Vliegen03.12.2015

Een vliegveld bouwen is een ingewikkelde klus


Als jij op vakantie gaat met het vliegtuig, dan sta je er in de meeste gevallen niet bij stil hoe ingewikkeld het is om een vliegveld precies zo te bouwen dat het hele proces soepel verloopt. Echter, zijn er soms situaties waardoor passagiers wel de gevolgen merken als een vliegveld logistiek minder goed in elkaar steekt. Vliegvelden die jaren geleden zijn gebouwd, zijn eigenlijk niet gebouwd op de hoeveelheid vluchten die vandaag de dag aankomen en vertrekken.

Griekse vliegvelden

Het aantal toeristen naar de Griekse eilanden hebben de laatste jaren een groei doorgemaakt. Griekenland kent officieel maar liefst 64 vliegvelden. Tijdens de zomerpiek worden veel van de luchthavens logistiek uitgedaagd om alle vluchten te kunnen afhandelen. Er zijn een aantal factoren die het moeilijk maken om alles logistiek goed te laten verlopen:

Een goed vliegveld bouwen is een hele klus!
Een goed vliegveld bouwen is een hele klus!

Kos (KGS)

Het enige vliegveld op het populaire eiland Kos is gebouwd in 1974. Door het toenemende aantal vluchten is de terminal in 1997 gerenoveerd en uitgebreid. Het vliegveld zelf is sinds 1974 niet meer onderhanden genomen. Je kunt je voorstellen dat het vliegveld hierdoor voor een aantal grote uitdagingen staat op logistiek gebied.

1. Geen taxi baan

Het vliegveld heeft naast de landingsbaan, geen taxibanen. Dit betekent op het moment dat een vliegtuig geland is, het aan het einde van de landingsbaan draait en dan taxiet over de landingsbaan naar/van het platform. Dit zorgt ervoor dat de landingsbaan langer bezet is. Op het moment dat er veel vluchten zijn, ontstaat er sneller vertraging.

2. Parkeerplaatsen

Elke luchthaven heeft een aantal parkeerplaatsen voor vliegtuigen. Kos heeft zeven parkeerplaatsen. Parkeerplaats 1 tot en met 5 zijn geschikt voor middelgrote vliegtuigen. Parkeerplaatsen 6 en 7 zijn geschikt voor de grotere vliegtuigen. Vliegtuigen kunnen niet lang blijven staan op de luchthaven, want anders kunnen aankomende vliegtuigen niet parkeren om de passagiers uit te laten stappen. Cruciaal is dan ook om de omdraaitijd, de tijd tussen aankomst en vertrek zo kort mogelijk te houden.

3. Toestel planning

Voor het vliegveld Kos is het een grote uitdaging om de planning van de toestellen zo te maken dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de capaciteit. Het is een enorm gepuzzel om te bepalen voor welk toestel er wanneer ruimte is. Echter, kunnen er altijd onvoorziene problemen ontstaan, zoals een vliegtuig dat technische problemen ondervindt. Dan loopt gelijk de planning niet meer zoals het moet. Als dit gebeurt geeft de Luchtverkeersleiding Griekenland zogeheten slots af. Dit betekent dat het vliegverkeer op het vliegveld van vertrek moet wachten tot er ruimte is op het vliegveld van Kos.

Door: EUclaim.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Vliegvelden

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos e...

Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!