`

Stedentrips08.11.2019

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin


Medellin is dan niet de hoofdstad van Colombia, het staat als tweede stad van het land vaak wel hoger in de lijstjes dan Bogota wanneer het om populariteit gaat. Zo zingt Madonna in één van haar hits; “I took a sip and had a dream, and I woke up in Medellin”. Wanneer je een rondreis in Colombia maakt, kan en mag je deze miljoenenstad niet overslaan. Maar gezien de omvang van de stad Medellin en je hoogstwaarschijnlijk maar een paar dagen te besteden hebt, is het wel fijn om te weten wat je absoluut wel of juist niet zou moeten bezoeken. Daar help ik je graag bij: dit is wat je wilt doen in Medellin!

1. Het onrustige verleden van Medellín – Realiteit versus Narcos

Dat Medellin een populaire stad is om te bezoeken, is niet altijd zo geweest. Voor heel Colombia geldt dat er een roerig drugsbestaan was (en helaas nog deels is), maar voor Medellin gold dat des te meer. Medellin was de thuisbasis van Pablo Escobar, de geweldadige leider van het bekende Medellinkartel. De sporen van zijn daden zijn fysiek niet altijd meer terug te vinden, maar dat deze man de stad in zijn greep had, wordt in gesprekken met locals snel duidelijk.

De serie Narcos heeft ervoor gezorgd dat veel toeristen in Medellin op zoek zijn naar herkenbare punten ‘zoals in de serie’. Precies de reden waarom de huidige Burgemeester er alles aan doet om fysieke gebouwen uit het nalatenschap van Escobar, met de grond gelijk te maken. Volgens hem wordt de drugskoning verheerlijkt en is dat het allerlaatste wat hij verdiend. Desondanks worden er veel Escobar tours aangeboden in de stad. Niet onbegrijpelijk, want Pablo Escobar is nu eenmaal onlosmakelijk met de stad verbonden. Overweeg je om zo’n tour te doen? Wees je dan bewust van het sentiment bij locals en kies een tour guide die het echte, minder “heldhaftige” verhaal, van Pablo verteld.

Bijna alle hostels en hotels bieden tours aan. Check van tevoren welke plekken de tour aandoet, ze gaan namelijk niet allemaal naar hetzelfde.

Medellin krijgt steeds meer toeristen, onder andere te danken aan de serie Narcos
Medellin krijgt steeds meer toeristen, onder andere te danken aan de serie Narcos

2. Doe de Communa 13 graffiti tour

Natuurlijk heeft er in de stad veel meer afgespeeld. Het Medellinkartel was tenslotte niet het enige dat voor onrust in de stad zorgde. Communa 13 werd slechts enkele jaren geleden nog gezien als één van de gevaarlijkste wijken van Medellin. Het is misschien geen hele originele tour, want velen gingen je voor, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Het geeft namelijk een goed beeld en vertelt het verhaal van de stad. Daarnaast heb je vanaf de wijk een prachtig uitzicht over de honderdduizenden huisjes. Comuna 13 wordt gezien als een transitiewijk, waar jongeren nu geld verdienen aan het toerisme, in plaats van drugs en criminaliteit. Wij deden de tour via BeColombia waarbij je aan het einde van de tour ook nog even zelf een graffiti poging mag doen.

Wil je nog meer geschiedenis opdoen, dan zijn er nog veel meer verschillende tours en musea te bezoeken. Echter is het Memory House Museum af te raden, zeker wanneer je geen Spaans spreekt. Er zijn weinig Engelstalige beschrijvingen te vinden. Diverse historische verhaallijnen lopen in het museum door elkaar heen, waardoor er niet echt een duidelijk aanbod ontstaat.

Graffiti speelt een belangrijke rol om de jongeren uit de drugscriminaliteit te houden.
Graffiti speelt een belangrijke rol om de jongeren uit de drugscriminaliteit te houden.
Er is geen muur leeg en het ene kunstwerk is nog mooier dan het andere.
Er is geen muur leeg en het ene kunstwerk is nog mooier dan het andere.

3. Neem de kabelbaan voor een prachtig uitzicht

Het openbaar vervoer in Medellin is heel goed geregeld. Het metrostelsel brengt je in principe overal heen, maar het is zeker aan te raden ook een keer een stadsbus te nemen. Die zijn minder effectief (want er staat altijd veel verkeer), maar het brengt je wel tussen de locals.

Over de stad heen zijn een aantal kabelbanen aangelegd. Deze zijn inbegrepen bij het metro kaartje en geven een fantastisch uitzicht over de stad omdat je er letterlijk boven hangt.

Waar de meeste steden redelijk overzichtelijk zijn, geldt dat niet voor Medellin. Deze Zuid-Amerikaanse stad staat bekend om haar kruip en sluiproutes. Zeker in de arme wijken van de stad is het een onoverzichtelijke bedoeling van huisjes. In de jaren dat steeds meer mensen richting de stad trokken, werden de buitenwijken gevuld met woningen van simpele constructies, soms enkel van dunne flexibele materialen. Wilde je een huis? Dan vroeg je gewoon of je bij iemand een extra verdieping mocht bouwen. Omdat Medellin in een dal gelegen is, zijn de buitenwijken tegen de berg opgebouwd. De flexibele materialen zijn natuurlijk niet tegen een flinke regenbui bestand, waardoor het regelmatig voorkwam dat de huizen letterlijk werden weggespoeld. Gelukkig worden steeds meer huizen nu vervangen door steen.

Neem de kabelbaan in Medellin voor uitzicht over de stad
Neem de kabelbaan in Medellin voor uitzicht over de stad

4. Bezoek Guatapé

Medellin wordt door vaak gecombineerd met een dagje Guatapé. Dit kleurrijke dorpje ligt op ongeveer twee uur rijden met de bus of taxi. Er gaan meerdere bussen per dag en het vervoer is goedkoop. In principe heb je genoeg aan één dag, maar een nachtje slapen in dit gebied is zeker ook een aanrader.

5. Waar te slapen in Medellin?

In een stad zo groot als deze is het natuurlijk niet moeilijk om een hotel te vinden. In de wijk El Poblado zijn talloze hippe hostels en hotels te vinden. Het is één van de duurdere wijken van Medellin en volgens sommigen daardoor minder het échte lokale leven. De wijk is inderdaad modern en anders dan de rest van de stad. Er zijn veel toeristen, maar dat is zeker in de avond niet persé een nadeel. Ondanks dat Colombia nu echt een prima veilig land is, blijft de sfeer op straat in het donker nog altijd anders dan in een Europese stad.

Aan de carrera 37 zijn veel restaurants, hippe barretjes en hotels gelegen. Zo ook het Celestino Boutique hotel. Een klein, persoonlijk hotel waarbij de kamers fantastisch zijn ingericht met veel planten, stalen deuren en fluweel. Even bijkomen van de drukte? Ga naar de bovenste etage en neem een duik in het zwembad, wat dankzij de temperatuur ook als hottub fungeert. De straat van het hotel is verder perfect om in de avond gezellig een drankje te doen en je eventueel naar het uitgaansleven te begeven (twee straten verderop). Het uitgaansleven in Medellin is een grote drukke strip met discotheken waar je ongetwijfeld het één en ander aangeboden zult krijgen…

Iets minder budget beschikbaar, maar toch een accommodatie om je ogen uit te kijken? Rango Hostel is the place to be. Dit hele hostel ademt Instagram. Naast de dorms zijn er grote privékamers en kun je iedere ochtend aanschuiven bij een simpel, maar lekker ontbijt.

Even bijkomen in dit warme zwembad op het dak van het Celestine hotel.
Even bijkomen in dit warme zwembad op het dak van het Celestine hotel.

Op naar Colombia

Ben je een reis naar Colombia en Medellin aan het plannen? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar Colombia hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl. Of houd de aanbiedingen van KLM in de gaten. Dan weet je zeker dan je een goede prijs betaalt.
  • Hotels in Medellin vind je het beste via Booking.com. Zoals gezegd zijn Celestino Boutique Hotel en Rango Hostel echte aanraders.
  • Een complete reis naar Colombia boeken? Dan kan onder andere bij Djoser of bij Sawadee.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Colombia

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Colombia is een van de landen in Zuid-Amerika die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De aantrekkingskracht van dit veelzijdige en kleurrijke land is groot. Het is het land van koffie en cacao. En zeker oo...

Algemeen27.02.2021

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Salento mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Colombia. Het gekleurde dorp is overzichtelijk en vriendelijk ingericht. Is het dorp Colombiaans? Ja. Zijn er weinig toeristen en veel locals? Nee, dat niet...

Natuur11.12.2019

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Het dorpje Guatapé in Colombia wordt gezien als de ideale dagtrip voor wanneer je een paar dagen in Medellin bent. Het is een van de meest kleurrijke stadjes op aarde en sowieso een van de leukste plekken die je tijdens...

Algemeen14.11.2019

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Colombia vliegt is de kans groot dat je eerste Zuid-Amerikaanse bestemming Bogotá is. Bogotá ligt in het centrale deel van Colombia. Er wonen zo'n 8,5 miljoen mensen. Het is de hoofdstad...

Stedentrips08.10.2019

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Palomino is een klein dorpje aan de Caribische kust van Colombia. Dit miniparadijs ligt zo’n 70 kilometer van Santa Marta. Ondanks haar omvang is er in dit dorp meer toerisme te vinden dan in Santa Marta zelf. Het zou...

Ontspanning29.09.2019

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Cartagena. De hoofdstad van het departement Bolivar en zonder twijfel de mooiste stad van Colombia. De stad van de haven. De stad van een rijke geschiedenis. Maar bovenal de stad van enorme hitte! Zonnebril op, waaier in...

Stedentrips26.09.2019

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

Heb je toevallig de Netflix-serie Narcos gezien? Het heeft de populariteit van Colombia als vakantiebestemming goed gedaan, want steeds meer mensen willen er nu naartoe. Een vliegticket (retour voor 800 euro) is snel geb...

Algemeen04.01.2017

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

route + alle hoogtepunten op een rij
Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde

Ben je ook reisplannen voor 2017 aan het maken? Misschien staat - na het zien van de serie Narcos - Colombia wel op jouw travel bucketlist. Dat zou een super goede keuze zijn, want wie beelden van Colombia ziet weet dat...

Stedentrips28.12.2016

Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde