Stedentrips23.04.2019

24 uur in Luik: wat kun je zien en doen?


Bezienswaardigheden en hotspots om het meeste uit je trip te halen

Wil je een weekendje naar een Belgische stad? Antwerpen, Brugge en Gent zijn populair, maar ook in Wallonië ligt een stad die zeer de moeite waard is om te bezoeken. Liège, zoals Luik officieel heet, ligt zelfs heel dichtbij de Nederlandse grens. Ze spreken er Frans en de stad ligt in de Ardennen, een vakantiegevoel krijg je er dus zeker. Wij waren 24 uur in Luik en geven je een aantal tips voor de leukste bezienswaardigheden en hotspots om te bezoeken!

<em>Het bijzondere treinstation van Luik<\/em>
Het bijzondere treinstation van Luik

Aankomst op het treinstation van Luik

Met de internationale trein van NS International reis je voordelig en snel naar Luik. Bovendien stap je uit op een bijzonder treinstation, dat alleen al is een goede reden om je trip naar deze stad hier te beginnen. Het bijzondere station van Luik-Guillemins heeft een enorme overkapping en is sinds 2009 in gebruik. Vanaf dit station wandel je in een minuut of 20 naar de binnenstad of je pakt een taxi en stapt (voor slechts een paar euro) uit voor de deur van je hotel. Je 24 uur in deze stad kunnen beginnen.

<em>Lunchen bij restaurant Au Tableau qui dit des b\u00eatises<\/em>
Lunchen bij restaurant Au Tableau qui dit des bêtises
<em>Interieur van het restaurant<\/em>
Interieur van het restaurant

Uitgebreid (Frans) lunchen

Luik is een studentenstad en daarom ook een stad met enorm veel horeca. Je vindt er knusse restaurants, hippe eettentjes, wijnbarren en bruine kroegen. Na aankomst in Luik, wij waren er rond lunchtijd, besloten we ons weekend te beginnen met een uitgebreide lunch. Niet alleen het personeel sprak Frans, maar ook door de kaart waanden we ons bijna in Frankrijk. Er staan bij Au Tableau qui dit des bêtises (Rue Charles Magnette 23) veel Franse gerechten op de kaart, zoals tartare met frites. We werden niet teleurgesteld, want alle bestelde gerechten gaan helemaal op. Daarmee leggen we een goede bodem om in de middag de stad te gaan verkennen.

<em>Wandelen door de historische stad<\/em>
Wandelen door de historische stad

Wandelen door Luik langs bezienswaardigheden en hotspots

Tijdens onze 24 uur in de stad willen we zoveel mogelijk zien van Luik. We volgen de wandeling uit het boekje van time to momo Luik. Op deze manier krijgen we een goede indruk van de stad en weten we zeker dat we langs de belangrijkste bezienswaardigheden lopen. Overigens is de route uit het boekje ook te downloaden via de site van time to momo. We beginnen in het historische hart van Luik en lopen via het plein bij de Sint-Bartolomeüskerk (zie boven) naar misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad: de Montagne de Bueren. Deze straat heeft een enorme trap met 374 treden en loopt behoorlijk steil omhoog. Sowieso een must-see als je in Luik bent.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de trap op en af te lopen, maar misschien nog wel leuker is om het straatje in te duiken dat je links van de trap vindt. Op deze manier loop je ook omhoog, maar wel via smalle oude steegjes en bospaadjes. Uiteindelijk kom je uit bij de Coteaux de la Citadelle. Deze citadel ligt op een heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de stad. Het is de klim zeker waard!

<em>De Montagne de Bueren <\/em>
De Montagne de Bueren
<em>De route omhoog door oude steegjes en terrassen <\/em>
De route omhoog door oude steegjes en terrassen
<em>Het uitzicht na de klim, bovenop de heuvel waar ooit de citadel van Luik stond<\/em>
Het uitzicht na de klim, bovenop de heuvel waar ooit de citadel van Luik stond

Luikse wafels, mooie winkels en een wijnbar

Wie naar Luik gaat doet er goed aan ruimte vrij te houden om een Luikse wafel te eten (vraag in het Frans om een Gaufre de Liège). Niet te verwarren met de Brusselse wafel en de Luikse variant is wel wat heftiger. Ze worden verkocht in/met verschillende smaken, maar traditioneel eet je ze zo (er is namelijk al suiker in de wafel verwerkt) of met kaneel. Hét adres voor een wafel is sinds enige tijd Une Gaufrette Saperlipopette aan de Rue des Mineurs. Te herkennen aan de lange rijen die tot ver in de straat reiken (en dat is dus niet voor niks).

In Luik kun je prima shoppen en je vindt er bijvoorbeeld traditionele winkels met chocolade, hippe kledingboetiekjes, leuke interieurzaken en toffe conceptstores. Natuurlijk neuzen wij graag rond in reisboekenwinkels en ook die kun je vinden in deze stad. Toutes Directions (Rue de la Violette) is een prachtig zaakje met twee verdiepingen en tot de nok toe gevuld met, je raadt het al, reisboeken- en gidsen. Hier vermaak je je wel even als reisliefhebber.

Na het shoppen kun je op veel plekken terecht voor een Belgisch biertje, kop koffie of een hippe wijnbar. Als je zin hebt in het laatste, is Le verre bouteille (Rue de la Casquette 13) een aanrader. Deze trendy wijnbar ligt praktisch in een van de winkelstraten en heeft een overzichtelijke keuze aan wijnen. En als je trek hebt, bestel er dan vooral de borrelplank met brood, kaas en vleeswaren bij.

<em>Luikse wafels eten<\/em>
Luikse wafels eten
<em>Reisboekenwinkel Toutes Directions<\/em>
Reisboekenwinkel Toutes Directions
<em>Wijnbar Le verre bouteille<\/em>
Wijnbar Le verre bouteille

Dineren in een voormalig scheikundelokaal

Ondanks de uitgebreide lunch, Luikse wafel en borrelhapjes, hebben we ’s avonds weer gewoon trek. Dat kan ook te maken hebben met de wandeling die we hebben gemaakt, we legden meer dan 10 kilometer af en kijken alweer uit naar het diner. We gaan eten bij Le Labo 4 (Quai Eduoard van beneden 22), een restaurant waar je niet zomaar langsloopt. Het ligt verscholen achter het Aquarium Museum en je dineert er tussen de oude erlenmeyers, gasbranders en spoelbakken. Een bijzondere plek dus!

Ondanks dat het een behoorlijk groot restaurant is, krijg je voldoende persoonlijke aandacht en de tafels staan ver uit elkaar. Voor 39 euro kies je drie gangen van de kaart en wat ons betreft krijg je daarvoor een uitstekende prijs-kwaliteit.

Heb je na het eten nog zin om het nachtleven in te duiken? Bezoek dan de buurt Le Carré en duik een van de vele kroegen in. Die zijn open totdat het buiten weer licht wordt. Als studentenstad heeft Luik een bruisend nachtleven, dus wie graag nog een dansje waagt kan in deze stad goed terecht.

Tips en bezienswaardigheden

Slapen in Luik is heel betaalbaar en in en rondom het centrum vind je veel mooie hotels. Wij sliepen in het Amosa Liège City Centre Hotel. Een modern hotel met strak ingerichte kamers en gelegen op een prima locatie in het centrum.

Museum bezoeken in Luik? Dat kan zeker, want de stad beschikt over meerdere musea die de moeite waard zijn. Le Grand Curtius bezit een grote collectie aan Luikse kunst-en cultuurvoorwerpen. Musée de la Vie Wallonne is gevestigd in een imposant gebouw en laat je zien hoe het leven er eeuwen geleden in Wallonië aan toe ging. Ook La Cité Miroir en La Boverie (schone kunsten) zijn een bezoek waard.

Cathédrale Saint-Paul is een enorme gotische kerk met een prachtig interieur.

La Frite (Rue de la Cité 5) is een echte klassieke Luikse ‘friture’. Mocht er na alle uitgebreide lunches, diners en wafels nog ruimte zijn, dan eet je hier heerlijke frites met bijzondere saus naar keuze.

Parc de la Boverie is een heerlijk park met enorme vijver, veel gras en picknickplaatsen. Ideaal om op een zomerse dag even buiten de binnenstad te genieten van de zon.

Onze 24 uur in Luik waren eigenlijk veel te kort. Maar al heb je slechts een dag de tijd, een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard. En een lang weekend vermaak je je er ook goed. Luik heeft een positieve indruk op mij achtergelaten. De stad heeft veel moois, leuke en attente inwoners, heerlijk eten en interessante bezienswaardigheden. Bovendien is het ideaal om te combineren met een bezoek aan de Ardennen. Ik kom zeker nog eens terug in de zomer om dan terrasjes uit te proberen en een stuk langs de Maas te gaan hardlopen.

Stedentrip Luik

Zin in een weekendje Luik? Deze tips kunnen je wellicht helpen om je stedentrip te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen