Wat je móet proeven in Bergen op Zoom
Bergen op Zoom is een stad voor bourgondiërs, voor iedereen die houdt van lekker eten en drinken. Dat wordt natuurlijk vaker over de hele provincie Noord-Brabant gezegd, maar in geval van Bergen op Zoom is het ook echt zo. Deze stad heeft namelijk haar eigen specialiteiten, al zul je misschien verbaasd zijn als je hoort welke dat zijn.
Een gebakje dat hier traditiegetrouw wordt gegeten is een soort puddingkoek die ze platte tieten noemen. Als je de koeken ziet snap je meteen waar de naam vandaan komt. Waar Den Bosch bekend staat om de Bosche Bollen, is Bergen op Zoom geliefd om de platte tieten. De echte platte tieten koop je overigens bij Bakker Groffen. Ze zijn er met allerlei kleurtjes en toppings.
Maar er is meer dan zoetigheid: Bergens op Zoom heeft ook drie streekproducten die samen de drie A’s genoemd worden: asperges, aardbeien en ansjovis. Ze zijn compleet met de stad vergroeid: deze een culinaire drie-eenheid duikt namelijk overal op. In een hoop restaurants kun je dan ook tijdens het aspergeseizoen (eind april – eind juni) een AAA-menu bestellen, waarin asperges, aardbeien en ansjovis verwerkt zijn. De Brabantse Wal (een opvallende bult die de scheiding tussen Brabant en Zeeland vormt) is het oudste gebied in Nederland waar asperges geteeld worden, en ligt net buiten Bergen op Zoom.
De Bergse ansjovis heeft overigens ook nog een bijzonder verhaal, want van dit kleine visje zijn er niet meer zoveel. Bergen op Zoom heeft ondiepe gronden in de Oosterschelde die ideaal zijn voor de ansjovis. Dit is dan ook de enige plek in Nederland waar de ansjovis nog op traditionele wijze gevangen wordt. Dat doen de vissers hier met behulp van weren, en als je het leuk vindt dan kun je dus in een bootje mee de Oosterschelde op om te zien hoe deze weervisserij werkt. Weervisserij is een vistechniek die gebruik maakt van ondiepe plekken in het water. Daar wordt een fuik gebouwd en wanneer het laagwater is, worden de vissen de fuik in gedreven. Het is een bijzondere techniek om te aanschouwen, zeker wanneer je er vanaf een bootje met je neus bovenop staat!