Vliegen05.12.2017

Hoe zit het met het visum voor India?


India groeit in populariteit als vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Het staat echter niet bekend als eenvoudig vakantieland. Van het aanvragen van je visum tot het boeken van een treinkaartje bij een druk en rommelig Indiaas loket; je moet soms wat geduld en doorzettingsvermogen hebben. Maar de beloning is fenomenaal. Vrijwel iedereen die in India is geweest verklaart eenmaal thuisgekomen een geweldige ervaring te hebben opgedaan. En gelukkig wordt India steeds toegankelijker. Sinds kort is het bijvoorbeeld ook mogelijk je visum voor India online aan te vragen. Ook komen er steeds meer digitale verkooppunten voor treinkaartjes en innoveert India op andere gebieden.

Aantal toeristen groeit explosief

In de afgelopen vijftien jaar is het aantal toeristen in India verdrievoudigd. Dat betekent echter niet dat je in India bang hoeft te zijn voor de gevolgen van massatoerisme. Tussen de 1,3 miljard(!) Indiërs vallen de 8 miljoen toeristen per jaar nauwelijks op. Het straatbeeld wordt dus ook rond de populaire toeristische bestemmingen nauwelijks bepaald door de toeristen en hierop gerichte zaken. Toch is wel te merken dat de Indiërs blij zijn met de toeristen. Zo heeft de Indiase overheid vorig jaar de procedure voor het aanvragen van een visum voor India flink vereenvoudigd. Waar dit in het verleden voor veel toeristen een flinke drempel was om India te bezoeken, is het nu vrij eenvoudig om je visum voor India te regelen.

Van rijdende kippenboerderij naar ultramoderne hogesnelheidstrein

Hetzelfde geldt voor de infrastructuur. Hoewel dit natuurlijk niet alleen met het toenemende aantal toeristen te maken heeft, wordt er hard getimmerd aan de wegen en spoorverbindingen van India. We kennen allemaal de foto’s van uitpuilende Indiase treinen met mensen die uit de deur hangen of op het dak van de trein (gratis?) meeliften. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat Indiërs niet alleen uit de trein hangen omdat de trein zo vol zit; het geeft een prachtig uitzicht en het briesje heeft een verkoelend effect. En het biedt soms de ruimte voor wat loslopende kippen door de coupé. Voor het sfeertje, zullen we maar zeggen.

Net als het ellenlange wachten bij de balie om een treinkaartje te kopen. Al is ook dat laatste aan het veranderen. Niet van de een op de andere dag, maar toch. Delhi loopt hierin voorop en heeft zelfs plannen voor een nieuw treinstation dat geheel werkt zonder treinkaartjes. Voordat je in de trein stapt wordt straks draadloos verbinding gemaakt met je betaalpas en de ticketprijs automatisch afgeschreven van je rekening. Daar kunnen we hier nog wat van leren. Hoewel dit natuurlijk maar één voorbeeld is geeft het wel aan dat India een inhaalslag aan het maken is.

Juist het contrast tussen ultramodern en hopeloos ouderwets is weer iets dat veel toeristen zal fascineren tijdens hun reis door India. Want ben niet bevreesd dat je straks te laat bent om het ‘authentieke’ India te bekijken, het duurt nog wel even voordat het laatste gat in de Indiase wegen is gerepareerd. En de problemen door verregende papieren passagierslijsten die op de buitenkant van treinen worden geplakt zullen ook nog wel een tijdje bestaan.

De online visumprocedure

Hoe vraag je nu een visum voor India aan? Want dit is na het boeken van je vliegticket vaak de eerstvolgende stap. Er zijn verschillende soorten visums voor India. Deze zijn in te delen in twee categorieën: fysieke visums en elektronische visums.

Tot voorkort waren er alleen fysieke visums voor India. Die werden in je paspoort geplakt. De categorie met elektronische visums is onlangs toegevoegd en maakt het aanvragen van je visum een stuk eenvoudiger. Indien je voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de elektronische visums is het aan te raden hiervan gebruik te maken. Je hoeft dan niet meer voor vertrek met je paspoort langs een van de drie Indiase Visa Application Centers in Nederland. Behalve een eenvoudigere aanvraagprocedure zijn elektronische visums voor India ook goedkoper (84,95 in plaats van 116,51).

Voorwaarden van de elektronische visums

Er zijn drie soorten elektronische visums voor India; het elektronische toeristenvisum, het elektronische zakenvisum en het elektronische medische visum. De voorwaarden van deze drie visums zijn nagenoeg gelijk en bijna alle reizigers naar India voldoen hieraan. Toch is het slim de voorwaarden even goed door te nemen om zeker te weten dat je gebruik mag maken van de online aanvraagprocedure. Het gaat hierbij om de volgende voorwaarden:

  • Je mag niet langer dan 60 dagen in India blijven
  • Je mag India tussentijds maximaal eenmaal verlaten (in die tijd blijft de teller van de 60 dagen doorlopen)
  • Je moet een paspoort bezitten dat nog minimaal zes maanden na aankomst in India geldig is
  • Je moet een digitale scan van je paspoort en een pasfoto kunnen uploaden
  • Je moet je aanvraag voor het visum minimaal vier werkdagen voor vertrek indienen (liefst nog wat eerder, voor de zekerheid)
  • Je moet bij aankomst in India al een ticket bezitten voor je terugvlucht of doorvlucht.
  • Kom je per boot aan in India? Alleen als je in Cochin, Mangalore of Goa aankomt kun je een elektronisch visum gebruiken
  • Je mag met een elektronisch visum niet naar het meest oostelijke puntje van India reizen (ten noorden en oosten van Bangladesh)
  • Je mag niet in dienst gaan bij een Indiase werkgever
  • Je mag niet studeren in India (aan een Indiase opleiding)

Hoewel dit een vrij lange waslijst aan voorwaarden lijkt, voldoen de meeste vakantiegangers (en zakenreizigers) hier in de praktijk ruimschoots aan.

Oké, ik voldoe, hoe vraag ik ‘m aan?

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet kun je je visum voor India eenvoudig aanvragen op VisumBuitenland.nl. Je gaat hiervoor allereerst naar het aanvraagformulier voor het visum India. Je kunt hier een visum aanvragen voor jezelf, maar ook voor meerdere reizigers tegelijk.

Het formulier invullen

De eerste vragen over het formulier gaan over je reis. Zo wordt gevraagd waar en wanneer je aankomt, wat je reisdoel is (zakelijk of toeristisch) en welke plaatsen je wilt bezoeken. Vervolgens worden vragen gesteld over de reiziger(s). Het gaat hierbij over gegevens die je kunt overnemen van je paspoort, gegevens over je ouders, je werkgever en je reisverleden. Als je deze gegevens hebt ingevuld kun je een extra reiziger toevoegen aan het formulier, of je aanvraag indienen. Voordat je de aanvraag definitief indient is het verstandig alle ingevulde velden nog een keer goed te controleren, vooral een correct paspoortnummer is van cruciaal belang.

Pasfoto en paspoort uploaden

Nadat je alle gegevens in het visumformulier hebt ingevuld wordt je doorgeleid naar de betaling. Nadat je de kosten van het visum hebt voldaan kun je je pasfoto en een scan van je paspoort uploaden. Het is belangrijk dat deze scans/foto’s in kleur, duidelijk en scherp zijn. De letters op je paspoort moeten goed leesbaar zijn. Na het uploaden kun je je pasfoto en het paspoort uitsnijden. Als je bijvoorbeeld een A4-scan hebt gemaakt kun je zo de witte delen wegsnijden, waardoor je enkel de daadwerkelijke foto overhoudt. De pasfoto mag geen uitsnede zijn van je paspoort maar moet een losse foto zijn (vanwege het lage contrast in paspoortfoto’s).

Levertijd van het visum

Pas na het uploaden van deze bestanden wordt je aanvraag definitief in behandeling genomen. In principe staat er een termijn van vier werkdagen voor de levering van het elektronische visum voor India, maar in de praktijk wordt deze bijna altijd al de volgende dag toegekend. Je krijgt dan een bevestigingsmail toegestuurd, met daar in een link naar de statuspagina. Daar kun je een document downloaden om uit te printen. Het is heel belangrijk dat je dit document print en meeneemt tijdens je reis. Hier kan om worden gevraagd door de douane bij de aankomst in India.

Meer informatie

Met bovenstaande informatie en de uitleg die bij het aanvraagformulier van het visum staat vermeld is het in de meeste gevallen vrij eenvoudig om het Indiase elektronische visum aan te vragen. Voor meer informatie kun je ook deze uitgebreide uitleg over het visum India raadplegen.

Andere belangrijke voorbereidingen voor India

Het boeken van een vliegticket is een klein kunstje en als je bovenstaande uitleg hebt gevolgd moet ook het aanvragen van je visum voor India zo gepiept zijn. Wat rest je dan nog meer aan voorbereidingen voor je reis naar India? Het boeken van je overnachtingen natuurlijk, en het maken van een reisplanning met behulp van een goede reisgids. En niet minder belangrijk; het regelen van de nodige inentingen.

De vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en BMR worden altijd sterk aangeraden. Ben je net voor je reis naar India in een land geweest waar gele koorts voorkomt? Dan ben je verplicht ook een inenting voor gele koorts te laten zetten. Als je langer dan twee weken in India blijft is ook een vaccinatie tegen buiktyfus verstandig, en als je langer dan drie maanden in India wilt blijven kun je het beste ook een inenting tegen Hepatitis B en tuberculose halen. Laat je hierover goed voorlichten door je huisarts, de GGD of een andere organisatie die reisvaccinaties voor India toedient.

Vaccinaties gehaald? Visum voor India in de pocket? Vlucht geboekt? Reisplanning gemaakt? Overnachtingen geregeld? Dan ben je helemaal klaar voor je reis naar India. Geniet ervan, het wordt ongetwijfeld een schitterende ervaring.

Foto header: kagemusha – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over India

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Hiken door de bergen met weer, wind, regen en zelfs sneeuw. Onder deze omstandigheden stelt menig wandelaar zijn hike maar wat graag een paar dagen uit. Zo niet Matt Horspool. Voor deze fotograaf kan het niet avontuurlij...

Algemeen05.03.2020

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Een interview met reisfotograaf Matt Horspool
Je visum voor India; zó geregeld

Ga je binnenkort met vakantie naar India of wil je naar India in verband met zaken dan kun je tegenwoordig gebruik maken van een zogenaamd e-visum India. Dit is een visum dat je helemaal online kan aanvragen en waarvoor...

Algemeen12.11.2018

Je visum voor India; zó geregeld

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

India neemt de titel hoogste standbeeld ter wereld vandaag over van China. In de deelstaat Gujarat is een standbeeld onthuld van maar liefst 182 meter hoog. Het is een beeld van Sardar Vallabhbhai Patel een van de grondl...

Algemeen31.10.2018

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

Statue of Unity
Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Reizen door India is een onvergetelijke ervaring. Een reis waar je de tijd voor moet nemen, want in India wacht een aaneenschakeling van culturele hoogtepunten en fascinerende landschappen op je. India is een gigantisch...

Algemeen11.12.2017

Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

De één wil er liever vandaag nog naartoe dan morgen, de ander moet er niet aan denken: een reis naar India. Een land met een bijzondere mix van landschappen, tradities en bouwwerken. Mocht je twijfelen, kijk dan eens n...

Algemeen27.05.2017

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

India is niet bepaald het schoonste land op aarde. Het land heeft te kampen met allerlei soorten vervuiling, waaronder luchtvervuiling. Een paar jaar geleden was ook New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld. Maar Ind...

Algemeen25.07.2016

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

Noord-India in zeven dagen!

Soms heb je wat minder tijd om een land te verkennen en in mijn geval was dat geen understatement. In slechts 7 dagen tijd ging ik van de hoofdstad New Delhi in India in oostelijke richting om vervolgens het land te ve...

Algemeen01.11.2014

Noord-India in zeven dagen!

Een prachtige reis van New Delhi naar Jaipur, Pushkar en de Taj Mahal in Agra
Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië

In de Westerse wereld zijn veel mensen volgens mij wel bekend met het fenomeen 'stress'. Een vervelend gevoel dat door veel verschillende factoren aangewakkerd kan worden. Door bijvoorbeeld drukte op je werk, een verbouw...

Ontspanning29.04.2014

Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië