Stedentrips05.10.2017

Ontdek Dresden: historische stad aan de Elbe


+ zes tips om te doen!

Tussen de populaire steden Berlijn (op twee uur rijden) en Praag (op anderhalf uur rijden) in, ligt de Duitse barokstad Dresden. Niet een van de bekendste steden van Duitsland, maar wel eentje die volop te bieden heeft. In de stad zelf vind je vooral historie en kunst, maar in de omgeving van Dresden liggen prachtige natuurgebieden. Je kunt in één weekend de stad verkennen, wandelen in de bergen én wijn proeven op kastelen. Klinkt goed, toch?

Dresden ligt in het voormalig Oost-Duitsland en heeft in de oorlog ook flink wat klappen gekregen. Inmiddels is Dresden herrezen, zijn delen van de stad opnieuw opgebouwd en hangt er een prettige, gemoedelijke sfeer. De ligging is prachtig: aan de rivier de Elbe en ingesloten tussen natuurgebied die Sächsische Schweiz en wijnregio Elbeland. En dat is ook meteen wat dit zo’n interessante regio in Duitsland maakt: er is een compleet onbekend stad om te ontdekken, maar de natuur is ook vlakbij.

Dresden wordt letterlijk in tweeën gedeeld door de Elbe, die het noordelijk gelegen Neustadt van het zuidelijke Altstadt scheidt. Je kunt beide delen qua uiterlijk en sfeer eigenlijk niet met elkaar vergelijken; je zou eerder zeggen dat je hier twee steden in één hebt.

Tip: je kunt nu ook met de nachttrein op stedentrip naar Dresden!

De Altstadt ontdekken

Altstadt is het meest toeristische deel: hier vind je de meeste historische gebouwen zoals prachtige oude kerken en musea. Hoewel Altstadt klinkt alsof het heel oud is, is het grootste deel ervan splinternieuw. Nadat in ’45 een groot deel van de binnenstad werd verwoest, ontstond een grote leegte. Aan het begin van de 21e eeuw werd besloten om de Frauenkirche – oorspronkelijk uit de 18e eeuw – opnieuw op te bouwen, waarvan delen nog overeind stonden. Hoewel deze kerk nu weer oud oogt, werd deze pas in 2005 opnieuw voltooid, deels met oude stenen die nog over waren. Bijzonder is dat de lokale bevolking de kans kreeg om een van die stenen te kopen – mede omdat er geld nodig was voor de wederopbouw – zodat een stukje van de kerk van hen zou zijn. De Frauenkirche is dus echt de trots van de Dresdenaren.

Maar niet alleen de Frauenkirche werd opnieuw gebouwd; eigenlijk alle gebouwen op het plein rondom zijn nieuw – al zou je in eerste instantie niet zeggen. Het is leuk om een stadswandeling aan deze kant van het water te maken, omdat je hier de meeste historie vindt. Want naast de Frauenkirche zijn er nog een koop andere oude, historische gebouwen die zeker de moeite waard zijn. En het leuke is dat je ze allemaal op loopafstand vindt; in de Altstadt heb je geen enkele vorm van vervoer nodig, alleen schoenen waarop je lekker kunt wandelen.

Aan de oevers van de Elbe vind je de meeste must sees, zoals de Semperoper, het operagebouw van Dresden, en het Koninklijk Paleis. Wat zeker ook een aanrader is, is het Albertinum: een voormalig wapenarsenaal waar nu een kunstmuseum gevestigd is. Loop je het museum uit, steek dan over naar het parkje Brühlschen Garten met de Brühlsche Terrasse, een soort balkon met bankjes waar je het allerbeste uitzicht hebt over de Elbe, delen van de Altstadt en de Neustadt.

De historische Altstadt, die deels opnieuw is opgebouwd
De historische Altstadt, die deels opnieuw is opgebouwd
Hier zie je goed hoe de Elbe Dresden in twee\u00ebn verdeelt
Hier zie je goed hoe de Elbe Dresden in tweeën verdeelt
De Frauenkirche: deels oud, deels nieuw
De Frauenkirche: deels oud, deels nieuw
Via verschillende bruggen kun je naar de overkant
Via verschillende bruggen kun je naar de overkant
Stoplichten hebben hier grappige poppetjes
Stoplichten hebben hier grappige poppetjes

De kunstzinnige Neustadt

Aan de andere van het water vind je de Neustadt. Wanneer je een van de bruggen oversteekt is het eigenlijk alsof je je in een andere stad bevindt. Neustadt is wat ruwer, industriëler en de leukste plek als je wilt uitgaan. Zeker in het stadsdeel Äußere Neustadt vind je toffe straatjes met restaurants, bars en winkels.

Er hangt een andere sfeer, alles is hier wat vrijer en kunstzinniger. En hoewel de historie aan de zuidkant bijzonder is, is het ook heel prettig om dit deel van Dresden te ontdekken. Aan street art, toffe winkeltjes en gezellige cafés namelijk geen gebrek, net als foodtrucks en andere eetkraampjes.

Het is overigens zeker een aanrader om een fiets te huren en daarmee de Neustadt te ontdekken; afstanden zijn niet echt groot, maar fietsen gaat hier prima, brengt je sneller naar waar je naartoe wilt en is ook leuk!

De Elbe gezien vanuit de Neustadt
De Elbe gezien vanuit de Neustadt
De kunstzinnige Kunsthofpassage
De kunstzinnige Kunsthofpassage
Neustadt is wat ruwer en moderner
Neustadt is wat ruwer en moderner

6 tips om te doen in Dresden

In de Altstadt en de Neustadt van Dresden is van alles te zien en te doen. Dit zijn de dingen die je zeker niet mag missen:

  • De grote trekpleister is Zwinger in de Altstadt: een paleiscomplex met een prachtige barokke bouwstijl. Binnenin Zwinger licht een grote tuin met fonteinen, sculpturen en groen. In het gebouwen rondom zijn verschillende musea gevestigd met onder andere kunst, porselein en sieraden. En ook al ga je niet naar binnen, dan is het zeker de moeite waard om Zwinger aan de buitenkant te bekijken want de architectuur is prachtig.
  • Huur een fiets en maak een mooie tocht langs de Elbe: er wordt veel gefietst in Dresden en ook langs de Elbe liggen mooie fietspaden. Ga na een tijdje een brug over en fiets via de overkant weer terug.
  • Uit eten gaan doe je in Äußere Neustadt, een van de leukste delen van het noordelijke deel van Dresden. De leukste restaurants, bars en clubs vind je in en rondom de Alaunstraße.
  • Ben je in de Neustadt, ga dan zeker ook even kijken bij de Kunsthofpassage: een klein doolhofje aan kunstzinnige binnenplaatsjes en straatjes waarvan de panden aan de buitenkant van kunst zijn voorzien. Je kunt er doorheen wandelen, maar ook eten, drinken en winkelen: de winkeltjes verkopen voornamelijk handgemaakt spullen en kunst.
  • Gek op sieraden? Dan is het museum Grünes Gewölbe een aanrader: hier zie je een schatkamer met een kostbare verzameling juwelen en porselein – werkelijk alles blinkt hier.
  • Het einde van het jaar is misschien wel de meest sfeervolle periode van het jaar om naar Dresden te gaan. Dan bouwt hier namelijk een grote kerstmarkt op, die door velen als super romantisch wordt omschreven. Vanaf eind november is deze op de Neumarkt te vinden, maar houd er wel rekening mee dat de kerstmarkt er alleen tot eerste kerstdag is.
Huur een fiets en maak een mooie tocht langs de Elbe
Huur een fiets en maak een mooie tocht langs de Elbe
Zwinger op een zonnige dag
Zwinger op een zonnige dag
Vanuit het parkje Br\u00fchlschen Garten heb je heel mooi uitzicht
Vanuit het parkje Brühlschen Garten heb je heel mooi uitzicht
Net als vanaf de Br\u00fchlschen Terrasse
Net als vanaf de Brühlschen Terrasse
De zijmuur van het Koninklijk Paleis
De zijmuur van het Koninklijk Paleis
In het Albertinum is een kunstmuseum gevestigd
In het Albertinum is een kunstmuseum gevestigd
De meest kleurrijke gevel in de Kunsthofpassage
De meest kleurrijke gevel in de Kunsthofpassage
Waar je ook een knus kunt pakken!
Waar je ook een knus kunt pakken!

Stedentrip Dresden in Duitsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een stedentrip of weekendje weg naar Dresden? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Met de auto is Dresden een flink eind rijden: 715 km vanaf Utrecht. Een bestemming die je dus het beste met de trein of het vliegtuig kunt bereiken.
  • Met de trein naar Dresden? Boek dan online bij NS International. Wanneer je vroeg boekt zijn de treinkaartjes een stuk goedkoper.
  • Goede aanbiedingen voor leuke hotels in Dresden vind je ook via Hotel Specials. Een aanrader is Hyperion Hotel Dresden Am Schloss.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Meer lezen over Duitsland? Hier vind je al onze artikelen.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duitsland

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees