Vliegen04.06.2014

Plaats aan het raam is de populairste plek in een vliegtuig


Via de website Seatguru kun je online het vliegtuig bekijken waar je mee gaat vliegen. Zo kun je jouw favoriete plaats in het vliegtuig op tijd claimen voordat je gaat reizen. Maar wat is nu de meest populaire plek in het vliegtuig? easyJet deed er onderzoek naar onder Europese reizigers. Meer dan 10.000 passagiers gaven aan welke stoel hun voorkeur heeft. Nu blijkt dan de meest populaire stoel verschilt tussen leeftijdgenoten en nationaliteiten.

Plaats aan het raam populair

De plaats aan het raam is veruit de meest populaire plek in heet vliegtuig: 59 procent zit het liefst aan het raam. En dat is niet voor niets, het uitzicht vanuit een vliegtuig is prachtig, daar willen veel mensen van kunnen genieten. Nieuwsgierige mensen kiezen vaker voor een plaats aan het raam, net als mensen die een tikkeltje nerveus zijn om te vliegen. 38 procent zit toch liever aan het gangpad, om tijdens de vlucht nog wat te kunnen bewegen zonder dat de hele rij voor jou op moet staan. Oudere mensen en zakenreizigers kiezen ook vaker voor het gangpad dan andere reizigers.

Om de een of andere reden is de rechterkant van het vliegtuig populairder dan dan de linkerkant. De rijen 6 en 7 zijn ook eerder uitverkocht dan de andere rijen. De meest populaire vliegtuigstoel heeft ook een nummer: 7F is het populairst. De minst populaire vliegtuigstoel is 19C.

Bevindingen naar aanleiding van het onderzoek

  • Het zijn met name de Portugezen, Tsjechen en Fransen die het liefst bij het raam zitten
  • Nederlanders en Duitsers kiezen vaker voor een plek aan het gangpad
  • Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk vermijden de zitplaatsen in het midden 
  • Vrouwen zitten liever bij het raam dan mannen (62 procent tegenover 57 procent) 
  • Het zijn vooral jongeren die aan het raam willen zitten (76 procent)
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.