Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust


Wie op reis gaat naar Noord-Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. En juist aan die Noord-Ierse kust kun je een van de mooiste klifwandelingen maken: The Gobbins. Een absolute must-see aan de Causeway Coastal Route, een schitterende roadtrip langs de Noord-Ierse kust.

Wandel langs de rotswanden van The Gobbins

Aan deze route, op het schiereiland Islandmagee (zo’n 40 minuten rijden van Belfast), ligt het startpunt van deze unieke wandeling. The Gobbins is een bijzonder klifwandelpad over 2,4 km lengte.

Goed om te weten is dat je de wandeling The Gobbins alleen kunt maken in een groep, met een gids. Dat heeft met name te maken met veiligheid: het water kan hier wild tegen de rotsen slaan en dan kun je daar maar beter onder goede begeleiding wandelen.

De route neemt je mee over bruggen, trappen langs steile rotswanden en door grotten waar je het gevoel krijgt onder de zeespiegel te zijn. De wandeling (die al werd aangelegd in 1902!) is lange tijd dicht geweest, er zijn miljoenen gestoken in de restauratie, en sinds 2015 kun je deze bijzondere route weer te voet afleggen.

Om bij het startpunt van de wandeling te komen loop je dit mooie pad af
Om bij het startpunt van de wandeling te komen loop je dit mooie pad af
Nog net voor de echte route begint vind je deze mooie uitkijktoren
Nog net voor de echte route begint vind je deze mooie uitkijktoren
Via dit hek ga je naar binnen, wat dus alleen met een gids kan
Via dit hek ga je naar binnen, wat dus alleen met een gids kan

The Gobbins: 2,5 uur genieten

De wandeling is prachtig en laat je een hoop bijzonder Iers natuurschoon zien. Heb je geluk dan kom je onderweg ook nog papegaaiduikers, bruinvissen of walvissen tegen. Je bent ongeveer 2,5 uur onderweg om de hele route van 2,4 km af te leggen.

Dat lijkt misschien lang voor een route van slechts 2,4 kilometer, maar dat heeft alles te maken met het feit dat je niet zomaar bij het startpunt kunt komen. Om The Gobbins te wandelen boek je een ticket online of koopt dat ter plaatse in het bezoekerscentrum. Dat is ook het startpunt van de route.

In het bezoekerscentrum krijg je eerst een veiligheidsinstructie, worden schoenzolen geïnspecteerd op goed profiel en krijg je een helm. Als je geen geschikte schoenen draagt, krijg je daar een paar stevige wandelschoenen te leen. En van daaruit ga je met een busje naar een plek aan de weg, waar je kunt beginnen aan de wandeling naar het startpunt. Het is ongeveer 10 minuten naar beneden wandelen tot je bij een hek komt – Wise’s Eye is het officiële startpunt van The Gobbins, waar alleen alle gidsen een sleutel van hebben. Vandaar dat je de wandeling niet zelf kunt doen.

The Gobbins is geen rondwandeling: je loopt een stuk langs de kust en loopt via dezelfde route weer terug. Onderweg kom je dan ook andere groepen met gidsen tegen.

Het is bijzonder hoeveel er te vertellen is over dit klifpad. Onze gids is non-stop aan het woord. We zien delen van de oorspronkelijke route, spotten papegaaiduikers (in de verte) en zien resten van een aardverschuiving. Leuk om te weten: het klifpad opende in 1902 maar werd in 1954 gesloten. Vanwege veiligheidsproblemen, oplopende kosten en afnemende populariteit was het niet langer mogelijk het pad open te houden. Sinds de heropening in 2015 is het een populaire toeristische attractie geworden.

Wil je er naartoe zonder zelf echt de wandeling te maken, dan kun je in het bezoekerscentrum wat meer zien en leren over The Gobbins en de omgeving. En je kunt ook naar het uitkijkpunt vlak voor de route, waar je ook al een mooi uitzicht hebt op de Noord-Ierse kliffen. Alleen dat is al de moeite waard!

Reserveren kan via de website, waar je een ook een sneak peak van het Ierse natuurschoon kunt vinden.

Uitkijken over de mooie Ierse kust
Uitkijken over de mooie Ierse kust
Via verschillende bruggen wandel je langs de kust
Via verschillende bruggen wandel je langs de kust
Af en toe is het wat klimmen en klauteren
Af en toe is het wat klimmen en klauteren
Onze gids vertelt alles over het ontstaan en de aanleg van dit mooie wandelpad
Onze gids vertelt alles over het ontstaan en de aanleg van dit mooie wandelpad
Dit uitkijkpunt op de route is voor iedereen toegankelijk
Dit uitkijkpunt op de route is voor iedereen toegankelijk
Ben je in Noord-Ierland? Dan moet je deze wandeling zeker doen!
Ben je in Noord-Ierland? Dan moet je deze wandeling zeker doen!

Op reis naar Noord-Ierland

Wil jij zelf Noord-Ierland gaan ontdekken? Boek dan nú je reis. Deze tips komen goed van pas.

Boek je reis

  • Boek goedkope vliegtickets naar Belfast via CheapTickets.
  • Huur een auto om Causeway Coastal Route te rijden. Doe dat via Sunny Cars dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Rijd door naar BallyCastle om te overnachten in het bijzonder mooie Salthouse Hotel.
  • Liever een complete reis boeken (vlucht + overnachting)? Dan kan via het beste TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Ierland

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Op 17 maart is het St. Patrick's Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick's Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest...

Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Ierland's nationale feestdag op 17 maart
Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee