Vliegen16.06.2015

Hoe werkt een vliegveld?


Eigenlijk is het bijzonder hoe vanzelfsprekend het is dat je in het vliegtuig stapt en aankomt op je vakantiebestemming. In honderd jaar kan er veel veranderen. Op 17 mei 1920 vertrok de eerste commerciële vlucht van Schiphol Airport. Dat jaar waren er 440 passagiers. Afgelopen jaar reisden er zo’n 55 miljoen passagiers via Schiphol Airport; de getallen die er omgaan in de luchtvaart zijn enorm. Maar hoeveel reizigers zouden eigenlijk weten hoe een vliegveld werkt? Weet jij het? EUclaim legt het hieronder enkele aspecten uit. Een bezoek aan het vliegveld zal nooit meer hetzelfde zijn.

(Time)slots

Slot: Een term die je waarschijnlijk al vaak voorbij hebt horen komen als het gaat over vliegen. Maar wat is een slot precies? Kortgezegd is het de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag vertrekken of aankomen op een bepaalde luchthaven. Het verkrijgen van een slot is afhankelijk van de capaciteit in het luchtruim, de taxibanen en de beschikbaarheid van een gate.

Slots worden verleend door een zogenaamde slot-coördinator, vaak een onafhankelijke organisatie. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Stichting Airport Coordination Netherlands. Voor internationale vluchten moet de slot-coördinator zich houden aan de regels die zijn opgesteld door IATA, de International Air Transport Association. Bij lokale vluchten is er de vrijheid hier vanaf te wijken. In principe is een slot een seizoen geldig, maar als een luchtvaartmaatschappij in meer dan 80 procent van de gevallen gebruik heeft gemaakt van het slot, mag die het meenemen naar het volgend seizoen. Dit historisch gebruik ­- grandfather rights – speelt vaak een grote rol bij het toewijzen van slots aan luchtvaartmaatschappijen. Het is maatschappijen wel toegestaan de slots te ruilen of te verkopen. Voordat jij in je vliegtuig stapt, is er dus al veel geregeld.

De verkeerstoren van Schiphol: met 101,17 meter de hoogste ter wereld
De verkeerstoren van Schiphol: met 101,17 meter de hoogste ter wereld

Informatie delen

Er komen steeds meer vluchten binnen Europa. Voor de Europese luchtverkeersleiding, Eurocontrol, is het van belang al het vliegverkeer efficiënt te laten verlopen. Om hiervoor te zorgen is CDM ontwikkeld: Collaborative Decision Making. Via dit systeem kunnen alle betrokken partijen – luchtvaartmaatschappij, grondafhandelaar, luchthaven, luchtverkeersleiding – samenwerken en (vlucht)informatie met elkaar delen. Door CDM wordt het vliegverkeer gestructureerder en voorspelbaarder, uiteindelijk ook voor jou als passagier. Althans, dat is natuurlijk het idee. Op het moment wordt er hard aan gewerkt alle luchthavens bij CDM aan te sluiten.

Verkeerstoren

De verkeerstoren begeleidt de opstijgende, landende en taxiënde vliegtuigen op de luchthaven. Vanuit daar bepalen de luchtverkeersleiders waar en wanneer vliegtuigen mogen landen of opstijgen en hoe ze moeten taxiën. Door de grote hoogte heeft de torenverkeersleider goed overzicht over wat er gebeurt. Bovenop de toren bevindt zich een radar die al het luchtverkeer in de gaten houdt, zodat de informatie ook op schermen te zien is. Leuk feitje: de verkeerstoren op Schiphol is 101,17 meter en daarmee een van de hoogste ter wereld.

Gateplanners

De gateplanners bepalen, vaak vanuit de verkeerstoren, bij welke gate een vliegtuig moet parkeren om zijn passagiers in- of uit te laten stappen. Zij maken van tevoren een planning, maar bij vertragingen en dergelijke passen ze deze aan waar nodig. Dat doen ze door bijvoorbeeld een vliegtuig naar een andere gate te sturen of even te laten wachten.

Schiphol: 65 km aan bagagebanden
Schiphol: 65 km aan bagagebanden

Bagage afhandeling

Je legt je bagage bij vertrek op de band en haalt die er bij aankomst weer vanaf. Maar wat gebeurt er in de tussentijd mee?

Alle koffers die zijn ingecheckt komen terecht op een verzamelband die de bagageruimte ingaat. Scanners bekijken de vluchtinformatie op de labels en zorgen ervoor dat elke koffer op de juiste carrousel terechtkomt. Vanaf daar brengt het personeel van de luchtvaartmaatschappij je koffers naar het vliegtuig. Als het vliegtuig pas later vertrekt, worden de koffers tijdelijk opgeslagen in een buffer. De ‘bagagemanager’ houdt een oogje op het hele proces en komt met een oplossing als zich problemen voordoen.

Leuk feitje: het bagagegebied van Schiphol is ruim 16 voetbalvelden groot en heeft 65 kilometer aan transportbanden.

Over logistiek en het luchtruim: Griekse luchthavens

Dat het nog een hele uitdaging kan zijn alles rondom een vliegveld goed te regelen, bewijst Griekenland. De populaire vakantiebestemming heeft officieel 64 luchthavens, met een op elk gerenommeerd Grieks eiland. Door de grote stroom aan toeristen in de zomer, is het zaak om zo snel mogelijk zoveel mogelijk vluchten af te handelen. Op de drukste dagen kan het aantal oplopen tot wel 1800 vluchten per dag. Dat vergt een strakke logistieke organisatie.

Het begeleiden van de vluchten van en naar de Griekse eilanden ligt in handen van de luchtverkeersleiding in Athene. Voor elke vlucht wordt van tevoren een vliegplan ingediend, waarin staat welke route het vliegtuig wil maken en hoe laat het op alle knooppunten is. De Air Traffic Control verzamelt al deze vliegplannen en maakt aan de hand daarvan een planning. Het is namelijk belangrijk dat de vliegtuigen de ruimte krijgen om te landen en als het ware niet in de file komen te staan. Als dit toch dreigt te gebeuren, zorgt de luchtverkeersleiding er door middel van slots voor dat vliegtuigen aan de grond worden gehouden. Over het algemeen geldt: ‘first come first served’. Dat betekent dat bijvoorbeeld een vliegtuig met vertraging weer achter in de rij aan moet sluiten en het volgende wachtende toestel zijn plaats inneemt. Om dit allemaal zo vlot mogelijk te laten verlopen, moeten de passagiers vaak in het vliegtuig wachten: dat moet immers startklaar zijn.

De planning voor de zomer van 2015 ligt al klaar. Tijdens besprekingen in maart is afgesproken wie wanneer en vanaf waar naar welk eiland moet vliegen. Denk daar maar eens aan als je aankomt op Griekse bodem voor een welverdiende vakantie.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Bagage

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

Als het gaat om bagage zijn er voor mij een aantal dingen heel belangrijk: het moet vooral praktisch in gebruik zijn, het moet er goed uitzien én het moet van hoge kwaliteit zijn. Als je veel reist, wil je jaren lang van je koffers en tassen gebruik kunnen maken. Ik reis nu een tijdje met de Thule Chasm collectie en ben fan! Dit is waarom.

Lifestyle03.04.2024

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

Lichtgewicht reizen doe je zo: 5 handige tips

Eigenlijk neem je op iedere reis altijd spullen mee die je achteraf je helemaal niet nodig bleek te hebben. Kleding, schoenen, toiletspullen. Telkens weer neem je je voor om zo min mogelijk in te pakken, maar uiteindelij...

Algemeen22.03.2022

Lichtgewicht reizen doe je zo: 5 handige tips

Drie redenen waarom bamboe ondergoed perfect is voor op reis

Heb jij weleens van bamboe ondergoed gehoord? Wanneer je op reis gaat wil je natuurlijk niet te veel kleding meenemen. En de kleding die je meeneemt moet multifunctioneel zijn en prettig zitten. Bamboe ondergoed is voor...

Lifestyle12.11.2019

Drie redenen waarom bamboe ondergoed perfect is voor op reis

Bagage regels in het vliegtuig: dit zijn de veranderingen

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben het afgelopen jaar veranderingen doorgevoerd in hun bagagebeleid. Dit houdt bij veel budgetmaatschappijen in dat je minder handbagage mag meenemen, maar ook moet je bij steeds meer lu...

Vliegen26.04.2019

Bagage regels in het vliegtuig: dit zijn de veranderingen

hoe zat het ook alweer?
De Travelmate robot-rolkoffer rijdt zelf achter je aan

Net zoals het nu bijna niet meer denkbaar is dat mensen vroeger koffers hadden zonder wieltjes en die dingen zelf moesten rondslepen zal het vermoedelijk over een jaar of vijftien, twintig onvoorstelbaar zijn dat er mens...

Gadgets03.06.2017

De Travelmate robot-rolkoffer rijdt zelf achter je aan

Dit ding kan alles
Cowarobot: de koffer die je volgt als een hondje

De tijd dat je moest zeulen, duwen en trekken met je te zware reiskoffer lijkt definitief voorbij. Met de Cowarobot R1 is dat allemaal verleden tijd. De zelfrijdende autonome reiskoffer is voorzien van een heleboel slimm...

Gadgets06.09.2016

Cowarobot: de koffer die je volgt als een hondje

Handbagage en ruimbagage: de regels op een rijtje

Bij de ene luchtvaartmaatschappij mag je echt maar één stuk handbagage mee de cabine in nemen, de andere luchtmaatschappij is niet zo moeilijk en accepteert naast een tas met handbagage ook een accessoire zoals een lap...

Vliegen20.04.2016

Handbagage en ruimbagage: de regels op een rijtje

Overzicht van bagageregels voor reizen in Europa
Ontgrendel je reiskoffer met een app!

Reizen moet leuk en zorgeloos zijn, maar helaas komt het vaak voor dat er iets misgaat met de bagage. Sloten aan een koffer zijn vaak klein en makkelijk te verliezen en wanneer je de combinatie vergeten bent kun je vrijw...

Gadgets04.11.2015

Ontgrendel je reiskoffer met een app!

Codes vergeten is hiermee verleden tijd

Verder lezen over Schiphol

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Dit zijn de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2024. Ook KLM komt hoog in de lijst voor.

Vliegen04.01.2024

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Hoe leuk reizen ook is, het is altijd enigszins vermoeiend, zeker als het om een vliegreis gaat. Daarom kun je maar beter uitgerust aan een reis beginnen, hoe lang of kort die ook is. De lange wachtrijen op Schiphol waar...

Vliegen09.06.2023

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vliegbelasting ingevoerd door de overheid. Iedereen die vanaf dat moment met het vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, moet belasting betalen. Het maakt niet uit hoe lang je...

Vliegen21.12.2020

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

In de trein onderweg naar Schiphol is het heel rustig. Daar aangekomen, is het niet anders. Het vliegveld lijkt een beetje verlaten. Je kent het wel; dat moment dat je in het holst van de nacht landt en dat je over een s...

Vliegen20.10.2020

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Nu het vliegverkeer over de hele wereld nagenoeg stil ligt, staat ook het grootste deel van de KLM-vloot aan de grond. Met als resultaat dat het nu super druk is op Schiphol. Niet met passagiers uiteraard, maar met vlieg...

Vliegen06.04.2020

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Het is iets lastiger geworden om iemand op te halen op Schiphol. Zeker wanneer je met de auto komt. Voorheen had je een aantal plekken waar je tijdelijk stil mocht staan, maar dat is nu niet meer mogelijk. Wil je iemand...

Vliegen04.02.2020

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage