`

Vliegen17.07.2017

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten


+ tips om je voor te bereiden

Voor het grootste deel van het land zijn de vakanties inmiddels begonnen. Dat merk je al op de weg – daar is het wat rustiger – en dat merk je zeker ook op Schiphol: daar wordt het deze zomer weer behoorlijk druk. Iedere dag in de zomervakantie reizen zo’n 200.000 mensen via deze luchthaven en daardoor kan het zeker gebeuren dat je tijdens deze piekmomenten langer in de rij moet staan: er worden langere rijen verwacht bij de incheckbalies, bij de paspoortcontrole bij de douane én bij de security check. Daarom is het slim om je goed voor te bereiden wanneer je vanaf Schiphol naar je vakantieadres reist en dit is hoe je dat moet doen.

Schiphol heeft zoveel mogelijk maatregelen genomen om de vakantiedrukte zo soepel mogelijk te laten verlopen: alle beschikbare vierkante meters worden gebruikt en de luchthaven zet extra medewerkers in om ieders vakantiestart zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Op welke dagen is het het drukst op Schiphol?

Voor de maanden juli en augustus heeft Schiphol een vakantiekalender gemaakt zodat je kunt zien op welke dagen het het drukst is op de luchthaven. Zo zie je dat het op dinsdag, woensdag en zaterdag druk is, maar op alle andere dagen is er sprake van topdrukte. In juli is het vooral druk met vertrekkende vakantiegangers en in augustus met aankomende vakantiegangers. Hier vind je de online versie van de verwachtingen voor jouw reisdag.

➤ Een parkeerplaats vooraf reserveren is wel zo slim, dan kan een hoop tijd schelen als je haast hebt. Check een de tarieven van Schiphol P3 Lang Parkeren, want in de meeste gevallen parkeer je daar het goedkoopst.

Top 5 populaire bestemmingen

Er vliegen komende zomer maar liefst 111 luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol naar 322 directe bestemmingen. Dit zijn de vijf populairste vakantiebestemmingen voor deze zomer:

  1. Verenigd Koninkrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Griekenland
  5. Turkije
Zo druk is het in juli
Zo druk is het in juli
Zo druk is het in augustus
Zo druk is het in augustus

Doen na de paspoortcontrole

Wanneer je eenmaal de paspoortcontrole en security door bent, heb je soms nog best wel wat tijd voordat je je naar de gate moet begeven. Gelukkig hoef je je dan niet te vervelen. Schiphol is verdeeld in vier lounges die zijn afgestemd op verschillende soorten reizigers.

  • Lounge 1: Europese vluchten
  • Lounge 2 en 3: Intercontinentale vluchten
  • Lounge 4: Low-cost airlines

Jouw vakantiebestemming en luchvaartmaatschappij bepalen dus in welke lounge je terecht komt, maar overal heb je voldoende dingen om te doen, met onspanningsruimtes, winkeltjes en restaurants. Hier vind je meer informatie over de lounges.

Tips: bereid je voor op drukte op Schiphol voor een soepele reis

Je wilt natuurlijk niet dat je gestrest aan de vakantie begint en dus is het zaak om je goed voor te bereiden op de drukte op Schiphol die je te wachten staat. Lees daarom deze acht tips goed door.

1. Kom ruim op tijd

Van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt krijg je altijd advies om een aantal uur van tevoren op de luchthaven te zijn en volg dat advies ook op. Neem eventueel contact op met je luchtvaartmaatschappij voor een actueel advies, dat kan nog wel eens wijzigen. In het algemeen geldt dat je 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn om in te checken voor Europese vluchten en 3 uur van tevoren voor intercontinentale vluchten. Doe dit ook en voorkom dat je al rennend over de luchthaven moet gaan.

2. Is je paspoort nog geldig?

Check ruim voor je vertrekt of je paspoort, identiteitskaart of visum nog geldig is. Je zal niet de eerste zijn die met een verlopen paspoort probeert in te checken… Voor vragen rondom reisdocumenten kun je terecht bij de Rijksoverheid.

3. Weet wat wel en niet mee mag in je handbagage

Rondom handbagage gelden bepaalde regels. Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml mag je meenemen en vormen geen probleem. Je moet ze wel in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter stoppen. Producten die je na security koopt, mogen sowieso mee in het vliegtuig . Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen mogen alleen aan boord in ruimbagage. Een overzicht van alle bagageregels vind je hier.

4. Vloeistoffen en elektronica moeten apart bij de controle

Heb je elektronische apparaten en ook vloeistoffen bij je in je handbagage, dan is het verstandig om die in een aparte bak te doen wanneer je door de security gaat. Zo kunnen deze sneller gecheckt worden en ben je ook veel sneller er doorheen. Als iedereen die namelijk doet kunnen de wachttijden daar flink verkort worden. Meer tips om sneller te boarden en sneller door de security te gaan vind je hier.

5. Volg de actuele vertrektijden

Zorg dat je ook de website Schiphol.nl in de gaten houdt of download de Schiphol-app op je telefoon. Zo weet je namelijk precies de actuele vertrektijden. Mocht je namelijk vertraging hebben, dan kun je later naar de luchthaven reizen en zorg je zelf niet voor onnodige drukte.

6. Zo min mogelijk handbagage

Het is slim om met zo min mogelijk handbagage te reizen. Probeer zoveel mogelijk bagage in te checken zodat je rug- of handtas zo licht mogelijk is want daarmee ben je ook weer sneller door de security.

7. Reserveer online een parkeerplek

Het laatste wat je wilt is lang moeten zoeken naar een parkeerplek op Schiphol. Dat heeft een aantal voordelen: geen parkeerstress, je bent zeker van een parkeerplek en het is goedkoper. Want hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert.

8. Douane: wat mag je mee terugnemen?

De Douane controleert op Schiphol wat je in Nederland mag invoeren vanuit je reisbestemming. Ze controleren op alcohol, tabak, namaakartikelen, souvenirs of etenswaren. Op de website van de Douane kun je precies lezen wat je wel en niet mag invoeren en tot welk bedrag dat is toegestaan. Zorg dat je dit ook van tevoren weet zodat je na aankomst op Schiphol niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Heb je alle tips om je voor te bereiden voor een soepele reis goed gelezen? Dan moet het goed komen deze zomer. Maar waar je ook naartoe gaat: geniet vooral van je vakantie!

© header: Nataraj – Fotolia

<em>Droombeeld van reizigers op Schiphol: geen wachtrijen<\/em>
Droombeeld van reizigers op Schiphol: geen wachtrijen
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Schiphol

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Dit zijn de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2024. Ook KLM komt hoog in de lijst voor.

Vliegen04.01.2024

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Hoe leuk reizen ook is, het is altijd enigszins vermoeiend, zeker als het om een vliegreis gaat. Daarom kun je maar beter uitgerust aan een reis beginnen, hoe lang of kort die ook is. De lange wachtrijen op Schiphol waar...

Vliegen09.06.2023

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vliegbelasting ingevoerd door de overheid. Iedereen die vanaf dat moment met het vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, moet belasting betalen. Het maakt niet uit hoe lang je...

Vliegen21.12.2020

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

In de trein onderweg naar Schiphol is het heel rustig. Daar aangekomen, is het niet anders. Het vliegveld lijkt een beetje verlaten. Je kent het wel; dat moment dat je in het holst van de nacht landt en dat je over een s...

Vliegen20.10.2020

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Nu het vliegverkeer over de hele wereld nagenoeg stil ligt, staat ook het grootste deel van de KLM-vloot aan de grond. Met als resultaat dat het nu super druk is op Schiphol. Niet met passagiers uiteraard, maar met vlieg...

Vliegen06.04.2020

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Het is iets lastiger geworden om iemand op te halen op Schiphol. Zeker wanneer je met de auto komt. Voorheen had je een aantal plekken waar je tijdelijk stil mocht staan, maar dat is nu niet meer mogelijk. Wil je iemand...

Vliegen04.02.2020

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

De 10 vliegroutes vanaf Schiphol met de meeste vertraging

Elk jaar zijn er bepaalde vliegroutes van en naar Nederland die nét wat vaker met vertragingen te maken krijgen dan gemiddeld. Ging je het afgelopen jaar naar Barcelona, Antalya of Rome en vloog je vanaf Schiphol Amster...

Vliegen28.10.2018

De 10 vliegroutes vanaf Schiphol met de meeste vertraging

Verder lezen over Vliegvelden

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos e...

Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben

Is het je ook weleens opgevallen dat de meeste vliegvelden vloerbedekking hebben? Dat is niet per definitie heel erg praktisch, want vloerbedekking is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig te reinigen. Tóch kiezen veel vliegve...

Vliegen02.01.2018

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben

7 bijzondere vliegvelden waar je ooit een keer wilt landen!

Het plaatje dat bijna iedereen wel kent: een felblauw KLM-toestel dat over het bekende Maho Beach op Sint Maarten scheurt terwijl strandgangers hun handen in de lucht gooien en zich vasthouden aan de metalen hekken. Prec...

Vliegen02.12.2017

7 bijzondere vliegvelden waar je ooit een keer wilt landen!