Winter13.03.2016

5 redenen waarom je juist nu op wintersport moet gaan!


Voorjaarsskiën is zó leuk!

Vandaag was het echt fantastisch weer in Nederland. Terrasjes waren gevuld en de zon scheen volop. Echt zo’n dag waarop je heel erg veel zin krijgt in de lente en de zomer, en eigenlijk helemaal niet meer met winter bezig wilt zijn. Maar toch is deze maand de allerbeste maand om op wintersport te gaan! Waarom precies? Nou, hierom!

1. Skiën in de zon

Ga je in maart of april op wintersport, dan is de kans dat je getrakteerd wordt op een fonkelend zonnetje zoveel groter dan dan in bijvoorbeeld januari. Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben, maar zo aan het einde van het wintersportseizoen is het veel vaker lekker zonnig weer dan aan het begin van het seizoen. En skiën in de zon is zoveel leuker dan skiën met dikke bewolking! Je ziet veel meer op de piste en het is heerlijk om iedere ochtend of middag even lekker te genieten in een ligstoeltje in de zon.

Wanneer het flink koud is, is skiën ook heel erg leuk omdat je dan wel móet stoppen omdat je even moet opwarmen, dat heeft ook z’n charme en al helemaal wanneer dat in zo’n afgelegen, piepklein berghutje is. Maar in van die lekkere ligbedjes in de zon een colaatje drinken en je gezicht even laten bijkleuren, dat is toch ook wel heel erg fijn. Daarnaast staat de zon wat hoger aan de hemel – het is immers al maart – en dat betekent dat het ook langer licht is. Skiën in maart heeft wat het weer betreft alleen maar voordelen dus!

Genieten in de zon op een terrasje is z\u00f3 fijn!
Genieten in de zon op een terrasje is zó fijn!

2. Maak je toch nog een echte winter mee

Je kunt niet zeggen dat we in Nederland dit jaar winter hebben gehad. Ik heb geen kinderen buiten op straat sneeuwpoppen zien bouwen en ook geen vaders kun kinderen op een sleetje naar school zien brengen. Mijn schaatsen liggen nog op zolder, daar liggen ze al best wel een tijdje. Die winterbanden onder mijn auto waren op de Nederlandse snelwegen in ieder geval overbodig en ik heb misschien drie keer dit jaar ’s morgens moeten krabben. Maar winter is zo leuk, sneeuw is zo leuk, al was die winter in Nederland in geen velden of wegen te bekennen. Op zo’n 1.000 kilometer hier vandaan ga je dat wel vinden, een echte winter met zo gruwelijk veel sneeuw. Ik kan weinig redenen bedenken waarom je dat níet zou willen!

Een echte winter op 1.000 km hier vandaan!
Een echte winter op 1.000 km hier vandaan!

3. Heel veel sneeuw

Omdat het het einde van het wintersportseizoen is denk je misschien dat er niet zo veel sneeuw meer is, maar niets is minder waar. Het duurde het afgelopen seizoen even voordat het ging sneeuwen, maar toen het eenmaal los ging, ging het ook echt goed los. Er ligt heel erg veel sneeuw in de Alpen en nog steeds valt daar iedere week wel weer ergens wat nieuwe, verse sneeuw bij. Smelten doet het nu nog niet hard, dus waar je ook naartoe gaat, je bent verzekerd van een heel dik pak sneeuw!

Er ligt heel veel sneeuw in de Alpen!
Er ligt heel veel sneeuw in de Alpen!

4. Rustiger op de piste

Er zijn genoeg mensen die dit artikel helemaal niet nodig hebben om te weten hoe leuk voorjaarsskiën is, dus helemaal lege pistes ga je echt niet aantreffen. Maar… er zijn in deze maand in geen enkel Europees land schoolvakanties voor kinderen en dat ga je wel echt terug zien op de piste. Er zijn simpelweg veel minder gezinnen met kinderen en dat betekent dat je minder lang hoeft te wachten bij de liften en dat je ook minder mensen hoeft te ontwijken als je lekker naar beneden knalt.

Het is niet meer zo druk op de piste
Het is niet meer zo druk op de piste

5. Dutchweekend in Saalbach: 23-28 maart!

En dan de allerbeste reden om nu nog op wintersport te gaan: Dutchweekend in Saalbach komt eraan! Tussen 23 en 28 maart kleurt het Oostenrijkse Saalbach een beetje rood, wit, blauw met oranje. Dan strijkt daar Dutchweekend neer en dat belooft één groot feest te worden. Alle bovenstaande ingrediënten zijn aanwezig: er is zeker te weten zon, er ligt heel erg veel sneeuw in Saalbach en je hebt er dus het ultieme wintergevoel, het is wat rustiger op de pistes dan normaal en dan voegt de organisatie Dutchweek daar nog lekkere feestjes aan toe.

Om te beginnen kun je natuurlijk genieten van heerlijk skiën in het Skicircus, een skigebied met meer dan 270 km pistes. Sinds dit jaar is er een verbinding met het gebied van Fieberbrunn bijgekomen en daardoor is het gebied nog leuker en uitdagender geworden. Naast het skiën word je tijdens Dutchweekend getrakteerd op heel veel leuke feestjes. Sommige beginnen al in de middag en je kunt je met een helikoptertaxi naar een van de feestlocaties op de berg laten brengen. Ook in het dorp is het iedere dag op meerdere plaatsen feest. Zo’n lekker weekend wil je echt niet missen en dat hoeft dus ook niet, want via Summit Travel kun je dat NU nog boeken!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!