De ultieme fietsroute door Antwerpen: de 7 leukste stops

De ultieme fietsroute door Antwerpen: de 7 leukste stops

Vorig artikel Volgend artikel

Antwerpen is de leukste stad van België. Of van eigenlijk alles wat ten zuiden van ons ligt. Het maakt niet uit wat je zoekt in een stad, want het is er in Antwerpen hier allemaal. Of je nu komt om te winkelen, musea wil bezoeken of culinaire verwennerij zoekt: Antwerpen is waar je moet zijn. Dat het mijn lievelingsstad is, moge duidelijk zijn.

De leukste manier om Antwerpen te ontdekken is op de fiets. En dat geldt ook voor mensen die hier al tientallen keren zijn geweest. Hier raak je nooit uitgekeken. Op de fiets bekijk je de stad van een hele andere kant. Dus na ontelbare bezoekjes aan Anvers - de Franse naam is eerlijk gezegd nóg mooier - is het de hoogste tijd om hier eens op de fiets te stappen. Ik heb de ultieme fietsroute met de zeven leukste stops onderweg voor je uitgestippeld!

Fietsen in Antwerpen

Zoals in iedere grote stad is het altijd maar de vraag hoe de infrastructuur is ingericht op fietsers. Goed om te weten is dat je in Antwerpen net zo goed kunt fietsen als in Nederland, en het wordt ook volop gedaan. En liggen mooie fietspaden die je - als je deze route fietst - zult afwisselen met hobbelige wegen met klinkers. Ook dat heeft z’n charme.

We checken in in Hotel Pilar in Antwerpen Zuid, want om deze stad goed te leren kennen heb je een paar dagen nodig. En een weekendje Antwerpen is altijd een goed idee!

De leukste route

De route die wij hebben gefietst door Antwerpen is 18 kilometer. Die kun je ook heel goed in twee delen doen wanneer je blijft overnachten. Dan heb je namelijk ruim de tijd om te shoppen, eten en drinken onderweg. De fietsroute kun je hier in Google Maps bekijken.

Tip: fietsen huren kan op veel plaatsen. Wij kozen voor Antwerp by Bike aan het Steenplein (aan de Schelde). Zij verhuren comfortabele fietsen met een mandje. Je kunt mee met een gids, maar veel leuker is om zelf op de fiets op pad te gaan.

kloosterstraat-antwerpen
Een van de mooiste panden in de Kloosterstraat
terrasje-antwerpen
Zoveel leuke terrasjes in Antwerpen, zoals deze: Dansing Chocola
route-fietsen-antwerpen
De leukste fietsroute door Antwerpen

1. Start in het historisch centrum

Of je nu vaker in Antwerpen bent geweest of niet: start je fietstour in het historisch centrum. Daar is op een paar meter afstand van elkaar al veel te zien - en doen. Begin je dag op z'n Antwerps, met een kopje koffie en een ontbijtje op het terras. Niet te vroeg hoor, deze stad is pas echt leuk als je het op je gemak doet.

De Grote Markt met prachtig panden met trapgevels is een must see, net als het Stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Om beiden kun je niet heen. Maar het echte leuke aan de oude binnenstad zijn de smalle straatjes en pleinen die al eeuwen lang onveranderd zijn. Zet je fiets dus ook even weg om wat van die mooi steegjes in te duiken. Een paar tips om te zien in het historisch centrum.

 • Het beeld van Brabo op de Grote Markt.
 • De Vlaeykensgang is het mooiste steegje van de stad. Het is een zijstraatje van de Oude Koornmarkt (goed zoeken).
 • Het Rubenshuis: een museum over de beroemdste schilder van onze zuiderburen.
 • Het Steen: het oudste bewaarde gebouw van de stad.
centrum-antwerpen
Alles rondom de kathedraal (hier nog in renovatie) behoort tot het historisch centrum
fietsen-antwerpen-Vlaaikensgang
De Vlaeykensgang is het mooiste geheime straatje van Antwerpen

2. Zurenborg: de mooiste wijk van Antwerpen

De wijk Zurenborg is nog relatief onbekend en dat is onterecht. Het is zonder twijfel de mooiste wijk die Antwerpen rijk is. Je vindt Zurenborg in het zuidoosten van Antwerpen. Het is een wijk waar vroeger de bourgeoisie woonde, welgestelde mensen die net niet van adel waren. En dat zie je heel goed aan het straatbeeld: mooie pleinen, brede straten en huizen met allerlei soorten verfraaiingen aan de gevel.

Het is tof om door Zurenborg te fietsen, omdat je echt iets aan het ontdekken bent. Fiets zeker over de Cogels-Osylei: de mooiste straat van heel België. Statige panden met beeldige gevels en mooie voortuinen. In Zurenborg is verder niet zoveel te doen dan rondfietsen, je ogen uitkijken en een terrasje pakken op de Dageraadplaats, het centrale plein van deze wijk. Dus dat doen wij dan ook.

fietsen-zurenborg
Op de fiets door de wijk Zurenborg
cogels-osylei
De Cogels-Osylei is veruit de mooiste straat van Antwerpen

3. Park Spoor Noord en de Parkbrug

Nieuw in Antwerpen is het stadspark Park Spoor Noord. Een verlaten spoorwegterrein is omgetoverd tot een heel fijn stadspark waar goed gebruik van wordt gemaakt. Noord was lange tijd niet de beste wijk van de stad, maar met dit nieuwe park is deze buurt aan het opbloeien.

Park Spoor Noord ligt vlakbij de wijk Eilandje en het Museum aan de Stroom. Zeker in de zomermaanden is hier van alles te doen. Er kan op uitgestrekte grasvelden gespeeld en gesport worden, er is een skatepark, een zomerbar en een vijver waarin kids op warme dagen kunnen spelen. Er lopen verschillende paden door het park heen voor fietsers, wandelaars en hardlopers.

Tip: Fiets zeker ook over de splinternieuwe Parkbrug, een fietsbrug met een opvallend design. Als een soort stadspoort is de Parkbrug een verbinding tussen het Eilandje en Park Spoor Noord.

antwerpen-park-spoor-noord
Tot rust komen in het groene Park Spoor Noord
park-spoor-noord
Skaters en graffiti, alsof ze bij elkaar horen
parkbrug-antwerpen
Fiets zeker ook over de nieuwe Parkbrug

4. Ontdek de wijk het Eilandje

Vanuit het nieuwe stadspark ben je zo in het Eilandje, de naam voor de meest noordelijke wijk van Antwerpen. Het is een van de hotspots van de stad, waar je veel toffe restaurants, bars en clubs vindt.

Eén van de plekken die je even moet zien is het Antwerpse Havenhuis waar oude en nieuwe architectuur samenkomen. Het oude brandweerhuis heeft een nieuwe constructie in de vorm van een schip gekregen. Op een zonnige dag is het bijzonder hoe het licht in de kleine ramen reflecteert.

Ga zeker ook even naar het (gratis) dakterras op de tiende verdieping van het MAS, het Museum aan de Stroom. Vanaf hier heb je schitterend 360 graden uitzicht over de stad en de haven.

Tip: het Felix Pakhuis is ook een aanrader. Een monumentaal pakhuis met leuke restaurantjes, maar het pand zelf moet je zeker ook even zien.

mas-eilandje-antwerpen
Het MAS, een van de plekken waar je in Antwerpen geweest moet zijn
felix-pakhuis-eilandje
Het prachtige, monumentale Felix Pakhuis

5. Op de fiets naar de linkeroever

Wie regelmatig in Antwerpen komt, blijft eigenlijk altijd op de rechteroever. Dat is ‘waar het gebeurt’ in Antwerpen. En eigenlijk is het niet iets om trots op te zijn, maar na - ik gok - zo’n 80 bezoeken aan deze stad, was ik nog niet eerder op de linkeroever. De hoogste tijd om dat te veranderen dus.

Met de fiets kun je op verschillende manieren op de linkeroever komen, maar het beste neem je de Sint-Annatunnel. Daar mag je namelijk ook met de fiets doorheen. Het is een tunnel van inmiddels al 90 jaar oud waar je via authentieke houten roltrappen afdaalt naar bijna 32 meter onder de grond.

Eenmaal weer boven kom je aan in een andere wereld. Dit lijkt in niets op het Antwerpen dat je al kent. We fietsen langs de Schelde naar het Sint Annastrand: de perfecte plek voor een picknick met uitzicht.

sint-anna-tunnel
Via de Sint-Annetunnel kun je naar de overkant (je fiets mag mee de roltrap op)
linkeroever-antwerpen-uitzicht
Uitzicht vanaf de linkeroever op het centrum
sint-anna-strand
Het Sint-Annestrand is op een zonnige dag de perfecte plek voor een picknick

6. Bezoek de Nottebohmzaal: het grote geheim van Antwerpen

Het grote geheim van Antwerpen vind je midden in de stad: de Nottebohmzaal, ook wel de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De geschiedenis van deze bibliotheek gaat terug naar 1481. Je vindt er meer dan 1 miljoen boeken, sommige echt heel oud. Je kunt de Nottebohmzaal alleen bezoek onder begeleiding van een gids, die je nog veel meer vertelt dan alleen de verhalen van de oude bieb.

De pronkstukken van de Nottebohmzaal zijn de globes van Blaeu. Twee globes van de hemel en aarde waarvan geschat wordt dat ze halverwege de 17e eeuw zijn gemaakt. Bijzonder is vooral dat ze gemaakt zijn met de kennis van hoe de wereld er op dat moment uitzag, dat in de verste verte niet klopt met de werkelijkheid. Dat wat nog onontdekt was, ontbreekt dus ook gewoon. De wetenschappelijke waarde destijds was echter ongekend. Een aantal jaar geleden zijn ze gerestaureerd en inmiddels weer te bewonderen in de oude bieb.

stadsbibliotheek-antwerpen
Het Hendrik Conscienceplein is een van de mooiste pleinen van Antwerpen
nottebohmzaal-antwerpen
De Nottebohmzaal is de grote verrassing is de stadsbibliotheek
munthof-antwerpen
Aan leuke terrasjes geen gebrek! In de zomer is het Munthof mijn favoriet.

7. Het sfeervolle Antwerpen Zuid

Antwerpen Zuid is de meest sfeervolle wijk van de stad. Hip, happening, the place to be. ’t Zuid zoals ze dat in Antwerpen zeggen barst van de hotspots op gebied van eten en drinken. En dus is dit de beste plek om je fietstour door Antwerpen af te sluiten. Aan gezellige terrasjes geen gebrek. En het wordt nog lastig kiezen waar je wil eten, want de lijst met toffe tips is eindeloos.

Wil je nog iets leuks doen in ’t Zuid, ga dan eens naar het Fotomuseum. Hoewel de exposities natuurlijk wisselen, is er eigenlijk altijd wel iets leuks te zien. En wist je dat Zuid ook een prachtig triomfboog heeft? Deze Waterpoort was ooit een stadspoort die in 1624 aan de Schelde stond, maar inmiddels is de boog verhuisd en staat te pronken aan de Vlaamsekaai.

▸ Heel tof is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dat wordt momenteel verbouwd. Er wordt nog geen openingsdatum gecommuniceerd, maar als het weer open is, is dit dé tip om te bezoeken in Zuid. Alleen al het gebouw zelfs is schitterend.

antwerpen-zuid
Het gezellige terras van Hotel Pilar in Zuid (waar je ook super lekker kunt ontbijten)
waterpoort-antwerpen
De waterpoort van Antwerpen in de zomer
fotomuseum-antwerpen
Wisselende, maar altijd boeiende exposities in het Fotomuseum

Culinaire tips voor tijdens het fietsen

Antwerpen en lekker eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dus moet je tijdens het fietsen wel heel vaak stoppen voor drankjes en hapjes. Het probleem in Antwerpen is alleen dat echt álles leuk is. De lijst met tips om te stoppen is in feite oneindig. De 10 leukste restaurants hebben we al eens op een rijtje gezet maar omdat je aan culinaire tips nooit genoeg hebt, komen er hier nog meer!

 1. Ontbijten bij Hotel Pilar - wij sliepen in Hotel Pilar en hebben daar ook ontbeten. En dat is echt een aanrader, zowel het hotel als het ontbijt!
 2. Lunchen bij Roest - in het Eilandje, met uitzicht op het Mas en het Willemdok kun je super lekker lunchen op het terras.
 3. Dineren bij Fiskebar - in Antwerpen Zuid zit het leukste (en lekkerste!) visrestaurant van de stad. Ga voor de bouillabaise, zó lekker!
 4. Lunchen bij Local Store - midden in het centrum (voor als je aan het shoppen bent) zit dé hotspot voor een gezonde en lekkere lunch. Ze hebben ook een té leuk winkeltje met food- en huisaccessoires.
 5. Dineren bij RAS - dit is toch wel hét bucketlist restaurant van Antwerpen. Dineren bij het Restaurant aan de Stroom doe je met zonsondergang over de Schelde. Hier ga je gegarandeerd een topavond hebben!
 6. Borrelen bij Hopper - in Zuid vind je Hopper, gewoon een heel goed Belgisch café op een topplek in het zuiden.
 7. Leuke terrasjes zijn er oneindig, maar sla het Munthof niet over. Kun je meteen een lekker ijsje halen bij Kreêmgelas.

Boek een weekendje Antwerpen

Heb jij zin in een weekendje weg naar Antwerpen om deze fietsroute te doen? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

 • Neem de trein naar Antwerpen, dat is de snelste, leukste en makkelijkste manier om er te komen. Met NS International reis je al voor 20 euro met de trein naar Antwerpen.
 • Leuke hotels zijn er volop! Hotel Pilar in Zuid is een aanrader!.
 • Via Hotel Specials vind je ook altijd mooie aanbiedingen voor weekendjes weg, zeker ook voor Antwerpen.
 • Tijdens een weekendje Antwerpen is de City Card een goed idee, daarmee krijg je toegang tot de leukste bezienswaardigheden (zoals het Rubenshuis, DIVA, Brouwerij De Koninck, het (MAS) én gratis openbaar vervoer.
 • Losse kaartjes voor deze bezienswaardigheden kun je ook via Tiqets boeken.
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies