Winter03.02.2020

De 10 beste tips voor een perfecte skidag in Ischgl


+ de mooiste pistes

Om maar gelijk met een knaller te beginnen: Ischgl wordt het Ibiza van de Alpen genoemd. Je kunt er flink feesten in de après-ski, de champagneflessen gaan van links naar rechts en de slogan ‘Relax. If you can’ zet ook al een bepaalde standaard neer. Maar buiten al dat feestgedruis is Ischgl vooral een heerlijke plek om te wintersporten. Er is veel te doen in Ischgl. Het skigebied van Ischgl heeft als naam de Silvretta Arena gekregen en ligt in Oostenrijk. Én in Zwitserland. De grens van deze twee landen ligt namelijk dwars door het skigebied heen. Je kunt je vanaf Ischgl middels een paar liften en pistes richting het Zwitserse Samnaun begeven. Moet je dan je paspoort meenemen? Nee hoor. Je kunt gewoon van het ene land naar het andere skiën.

238 km pistefun in Ischgl

Er is in totaal 238 kilometer aan pistes in het gebied, waarbij het overgrote gedeelte een rode piste is. Het hoogste punt in het gebied ligt op 2.872 meter hoogte en het dal (en dus het dorp) ligt op 1.377 meter hoogte. Er is een dalafdaling, welke aan het einde van de dag wel redelijk druk en lichte chaos (lees: buckelpiste) kan zijn. Omdat maar liefst 90 procent van alle pistes zich boven de 2.000 meter hoogte bevindt, is het een gebied met een hoge sneeuwzekerheid. De boomgrens ligt ook ergens halverwege het gebied, waardoor je op een aantal stukken leuk tussen de bomen kunt skiën of snowboarden. Er zijn vooral stoelliften (25) en gondelliften (11), maar ook een aantal sleepliften (5) in het gebied.

Met 238 kilometer aan pistes is er eigenlijk wel voor eenieder wat te vinden. Je kunt ervoor kiezen om jouw favoriete afdaling te blijven herhalen of om een volledige tocht te maken.

  • 39 km blauwe pistes – 16 procent
  • 150 km rode pistes – 63 procent
  • 34 km zwarte pistes – 21 procent
<a rel=\
Met een beetje geluk heb je de pistes helemaal voor jezelf!
Met een beetje geluk heb je de pistes helemaal voor jezelf!

Hier moet je zijn in het skigebied!

Het is handig om te weten hoe het gebied in elkaar zit en welke pistes je het beste kunt nemen. We willen tenslotte allemaal zoveel mogelijk de pistes in de zon en lekker door kunnen roetsjen. Toch? Daarom hebben we een skigids uit Ischgl gevraagd welke pistes we nu het beste kunnen nemen voor een optimaal dagje in het skigebied van Ischgl. Vergeet niet om tijdens het skiën of snowboarden af en toe te stoppen en te genieten van het waanzinnige uitzicht!

1. De beste pistes in de ochtend

De pistes gelegen aan de bergzijde van Zwitserland hebben in de ochtend de meeste kans op zon. Daardoor zijn ze minder koud en kun je een goed kleurtje op doen. Zoek op de pistekaart: Alp Trida – onder andere pistenummers 62, 64, 70 en 72.

2. De beste pistes in de middag

In de middag draait de zon en wil je juist aan de Oostenrijkse kant blijven voor wat extra zonnestralen. Zoek op de pistekaart: Paznauner Thaya – onder andere pistenummer 32, 34 en 38.

3. De beste pistes als de zon niet schijnt

Als de zon niet schijnt in Ischgl, is het logischerwijs een stuk kouder op de berg. Dat kan voor gure temperaturen en snijdende wind zorgen. Het is daarom fijn om richting de plekken te gaan waar zo min mogelijk wind en schaduw is. Zoek op de pistekaart: Flimjoch, Idjoch, Palinkopf, Nachtweidebahn.

4. Wat als het heel koud is?

Ai. De weersvoorspellingen zijn koud, heel koud. Welke piste kan ik dan het beste nemen? Over het algemeen zijn vooral de hooggelegen pistes kouder, maar vangen deze ook meer zon. Dus bij lage temperatuur maar wel zon, kun je het beste hoog in de bergen blijven. Dat geldt overigens ook voor het naseizoen als de temperaturen juist op kunnen lopen. Dankzij de lagere temperaturen blijft de sneeuwkwaliteit boven op de toppen een stuk beter dan die van de dalafdaling.

5. Wat is de moeilijkste afdaling in Ischgl?

Moeilijk is natuurlijk voor iedereen anders. De een heeft meer moeite met een buckelpiste, terwijl de ander het benauwd krijgt bij een steile piste. De 4a is in ieder geval de steilste van het hele gebied. Om deze piste te bereiken moet je de Pardatschgrat lift nemen.

6. En wat is de langste afdaling?

De langste piste van het gebied is ook direct de langste afdaling van heel Tirol. Hij is maar liefst 11 kilometer lang en heeft daar ook direct zijn bijnaam aan te denken ‘The Eleven’. De afdaling begint bij de Greitspitze en gaat helemaal tot het dal van Ischgl. Je hebt vooral zwarte en rode pistes binnen deze afdaling. Zoek op de kaart: Greitspitze (Lift B4) of via de Greitspitz Mountain Railway 01. Vanaf daar neem je pistenummer 13 die later overgaat in een 1.

De gids wijst ons de weg in het gebied\u2026 en beantwoordt direct al je vragen
De gids wijst ons de weg in het gebied… en beantwoordt direct al je vragen
Zoek een lekker plekje in de zon op om voldoende Vitamine D tot je te nemen
Zoek een lekker plekje in de zon op om voldoende Vitamine D tot je te nemen

Tips van een local

Natuurlijk hebben we ook naar de beste tips van locals gevraagd en die vinden dat over het algemeen lastig, want er zijn veel leuke pistes in de Silvretta Arean te vinden. Toch worden een paar tips vaak genoemd.

  • Neem de Pardatschgrat lift en kies voor de afdaling 4 of 5.
  • De lange Wand / Palinkopf.
  • Neem de Nachtweidebahn voor wat makkelijke pistes.
  • Neem de F2 lift Pardoramabahn. Hier heb je rode en zwarte pistes die over het algemeen heel rustig zijn.
  • Ook de Gampenbahn (piste 40) is niet zo druk en daardoor een aanrader.

De leukste dagtocht in Ischgl

Tussen Ischgl (Oostenrijk) en Samnaun (Zwitserland) is de Smuggler’s Run te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog was dit gebied het domein van smokkelaars. Veelal mannen maakte in de nachtelijke uurtjes een gevaarlijke tocht door de bergen, om goederen van Oostenrijk naar Zwitserland te smokkelen en andersom. Vandaag de dag kun je deze smokkelaarsroute als dagtocht maken. Je kunt kiezen voor goud (59 km), voor zilver (41,1 km) of brons (40,2 km). Ga je voor goud, dan heb je direct de langste skiroute ter wereld te pakken.

Door de hoge ligging is er een grote sneeuwzekerheid in het gebied
Door de hoge ligging is er een grote sneeuwzekerheid in het gebied
Relax\u2026. If you can!
Relax…. If you can!

Tips om te eten en drinken op de pistes

Goed, genoeg tips voor de afdalingen. We willen natuurlijk ook een beetje van de zon genieten en een warme choco of schnapps drinken. Wat zijn aanraders qua eten en drinken? Laten we beginnen bij de beste plek om van het zonnetje te genieten?

Alle chalets die in de zon staan hebben natuurlijk de mogelijkheid om lekker buiten te eten of even in de zon te zitten. Maar bij Salaas zit je wel echt heel erg lekker. Ook bij het Alpenhaus (Mountain VIP club) heb je een heerlijk zonneterras waar je tegelijkertijd bubbels kunt drinken.

De beste lunchtip

Oh, er zijn zoveel lekkere eettentjes en het ligt er natuurlijk maar net aan waar je trek in hebt. Wil je traditioneel eten en geen self service, ga dan eens naar Vider Alp. Wil je liever een pizza eten dan is Pardorama wel een aanrader.

Après-skiën doe je hier

De eerste biertjes en scnhapps kun je het beste gaan drinken bij Paznauner Taja. Maar kijk wel uit, want je moet natuurlijk wel nog heel naar beneden. Maar je bent natuurlijk in het Ibiza van de Alpen. Waar knallen de après-ski liederen dan het hardst uit de boxen? De Kuhstall en de Trofana Alm zijn momenteel wel echt de meest populaire plekken. Ze liggen op vijf minuten afstand van elkaar, dus je kunt ze ook nog eens gemakkelijk combineren.

Verder zijn de Schatzi en de Kitzloch ook leuk om te proberen. Wil je wat minder traditionele après-ski en gewoon gezellig borrelen, neem dan eens een kijkje in de Champagnehütte (zoals de naam al zegt, met veel champagne drinkende mannen) of de Plangger, de wijnbar van Ischgl. Na een paar uur bier, dansen en meezingen is de avond voor velen tot een einde gekomen en gaan ze het bed in, zodat ze nog een soort fris en fruitig op de piste staan. Maar voor wie echt onvermoeibaar is, heeft Ischgl nog iets heel bijzonders in petto. Ischgl heeft namelijk ook een Pacha nachtclub!

Ischgl & duurzaamheid

Après-ski is vooral veel bier drinken, maar in Ischgl gaan er ook grote magnumflessen champagne rond. Al kan ik me voorstellen dat het budget daar niet altijd even toereikend voor is. In ieder geval hoort een ‘willy er wel bij, een kleine schnapps met een vruchtje (vaak peer) erin. Of een lekker mixdrankje. De Flying Hirsch (Redbull met Jagermeister) of de Vodka Feige worden ook aan de lopende band besteld. Ischgl & duurzaamheid We weten nu welke afdalingen we moeten nemen, waar we moeten zijn en wat we moeten drinken. Heb je nog een leuke afsluiter over Ischgl? Naast dat je hier dus fantastisch kunt skiën, snowboarden, feesten en relaxen (if you can), is het ook goed om te weten dat Ischgl er alles aan doet om een verantwoord en duurzaam gebied te zijn. Zo is het skigebied zo goed als klimaat neutraal. Er wordt veel gebruik gemaakt van zonne-energie en waterkracht. Daarnaast wordt het eten (met name kaas en vlees) op de piste en in het dal zo veel mogelijk bij lokale boeren gekocht.

Op wintersport naar Ischgl

Heb jij zin om op wintersport naar Ischgl te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Oostenrijk

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zoek je een mooie gezinsbestemming voor komende zomer, waar je vooral veel tijd in de natuur door kunt brengen? Dan zou de Wildkogel-Arena zomaar de ideale plek voor jou kunnen zin. Hier kun je ontsnappen aan het dagelijks leven en helemaal opgaan in alles wat de hoogste bergen van Oostenrijk te bieden hebben.

Zomer07.06.2024

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Tussen al die rustieke Alpendorpen in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand, ligt ook een sfeervoll stadje: St. Johann im Pongau. Omdat het slechts 60 kilometer van de Duitse grens ligt, is het een goede uitvalsbasis om deze regio in Oostenrijk te ontdekken.

Zomer31.05.2024

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Salzburger Sportwelt is een vakantiebestemming die een hoop Nederlanders goed weten te vinden. In de winter zijn. de dorpen Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos zeer geliefd. Maar wist je dat dit ook een top zomerbestemming is? Salzburger Sportwelt kun je gerust een wandelparadijs noemen, want hier ligt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Wandelen in de zomer doe je hier!

Zomer19.05.2024

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Het dal van Rauris, binnen het adembenemende Nationalpark Hohe Tauern in SalzburgerLand, heeft een bijzondere natuurlijke schoonheid die zeldzaam is, zelfs in het hart van Europa. Slechts een steenworp verderop rijst de hoogste berg van Oostenrijk op. 

Zomer07.05.2024

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

De ligging aan de Donau maakte van Linz in het verleden een strategische handelslocatie, waardoor Linz kon uitgroeien tot een welvarende stad. Het is een bestemming die vooral cultuurliefhebbers zal aanspreken: met tal van theaters, concertzalen, galerijen en festivals is hier altijd wat leuks te doen.

Stedentrips10.03.2024

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

In de Alpen wordt het op veel verschillende plaatsen gedaan: een lamawandeling. Vaak met kinderen, die dan zelf met het dier aan de hand een ronde mogen wandelen. Al is het zeker ook voor volwassenen een aanrader!

Natuur01.02.2024

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!