Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Vorig artikel Volgend artikel

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Europeanen gaan Down Under om het bijzondere land te ontdekken. De veelzijdige en ruime natuur, grote steden zoals Melbourne en Sydney en trekpleisters zoals Great Barrier Reef zijn de lange reis meer dan waard.

Welk deel zal ik bezoeken?

Je kunt natuurlijk heel het land doorreizen als je lang in het land verblijft. Maar als je slechts een paar weken blijft, kies je eerder voor een gedeelte van het land. Maar welk deel? Elk deel van Australië heeft zijn charmes, dus het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft.

Oost-Australië

De oostkust is populair onder toeristen. Hier vind je onder andere de stad Sydney, met highlights zoals het Opera House, Palm Beach en de Harbour Bridge. In het oosten liggen ook de Whitsunday Islands, met witte stranden en prachtig koraalrif, waaronder het Great Barrier Reef. Dit is het grootste koraalrif ter wereld! De Blue Mountains mogen ook niet ontbreken bij een reis langs oost-Australië. In dit natuurgebied zijn rotsen, regenwouden, watervallen en eucalyptusbossen, die een blauwe laag vormen door de nevel.

Blue Mountains
©Ian Woolcock - Adobe Stock

West-Australië

In het westen wonen veel minder mensen en is het een stuk minder toeristisch. Deze kant van het land bestaat vooral uit woestijn. Wel zijn er een aantal mooie natuurparken. Ook ligt de stad Perth in het westen en vind je er Coral Bay. Iets ten noorden van Perth zijn enorme witte zandduinen, waar je perfect kunt sandboarden. In het stadje ‘Broome’ aan de westkust kun je het natuurfenomeen ‘ Staircase to the moon’ bewonderen. Het westen van het land leent zich perfect voor wildkamperen. Met de lange Australische wegen waar soms weinig overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn, is dit ideaal. Daarnaast is het heerlijk om even helemaal alleen in de natuur te zijn.

Visum Australië verplicht

In Australië geldt een visumplicht. Om erheen te kunnen reizen, heb je dus een visum nodig. Ook kinderen die meereizen, moeten een eigen visum hebben. Voor dit land zijn er verschillende soorten visums.

Het visum dat het meest wordt aangevraagd, is het eVisitor visum. Deze kan zowel door zakelijke reizigers als toeristen worden gebruikt. Daarom wordt het soms ook het zaken-of toeristenvisum genoemd. Naast vakanties of zakenreizen, mag je met dit visum ook vrijwilligerswerk doen of een korte studie volgen. Dit visum is aan te vragen voor Nederlanders en Belgen.

Het tweede soort visum is het ETA Australië (Electronic Travel Authority). Dit visum is noodzakelijk voor reizigers die níet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben. Dit visum is elektronisch gelinkt aan je paspoort. Hiervoor heb je geen stempel nodig in je paspoort. Het ETA wordt alleen nog gebruikt door reisbureaus of andere niet-Europese inwoners. De meeste Nederlandse en Belgische reizigers kiezen niet voor het ETA. Dit is duurder dan het eVisitor visum.

Het eVisitor Australië is minder gecompliceerd en minder duur dan het aanvragen van het ETA. Het eVisitor visum kan eenvoudig online aangevraagd worden bij de Australische immigratiedienst en heeft dezelfde geldigheid als het ETA.

eVisitor Australië

Dit visum is voor Nederlanders en Belgen die naar Australië willen reizen het meest gebruikelijke visum. Het visum is voor toeristen of zakenreizigers. Met dit visum mag je maximaal 3 maanden in het land verblijven per bezoek. De geldigheid van het visum Australië is één jaar, met multiple entry. Dit betekent dat je meerdere keren het land mag inreizen in het jaar waarin het visum geldig is. Per keer dat je naar het land reist, mag je dus maximaal 3 maanden blijven.

Het visum is elektronisch. Je krijgt geen stempel in je paspoort. Je visum is gekoppeld aan je paspoortnummer. Daarom hoef je alleen je paspoort te laten zien tijdens de reis. Het is erg belangrijk dat je paspoortnummer goed wordt ingevuld bij het aanvragen van het visum. Het paspoort dient ook nog minimaal zes maanden geldig te zijn na aankomst in het land. Als de aanvraag van het visum is goedgekeurd, ontvang je binnen enkele dagen het visum per e-mail.

Zakenreizigers

Als je voor zaken naar het land reist, mag dat alleen voor meetings met zakenpartners, het bijwonen van zakelijke activiteiten (bijvoorbeeld beurzen of seminars), het volgen van trainingen of het uitvoeren van marktonderzoek. Je mag in ieder geval niet betaalt krijgen door de organisatie(s) die je bezoekt in Australië. Je mag wel gewoon betaald krijgen door je Nederlandse of Belgische werkgever voor wie je in het land bent.

Visum aanvragen

Een toeristenvisum voor Australië aanvragen gaat eenvoudig online. Voor dit eVisitor visum (subclass 651) vul je een aanvraagformulier in. Je kunt dit visum voor één of meerdere reizigers aanvragen. De kosten van het visum zijn 14,95 euro per persoon. Je kunt betalen via iDeal, Bancontact, PayPal en creditcard. Als de betaling is ontvangen, wordt de aanvraag verwerkt. Voor het invullen van het formulier heb je alleen het paspoort nodig waarmee je gaat reizen.

eVisitor Australië aanvraagformulier

Als je in aanmerking komt voor het eVisitor visum, kun je deze aanvragen via een online aanvraagformulier. Er wordt gevraagd naar je contact- en reisgegevens. Je vult dan je aankomstdatum en reisdoel in. Je kunt ook kiezen voor een spoedaanvraag. Vervolgens vul je gegevens van de reiziger(s) in, zoals de naam, nationaliteit, geboortedatum en informatie over het paspoort. Je dient ook een aantal achtergrondvragen te beantwoorden.

Leveringstijd

Binnen enkele dagen nadat je het visum hebt aangevraagd, ontvang je hem per mail. Als je het visum heel snel nodig hebt, kun je ook kiezen voor een spoedaanvraag. De kans is 90 procent dat je het visum dan binnen drie dagen toegekend krijgt.

Voorwaarden e-visum

Om het eVisitor visum te krijgen, dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze zijn als volgt:

  • De reis moet een toeristisch of zakelijk doel hebben
  • Je paspoort is nog minstens een halfjaar geldig
  • Je gaat geen betaald werk doen
  • Je hebt een Nederlandse of Belgische zorgverzekering
  • Je verblijft niet langer dan drie maanden in Australië. Ook voor een studie of training geldt dat deze alleen gevolgd mag worden als deze maximaal drie maanden duurt.
  • Je mag geen schulden hebben bij de Australische overheid
  • Je mag niet veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf langer dan twaalf maanden
  • Je hebt geen tuberculose op het moment dat je naar het land reist

Andere visums

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je een eVisitor visum aanvragen. Als je niet voldoet aan alle voorwaarden, heb je wellicht een ander visum nodig. Als je in het land wil werken en je bent tussen de 18 en 30 jaar oud, dien je een Working Holiday Visum aan te vragen. Hiermee mag je tot 12 maanden in het land verblijven om te reizen, werken een studeren. Veel backpackers kiezen voor dit visum.

Inentingen

Als je je visum hebt aangevraagd, kun je je gaan verheugen op je prachtige reis. Denk nog wel even aan eventuele inentingen. De meeste inentingen zijn niet verplicht als je Down Under gaat. Alleen als je net uit een land komt waar gele koorts voorkomt, kan een vaccinatie hiertegen verplicht zijn. Het is wel belangrijk dat je goede maatregelen neemt tegen muggensteken, vanwege knokkelkoorts.

Geniet van de reis en de voorbereidingen ervan!

[Afbeelding header ©Bernd Leitner - Adobe Stock]

Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies