Stedentrips20.09.2016

Belfast: rauwe industriestad met karakter


3 hoogtepunten

Nog niet heel lang geleden was het beter om de hoofdstad van Noord-Ierland te vermijden. Het duistere Belfast stond bol van geweld tussen katholieken en protestanten, de IRA en de regering. Bomaanslagen en schietpartijen kwamen in de twintigste eeuw regelmatig voor. Wie had toen kunnen denken dat de industriestad ooit zou opleven?

Binnen 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam sta je al in Belfast. De grootste stad van Noord-Ierland, aan de oostkust van het land. Het is een relatief nieuwe stad, pas in de 18de eeuw begon het vorm te krijgen. Toen gaf Willem III de opdracht om een linnenindustrie in Belfast op te zetten. In de tientallen jaren erna volgden meer industrieën. Vooral de scheepsbouw van Belfast werd beroemd. Maar daarna kreeg de stad klap na klap te voortduren toen de burgeroorlog begon.

Energiek en modern Belfast

Pas in de jaren ’90 werd het rustig in Belfast. De IRA stopte met vechten, de regeringen tekenden de Vrijdag-akkoorden. Daarna ging het snel. De Ieren hebben er alles aan gedaan om de stad te vernieuwen en vriendelijker te maken. En dat is gelukt. Belfast is en blijft een rauwe industriestad, maar is energiek en modern. De ene na de andere hippe tent opent haar deuren, er zijn leuke winkeltjes, goede restaurants en een paar jaar geleden ging het hypermoderne Titanic-museum open. Steeds meer toeristen weten Belfast te vinden voor een stedentrip.

Wil jij ook een citytrip naar Belfast maken? Deze drie hoogtepunten mag je niet missen!

Queens University in Belfast
Queens University in Belfast

Titanic, the ship of dreams

Het is misschien wel het hoogtepunt van je bezoek aan Belfast: een bezoek brengen aan het Titanic Quarter, het gebied aan de Lagan River. In 1861 bouwden Edward Harland en Gustav Wilhelm Wolff hier een scheepswerf. Harland & Wolff sleepte een van de beroemdste opdrachten ooit binnen: de bouw van de Titanic, the ship of dreams. Het moest het grootste, mooiste, meest luxe stoomschip ooit worden. En dat werd het. “As nearly perfect as human brains can make her”, zei Thomas Andrews, ontwerper van het passagiersschip. Iedereen weet natuurlijk hoe dit mooie sprookje eindigt.

In maart 2012 opende Belfast haar Titanic Museum, precies op de plek waar het schip meer dan honderd jaar geleden werd gebouwd: op de scheepswerf van Harland & Wollff. Het is een prachtig gebouw, vlak buiten het centrum in het stadsdeel Queen’s Island. Het museum is gebouwd in de vorm van de Titanic en haar zusterschepen Olympic en Britannic. Het gebouw is 38 meter hoog, net zo hoog als de romp van de schepen.

In het museum beleef je het verhaal van het passagiersschip. Het museum is verdeeld in 9 galerijen, allemaal met een ander thema. Tijdens de toer kom je langs de bouw, de inrichting, de eerste reis, de ramp en natuurlijk uiteindelijk ook langs de ontdekking van Titanic op de bodem van de zee.

Doen: bezoek het Titanic Museum in Belfast
Doen: bezoek het Titanic Museum in Belfast
Titanic Memorial
Titanic Memorial
In dit gebouw werd de Titanic ontworpen
In dit gebouw werd de Titanic ontworpen
Vloerbedekking uit de Titanic
Vloerbedekking uit de Titanic

Belfast ontdekken met een black cab

Een tour om de stad te leren kennen is natuurlijk onmisbaar tijdens een citytrip. In Belfast is het aan te raden een black cab tour te boeken. Je gaat op pad met een chauffeur die alles van de stad weet. Ik boek een tour bij een van de bekendste gidsen: Billy Scott. Billy laat me alle hoogtepunten van de stad zien. We rijden langs de prachtige Queen’s Universiteit, the City Hall, het Grand Opera House en het Titanic Memorial. Stuk voor stuk mooie plekken.

Maar langzaamaan worden de verhalen van Billy steeds duisterder. Zo vertelt hij me dat ik in het meest gebombardeerde hotel van Europa logeer. Het Europe Hotel in het centrum van de stad is zo’n dertig keer getroffen door aanslagen van de IRA.

We rijden naar het westen van de stad, naar de buitenwijken. Hier is de geschiedenis voelbaar. De burgeroorlog van de vorig eeuw heeft Belfast getekend. Jarenlang stonden katholieke en protestantse groepen hier tegenover elkaar. Inmiddels heeft de stad het conflict grotendeels achter zich gelaten en is het alweer een tijdje rustig. Maar nog steeds kan je tijdens een bezoek aan de stad niet om het conflict heen.

In de katholieke buitenwijk Falls laat Billy me de belangrijkste muurschilderingen van de stad zien. De Ieren begonnen ooit met het beschilderen van de muren, nadat premier Margaret Thatcher de republikeinse radio- en tv-zenders verbood. De IRA en de katholieken moesten een andere manier verzinnen om hun boodschappen over te brengen. Ze maakten muurschilderingen tegen de Britse onderdrukking. De protestanten reageerden in hun wijken met muurkunst van Koning Willem III.

De kunstwerken zijn er nog steeds en aan de tekeningen op de muren kun je zien tot welke groep de buurt behoort. Inmiddels is er ook veel kunst bijgekomen met andere thema’s. Portretten van vrijheidsstrijders en legendes bijvoorbeeld, of van andere historische gebeurtenissen.

Billy Scott is een van de bekendste tour guides van Belfast
Billy Scott is een van de bekendste tour guides van Belfast
Samen met Billy bezoek ik City Hall
Samen met Billy bezoek ik City Hall
Belfast City Hall
Belfast City Hall
Indrukwekkende muurschilderingen in de wijk Falls
Indrukwekkende muurschilderingen in de wijk Falls
Must see in Belfast: de wijk Falls en deze muurschilderingen
Must see in Belfast: de wijk Falls en deze muurschilderingen
Muurschildering van Willem III
Muurschildering van Willem III

Muziek en pubs

Hou je van muziek? Dan zul je je snel thuis voelen in Belfast. Want als de Ieren ergens goed in zijn, dan is het wel in muziek maken. De stad heeft een aantal grote sterren grootgebracht, zoals Van Morrison en Snow Patrol.

Bovendien zijn de Ieren dol op een avondje feesten en stevig doorhalen, dat is bekend. De stad heeft talloze mooie bars en pubs. Je kunt hier prima een avondje genieten van een borrel en muziek. Of je nu houdt van rock of juist op zoek bent naar echte Ierse volksmuziek, je treft het hier allemaal.

Ga ’s avonds bijvoorbeeld naar Cathedral Quarter. In dit leuke buurtje met smalle straatjes vind je de mooiste pubs. Ga even binnenkijken bij The Dark Horse. De eigenaar van deze klassieke pub is gek op bijzondere meubels en koopt veel collectors items op. Zo kocht hij bijvoorbeeld behang dat geproduceerd is door hetzelfde bedrijf dat het behang van de Titanic maakte. En onlangs tikte hij een bijzondere Game of Thrones-deur op de kop. De deur is gemaakt van het hout van eeuwenoude bomen die voorbij komen in de serie. De bomen uit The Dark Hedges moesten begin dit jaar gekapt worden na een hevige storm. Van het hout zijn 10 deuren gemaakt. Ze zijn in pubs door het hele land geïnstalleerd en vertellen allemaal een ander Game of Thrones-verhaal.

Een andere leuke pub is The Duke of York. Werklui van de Titanic bouwden de bar van dit café in ruil voor een goed glas whisky. En wil je Hodor uit Game of Thrones een keer zien draaien? Ga dan naar de Kremlin Club. Hij werkt hier af en toe als DJ.

Een bezoek aan een pub is bovendien een heel leuke manier om in contact te komen met locals. Ieren zijn gezellig, hartelijk en geïnteresseerd. Prima gezelschap dus!

Dark Horse pub in Belfast
Dark Horse pub in Belfast
Pub in Commercial Court
Pub in Commercial Court
The Duke of York
The Duke of York
The Duke of York
The Duke of York
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Ierland

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

Wie op reis gaat naar Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. Causeway Coastal RouteEen v...

Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Op 17 maart is het St. Patrick's Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick's Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest...

Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Ierland's nationale feestdag op 17 maart
Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon