Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht


Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos en de tarieven kunnen enorm variëren. Je reis begint echter al voordat je gaat vliegen.

Je moet de luchthaven van vertrek ook nog zien te bereiken natuurlijk. Je kan de gekozen luchthaven op meerdere manieren bereiken. Dit kan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, taxi, halen en brengen en je kan zelf met de auto naar het vliegveld rijden. Als je met de auto naar de luchthaven rijdt dan is het aan te raden van tevoren een parkeerplaats te boeken. Niet alleen ben je verzekerd van een parkeerplaats, de tarieven tussen wél en niet online reserveren kunnen flink verschillen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Rondom iedere luchthaven zijn er tal van parkeeraanbieders die je met verschillende parkeervormen en services van een parkeerplaats kunnen voorzien. Deze parkeervormen en services zijn bij nagenoeg iedere luchthaven gelijk. Er zijn doorgaans drie parkeervormen te onderscheiden:

  • Shuttle parkeren: hierbij parkeer je zelf op het parkeerterrein en word je met een shuttlebus van én naar de parkeerplaats gebracht.
  • Valet parkeren: hierbij neemt een chauffeur je auto direct bij de luchthaven over, parkeert de auto en levert je auto bij terugkomst weer af op de luchthaven.
  • Parkeren op loopafstand: hierbij parkeer je nabij de luchthaven en kan je vervolgens te voet heen en terug. Doorgaans betreed je het terrein middels kentekenherkenning of een inrijcode.

Het parkeren op loopafstand wordt voornamelijk aangeboden door de officiële parkeerplaatsen van een luchthaven. Deze parkeerplaatsen dienen natuurlijk rondom de luchthaven gevestigd te zitten en deze terreinen zijn doorgaans in het bezit van de luchthaven. De parkeervormen shuttle parkeren en valet parkeren worden voornamelijk aangeboden door externe parkeeraanbieders die rondom óf in de buurt van de luchthaven gevestigd zitten.

De parkeertarieven per luchthaven

Niet alleen de parkeervormen variëren, ook de tarieven kunnen variëren, en behoorlijk ook! De tarieven verschillen op basis van een aantal variabelen. Onderstaande tabel biedt een prijsoverzicht van de meest relevante luchthavens voor Nederlandse reizigers. Dat zijn niet alleen de vliegvelden van Nederland zoals Schiphol, Rotterdam-The Hague en Eindhoven, maar ook bijvoorbeeld Düsseldorf, Charleroi en Brussel.

In deze tabel is te zien dat de tarieven enorm verschillen op basis van de luchthaven en het aantal dagen. Het grootste verschil in de tarieven per dag is te vinden bij Schiphol en bedraagt maar liefst 30,89 euro. Vraag en aanbod speelt ook een grote rol in de gevraagde tarieven. De kernregel om te onthouden is; des te langer u reserveert, des te voordeliger u per dag parkeert.

De prijzen van parkeren op vliegvelden in Nederland, Duitsland en Belgi\u00eb
De prijzen van parkeren op vliegvelden in Nederland, Duitsland en België

Alle informatie in de bovenstaande tabel is vergaard via online boekingsplatform Vliegen en Parkeren. Hier kan je bij alle benoemde luchthavens het parkeeraanbod vergelijken en direct een parkeerplaats reserveren. Wil je bijvoorbeeld goedkoop parkeren Schiphol? Je vindt het beschikbare aanbod door Schiphol en jouw reisdata te selecteren. Vervolgens kan je direct online reserveren en zo ben je binnen enkele minuten voorzien van een parkeerplaats.

De bovenstaande tarieven zijn berekend op basis van oriëntatie in januari 2020 en een reservering in de maand augustus 2020. Enkel het aanbod van Vliegen en Parkeren is hierin toegevoegd, het kan dus voorkomen dat er wellicht een aantal parkeeraanbieders ontbreken waardoor de ‘van’ en ’tot’ tarieven lager of hoger kunnen uitvallen.

Reserveer vooraf en bespaar

Zoals eerder benoemd vallen de tarieven voor een online reservering vaak voordeliger uit dan wanneer je simpelweg naar een parkeerterrein rijdt. Je bespaart niet alleen, je weet ook waar je aan toe bent en komt niet voor nare verassingen of wellicht een volle parkeerplaats te staan.

Bij boekingsplatformen als Vliegen en Parkeren reserveer én betaal je direct online. Vervolgens krijg je een reserveringsbevestiging via de mail waarop alle informatie betreft het parkeren staat vermeld. Zo weet je precies hoe je moet handelen op de dag van parkeren en kun je met een onbezorgd gevoel op reis gaan.

© Polonio Video – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Vliegvelden

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben

Is het je ook weleens opgevallen dat de meeste vliegvelden vloerbedekking hebben? Dat is niet per definitie heel erg praktisch, want vloerbedekking is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig te reinigen. Tóch kiezen veel vliegve...

Vliegen02.01.2018

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben