Stedentrips23.05.2014

Zo houd je een stedentrip low budget


Vijf handige tips

Het zijn vaak de leukste reisjes: met je vriend of vriendin, of met een groepje vrienden of familie op stedentrip. Samen genieten van de vibe van een andere stad, wat cultuur opsnuiven, proeven van lokale specialiteiten en natuurlijk shoppen. Een stedentrip heeft alleen als nadeel dat het vaak een best wel kostbaar reisje is. Je moet in ieder geval de overnachting(en) boeken, het vervoer komt er nog bij (met de auto, trein of toch vliegen?), en dan heb je ter plaatse nog niets gezien, gedaan of gegeten. Wil je toch een leuk reisje maken naar een leuke stad, maar wil je het wel low budget houden, dan geven wij je graag een paar tips.

Londen is een super leuke stad, maar past niet in de categorie lowbudget stedentrip...
Londen is een super leuke stad, maar past niet in de categorie lowbudget stedentrip...

1. Maak gebruik van een aanbieding

Er zijn online heel veel pakketreisjes naar de leukste steden voor een stedentrip in Europa te vinden. Het grote voordeel van die pakketreizen is dat ze veel goedkoper zijn, dan wanneer je hotel en vervoer los boekt. Op sites zoals Vakantieveilingen, Groupon en Travelbird vind je hele scherpe deals, maar ook de ANWB heeft hele goede aanbiedingen. Ga dus niet zelf op zoek naar een hotel of vlucht, maar maak gebruik van zo’n aanbieding om kosten te besparen.

2. Streetfood

Ga je tussen de middag uitgebreid lunchen, dan weet je zeker dat je weer een paar tientjes verder bent. Het is een stuk goedkoper om iets op straat te eten. En streetfood is in dit geval niet alleen dingen die je in een stalletje op straat kunt kopen, maar ook dingen die je in een winkeltje (of desnoods in de supermarkt) koopt en op straat opeet. Flesje water of wat fris erbij, en je kunt weer verder. Heb je weer wat geld bespaard om jezelf ergens in de middag te trakteren op een ijsje of een lekkere borrel op een terrasje.

3. Denk goed na over de bestemming

Wil je niet heel veel geld uitgeven aan een stedentrip, dan kun je bijvoorbeeld Londen al wel wegstrepen van je lijstje. Londen is namelijk een hele dure stad, net als Parijs, Rome en Berlijn. Denk heel goed na over de bestemming van je reis, want sommige steden zijn gewoon ontzettend duur. Wat dacht je van Liverpool, Toulouse, Zagreb en Riga?

4. Doe zoveel mogelijk te voet

Zorg maar dat je hele fijne wandelschoenen inpakt, want wil je de stedentrip low budget houden, dan is de benenwagen het beste vervoer. In veel steden kun je als toerist een 3-daagse openbaar vervoer-kaart kopen (of een variant daarop), maar nog veel goedkoper is zoveel mogelijk te voet te doen. Ook taxi’s of andere vervoersmiddelen zijn een no go. Bijkomend voordeel is dat je zo veel meer van de stad ziet, dan wanneer je bijvoorbeeld in een metro onder de grond zit. Is al dat lopen wat te vermoeiend voor je, lees dan ook onze tips hoe je tot rust komt tijdens een stedentrip.

5. Gratis muziek

Het is natuurlijk ontzettend leuk om in een andere stad naar het theater te gaan, of naar een muziekvoorstelling of concert. Maar dat is ook prijzig. Speur het internet af, op zoek naar gezellige barretjes en cafées waar live muziek gespeeld wordt. Zo bespaar je een hoop geld, en heb je misschien ook nog een avond om nooit te vergeten!

Parijs is de ideale stad voor een lowbudget stedentrip: hier kun je alles te voet doen.
Parijs is de ideale stad voor een lowbudget stedentrip: hier kun je alles te voet doen.
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.