Ierland

Ierland is een prachtige bestemming in Europa. Een land - dat eigenlijk een eiland is - met ruige natuur, spectaculaire kliffen en een rijke geschiedenis. Hoofdstad Dublin is een boeiende stad en de perfecte stedentrip. Wie verder het land in reist ontdek beeldschone dorpen, eeuwenoude kastelen en talloze eilanden. Ierland heeft zoveel te bieden! De mooiste reizen naar Ierland hebben wij voor je verzameld.  

Ierland vs. Noord-Ierland

Wie Ierland zegt, moet natuurlijk ook meteen denken aan Noord-Ierland. Twintig procent van het eiland is van Noord-Ierland, de overige tachtig procent zijn van Ierland. De twee landen zijn al jaren van elkaar gescheiden. Noord-Ierland hoort bij het Verenigd Koninkrijk - Ierland is zelfstandig. In Ierland betaal je dus ook met de euro, in Noord-Ierland met de Britse Pond. Hoewel beide landen door een grens gescheiden zijn, zijn ze qua natuur en cultuur goed te vergelijken.

De ruige westkust

Ierland is een dunbevolkt land, er wonen een kleine vijf miljoen mensen op een land dan vele malen groter is dan Nederland. Wie van natuur houdt moet naar de ruige westkust van Ierland. Daar vind je indrukwekkende kliffen, heuvels, bergen en eilanden. De ligging, aan de Atlantische Oceaan is schitterend. De Cliffs of Moher zijn een absoluut hoogtepunt, net als de Araneilanden en Glendalough. Het maakt West-Ierland tot de ultieme bestemming voor lange wandelingen. Wie veel wil zien in korte tijd maakt een roadtrip, er zijn zoveel mooie stops te vinden.  

▸ De Wild Atlantic Way is een spectaculaire route om af te leggen, langs de mooiste plekken aan de westkust van Ierland. Je reist van Malin Head naar Kinsale, wat de langste toeristische kustroute ter wereld is. Een reis van 1.218 kilometer lang, waar je uiteraard ook delen van kunt doen. Zo heb je altijd een goede reden om terug naar Ierland te komen.  

▸ In Noord-Ierland is de Causeway Coastal Route dé weg om te rijden. Van Belfast naar Londonderry. Met adembenemende stops als Carrick-a-Rede en de Giant's Causeway.

Cultuur in het oosten van Ierland

Zoek je liever cultuur en steden? Dan zijn de Ierse steden Dublin, Cork, Belfast en Walway aanraders. In het oosten van het land moet je zijn voor cultuur. Ierland is natuurlijk het land van de Keltische mythes. Nog steeds worden er allerlei festivals georganiseerd om de verhalenvertellers de geschiedenis van het eeuwenoude oosten te laten vertellen. De geschiedenis van Ierland gaat namelijk zo'n 5.000 jaar terug en staat vol boeiende verhalen over kastelen, koninkrijken en gevechten. Zo ongeveer iedere steen in het oosten van Ierland heeft wel een geheim, legende of mythe. En het is zo leuk om daar naar op zoek te gaan!

Praktische tips Ierland 

  • Het is ruim 1,5 uur vliegen van Amsterdam naar Dublin
  • In Ierland rijdt men aan de linkerkant van de weg
  • Vergeet je wereldstekker niet; hier heb je een andere stekker nodig dan in Nederland
  • In Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland