Stedentrips30.04.2014

Vijf dingen die je niet moet doen in Parijs


Zoals koffie drinken bij Starbucks...

Parijs is en blijft mijn favoriete wereldstad. Deze stad heeft in mijn ogen álles: de sfeer, het eten, de gebouwen, de mensen, de straatjes, de winkels. I love it! Maar zoals iedere stad zijn er ook in Parijs dingen die je er niet moet doen. Dingen die te veel geld of tijd kosten, of die je gewoon niet moet willen omdat je dan de charme van de stad mist. Vijf dingen die je in Parijs niet moet doen.

Parijs: my favorite city!
Parijs: my favorite city!

#1 Op de eerste rij van het terras gaan zitten

Het lijkt zo’n leuk idee, lekker op de eerste rij van het terras gaan zitten en van daaraf mensen kijken en drankjes drinken. Er is alleen één nadeel: dat is ook direct de duurste plek. In Parijs geldt namelijk de regel: hoe dichter bij de bar, hoe goedkoper. Een Parijse garçon hoeft dan namelijk de minste meters af te leggen. Zit je dus op de eerste rij, dus het verst van de bar vandaan, dan betaal je daar ook extra voor. Neem gewoon lekker een plaatsje dat wat dichter bij de bar is.

#2 Tijdens de spits Parijs in en uit rijden

Wie met de auto naar Parijs rijdt, en met name naar het centrum, doet er goed aan dit even te lezen. Ga nooit – ik herhaal nóóit – rijden tijdens de spits. In de ochtend en avond sta je namelijk helemaal muurvast in de stad. Dan kan het makkelijk uren duren voor je eruit bent. En daarnaast: de Fransen zijn namelijk niet de meest makkelijke mensen, en al helemaal niet in het verkeer. En als je dan ook nog eens met een Nederlands kenteken rondrijdt, krijg je geen centimeter meer. Voor ons is een deuk in je auto een domper, de Parijzenaren weten niet beter. Wil je Parijs zonder deuken verlaten, vermijd dan de spits.

#3 Koffie drinken bij Starbucks

Fans van deze giga koffieketen zullen het vast niet met me eens zijn, maar ik zou iedereen aanraden om in Parijs géén koffie te drinken bij Starbucks. Parijs heeft namelijk zo super veel leuke koffiebarretjes en caféetjes, met de echte Parijse charme, dat het zonde is om een beker bekende koffie te halen en die lopend op te drinken. Het echte Parijs ervaar je vanaf een piepklein terrasje, met een krantje en een kopje koffie.

#4 Kiezen voor het goedkoopste hotel

Goedkoop staat in Parijs gelijk aan ‘heel slecht’ als het gaat om hotels. Kies je het meest goedkope hotel in Parijs, dan weet je dat het ook echt slecht zal zijn, ook al lijken de foto’s op de hotelboekingssite er redelijk goed uit te zien. Wil je toch niet de hoofdprijs betalen, kies dan voor een hotelketen zoals Ibis of Campanile. Dat zijn goedkope hotelketens, maar dan weet je in ieder geval wel dat je een fatsoenlijk bed krijgt, dat schoon is.

#5 Parijs in één dag

Parijs is een stad die je niet in één dag moet willen zien. Daarvoor is er simpelweg té veel. Ga je er een race tegen de klok van maken, door heel veel dingen in een dag te proppen, dan mis je uiteindelijk alles. Geniet van een bezoek aan deze stad, en laat de sfeer op je inwerken. Pas dan ervaar je de stad zoals deze echt is. Dat lukt je niet als je de Eiffeltoren, Sacré Coeur, Montmartre, Notre Dame, Champs-Élysées en het Louvre in een dag wilt zien. Al deze dingen in dezelfde dag op de foto zetten zal je wel lukken, maar je moet het niet willen. Van Parijs moet je genieten, en daarvoor de tijd nemen. 

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Parijs

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En dat belooft nu al een spektakel te worden. Het is, na Rio de Janeiro en Tokyo, tof dat dit bijzondere evenement weer in Europa plaatsvindt. Menig sportliefhebber wil erbij zijn. Maar hoe doe je dat? Zijn er nog kaarten beschikbaar? Waar ga je slapen? Hoe zit het met vervoer? Als je naar de Olympische Spelen in Parijs wil, is dit wat je moet weten.

Algemeen22.01.2024

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

Waar ga je slapen? Parijs heeft zoveel mooie, sfeervolle en luxe hotels. Welke hotels zijn ook goed betaalbaar? Of welke hotels zijn zó mooi dat je er misschien wel wat meer voor over hebt? Ik heb een mix gemaakt van bijzondere, fijne én betaalbare hotels. Deze hoteltips komen goed van plan als je een weekendje Parijs boekt.

Stedentrips07.01.2024

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

Mijn liefde voor Parijs kent geen grenzen. Het is de mooiste stad ter wereld, waar je honderd keer naartoe kunt gaan en nog steeds zal Parijs je blijven verrassen. Iedere keer weer word ik naar Le Marais gezogen, de leuk...

Stedentrips20.05.2023

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

de leukste wijk van Parijs
Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld, met een schat aan culturele bezienswaardigheden. Als je een bezoek aan Parijs plant, dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van alles zien. Zeker als het je eers...

Stedentrips07.03.2023

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Wie 30 seconden naar de serie Emily in Paris kijkt, wil maar één ding: ook naar Parijs. Hierin zie je namelijk Parijs op haar allermooist. Ook in seizoen 3 van Emily in Paris komen weer een hoop toffe plekken voorbij d...

Stedentrips05.01.2023

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Br...

Stedentrips02.08.2022

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen