Stedentrips11.01.2019

Dit oude theater in Buenos Aires is nu de mooiste boekwinkel ter wereld!


Als je mij ergens blij mee kunt maken, dan zijn het boeken. Fictie, non-fictie, nieuw of oud: boeken hebben op mij een magische werking. Ze dragen een geheim met zich mee, waar je alleen achter kunt komen door het boek te lezen. Dus boekenwinkels zijn het paradijs, een ruimte vol met nieuwe geheimen. Er is weinig leuker dan lekker lang rondstruinen en dan met een stapel nieuwe boeken naar de kassa: heerlijk! Hoewel een klein, stoffig boekwinkeltje absoluut zijn charme heeft, is deze boekwinkel in Buenos Aires van een compleet andere orde. El Ateneo Grand Splendid wordt gezien als de mooiste boekwinkel ter wereld. Dit voormalige theater is van de sloop gered door het om te toveren tot een boekwinkel, maar wel met behoud van grote delen van het oorspronkelijke interieur. Het resultaat is meer dan zomaar een winkel met boeken, maar een plek die een hoop reizigers van over de hele wereld een keer willen zien!

El Ateneo Grand Splendid

Het gebouw waarin El Ateneo Grand Splendid gevestigd is stamt uit het einde van de 19e eeuw. Destijds was er ruimte voor meer dan 1.000 toeschouwers in het theater, dat later ook nog als bioscoop heeft gefungeerd. Toen het theater gesloopt moest worden is het gered en omgetoverd tot boekwinkels. Inmiddels is het niet alleen een van de best verkopende boekwinkels van Zuid-Amerika, maar is de winkel ook meerdere malen uitgeroepen tot de mooiste boekwinkel ter wereld, onder andere door National Geographic en The Guardian.

El Ateneo Grand Splendid ligt in de wijk Recoleta, dat je kunt zien als het centrum van Buenos Aires. De winkel ligt in een vrij drukke, doorgaande straat waar prima gewinkeld kan worden. De magie van El Ateneo Grand Splendid zit ‘m in feit delen van het oude theater nog volledig in tact zijn. Wanneer je binnenkomt zie je dat nog niet meteen, maar wanneer je een stukje doorloopt wel. Het theater is gebouwd in een ronde vorm, met ook balkons op verschillende niveaus rondom. Het podium met herkenbare rode theatergordijnen is er nog steeds, al hebben de stoelen in midden dus ruimte gemaakt voor boekenrekken.

Kijk omhoog

Kijk je naar boven, dan zie je een van de meest indrukwekkende details van deze boekwinkel: handgeschilderde fresco’s met engelen versieren het het plafond. Maar zeker ook de barokke details rondom de balkons geven charme en sfeer. Een boek kopen is altijd leuk, maar als je dat op een prachtige plek als deze kunt doen dan is dat alleen maar leuker.

Er komen overigens zeker niet alleen mensen naar El Ateneo Grand Splendid om boeken te kopen, want er zijn genoeg mensen in de winkel te vinden die alleen maar naar de winkel an sich komen kijken. Groot gelijk, want er is genoeg te zien!

Je vindt er duizenden boeken
Je vindt er duizenden boeken

Kopje koffie erbij

Op de plaats waar destijds toneel werd gespeeld, het podium dus, is nu een koffiebar/lunchroom gevestigd. Je kunt dus ín de winkel een kopje koffie of thee drinken en een broodje of een taartje eten terwijl andere mensen tussen de duizenden boeken neuzen.

De balkons van het theater zijn ook nog steeds in gebruik, want ook daar vind je allerlei soorten boeken. Het is zeker de moeit om even naar boven te lopen, want het uitzicht op de winkel en het oude podium wordt eigenlijk alleen maar mooier wanneer je het van bovenaf bekijkt. Hoewel de meeste oude details nog volledig in tact zijn, is er ook – jammer genoeg – een roltrap te vinden in de winkel die je meeneemt naar de kelder met de kinderboeken. En dat doet eerlijk gezegd wel afbreuk aan de charme en de uitstraling van de winkel, want iets wat zou oud en mooi is, moet je naar mijn mening niet modern willen maken.

Alle oude details zijn goed bewaard gebleven
Alle oude details zijn goed bewaard gebleven

Hoewel het mijn persoonlijke missie was om hier zeker niet zonder een nieuw boek de deur uit te lopen, is dat toch gebeurd. In El Ateneo Grand Splendid worden namelijk bijna alleen maar Spaans-Argentijnse boeken verkocht, een lastige taal die je niet zomaar onder de knie hebt. De Argentijnen spreken namelijk Spaans, maar hebben daar wel hun eigen variant op ontwikkeld. Ook al spreek je het Europese Spaans, dan nog is dat een hele uitdaging. Het kleine rekje Engelse boeken bleek niet veel meer te bieden dan doktersromans en de Harry Potter-serie. Helaas dus geen klassieker in mijn boekenkast die in ‘de mooiste boekenwinkel ter wereld is gekocht’ maar de ervaring van het bezoek zelf was al meer dan genoeg!

Met recht `de mooiste boekwinkel ter wereld`
Met recht `de mooiste boekwinkel ter wereld`
Op het `podium` van dit oude theater vind je nu een knusse koffiebar
Op het `podium` van dit oude theater vind je nu een knusse koffiebar

Op reis naar Buenos Aires

Heb jij zin gekregen om een reis naar Buenos Aires in Argentinië te maken? Wellicht komen deze reistips dan nog goed van pas.

Plan je reis

  • Wij boekten onze vlucht naar Argentinië via KLM (tijdens de werelddealweken). Je kunt rechtstreeks van Amsterdam met KLM naar Buenos Aires vliegen.
  • Hotels zijn er in Buenos Aires in allerlei soorten. Wij kozen voor hotel Ilum Experience Hotel in de wijk Palermo via Booking.com dat op een perfecte plek in deze wijk ligt - én het heeft een zwembad!
  • Wil je liever een complete rondreis naar Argentinië boeken met een stop in Buenos Aires, kijk dan eens bij Riksja Travel of Van Verre reizen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Argentinië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

El Calafate in Argentinië is de centrale hub om Argentijns Patagonië te ontdekken. Het is letterlijk de toegangspoort naar de mooiste natuurwonderen van dit gebied. Dat komt simpelweg omdat El Calafate de enige stad is...

Natuur12.07.2020

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

Argentinië is het land van de tango, de steaks en de overweldigende natuur. Een land om direct in je hart te sluiten. Argentinië is ook gigantisch groot en staat in de top tien van grootste landen ter wereld (op plaats...

Algemeen19.02.2020

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Buenos Aires is de stad van de tango, de biefstuk en de groene parken. Stijlvol en charmant. Een Zuid-Amerikaanse stad die Europees aanvoelt, die je zelfs aan Parijs doet denken. Er wordt volop gedanst wordt en de mensen...

Stedentrips23.08.2019

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Hiken in El Chaltén: dit zijn de mooiste routes

El Chaltén is hét wandelparadijs van Patagonië. Dit sfeervolle dorpje ligt in nationaal park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië. De bergtoppen van El Chaltén maken deel uit van het Andesgebergte, de langgere...

Natuur10.06.2019

Hiken in El Chaltén: dit zijn de mooiste routes

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika