Amsterdam. Zeker wanneer je met de auto reist is dit een ideale plek om te verblijven. Je hoeft niet door de drukke stad te rijden en voor 12 euro mag je hier de auto tijdens je verblijf laten staan. Gezien de parkeerkosten in het centrum zo’n 6 euro per uur bedragen, heb je al snel je winst uitgerekend. Vanaf het hotel is het 7 minuten lopen naar het pontje, waarmee je gratis naar de overkant (Amsterdam centraal) kan.

In de ochtend: winkelen en lunchen in de 9 straatjes

Zoals het een echte hoofdstad betaamt, zijn er veel merken met een winkel in Amsterdam neergestreken. Natuurlijk heb je de grote ketens in de Kalverstraat. Maar juist in de 9 straatjes je de bijzondere boetiekjes en merken die je in andere steden van Nederland niet standaard hebt. Bijvoorbeeld Lululemon of dat ouderwetse speelgoedwinkeltje waar ze weer eens ander speelgoed verkopen dan bij Intertoys. Loop gewoon de straatjes door en je komt veel leuks tegen.

Leuke winkeltips

 • Lululemon (Hartenstraat 13)
 • Anna + Nina Store (Herengracht 369)
 • LOVE STORIES (Herengracht 298)
 • De vele sieradenwinkeltjes, waaronder ByNouck (Berenstraat 4)
 • It’s a present (Gasthuismolensteeg 4)
 • The Gamekeeper (Hartenstraat 14)
 • Thinks I like, things I love (Gasthuismolensteeg 10)

De 9 straatjes zijn niet alleen gezellig voor een dagje winkelen. Er zitten ook genoeg leuke lunch- en koffietentjes. Zoals altijd is het ene tentje leuker of lekkerder dan de ander, maar bij de 9 straatjes geldt ook nog het principe; drukker dan de ander. Dankzij TikTok is bijvoorbeeld Fabel Friet enorm in trek bij de jongere bezoekers of toeristen. Er staat hier een enorme rij en als je het ons vraagt is dat vooral een reden om door te lopen. Je bent tenslotte maar 24 uur in Amsterdam.

Ga daarom lekker lunchen bij Bakkerij Wolf (Wolvenstraat 22). Hier wordt het brood vers gebakken in de eigen bakkerij en dat proef je! Zelfs een simpele focaccia met olijfolie en een beetje zout is hier al een volwaardige lunch. Maar ook de burrata is er om je vingers bij af te likken. Naast het restaurant zit ook een bakkertje om een broodje voor onderweg mee te nemen.

Ook een aanrader: Ben je vaker in Amsterdam en ken je de 9 straatjes inmiddels wel? Dan is het gebied rond de Albert Cuypstraat (in de Pijp) ook een leuk gebied om te winkelen. Ook hier zitten boetiekjes en kleinere shops waar je naar hartenlust kunt winkelen.

<i>Een mix van merken en boetiekjes in de 9 straatjes</i>
Een mix van merken en boetiekjes in de 9 straatjes
<i>Maar ook bijzondere winkels zoals deze speelgoedwinkel: The Gamekeeper (Hartenstraat 14)</i>
Maar ook bijzondere winkels zoals deze speelgoedwinkel: The Gamekeeper (Hartenstraat 14)
<i>Het bakkertje naast het restaurant heeft ook broodjes voor onderweg</i>
Het bakkertje naast het restaurant heeft ook broodjes voor onderweg
<i>Hier wordt het brood vers gebakken. Dat ruik \u00e9n proef je!</i>
Hier wordt het brood vers gebakken. Dat ruik én proef je!
<i>Rondom de Albert Cuypstraat (en markt) zitten ook veel leuke winkels</i>
Rondom de Albert Cuypstraat (en markt) zitten ook veel leuke winkels

In de middag: Verken de Amsterdamse grachten bij boot

De Amsterdamse grachten zijn natuurlijk hét stadsbeeld van onze hoofdstad. Als de zon ook maar even schijnt, lijken de kleine bootjes ineens overal vandaan te komen. Iets dat alleen weggelegd is voor de inwoners van Amsterdam? Natuurlijk niet! De toeristen nemen vaak de grote rondvaartboten, dus die vermijden we. Nee voor deze mini vakantie is een sloepje huren veel leuker! Dat doe je bijvoorbeeld bij:

Het gaat hier om kleine, zeer gebruiksvriendelijke bootjes, waar je zonder vaarbewijs gewoon het water op mag. Neem wat te drinken of eten mee en geniet van Amsterdam vanaf het water. Of vaar juist een culinaire route langs een aantal typische Amsterdamse eetwinkeltjes:

 • Haal een roomijsje bij Banketbakkerij Van Der Linde (Nieuwendijk 183, vaar naar de Singel en loop vanaf daar naar Nieuwendijk). Deze banketbakker zit er al sinds 1937.
 • Ga voor zuur en bezoek De Leeuw zuurwaren. Een winkel met bommen, uitjes, haring en nog veel meer in het zuur.
<i>De Amsterdamse grachten zijn toch wel een heel mooi plaatje</i>
De Amsterdamse grachten zijn toch wel een heel mooi plaatje
<i>Met een bootje die grachten op is zeker niet alleen voor inwoners weggelegd</i>
Met een bootje die grachten op is zeker niet alleen voor inwoners weggelegd
<i>De Leeuw zuurwaren is al een begrip sinds 1860! </i>
De Leeuw zuurwaren is al een begrip sinds 1860!

In de avond: eten en slapen in de Bunk Amsterdam

Dineren kan in een stad als Amsterdam natuurlijk overal. In iedere buurt en wijk zitten verschillende ‘hotspots’ en er komen iedere maand weer nieuwe plekken bij. Soms is er zelfs zo veel, dat het lastig is om een goede keuze te maken. Na een lange dag in het centrum is het daarom juist wel lekker om alvast richting het hotel te gaan. Het restaurant van de Bunk Amsterdam heeft een menukaart met een ‘twist’ zoals ze het zelf beschrijven. Zo hebben ze bijvoorbeeld sushi, maar dan net anders dan anders. En mogen we het Pornstar Martini toetje bij je aanraden? Het restaurant en de bar zijn overigens ook te bezoeken voor niet-hotelgasten. De bar is tot 00.00 uur geopend en je duikt na je cocktail zo de hotelkamer in.

Al is de benaming hotelkamer niet helemaal juist. Ook de kamers zijn anders dan anders. Omdat Bunk Amsterdam gevestigd is in een oude kerk, is het gebouw allesbehalve standaard. Waar het gebouw nog in originele staat is, zijn aan de binnenkant allemaal bunks en pods gebouwd. De bunkrooms zijn een soort witte boxen die op elkaar gestapeld zijn of in het gebouw ‘hangen’. Deze bunkrooms hebben allemaal de faciliteiten van een hotelkamer, maar wel voor een zeer betaalbare prijs. De pods zijn onderdeel van het hostelconcept binnen Bunk en hebben gedeelde faciliteiten.

<i>Alle ingredi\u00ebnten van sushi, maar totaal anders gepresenteerd! </i>
Alle ingrediënten van sushi, maar totaal anders gepresenteerd!
<i>Van buiten een kerk, van binnen witte bunkrooms die op elkaar gestapeld zijn</i>
Van buiten een kerk, van binnen witte bunkrooms die op elkaar gestapeld zijn
<i>Geen drukke stadsomgeving, maar lekker rustig wakker worden bij de Bunk Amsterdam.</i>
Geen drukke stadsomgeving, maar lekker rustig wakker worden bij de Bunk Amsterdam.

De volgende ochtend en middag: Verken Amsterdam Noord

Rol je bed uit, stap onder de douche en schuif aan bij het ontbijt beneden in het restaurant. Geen buffet waar croissants en jus d’orange al even staan. Gewoon een a la carte ontbijt waar je zelf mag kiezen waar je trek in hebt. Met lekker weer is buiten ontbijten op het terras van het hotel ook zeker geen straf.

Na een dag in het, toch soms (te) drukke centrum, is Amsterdam Noord zelf ook de moeite waard. Al jaren wordt gezegd dat dit stadsdeel steeds populairder wordt en dat is te merken ook. Er zitten zo veel leuke plekjes waar je lekker kunt chillen en lunchen. Ze liggen wel iets verder uit elkaar, dus het is handig dat je bij Bunk Amsterdam een fiets kunt huren voor een paar uur. Laat die auto nog even lekker bij het hotel staan en ga op de fiets naar één van deze fijne plekken:

 • NDSM werf en lekker zitten bij Pllek (T.T. Neveritaweg 59)
 • Café de Ceuvel (Korte Papaverweg 4, 1032 KB Amsterdam)
 • Tolhuistuin (IJpromenade 2)

Na een relaxte lunch spring je weer op de fiets en haal je de auto op bij het hotel. Vanaf hier zit je zo op de snelweg. Slechts 24 uur weg, maar absoluut het vakantiegevoel!

<i>Ontbijten op het terras </i>
Ontbijten op het terras
<i>Bij Tolhuistuin hangt een gezellige, relaxte sfeer</i>
Bij Tolhuistuin hangt een gezellige, relaxte sfeer
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Amsterdam

Dit zijn de 7 leukste musea van Nederland

Een museumbezoek saai? Dat is echt al heel lang niet meer zo! Nederland zit namelijk vol leuke musea. Die hebben veel meer te bieden dan wanden vol schilderijen. Ze zijn interactief en zo opgezet dat je er op een logisch...

Dagje Weg20.04.2023

Dit zijn de 7 leukste musea van Nederland

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Amsterdam!

Ga met me mee naar hartje Amsterdam, zingt Flemming. En dat is eerlijk gezegd een heel goed idee. Amsterdam is mooi en verrast áltijd. Zeker als je er even niet geweest bent, ontdek je er weer nieuwe doorkijkjes, mooie...

Stedentrips17.11.2022

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Amsterdam!

ontdek Amsterdam met Go City
De mooiste street art van Nederland: 10 bijzondere spots

Street art vind je overal ter wereld en ook in Nederlandse steden zien we de mooiste kunstwerken opduiken. Je kunt zelfs verschillende street art tours volgen om in een stad geen muurschildering te missen. Meestal volg j...

Dagje Weg29.10.2021

De mooiste street art van Nederland: 10 bijzondere spots

STRAAT in Amsterdam is het grootste street art museum ter wereld

Amsterdam is sinds kort een super tof museum rijker: STRAAT. En dat is er niet zomaar eentje, maar een museum dat uniek is in de wereld. Nergens anders vind je zo’n grote collectie street art en graffiti als in STRAAT...

Dagje Weg17.12.2020

STRAAT in Amsterdam is het grootste street art museum ter wereld

en dat wil je zien!
De stad in met het nieuwe elektrische icoon van Fiat: 500e

De Fiat 500 is al jaren hét icoon van Fiat. De compacte auto met z’n opvallende design bestaat al heel erg lang: de eerste 500 reed al in 1957 de weg op. En nog steeds vullen ze het straatbeeld. Lange tijd was de 500...

Lifestyle16.12.2020

De stad in met het nieuwe elektrische icoon van Fiat: 500e

een rondje straatkunst in Amsterdam
Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

Wie weleens in Amsterdam parkeert weet dat dat de afgelopen jaren krankzinnig duur is geworden. Het vinden van een parkeerplek is sowieso een uitdaging, maar ook van het betalen word je niet blij. Maar hoe zit het eigenl...

Algemeen05.12.2019

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

met Amsterdam op nummer één
De twee leukste Instagram-waardige musea van Amsterdam

Dat de invloed van 'experience' op musea de laatste jaren groter is geworden, verbaast niemand. Musea zijn er lang niet meer alleen om kunst te laten zien. De bezoeker wil er zelf ook mee op de foto. Veel exposities zijn...

Dagje Weg14.10.2019

De twee leukste Instagram-waardige musea van Amsterdam

tip voor een dagje weg
Een relaxed weekend in Amsterdam in de herfst

De herfst heeft zijn intrede gedaan in ons land na een prachtige zomer. Eerlijk is eerlijk, dat is toch ook wel weer genieten met al die gezellige kleurtjes aan de bomen. Een mooie tijd voor een nachtje weg en dus gingen...

Stedentrips01.11.2018

Een relaxed weekend in Amsterdam in de herfst

bekijk de stad een keer van de andere kant!