Vliegen25.07.2017

Parkeren op vliegvelden in Nederland: dit moet je weten


Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan is dit een van die dingen die je vaak vergeet en pas op het laatste moment regelt: parkeren op het vliegveld. Op alle vliegvelden in Nederland heb je verschillende mogelijkheden, van rijden tot aan de voordeur en je sleutel afgeven voor valet parking tot de goedkoopste manier van parkeren op parkeerterreinen rondom de luchthavens. Wij zetten per vliegveld in Nederland de mogelijkheden en beste opties voor je op een rijtje.

Parkeren op Schiphol

Schiphol is natuurlijk het grootste vliegveld van Nederland en de kans is dus groot dat áls je gaat vliegen je ook vanaf Schiphol vertrekt. Op Schiphol heb je ook verreweg de meeste opties om te parkeren. Houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden daar heel erg druk is en je dus wel op tijd moet vertrekken. Dit zijn je mogelijkheden:

  • Kort parkeren op P1 en P2: ga je maar een paar dagen op reis, dan zijn de parkeergarages P1 en P2 een optie. Deze liggen het dichtst bij de vertrekhallen en dus ben je het snelst weer bij je auto wanneer je terug komt. Via een overdekt pad loop je naar je auto. Het is alleen niet echt een hele goedkope optie, want je betaalt een dagtarief van 33,50 euro. Wanneer je een weekend weg gaat zijn er wat aantrekkelijkere tarieven, afhankelijk van de beschikbaarheid.
  • Smart parking op P3: ga je langer dan een paar dagen op reis, dan is smart parking op P3 (tegenwoordig heet dat Schiphol P3 Lang Parkeren) een hele goede optie. Deze grote parkeerplaats ligt net een stukje buiten Schiphol maar met een gratis busverbinding word je naar het vliegveld (en weer terug) gebracht. Vaak hoef je daar maar een paar minuten op te wachten. Je moet alleen wel goed onthouden waar je je auto hebt geparkeerd, want P3 is echt groot. Het is een vrij goedkope manier van parkeren, want voor een week zijn er altijd aantrekkelijke tarieven van rond de vijftig euro. Je kunt je auto in P3 ook in een garage zetten (voor het opladen van elektrische auto’s) wat als voordeel heeft dat je meteen bij de ingang parkeert. Voer bij de reservering je kenteken in, dan kan je bij de slagboom meteen doorrijden, deze heeft namelijk kentekenherkenning.
  • Parkeerterreinen aan rondom Schiphol: in de omgeving van het vliegveld vind je ook parkeerterreinen waar je vrij goedkoop je auto kunt wegzetten, bijvoorbeeld bij een Sky Park. Je reserveert van tevoren een plekje en wordt na het parkeren door een shuttlebus bij de juiste vertrekhal afgezet. Bij terugkomst neem je contact op en word je binnen tien minuten opgehaald en bij jouw auto afgezet. De parkeerkosten reken je aan het eind van de maand af via je maandelijkse factuur van Parkmobile.
  • Valet parking: en dan is er nog de meest luxe optie van parkeren op Schiphol. Kies je voor valet parking dan is dat de snelste en meest comfortabele manier van parkeren, maar ook met het hoogste prijskaartje. Je rijd naar de vertrekhallen, geeft je sleutels af en je auto staat voor je klaar bij terugkomst. Ondertussen kun je ook nog je auto laten wassen zodat je in een schone wagen stapt als je terug bent (vanaf 43,50 euro per dag). Ook handig voor wanneer je haast hebt en je vlucht dreigt te missen!
Plattegrond parkeren op Schiphol
Plattegrond parkeren op Schiphol

Parkeren op Rotterdam The Hague Airport

Vliegen vanaf Rotterdam The Hague Airport is een stuk meer ontspannen dan vliegen vanaf Schiphol. Dit vliegveld is veel kleiner, gemoedelijker en rijden en afstanden zijn minder groot. Van het moment van parkeren tot het opstijgen van het vliegtuig hoeft veel minder tijd te zitten omdat je eigenlijk altijd wel in de buurt van het vliegveld parkeert, welke optie je ook kiest. Iedere parkeerplaats is op loopafstand van de terminal, dus je hebt geen shuttle nodig. Dit zijn de mogelijkheden:

  • P2 is handig voor zakenreizigers: op P2 kun je parkeren wanneer je op zakenreis gaat of wanneer je extra luxe wil ervaren voordat je op vakantie gaat. Je auto staat hier namelijk letterlijk recht voor de deur. Hier kun je overigens ook kosteloos een elektrische auto opladen. Het is wel ook meteen de meest prijzige optie.
  • P1 en P3 voor als je wat langer op vakantie gaat: parkeerterreinen P1 en P3 zijn ietsje verder lopen, maar nog steeds allebei heel dicht bij de ingang van de terminal. Het is drie tot maximaal zeven minuten lopen van je auto naar de incheckbalie. Online reserveren is voor deze parkeerplaatsen goedkoper dan wanneer je er voor vertrek in rijdt en een kaartje pakt, wel op tijd doen dus. Er is kentekenherkenning dus je kunt meteen doorrijden.
  • P10 is de voordeligste optie: de goedkoopste plek om te parkeren op Rotterdam The Hague Airport is P10. Hier kun je namelijk al parkeren vanaf vier euro per dag. Dit terrein ligt het verst van het vliegveld vandaan: ongeveer acht tot tien minuten lopen. Hier kun je alleen terecht wanneer je van tevoren reserveert.
Plattegrond parkeren op Rotterdam - The Hague
Plattegrond parkeren op Rotterdam - The Hague

Parkeren op Eindhoven Airport

Vliegen vanaf Eindhoven Airport is net als vanaf Rotterdam The Hague een verademing ten opzichte van Schiphol: het vliegveld is veel compacter en dus gaat alles veel sneller. Al hangt het natuurlijk wel helemaal van de bestemming en de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt af, vanaf welk vliegveld je gaat vliegen. Eindhoven Airport is een modern vliegveld, dat lekker ruim is opgezet. Je hebt er een paar winkeltjes en bent er vaak lekker snel door de security check heen. Parkeren op Eindhoven Airport doe je ook dichtbij de terminal, dit zijn de opties:

  • P1 is parkeren recht voor de deur: Gold Parking P1 is de parkeerplaats die het dichtst bij de ingang van het vliegveld is. Momenteel is deze parkeerplaats echter dicht omdat de aanbouw van de garage is ingestort. Op de website van Eindhoven Airport lees je wat de actuele situatie is. Normaal gesproken is dit de duurste optie maar wel met het meeste comfort; je wandelt rechtstreeks de vertrekhal in.
  • Bronze en Silver parking op P3, P4 en P5: voor lang parkeren kun je kiezen voor de Bronze en Silver parkeerplaatsen die op loopafstand van het vliegveld liggen. Deze liggen op vijf tot zeven minuten lopen en je kunt inrijden op kenteken wanneer je online hebt gereserveerd.
  • Budget parking op P8: de goedkoopste plek om je auto weg te zetten op Eindhoven Airport is P8. Met een gratis shuttle word je naar de terminal gebracht. Hier heb je budget parkeerplaatsen: extra goedkope plekken vanaf zeven euro per dag, alleen beschikbaar bij online reserveren.
Plattegrond parkeren op Eindhoven Airport
Plattegrond parkeren op Eindhoven Airport

Foto header: © Björn Wylezich – Fotolia.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Je gezicht als instapkaart: gezichtsherkenning de toekomst voor vliegvelden

Het wordt steeds ingewikkelder om toegelaten te worden tot een vliegtuig. Als je naar Amerika wil moet je straks vermoedelijk je laptop in het ruim doen, je social media-historie delen en bereid zijn je telefoon open te...

Vliegen08.06.2017

Je gezicht als instapkaart: gezichtsherkenning de toekomst voor vliegvelden

Topdrukte op Schiphol: tips om sneller te boarden

KLM heeft een brandbrief naar Schiphol gestuurd over de steeds groter wordende drukte op de luchthaven. Deze drukte zorgde de afgelopen tijd al voor forse vertragingen bij het inchecken, waardoor een hoop reizigers te la...

Vliegen03.04.2017

Topdrukte op Schiphol: tips om sneller te boarden

Een vliegveld bouwen is een ingewikkelde klus

Als jij op vakantie gaat met het vliegtuig, dan sta je er in de meeste gevallen niet bij stil hoe ingewikkeld het is om een vliegveld precies zo te bouwen dat het hele proces soepel verloopt. Echter, zijn er soms situati...

Vliegen03.12.2015

Een vliegveld bouwen is een ingewikkelde klus

Verder lezen over Schiphol

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Dit zijn de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2024. Ook KLM komt hoog in de lijst voor.

Vliegen04.01.2024

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Hoe leuk reizen ook is, het is altijd enigszins vermoeiend, zeker als het om een vliegreis gaat. Daarom kun je maar beter uitgerust aan een reis beginnen, hoe lang of kort die ook is. De lange wachtrijen op Schiphol waar...

Vliegen09.06.2023

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vliegbelasting ingevoerd door de overheid. Iedereen die vanaf dat moment met het vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, moet belasting betalen. Het maakt niet uit hoe lang je...

Vliegen21.12.2020

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

In de trein onderweg naar Schiphol is het heel rustig. Daar aangekomen, is het niet anders. Het vliegveld lijkt een beetje verlaten. Je kent het wel; dat moment dat je in het holst van de nacht landt en dat je over een s...

Vliegen20.10.2020

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Nu het vliegverkeer over de hele wereld nagenoeg stil ligt, staat ook het grootste deel van de KLM-vloot aan de grond. Met als resultaat dat het nu super druk is op Schiphol. Niet met passagiers uiteraard, maar met vlieg...

Vliegen06.04.2020

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Het is iets lastiger geworden om iemand op te halen op Schiphol. Zeker wanneer je met de auto komt. Voorheen had je een aantal plekken waar je tijdelijk stil mocht staan, maar dat is nu niet meer mogelijk. Wil je iemand...

Vliegen04.02.2020

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Verder lezen over Vliegvelden

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos e...

Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!