Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk


Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs. Orange is de stad waar je misschien wel op volle snelheid voorbij raast richting de Middellandse Zee, maar toch kun je hier beter een keer stoppen. In dit deel van de Vaucluse is veel te vinden voor een leuke tussenstop of zelfs voor een iets langer verblijf. Verderop liggen de stad Avignon (UNESCO werelderfgoed), Châteauneuf-du-Pape (bekend van de Côtes du Rhône-wijnen), de indrukwekkende Mont Ventoux, het prachtige Vaison-la-Romaine en ietsje verder rijden de Gorges de l’Ardèche. Je begrijpt: in Orange en de Vaucluse móét je dus wel stoppen.

Orange heeft alles met Oranje, maar niets met sinaasappelen te maken  

De stad Orange staat vooral bekend om zijn geschiedenis en Romeinse erfgoed. Het is ook de plek waar geschiedenis, cultuur en gastronomie worden gecombineerd. Wat dat betreft zou je dus ook de volgende keer eens even op de rem moeten trappen om te kunnen genieten van Orange en deze regio.

Bij de naam ‘Orange’ denk je misschien wel aan sinaasappels. Leuk bedacht, maar Orange komt van het Latijnse woord Arausio, een verwijzing die is afgeleid van een Keltische stam die in het gebied woonde voordat de Romeinen arriveerden. Tijdens de Romeinse overheersing werd de stad gesticht en kreeg de naam Arausio toegewezen. Een naam die evolueerde tot de naam Orange. En dat had alles te maken met Willem de Zwijger, officieel Prins Willem van Oranje.

Die relatie tussen Nederland en Orange heeft historische wortels die teruggaan tot de 16e eeuw. Het Huis van Oranje-Nassau, die een sterke band had met de stad Orange. Wie het theater van de stad in de zomermaanden bezoekt, wordt hier dagelijks meegezogen in een live-stukje toneel waarin dit allemaal wordt uitgelegd.   

Op leuke en interactieve wijze neemt deze storyteller je mee in de geschiedenis van Orange
Op leuke en interactieve wijze neemt deze storyteller je mee in de geschiedenis van Orange
In de zomermaanden maken deze acteurs een bezoekje extra leuk
In de zomermaanden maken deze acteurs een bezoekje extra leuk

Dé bezienswaardigheden van Orange

Laten we maar met de hoogtepunten van de stad beginnen. Er valt hier veel leuks te ontdekken, dus een overzichtje is altijd handig.

 • Het Romeinse Theater van Orange: Misschien wel gelijk het hoogtepunt van de stad. Dit theater is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dateert uit de 1e eeuw voor Christus en wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende overblijfselen uit de Romeinse tijd hier in Frankrijk.
 • Triomfboog van Orange: Beter bekend als de Arc de Triomphe d’Orange, is een ander Romeins monument in de stad. Het werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus ter ere van de veteranen van de Gallische oorlogen.
 • Culturele evenementen: De stad Orange staat ook bekend om zijn culturele evenementen, waaronder het Chorégies d’Orange-festival, een van de oudste muziek- en operafestivals ter wereld. Het vindt plaats in het bovengenoemde Romeinse theater en trekt elk jaar duizenden bezoekers.
 • Lokale gastronomie: Net als de rest van de Provence biedt ook Orange een heerlijke lokale keuken, met gerechten die zijn geïnspireerd op mediterrane smaken en ingrediënten en heerlijke Provençaalse wijnen.  
Tegenover het oude Theater vind je dit museum
Tegenover het oude Theater vind je dit museum
Arc de Triomphe d'Orange, is een ander Romeins monument in de stad.
Arc de Triomphe d'Orange, is een ander Romeins monument in de stad.

Het Théâtre Antique d’Orange móét je bezoeken

Ik noemde het al eerder: hét historisch hoogtepunt in Orange is het Théâtre Antique d’Orange. Dit oude en indrukwekkende Romeinse theater dateert uit de 1e eeuw na Christus en is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Het diende als locatie voor theatervoorstellingen en evenementen in de oudheid.

Wat het Théâtre Antique d’Orange bijzonder maakt, is de goed bewaarde staat inclusief de imposante achterwand. Het theater had in die tijd ruimte voor ongeveer 9.000 toeschouwers en wordt vandaag nog steeds gebruikt voor culturele evenementen, waaronder het beroemde Chorégies d’Orange, een jaarlijks operafestival.

Inmiddels staat het theater op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt het jaarlijks vele duizenden bezoekers van over de hele wereld die hier komen genieten van de bijzondere architectuur, de rijke geschiedenis en de culturele betekenis van deze oude Romeinse locatie.

Het oude Théâtre antique d'Orange is het hoogtepunt van de stad
Het oude Théâtre antique d'Orange is het hoogtepunt van de stad

De Mistral: je ziet hem niet maar voelt hem des te meer

Tijdens ons bezoek hebben we opnieuw kennis kunnen maken met de Mistral. De krachtige, koude wind die door de Rhônevallei in Zuid-Frankrijk waait. Deze wind kan snelheden bereiken tot wel 100 kilometer per uur halen en komt meestal uit het noordwesten. De Mistral staat vooral bekend om zijn invloed op het weer en de lokale omgeving. Hoewel de Mistral lucht helder kan maken en voor zonnig weer kan zorgen, kan het ook koel en droog zijn, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op de landbouw en het landschap. In het voorjaar is het prachtig weer maar de gevoelstemperatuur ligt ver beneden 10 graden.

In deze regio kan de Mistral echter een belangrijke rol spelen bij de rijping van druiven in de wijngaarden, doordat het de lucht verfrist en de druiven beschermt tegen ziekten. Tegelijkertijd kan het ook schade veroorzaken aan gewassen en gebouwen, en het kan invloed hebben op het dagelijks leven van mensen in de regio. De Mistral is een kenmerkend fenomeen van het mediterrane klimaat in Zuid-Frankrijk en draagt bij aan de unieke atmosfeer van de regio.

Fietstocht over de ViaRhôna

De omgeving van Orange en Châteauneuf-du-Pape en zeker die van de Mont-Ventoux is een vermaard fietsgebied. Vooral de Mont Ventoux is een van hoogste kuitenbijters in Frankrijk en trekt jaarlijks alleen al tienduizenden wielerliefhebbers. Door dit gebied kruist echter nog een prachtige en spectaculaire fietsroute, de ViaRhôna. Een fietsroute die zich uitstrekt langs de rivier de Rhône van de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de Middellandse Zee.

De route biedt je als fietser echt een onvergetelijke ervaring met prachtige landschappen, leuke Franse dorpjes, veel bezienswaardigheden (en bruggen) langs de route. Hier in dit deel kun je wel te maken krijgen met de bovengenoemde Mistral en kruis je ook nog andere fietsroutes. 

Fietsen langs de Rhone in deze regio is echt een aanrader
Fietsen langs de Rhone in deze regio is echt een aanrader
Oude fietsbrug die vooral wandelaars blijft uitnodigen
Oude fietsbrug die vooral wandelaars blijft uitnodigen
De route nodigt iedere vorm van fietsen aan, ook als je erbij kunt liggen
De route nodigt iedere vorm van fietsen aan, ook als je erbij kunt liggen

Overnachten in de Vaucluse: landelijk of in de stad Orange

Als je kijkt naar de ligging van Orange is deze Franse stad (zo’n 1.000 kilometer van de Nederlandse grens) zeker een prima locatie om een tussenstop te maken of om deze regio wat verder te verkennen. Hou je van de stad en vind je het leuk om ’s avonds in het oude centrum rond te slenteren, dan hebben we zeker een tip voor je. Je kunt ook een bijzonder uitstapje maken naar het lichtfestival in Romeinse Theater van Orange. Als je liever kiest voor een landelijk verblijf is een verblijf in een kasteel van een wijnmaker op loopafstand van Châteauneuf-du-Pape ook een prima alternatief. Nog steeds zit je ook hier maar op 15 minuten rijden.

Blijf je in de stad voor slechts één nachtje om de volgende dag de autoroute weer te vervolgen dan is een verblijf in het Mercure Hotel aan de rand van de stad een aanrader. Het hotel is zeer eenvoudig te vinden, heeft 4 laadstations voor elektrische auto’s en een restaurant waar je prima kunt dineren. Op slechts 10 minuten rijden ben je in het centrum van Orange waar je naast het al eerdergenoemde Romeinse Theater (met lichtshow) een overvloed aan restaurantjes gaat vinden.

Hostellerie Château des Fines Roches

Kies je voor landelijk, dan is Château des Fines Roches een prima alternatief. Dit hotel ligt op 20 minuten lopen van Châteauneuf-du-Pape, zowel een plaatsje als een beroemde wijnregio in de Provence. Hostellerie Château des Fines Roches is gehuisvest in een kasteel uit de 19e eeuw en oogt in alles authentiek. Hier heb je prachtig uitzicht over de wijngaarden en de omliggende natuur met zicht op de Mont Ventoux.

In het hotel vind je wat meer luxe en authentieke hotelkamers. Er is gastronomisch restaurant, een buitenzwembad en een Spa. Het restaurant is staat hoog aangeschreven met exclusieve gerechten en een zeer uitgebreide wijnkaart. Je kunt hier verder genieten van wijnproeverijen en zijn rondleidingen in diverse wijngaarden. Voor meer informatie kun je terecht op hun een aanrader voor een kort of iets langer verblijf in deze regio.

Binnenplaats en entree van Des Fines Roches
Binnenplaats en entree van Des Fines Roches
Buiten de werkelijk voorstreffelijke wijnen is de keuken
Buiten de werkelijk voorstreffelijke wijnen is de keuken

Een stukje geschiedenis: Orange en Willem van Oranje

Nog even een stukje extra geschiedenis over deze stad en de band met ons koningshuis, want dat is toch wel een uniek verhaal – en weinig mensen weten hoe het zit.

De relatie begon met Willem van Nassau die in de 16e eeuw een belangrijke figuur was in de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. In 1544 erfde Willem het prinsdom Orange in het zuiden van Frankrijk van zijn neef René van Chalon. Als gevolg van deze erfenis kreeg Willem de titel ‘Prins van Oranje’, die vervolgens door de opvolgers in de Oranje-Nassau dynastie nog steeds wordt gedragen. 

Deze titel werd tevens een belangrijk symbool van het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. Onze nationale kleur oranje en ook de tekst ‘Je maintiendrai’ (ik zal handhaven) op de kleding van onze krijgsmacht, heeft hier dus alles mee te maken.

Het is om die reden dat de stad Orange nog steeds een sterke historische en symbolische betekenis heeft voor Nederland. In ons land zijn er immers genoeg monumenten, straatnamen en andere plaatsen te vinden die verwijzen naar Orange en de relatie met het Huis van Oranje-Nassau.

Tijdens een bezoek aan het Theater vind je de gekste plekken informatie over de geschiedenis van de stad
Tijdens een bezoek aan het Theater vind je de gekste plekken informatie over de geschiedenis van de stad

Plaatsen in de omgeving die het bezoeken waard zijn

Wil je de stad Orange bezoeken, en wellicht meer van de Vaucluse of de omgeving ontdekken, dan heb ik nog meer handige en leuke tips voor je.

 • Avignon: Op ongeveer 30 kilometer afstand van Orange ligt de historische stad Avignon. Bekend om het pauselijk paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de beroemde brug van Avignon. Echt de moeite waard om te bezoeken.  
 • Vaison-la-Romaine: Iets meer naar het noorden van Orange ligt Vaison-la-Romaine. Het stadje staat bekend staat om zijn prachtige Romeinse overblijfselen, waaronder een goed bewaard gebleven Romeins theater en een oude Romeinse stad.
 • Châteauneuf-du-Pape: Voor wijnliefhebbers is een bezoek aan Châteauneuf-du-Pape een must. Dit stadje staat vooral bekend om zijn wijngaarden en de productie van Côtes du Rhône-wijnen. Veel wijngaarden bieden rondleidingen en proeverijen aan.
 • Mont Ventoux: Ten noorden van Orange ligt de iconische Mont Ventoux, de beroemde berg, populair bij wandelaars, maar nog meer bij wielertoeristen met goeie benen en natuurliefhebbers. Boven op de Ventoux word je beloond met adembenemende uitzichten over de Provence. Het is verder een plek van tal van buitenactiviteiten.
 • Gorges de l’Ardèche: Op nog een uurtje doorrijden van Orange ligt de prachtige Gorges de l’Ardèche, misschien wel de meest indrukwekkende kloof van Frankrijk die wordt doorkruist door de rivier de Ardèche. Hier kun je genieten van activiteiten zoals kanoën, wandelen en het bewonderen van de uitzonderlijke lokatie. Ook een fietstochtje of een roadtrip met de auto is hier om te genieten.
De Mont Ventoux, de fameuze berg ligt op een klein uurtje rijden
De Mont Ventoux, de fameuze berg ligt op een klein uurtje rijden
Ga cultuur snuiven en Rosé drinken in Vaison-la-Romaine
Ga cultuur snuiven en Rosé drinken in Vaison-la-Romaine

Laat de auto staan en neem de trein

Reizen vanuit Nederland of België naar Orange in Frankrijk met de trein is niet alleen duurzaam, het is ook snel en hartstikke comfortabel om te reizen. Ik ben opgestapt in Antwerpen maar uiteraard kun je ook in Amsterdam of Rotterdam opstappen.

Stap-voor-stap met trein naar Zuid-Frankrijk:

 • Neem de Eurostar (voorheen Thalys) van Amsterdam Centraal of Rotterdam Centraal naar Parijs Gare du Nord. Eurostar treinen vertrekken regelmatig en de reis duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten vanaf Amsterdam en ongeveer 2 uur en 40 minuten vanaf Rotterdam. Vanuit Antwerpenn Centraal is zelf maar 2 uur reizen.
 • Overstappen in Parijs
  Vanaf Gare du Nord neem je de metro (Lijn 4) of een taxi naar Gare de Lyon. Dit kost je zo’n 45 minuten. Verstandig is om een uur te reserveren. Let wel op want een kaartje kopen voor de metro kan soms wel tijd kosten.
 • Met de TGV naar Orange:
  Vanaf Gare de Lyon neem je de TGV richting Orange. Er zijn directe TGV-treinen naar Orange die ongeveer 3 uur duren. Zorg ervoor dat je de TGV-tickets van tevoren boekt om een zitplaats te garanderen.

Tips:

 • Tickets boeken: Boek je tickets ruim van tevoren, vooral in het hoogseizoen. Dit kan via de websites van Eurostar en SNCF.
 • Bagage: Houd rekening met de bagageregels van zowel Eurostar als TGV.
 • Comfort: Overweeg serieus om eerste klas te reizen voor extra comfort, vooral als je een lange reis hebt. Het kost iets meer maar het zo relaxed. Gewoon doen!
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops