Vliegen03.09.2016

Vlucht vertraagd: hoe zit het met het recht op vergoeding?


Vluchtvertragingen zijn vervelend en kunnen veel hinder met zich meebrengen. Bij een annulering of vertraging van meer dan drie uur heb je in veel gevallen recht op een vergoeding. Dit verzacht enigszins het leed van de lange wachttijd en de ongemakken die vertraging met zich meebrengt. In sommige gevallen krijg je de helft van de wettelijke vergoeding. Dit komt voor als je vlucht onder het Sturgeon arrest valt. EUclaim vertelt je hier graag meer over.

Het Sturgeon arrest is onderdeel van Verordening 261/2004. In deze Europese wet worden de rechten van vliegtuigpassagiers beschermd. Hierin staat ook de wettelijke vergoeding die passagiers horen te ontvangen bij vertraging of annulering hun vlucht.

Recht op vergoeding

Je hebt recht op een vergoeding als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is en er geen sprake is van een buitengewone omstandigheid. Onder een buitengewone omstandigheid verstaan we slecht weer, terrorisme of stakingen van luchtverkeersleiding. Als deze omstandigheden zich niet voordoen heb je recht op het volgende:

  • 250 euro bij vluchten tot 1.500 km
  • 400 euro bij vluchten van 1.500 tot 3.500 km
  • 600 euro bij vluchten van meer dan 3.500 km

50 procent regeling

In sommige gevallen heb je recht op 50 procent van het vergoedingsbedrag. Dit noemen we ook wel de ’50 procent regeling’. Deze regeling valt onder het Sturgeon arrest. In dit arrest staat dat je bij een vlucht van 3500 km of meer, die tussen de drie en vier uur vertraging bij aankomst heeft, je recht hebt op de helft van de vergoeding. Dit is 300 euro aangezien voor een vlucht van 3.500 km of meer normaal gesproken 600 euro vergoeding geldt.

Stel, je vliegt met KLM van Amsterdam naar Buenos Aires in Argentinië. Je vlucht vertrekt met 5 uur vertraging vanwege een kapotte band en komt uiteindelijk met 3,5 uur vertraging aan. In dit geval geldt het Sturgeon Arrest. Er is een afstand afgelegd van 11.472 km en je komt aan met méér dan drie uur maar mínder dan vier uur vertraging. Je hebt recht op een vergoeding van 300 per persoon.

Recht op verzorging

Wist je dat je vanaf een bepaalde vertragingsduur ook recht hebt op verzorging van de vliegtuigmaatschappij? Bij een vertraging van:

  • Twee uur of meer bij vluchten van 1500 km of minder;
  • Drie uur of meer voor alle vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km en voor alle vluchten tussen de 1500 en 3500 km;
  • Vier uur of meer voor alle andere vluchten;

heb je recht op maaltijden, verfrissingen en twee contactmogelijkheden (telefoon, mail etc.). Mocht de vertraging zo erg oplopen dat het nachtwerk wordt dan is de vliegtuigmaatschappij ook verplicht je een hotelovernachting aan te bieden. Vervoer van en naar de luchthaven is dan ook inbegrepen. Heb jij te maken met een annulering of vertraging van je vlucht? Check in onze claimcalculator of je in aanmerking komt voor een vergoeding!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.