Vliegen06.10.2016

Travel hack: zo voorkom je onnodige kosten voor en tijdens je vlucht


Jaren geleden was het aanbod in vluchten een stuk kleiner. De prijzen voor een vliegticket waren toen dus ook een stuk hoger. Inmiddels zijn er veel low budget maatschappijen actief in de luchtvaartwereld. Ook zijn er steeds meer websites van bemiddelingsbureaus actief die claimen voor jou de goedkoopste vliegtickets te kunnen vinden.

Mocht het je dan toch lukken om voor een tientje naar London te vliegen met Ryanair, dan staan daar wel weer andere kosten tegenover. Zo moet je de boardingpass thuis uitprinten of tonen op je smartphone of je betaalt er op het vliegveld even 70 euro voor om deze te laten uitprinten. Inderdaad, dat is dus 7 keer de prijs van de vlucht!

Hoge prijzen achter de douane

Als je eenmaal achter de douane bent mag je rekenen op hoge prijzen voor een broodje en een drankje. 3,50 euro voor een flesje water en 8 euro voor een klein broodje? Kijk er maar niet gek van op. Hoe voorkom je dat je te veel geld kwijt bent aan normale aankopen op het vliegveld? En hoe verzeker je jezelf ervan dat je de goedkoopste tickets krijgt? EUclaim legt het je uit.

Amsterdam – London voor 16 euro

Dat klinkt als een droom, maar dat is het niet. We zochten onlangs een ticket van Amsterdam naar London op vrijdag 2 december. Vanaf Eindhoven vlieg je dan met Ryanair naar London Stansted Airport voor 16 euro. Hoe krijg je nou de beste tarieven voor een vlucht?

Boek je ticket via een vergelijkingssite

Over het algemeen vind je de goedkoopste vluchten op vergelijkingssites zoals Skyscanner, Supersaver en Paperflies. Je betaalt hier geen bemiddelingskosten of courtages. Het enige nadeel is dat je op dit soort sites de meeste vluchten alleen met creditcard kunt betalen. Op Skyscanner kun je flexibele data aangeven en de database zoekt naar alle mogelijke vluchtopties. Bij een ticketorganisatie wordt alleen gewezen op de vliegtuigmaatschappijen waar zij mee werken. Grote kans dat je dus duurder uit bent voor je vliegticket.

Boek op een doordeweekse dag

Het schijnt dat je juist niet in het weekend tickets moet boeken, omdat deze dan duurder zijn. We probeerden het zelf en dit klopt. Er wordt weleens gezegd dat dinsdagmiddag 15.00 uur de beste tijd is om goedkope tickets te zoeken, maar dat kan echter ook prima op woensdag of donderdag. Zolang het maar een doordeweekse dag is. Het is vooral belangrijk dat je, je realiseert dat hoe dichter je bij de vluchtdatum komt, hoe hoger de prijzen worden. Boek wanneer het kan zo ver mogelijk van tevoren.

Kies een stad, geen vliegveld

Als je naar een grote stad als London, Rome of Parijs vliegt kan het veel verschil maken naar welke luchthaven je vliegt. De goedkoopste vliegtuigmaatschappijen vliegen vaak op de minder grote luchthavens zoals London Stansted, Rome Ciampino of Parijs Orly. Inmiddels zijn er goede en snelle trein- en busverbindingen naar de grote stad beschikbaar. Ga goed na of het daadwerkelijk goedkoper is om op deze kleine luchthavens te vliegen: het openbaar vervoer kan ook behoorlijk wat kosten.

Shop vóór de douane voor je lunch

Wellicht breken we hier wat harten mee. Maar wees je goed bewust dat winkelen achter de douane écht niet goedkoper is. Eten of drinken is zelfs extreem duur achter de douane. Een broodje en een drankje kosten al gauw 15 euro samen op Schiphol. In andere landen kan deze prijs nog hoger oplopen. Als je nog iets wilt eten of wat spulletjes wilt kopen op Schiphol voor vertrek, dan ben beter af als je dit op Schiphol Plaza koopt. Daar zit een Hema die reguliere prijzen hanteert en ook een Albert Heijn. Dit kan je veel geld schelen. Ook kan het slim zijn als je met een heel gezin reist om broodjes, snoepjes en drinken mee te nemen. Zorg dat je wat te drinken in flesjes meeneemt. Deze moeten leeg zijn bij de douane, maar je kunt ze daarna weer vullen met water. Je bespaart zo op onnodige kosten in het vliegtuig. Als je dan toch iets aan boord moet kopen, kies dan voor een goed broodje, anders heb je zo weer trek. Hoe lekker een wijntje of biertje ook kan zijn, kies liever voor water. Je huid droogt behoorlijk uit in het vliegtuig en op deze manier kun je dit tegengaan.

Wat betreft taxfree shoppen helpen we je ook uit de waan. Vaak zijn de prijzen net zo hoog als bij reguliere winkels. Laat je dus niet voor de gek houden. Hoewel, een klein beetje mag best.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen

5 ultieme tips om wél te slapen in het vliegtuig

Slapen in het vliegtuig kun je niet vergelijken met slapen in een bed. Want het gaat hoe dan ook ergens pijn doen, het is nooit een ongestoorde nachtrust en het duurt ook absoluut niet zo lang als een nacht in je eigen b...

Vliegen08.09.2016

5 ultieme tips om wél te slapen in het vliegtuig

De Singapore Girl, een icoon in de lucht

Wie ooit een keer met Singapore Airlines heeft gereisd kent haar. De Singapore Girl. Prachtig opgemaakt, het haar keurig strak in een knotje en gestoken in een kleurrijke sarong. En altijd met een stralende lach. Ze is e...

Vliegen12.08.2016

De Singapore Girl, een icoon in de lucht

Dit is de reden waarom je vliegtuigmodus moet aanzetten tijdens je vlucht

In het vliegtuig benadrukken de stewardessen altijd dat je je telefoon op vliegtuigmodus moet zetten. Vroeger moest je telefoon zelfs helemaal uit, maar sinds er airplane mode is, zetten we hem natuurlijk gewoon daarop....

Vliegen15.06.2016

Dit is de reden waarom je vliegtuigmodus moet aanzetten tijdens je vlucht

Het mysterie rondom vliegticketprijzen: hoe zit het nu echt?

De vakantieperiode is aangebroken en we zijn weer massaal op zoek naar de goedkoopste vliegtickets. Helaas lijkt dit nog niet zo gemakkelijk. Je struint al een paar weken over het internet voor de beste deals. Tot je ver...

Vliegen03.06.2016

Het mysterie rondom vliegticketprijzen: hoe zit het nu echt?