Stedentrips06.12.2018

Wie in Brooklyn is geweest wil nooit meer naar Manhattan


Misschien is de kop gedurfder dan dat het in werkelijkheid is. Wie denkt aan New York, denkt aan Manhattan. De wijk in NYC met al die toeristische trekpleisters. Ik noem er zo maar een paar: Central Park, Times Square, The Empire State Building, High Line Park, China Town, Fifth Avenue en niet te vergeten de Brooklyn Bridge (ook al kom ik daar nog even op terug). Daar kunnen ze in Brooklyn toch niet tegenop zul je zeggen? Nou, toch wel.

Start-up scene

Brooklyn kent dit toeristisch geweld niet. Brooklyn is kleiner, intiemer en anders dan wat je in New York kunt verwachten. Brooklyn is misschien wel iets Europees, met z’n – noem het gerust – herenhuizen, ook al kennen ze dit begrip in NYC niet. Straten met oude huizen, leuke winkeltjes, een eigen bierbrouwerij en wat mij persoonlijk aanspreekt: een geweldig klimaat voor creativiteit en de aanwezige start-up scene. De plek waar jonge mensen op zoek gaan naar het vinden van oplossingen voor stedelijke vernieuwingen en toepassingen op het gebied van AI en robotica. Hier is een cultuur die het zo maar in de toekomst kan gaan winnen van de Bay Area in het westen van de Verenigde Staten met plaatsen als Mountain View en Palo Alto (toevallig de plek waar je ook Facebook en Google vindt). Dat het bedrijf Kickstarter in Brooklyn zit zegt eigenlijk genoeg.

Brooklyn: duidelijk een andere cultuur

Brooklyn heeft een geweldige cultuur. Er wonen veel jonge mensen, werken veel jonge mensen en die allen zorgen voor een relaxte sfeer. Brooklyn is duidelijk minder toeristisch maar daarom niet minder leuk. Eigenlijk is het heel bijzonder want de gekte van Manhattan verdwijnt als je over de Brooklyn Bridge loopt. Maar zoals boven al gezegd daar is een alternatief voor: de Williamsburg Bridge. Deze look-a like van al die andere bekende bruggen is minstens zo fraai met als verschil dat er geen honderden mensen tegelijkertijd overheen lopen. Dat komt vooral omdat de Brooklyn Bridge behoorlijk gehyped is.

Lees ook: de 15 coolste dingen om te doen in New York City!

De 3 gezichten zoals ik New York het leren kennen, Central Park in het midden van Manhattan
De 3 gezichten zoals ik New York het leren kennen, Central Park in het midden van Manhattan
Times Square, de gekte ten top, de plek waar je echt over de koppen kunt lopen
Times Square, de gekte ten top, de plek waar je echt over de koppen kunt lopen
Zo maar een straat in Brooklyn, geeneens zover van Times Square
Zo maar een straat in Brooklyn, geeneens zover van Times Square
De Startup scene in Brooklyn, hier aan de slag bij Urban-X, op zoek naar de toekomst
De Startup scene in Brooklyn, hier aan de slag bij Urban-X, op zoek naar de toekomst

Williamsburg Bridge

De Williamsburg Bridge is een traditionele hangbrug die de stadsdelen Manhattan en Brooklyn met elkaar verbindt. De brug is 2,2 kilometer lang met pylonen van maar liefst 102 meter hoog. Het brugdek ligt 41 meter boven de East River en is maar liefst 36 meter breed. Historie heeft hij ook want tot 1924 was de Williamsburg Bridge de langste hangbrug ter wereld. Wij hebben hem te voet gelopen vanuit Brooklyn. Naast voetpaden, zijn er fietspaden en rijden er ook treinen over deze historische brug.

De brug die net als de Brooklyn Bridge Brooklyn verbindt met Manhattan
De brug die net als de Brooklyn Bridge Brooklyn verbindt met Manhattan
In het midden van de Williamsburg Bridge zie je pas goed hoe breed hij in werkelijkheid is
In het midden van de Williamsburg Bridge zie je pas goed hoe breed hij in werkelijkheid is

De skyline van Manhattan

Weet je waar je de mooiste skyline van Manhattan kunt vinden? Precies je raadt het al: in Brooklyn. Hier vanaf de waterkant is New York het meest indrukwekkend. Alle wolkenkrabbers torenen hoog boven het water van de East River uit. Zeker aan het einde van de dag raak je er eigenlijk niet uitgekeken. Een van de leukste plekjes is het East River State Park. Hier kom je zo’n beetje de gehele cultuur van Brooklyn tegen. Om dat te begrijpen moet je er echt een uurtje rondhangen. Naast het geweldige uitzicht verbaasde mij nog meer het voetbalveld waar niet 2 * 11 spelers met een bal bezig waren, maar een veelvoud. En dat in het land waar honkbal, basketbal en American Football populairder zijn.

Het mooiste uitkijkpunt bevindt zich helaas boven op een hotel met dezelfde naam als de brug: het Williamsburg Hotel. Op het grote dakterras met een zwembad en een bar kijk jij hier vanuit een ander standpunt op Manhattan. Hier met een lokaal biertje in je handen kun je uren kijken naar de overkant.

Niet de goedkoopste plek, wel de mooiste, op het dak van het Williamsburg Hotel
Niet de goedkoopste plek, wel de mooiste, op het dak van het Williamsburg Hotel
Vroeg in de avond met een biertje in je hand kijken naar Manhatten
Vroeg in de avond met een biertje in je hand kijken naar Manhatten

Brooklyn vs. Manhattan

Weet je wat nu echt het állerleukste aan Brooklyn is? Guess what: je bent als je wilt in amper een half uurtje in Manhattan. Want ook al vind ik Brooklyn helemaal te gek, Manhattan is natuurlijk ook een geweldige plek als je New York wilt gaan ontdekken. Vergeet dan ook niet om even de High Line Park mee te pikken want ook daar moet je echt een keer geweest zijn.

Als ik heel eerlijk ben was New York tot voor kort niet echt een van mijn favoriete steden. Maar na een klein weekje in Brooklyn is dat gevoel heel erg veranderd. New York is een geweldige stad en juist omdat je zoveel keuzes hebt, waarvan Brooklyn er duidelijk een is, heb ik die mening wel een beetje bijgesteld. New York is wel degelijk geweldig, met dank aan Brooklyn. Dat wel.

Winkelen in Brooklyn
Winkelen in Brooklyn
Winkelen in Manhattan
Winkelen in Manhattan

Stedentrip New York

Wil jij ook op reis naar Broolyn in NYC, dan zijn dit tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar NYC hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets boek je via TIX.nl of vergelijk prijzen via Momondo.
  • Een geschikte hotelkamer zoeken kan nog een flinke klus zijn, maar boek je via Booking.com dan weet je zeker dan je in ieder geval de laagste prijs betaalt. Het Wythe Hotel in Brooklyn is echt een aanrader!
  • Complete stedentrips naar New York boek je via TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

High Line Park: het leukste plekje van New York

Vraag eens aan een New Yorker wat hij of zij de leukste plek van New York vindt. Grote kans dat ze niet kiezen voor Central Park, Times Square, Dumbo in Brooklyn of al die andere toeristische trekpleisters. Inwoners van...

Stedentrips03.12.2018

High Line Park: het leukste plekje van New York

- volgens de New Yorkers
Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

Het duurt nog even, maar dan is New York City twee topattracties rijker: de Hudson Yards Vessel en Observation Desk. Wie de High Line in New York in de noordelijke richting volgt komt uiteindelijk bij Hudson Yards. Dat i...

Stedentrips08.11.2018

Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

The Vessel & Observation Desk
De 10 coolste dingen om te doen in Brooklyn

Een stedentrip New York City hoort op iedere bucketlist thuis. De meeste mensen blijven lang in Manhattan hangen en missen daardoor de leukste deel van New York: Brooklyn. Dit stadsdeel is wat ruwer, kunstzinniger en zo...

Stedentrips07.01.2018

De 10 coolste dingen om te doen in Brooklyn

Verder lezen over New York City

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

Iedereen kent wel de foto's van de skyline van New York City die zijn gemaakt vanaf het Empire State Building of het Rockefeller Center. Maar daar is inmiddels een compleet nieuw en zeer spectaculair uitkijkpunt bij geko...

Stedentrips27.09.2022

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

nu geopend
Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Het appartement van Carrie Bradshaw is al jaren een toeristische trekpleister in New York City. De iconische trap en deur komt in Sex and the City regelmatig voorbij. In Perry Street in de Upper East Side van Manhattan v...

Algemeen05.11.2021

Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Vanaf 8 november op Airbnb
Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

New York is bucketlist-stad nummer één. Geen stad ter wereld heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht als New York City. En helemaal in aanloop naar kerst. In de winter is het fantastisch om in New York te zijn. De...

Stedentrips07.12.2020

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

De stad New York is sinds een tijdje een nieuwe hotspot rijker: The Vessel. Deze futuristische uitkijktoren in de vorm van een honingraat ligt aan het einde van The High Line. Het is een echte eye-catcher met een open st...

Stedentrips31.01.2020

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

New York City is een van de beste plekken ter wereld om te shoppen. Maar New York City is groot, dus waar moet je nu precies zijn? New York bestaat uit een vijftal wijken, waaronder Brooklyn en Manhattan. En die twee wij...

Stedentrips29.12.2019

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Eten in New York is als zuurstof: je kunt niet zonder en het is er gelukkig overal. Op straat barst het van de kraampjes met hotdogs, pretzels en donuts en op iedere hoek kom je een Mc Donalds, Shake Shack of Five Guys t...

Stedentrips24.12.2019

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants