Stedentrips08.10.2019

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag


Wanneer je vanaf Amsterdam naar Colombia vliegt is de kans groot dat je eerste Zuid-Amerikaanse bestemming Bogotá is. Bogotá ligt in het centrale deel van Colombia. Er wonen zo’n 8,5 miljoen mensen. Het is de hoofdstad van Colombia en daarmee tevens politiek, financieel én cultureel het belangrijkste centrum van het land. Tevens de perfecte plek om je rondreis door Colombia te beginnen. De stad kent een voortdurende groei en dat is te merken. Een modern bruisend centrum zet je zintuigen direct open en wordt gekarakteriseerd door hoogbouw. De omliggende voorsteden bestaan daarentegen voornamelijk uit laagbouw.

24 uur in Bogotá

Na wat desk research trokken we de conclusie dat Bogotá nog behoorlijk wat terrein te winnen heeft op het gebied van het trekken van toeristen. Op papier dus geen typische trekpleister máár mijn ervaring leert dat ik dat vooral eerst met eigen ogen moet ervaren. En met succes! De eerste 24 uur waren verrassend, leuk en ontspannen. Bij een rondreis door dit prachtige land kan je de hoofdstad niet overslaan en om die reden is dit een ideale dag planning om de eerste 24 uur met plezier te besteden.

Aankomst op El Dorado International Airport

Bij aankomst in Bogotá zal je niet een enorme cultuurschok ervaren zoals we die kennen van bijvoorbeeld India of Thailand. De stad ziet er vrij westers uit en is modern ontwikkeld. Wat wel wat aanpassingstijd vraagt is de hoogte waarop Bogotá ligt. Met een hoogte van 2.640 meter ervaar je al snel een gevoel van kortademigheid. Door deze hoogte heeft de stad veel steile straten. Schrik dus niet als je na een klim van het ene naar het andere blok compleet buiten adem bent. Het is deze keer niet je conditie die je in de steek laat, maar de hoogte die je als een hond laat hijgen.

Terug naar het vliegveld. Na een strenge maar snelle bagageafhandeling kun je vanaf het vliegveld vrij makkelijk naar het centrum reizen. Zo kan je bijvoorbeeld voor een paar peso’s de bus nemen. Sinds enkele jaren bouwt de stad intensief aan het busnetwerk TransMilenio, dat middels afgesloten busbanen dwars door de stad loopt. Een soort metronetwerk dat bovengronds loopt. Leuk om te ervaren maar na een lange vlucht is comfort ook erg fijn. Een Uber bestellen is dan het ideale luxe alternatief. Inderdaad, een Uber. Deze app werkt namelijk uitstekend in Colombia en het tarief is extreem voordelig. De kans is zelfs groot dat je meer geld betaalt voor de tip dan de rit zelf. Over het algemeen land je vanuit Nederland aan het begin van de avond. Om die reden starten we onze kennismaking met Bogotá met een avondprogramma.

Het centrum van de stad kent veel hoogbouw
Het centrum van de stad kent veel hoogbouw

Zona Rosa: relaxt opstarten in een wereldstad

Ben je na een lange reis moe en uitgeput? Kies dan voor een ontspannen avondwandeling door Zona Rosa en een simpele maaltijd in diezelfde wijk. Zona Rosa wordt bestempeld als de meest veilige wijk van Bogotá en dus ideaal om te acclimatiseren. Ook voor een afzakkertje kan je hier goed terecht. Bogotá kent veel studenten en heeft daardoor levendige borrels. Wil je liever gelijk all-the-way gaan? Ook dan is er genoeg aanbod. Zo kan je beginnen bij Apache rooftop bar. Hier heb je een mooi nachtelijk uitzicht over de stad en kan je vervolgens doorgaan naar de grootste techno club van Colombia: Club Octava. Zelfs als niet-techno liefhebber schijnt dit een indrukwekkende ervaring te zijn.

Bogotá Coffee: start de dag als een echte Colombiaan

Good morning! Aangezien we maar 24 uur hebben staan we lekker vroeg op. Colombia staat natuurlijk bekend als een écht koffieland. Wat dan ook zeker in je planning moet staan is het opstarten met een écht kopje Bogotá Coffee. Het maakt niet zoveel uit waar je dit doet. Het enige waar je op moet letten is dat ze gebruik maken van een echte koffiemachine met pistons. Anders heb je al snel kans op een slap bakkie uit een automaat. Gek genoeg hebben ze die namelijk ook in groten getale.

Wat slim is om te doen is een koffietentje te kiezen onderaan de berg van Monserrate. Want na de koffie is het tijd om deze berg op te gaan. Je kan voor twee manieren kiezen om deze berg te trotseren; de kabelbaan nemen of de berg beklimmen. De kabelbaan kost 6 euro voor een retourtje. Lekker makkelijk en snel. Maar om tijdens je reis ook een beetje aan de conditie te werken is de berg beklimmen serieus een goed alternatief. Het duurt ongeveer een uur om naar boven te komen. Maar zoals eerder aangegeven is, is het wandelen een stuk zwaarder dan je gewend bent. De hoogte zorgt voor een kortademigheid waar je U tegen zegt. Sterker nog; de berg aflopen is al een work-out op zich.

Als je eenmaal aangekomen bent op de top van de berg staat je een mooie verassing te wachten: een fantastisch panorama uitzicht over de stad. De berg heeft een hoogte van 3.120 meter en vormt samen met de Cerro de Guadalupe de oostelijke grens van La Candelaria, het historische centrum van de stad.

Boven aan de berg van Monserrate kan je goed zien hoe groot Bogot\u00e1 is
Boven aan de berg van Monserrate kan je goed zien hoe groot Bogotá is
De historische straatjes van La Candelaria
De historische straatjes van La Candelaria

Durf jij? Proef de lokale specialiteit chocolademelk met kaas!

Na het beklimmen van de berg is het tijd om even bij te komen. Dit kan je uiteraard invullen met een kop koffie en wat zoets. Maar wat zeker weten leuker is om te doen, is gelijk de cultuur van Colombia te omarmen. Ga om die reden langs bij La Puerta Falsa. Het kan goed zijn dat het kleine cafeetje vol zit. Zowel bij de locals als de toeristen is dit namelijk een échte hotspot. De specialiteit hier is een kop warme chocolademelk met een stukje kaas. Yep, kaas! Het is de bedoeling dat je de kaas dipt in de chocolademelk. Waar wij het doen met een kop koffie en stroopwafel hebben de Colombianen blijkbaar ook zo hun eigen gewoontes. Eerlijk is eerlijk; voor de ervaring en het verhaal erg leuk om te doen. Maar het was wat mij betreft één keer en nooit meer!

Na het kaas dippen in de chocolademelk, is het tijd wat cultuur te snuiven de rest van de stad te ontdekken. Het oude stadscentrum La Candelaria biedt smalle en kleurrijke straatjes die uitkomen op Plaza Bolivár. Op dit plein vind je belangrijke gebouwen zoals het Paleis van Justitie. Verder kan je hier tikkertje spelen met de velen duiven of een mooie vakantieplaat schieten.

De Colombiaanse specialiteit: kaas met chocolademelk\u2026.
De Colombiaanse specialiteit: kaas met chocolademelk….

Graffiti tour door Bogotá

Tijd voor lunch! Na deze intensieve ochtend hebben we die wel verdiend. Dit kan je nergens anders beter gaan doen dan bij Prudencija. Een lunchrestaurant waar ze dagelijks een ander 4-gangen menu serveren. Het voorgerecht, de amuse en het nagerecht staan vast. Maar voor het hoofdgerecht heb je keuze uit vlees-, vegetarische- en kipgerechten. Als kipliefhebber kan ik zeggen dat ik nog steeds weleens droom over de kip die ik daar voorgeschoteld kreeg. Daarnaast heeft Prudencija ook een goede wijnkaart die met de menukaart mee veranderd.

Voor het gedeelte na de lunch kan je de tijd het best gebruiken voor één van de vele musea of een graffiti tour. Met name de graffiti tour geeft je een nóg beter beeld van Bogotá en haar geschiedenis. Graffiti is door heel Colombia, en met name in Bogotá, een belangrijk onderdeel van de stad. Voor 2011 was het niet toegestaan om deze creatieve uitingen van onder andere geloof en politieke voorkeur op deze manier te delen. Maar nadat een politieagent een 16-jarig kind doodschoot tijdens het beschilderen van een muur ontstond er protest. Dit resulteerde in het oppakken van twee agenten en het legaliseren van graffiti in bepaalde delen van de stad. De tours door deze delen worden dagelijks aangeboden om 10.00 én 14.00 uur en zijn daarbij ook nog eens gratis.

Na deze intensieve maar leuke dag kan je vanaf Bogotá een van de comfortabele nachtbussen nemen naar bijvoorbeeld Salento of Medellin. Wanneer je geen tijd wilt verliezen is dat sterk aan te raden.

Met dit programma haalde wij het maximale uit je 24 uur in Bogotá. Meer tijd nemen is uiteraard ook geen straf. De vele musea die de stad rijk zijn samen met bijvoorbeeld de ondergrondse kathedraal Zipaquirá vormen zonder problemen de basis voor minimaal een dag extra in deze indrukwekkende stad.

De verrukkelijke kip bij Prudencija
De verrukkelijke kip bij Prudencija
Graffiti zie je door de hele stad. Bogota is een soort `street art-openluchtmuseum`.
Graffiti zie je door de hele stad. Bogota is een soort `street art-openluchtmuseum`.

Op naar Colombia

Ben je een reis naar Colombia en Bogotá aan het plannen? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar Colombia hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl. Of houd de aanbiedingen van KLM in de gaten. Dan weet je zeker dan je een goede prijs betaalt.
  • Hotels in Bogota vind je het beste via Booking.com. Een aanrader is Sonesta Hotel Bogotá en Hostal R10, beiden echt aanraders.
  • Een complete reis naar Colombia boeken? Dan kan onder andere bij Djoser of bij Sawadee.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto header: © diegograndi – Adobe Stock

Avatar foto
Jim Roberti

Jim is een sportieve man die veel energie krijgt van reizen. Een trip buiten de provincie of een reis naar de andere kant van de wereld; er is voor hem altijd wel iets te ontdekken. Naast reizen voetbalt Jim op landelijk niveau en noemt hij zichzelf een échte familieman.

Gerelateerde artikelen

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Colombia is een van de landen in Zuid-Amerika die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De aantrekkingskracht van dit veelzijdige en kleurrijke land is groot. Het is het land van koffie en cacao. En zeker oo...

Algemeen27.02.2021

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Salento mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Colombia. Het gekleurde dorp is overzichtelijk en vriendelijk ingericht. Is het dorp Colombiaans? Ja. Zijn er weinig toeristen en veel locals? Nee, dat niet...

Natuur11.12.2019

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Het dorpje Guatapé in Colombia wordt gezien als de ideale dagtrip voor wanneer je een paar dagen in Medellin bent. Het is een van de meest kleurrijke stadjes op aarde en sowieso een van de leukste plekken die je tijdens...

Algemeen14.11.2019

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Medellin is dan niet de hoofdstad van Colombia, het staat als tweede stad van het land vaak wel hoger in de lijstjes dan Bogota wanneer het om populariteit gaat. Zo zingt Madonna in één van haar hits; “I took a sip a...

Stedentrips08.11.2019

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Palomino is een klein dorpje aan de Caribische kust van Colombia. Dit miniparadijs ligt zo’n 70 kilometer van Santa Marta. Ondanks haar omvang is er in dit dorp meer toerisme te vinden dan in Santa Marta zelf. Het zou...

Ontspanning29.09.2019

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Cartagena. De hoofdstad van het departement Bolivar en zonder twijfel de mooiste stad van Colombia. De stad van de haven. De stad van een rijke geschiedenis. Maar bovenal de stad van enorme hitte! Zonnebril op, waaier in...

Stedentrips26.09.2019

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Verder lezen over Colombia

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Colombia is een van de landen in Zuid-Amerika die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De aantrekkingskracht van dit veelzijdige en kleurrijke land is groot. Het is het land van koffie en cacao. En zeker oo...

Algemeen27.02.2021

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Salento mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Colombia. Het gekleurde dorp is overzichtelijk en vriendelijk ingericht. Is het dorp Colombiaans? Ja. Zijn er weinig toeristen en veel locals? Nee, dat niet...

Natuur11.12.2019

Dit wil je doen in Salento, Colombia!

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Het dorpje Guatapé in Colombia wordt gezien als de ideale dagtrip voor wanneer je een paar dagen in Medellin bent. Het is een van de meest kleurrijke stadjes op aarde en sowieso een van de leukste plekken die je tijdens...

Algemeen14.11.2019

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Medellin is dan niet de hoofdstad van Colombia, het staat als tweede stad van het land vaak wel hoger in de lijstjes dan Bogota wanneer het om populariteit gaat. Zo zingt Madonna in één van haar hits; “I took a sip a...

Stedentrips08.11.2019

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Palomino is een klein dorpje aan de Caribische kust van Colombia. Dit miniparadijs ligt zo’n 70 kilometer van Santa Marta. Ondanks haar omvang is er in dit dorp meer toerisme te vinden dan in Santa Marta zelf. Het zou...

Ontspanning29.09.2019

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Cartagena. De hoofdstad van het departement Bolivar en zonder twijfel de mooiste stad van Colombia. De stad van de haven. De stad van een rijke geschiedenis. Maar bovenal de stad van enorme hitte! Zonnebril op, waaier in...

Stedentrips26.09.2019

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

Heb je toevallig de Netflix-serie Narcos gezien? Het heeft de populariteit van Colombia als vakantiebestemming goed gedaan, want steeds meer mensen willen er nu naartoe. Een vliegticket (retour voor 800 euro) is snel geb...

Algemeen04.01.2017

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

route + alle hoogtepunten op een rij
Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde

Ben je ook reisplannen voor 2017 aan het maken? Misschien staat - na het zien van de serie Narcos - Colombia wel op jouw travel bucketlist. Dat zou een super goede keuze zijn, want wie beelden van Colombia ziet weet dat...

Stedentrips28.12.2016

Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde