Winter18.03.2018

Aurora Mountain Lodge: een droomverblijf in Zweeds Lapland


Wakker worden in een stilleven van besneeuwde bomen, tussen wilde rendieren en een opkomende zon die de hemel roze kleurt. Er zijn weinig plekken waar het zo bijzonder is om ’s morgens je ogen open te doen, dan in dit droomverblijf in Zweeds Lapland: de Aurora Mountain Lodge. Je bent er op 68º noorderbreedte, en flink stukje boven de poolcirkel dus. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een droomreis door Lapland, waarbij je gaat hondensleeën, sneeuwscooteren en op sneeuwschoenen op jacht gaat naar het noorderlicht.

Knus Lannavaara

De Aurora Mountain Lodge ligt in het piepkleine plaatsje Lannavaara in het Zweedse deel van Lapland. Vanaf Kiruna – het dichtst bijzijnde vliegveld – is het nog ongeveer een uur en 45 minuten rijden tot je bij de lodge bent. Lannavaara is knus: er staat een lieflijk kerkje, wat huisjes en er is een winkeltje waar je verrassend veel lekkere dingen kunt kopen. Maar je komt hier voor de omgeving, die in de winter witter dan wit is. Ieder jaar valt hier zo’n enorm pak sneeuw dat het hele landschap bedekt. Wie denkt dat de kleur wit gaat vervelen heeft het mis; je blijft er met open mond naar kijken.

Het hoofdgebouw van de lodge is de plek waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren, maar waar je ook bij een haardvuurtje in een ligstoel kunt ontspannen. Het is zo’n plek waar je eigenlijk meteen tot rust komt. Waar je je telefoon uit wilt zetten om niet afgeleid te worden en waar je iedere seconde ten volste wilt benutten. Goed om te weten is misschien ook: in de Aurora Mountain Lodge word je voorzien van een complete winteroutfit met kleding die ijskoude temperaturen prima kunnen doorstaan. Uiteraard moet je wel zelf je thermokleding en warme onderkleding meenemen, maar de buitenste laag kun je hier ter plaatste krijgen.

Zo ver je kunt kijken is alles wit - behalve de huisjes, die zijn rood
Zo ver je kunt kijken is alles wit - behalve de huisjes, die zijn rood
Dikke lagen sneeuw, zelfs op de bordjes
Dikke lagen sneeuw, zelfs op de bordjes
Het kleurrijke kerkje van Lannavaara
Het kleurrijke kerkje van Lannavaara

Slapen in een aurora suite

De Aurora Mountain Lodge heeft verschillende soorten kamers waar je kunt overnachten. Een aantal daarvan bevinden zich in het hoofdgebouw, en andere kamers liggen enigszins verspreid om de lodge heen.

De meest bijzondere plek om te slapen is toch wel de aurora suite, waar wij ook vier nachten hebben doorgebracht. Deze suites zijn kleine, houten huisjes dat precies groot genoeg zijn voor twee personen (zelfs voor twee personen met uitzonderlijk veel bagage). De hele voorkant en het dak van het huisje zijn van glas en dat heeft natuurlijk maar één reden: dan kun je het noorderlicht zien terwijl je lekker warm in je bed ligt. Daarvoor moet je wel aardig wat geluk hebben, want op bewolkte dagen kun je uren naar de hemel staren maar niets zien. Maar zelfs wanneer het noorderlicht zich in een aurora suite niet laat zien is dit nog steeds een van de meest bijzondere plekken om te overnachten. Gordijnen heb je niet nodig want lichtvervuiling is hier niet aan de orde. Zodra je je ogen opent kijk je uit over het schilderachtige decor van besneeuwde bomen en zie je ’s morgens rendieren graven in de sneeuw, op zoek naar wat eetbaars. Op zo’n plek zou je idee dag wel wakker willen worden…

De Aurora Mountain Lodge is op papier een hele goede plek voor het zien van het noorderlicht, want je bevind je hier dus op 68º noorderbreedte, net iets boven de poolcirkel. Maar je moet geluk hebben dat je de juiste weersomstandigheden treft. Lannavaara is in ieder geval een behoorlijk afgelegen plek zonder al te veel licht om je heen en dus heb je op heldere dagen hier een hele goede kans om het noorderlicht te zien. Maar hoe goed je kansen hier ook zijn, dan nog kun je het beste een stukje gaan wandelen. Dat kan best wel een drempel zijn, want met temperaturen van -25º C is de deur van je warme lodge uitgaan niet heel makkelijk. Het noorderlicht laat zich ook pas het beste ’s nachts zien (na een uur of tien wordt de kans groter en groter) en dus moet je op pad wanneer het buiten donker en ijzig koud is. En daarnaast: het duurt ook wel even voordat je je daarvoor goed hebt aangekleed. Maar daar ben je nu eenmaal voor in Lapland, op jacht gaan naar het noorderlicht kun je alleen hier doen, en dus ga je.

De sneeuwscootertocht begint direct naast de aurora suites
De sneeuwscootertocht begint direct naast de aurora suites
Ons huisje!
Ons huisje!
In de lodge is het lekker warm bij het vuur
In de lodge is het lekker warm bij het vuur
De aurora suite `s avonds, onder een sterrenhemel
De aurora suite `s avonds, onder een sterrenhemel

Tips om te doen in de Aurora Mountain Lodge

Vanuit de Aurora Mountain Lodge kun je verschillende activiteiten doen die je van tevoren kunt boeken of ter plaatse kunt regelen. Wij hebben gekozen voor de volgende dingen, die allemaal een aanrader zijn!

Sneeuwscooteren

Sneeuwscooteren in Lapland wil je sowieso niet missen want dit is misschien wel het allertofste dat je hier gaat doen. Je kunt kiezen voor een tocht van een hele dag of van een halve dag, en wanneer je van het sneeuwscooteren in Lapland geen genoeg kunt krijgen kun je zelfs een tweedaagse tocht boeken. Daarbij overnacht je in een compleet afgelegen hut in de wildernis. Wij kozen voor een sneeuwscootertocht van een halve dag. Omdat we ook nog andere dingen wilde doen, maar ook omdat -25º C wel echt heel erg koud is.

Na een korte instructie over hoe de sneeuwscooters werken kun je al vertrekken. Het leukste is om met zijn tweeën op een scooter te zitten want dan kun je afwisselen in rijden en achterop genieten. Sneeuwscooteren door Zweeds Lapland is echt een droom. Hoewel alles om je heen wit is blijft het landschap non-stop wisselen: het ene moment rijd je over uitgestrekte vlaktes en het andere moment slinger je op smalle paadjes tussen de bomen door. Voor de bestuurder is er overigens nog een voordeeltje; sneeuwscooters hebben over het algemeen stuurverwarming en dat is geen overbodige luxe kan ik je vertellen.

Hondensleeën

Het ultieme Lapland-avontuur is natuurlijk in een hondenslede door het besneeuwde landschap glijden. Een regelrecht bucketlist-item, iets wat je ooit een keer in je leven gedaan moet hebben. En ook de Aurora Mountain Lodge heeft een eigen hondenkennel van waaruit je een hondensledetocht kunt maken. Deze kennel ligt direct naast de lodge. Ook wanneer je geen tocht gaat maken kun je een kijkje nemen bij de honden. Alleen al de kennismaking met de husky’s is bijzonder: deze hondensoort is heel zachtaardig en laat zich graag knuffelen. Maar liever nog rennen ze uren over besneeuwde paden en lijken zelf na lange tijd onvermoeid.

Het aanlijnen van de honden gebeurt met de grootst mogelijke zorg; de meeste honden hebben hun favoriete plek om te rennen (vooraan, achteraan, links of rechts) en wanneer ze eenmaal voelen dat ze mogen vertrekken dan stopt het enthousiaste blaffen en hoor je niets dan gehijg. Onderweg zul je puur genieten, want dit is wel de meest ontspannende manier om Lapland écht te voelen en ervaren.

Kick sledge

Het traditionele vervoer van de Sami is een kick sledge. Een sleetje op twee lange ijzers dat je als het ware als een step gebruikt. Heb je de juiste techniek onder de knie dan kun je er een aardige snelheid mee bereiken die in ieder geval vele malen hoger ligt dan wandelen. Het is leuk om vanuit de Aurora Mountain Lodge de kick sledge te nemen om bijvoorbeeld het dorpje Lannavaara te ontdekken, of om wat meer te leren over de lokale cultuur.

Wij gaan op bezoek bij Mangigarden, waar je rendieren van dichtbij kunt bewonden en waar je op een bijzondere manier wat kunt leren over de cultuur van de Sami. Deze rendierboerderij ligt net iets buiten het dorpje, aan een enigszins heuvelachtige weg. Je zult merken dat een ritje met een kick sledge ook nog een prima workout is!

Sneeuwschoenwandelen

De leukste en makkelijkste manier om te wandelen door dikke lagen sneeuw is op sneeuwschoenen. Die kun je in de Aurora Mountain Lodge gewoon gebruiken als je daarom vraagt, maar je kunt ook een activiteit boeken waarbij je met een gids op pad gaat. Dat is wel aan te raden want verdwalen tussen al die witte bomen die op elkaar lijken is best wel eenvoudig en gezien de ijskoude omstandigheden is het ook beter om met meerdere mensen te gaan.

Wij gaan ’s avonds op pad omdat we ook hopen het noorderlicht te kunnen zien. Hoewel het een behoorlijk bewolkte avond is hebben we toch geluk. Na een korte stop in een tipi – waar we even opwarmen bij een vuurtje met warme bessensap – lopen we terug en onderweg worden we getrakteerd op een zinderende lichtshow boven ons hoofd. Het groene licht danst om ons heen. Ons Lapland-avontuur is compleet!

Sneeuwscooteren in een magisch mooi decor
Sneeuwscooteren in een magisch mooi decor
Het allerleukste om te doen in de winter!
Het allerleukste om te doen in de winter!
De husky`s zijn er al klaar voor
De husky`s zijn er al klaar voor
Hondenslee\u00ebn is het ultieme Lapland-gevoel
Hondensleeën is het ultieme Lapland-gevoel
Op een kick sledge kom je snel vooruit
Op een kick sledge kom je snel vooruit
Op bezoek bij de Sami
Op bezoek bij de Sami
Mangigarden
Mangigarden
Een prachtig rendier
Een prachtig rendier
Sneeuwschoenwandelen, op jacht naar het noorderlicht...
Sneeuwschoenwandelen, op jacht naar het noorderlicht...
Gevonden!
Gevonden!

Ook een droomverblijf in de Aurora Mountain Lodge boeken?

Een reis naar Lapland kun je het beste boeken via een reisorganisatie die gespecialiseerd is in dit soort reizen, zoals het Belgische Xplore the North. Je kunt daarbij je verblijf zelf invullen: actief en dagvullend of met veel tijd voor ontspanning. Wij kozen voor een reis van drie volle dagen in de Aurora Mountain Lodge plus een dag in het Icehotel in Jukkasjärvi (op anderhalf uur rijden). Het voordeel is dat zo’n georganiseerde reis je alle zorgen wegneemt; van reserveringen van activiteiten tot vervoer van en naar accommodaties. Zodat jij je alleen maar warm aan hoeft te kleden en kunt genieten van een van de meest bijzondere reizen van je leven!

E\u00e9n van de meest bijzondere reizen van je leven!
Eén van de meest bijzondere reizen van je leven!

Ook naar de Aurora Mountain Lodge in Zweden?

Is het jouw droom om een keer in de Aurora Mountain Lodge in Zweden te slapen? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • De Aurora Mountain Lodge kun je direct boeken via Booking.com.
  • Wil je liever een complete reis naar Lapland boeken, kijk dan bij Voigt Travel voor het ultieme winteravontuur.
  • En ook via TUI kun je complete winterreizen naar Lapland boeken.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Lapland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Een reis naar Lapland is zonder twijfel een droomreis voor op je bucketlist. En dat wordt het zeker wanneer je in splinternieuwe Arctic Bath Hotel gaat slapen. Een waanzinnig mooi, drijvend hotel in Lapland waar je volle...

Winter15.02.2020

Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Arctic Bath
Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Een reis van meer dan 300 kilometer door de arctische wildernis. In temperaturen van -30 °C ben je omringd door prachtig besneeuwde landschappen, met slechts het geluid van meer dan 200 zeer bekwame sledehonden om je he...

Winter15.12.2019

Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Verder lezen over Zweden

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

Göteborg in Zweden is een van de vriendelijkste steden van Scandinavië. Compact, aantrekkelijk én goed bereikbaar. En heel groen: letterlijk en figuurlijk. Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld. Ook is er veel groen in de vorm van stadsparken en bomen in de stad te vinden. Dat maakt Göteborg tot een verrassend leuke stad voor een stedentrip!

Stedentrips29.12.2023

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

De Zweedse regio Dalarna wordt niet voor niets 'miniatuur Zweden' genoemd. Alles wat het land te bieden heeft vind je in deze beeldschone provincie, die in het midden van Zweden ligt. Van de karakteristieke rode huizen t...

Natuur03.07.2023

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

+ 6 mooie stops
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer