Winter23.01.2019

De ultieme wintersportfilosofie: work smart – ski hard!


Vroeger – toen we nog met de gulden betaalden en we ieder jaar op dezelfde dag, met dezelfde mensen naar exact hetzelfde gebied op wintersport gingen. Vroeger ja, waar we op de plaats van bestemming onze Oostenrijkse ‘vrienden’ van het onveranderde hotel hartelijk omhelsden alsof we ze jaren niet gezien hadden. Ik hoor je denken: “dat waren fantastische tijden Tom”. Zonder zorgen, de skileraren kende mij en ik kende het skigebied op mijn duimpje. Ik ga dat nostalgische gevoel ook zeker niet onderuit halen, maar ook ik word ouder. Tijden veranderen en ik wil meer zien, meer genieten, andere dorpen leren kennen en dan het liefst in een kortere tijd, want tijd hebben we steeds minder naarmate we ouder worden. Work Smart – Ski Hard dus!

Weinig tijd, maximaal genieten

Maximaal genieten in een kort tijdsbestek, dat is wat ik wil. Maar welke ingrediënten hebben we daarvoor nodig? Verse sneeuw, een mooi skigebied en tof gezelschap, dat zou de trip compleet maken. Verse sneeuw is er meer dan voldoende gevallen in de laatste weken, mooie skigebieden zijn er in overvloed, maar toen kwam het toffe gezelschap om de hoek met het beste idee in tijden: the Dutchweek!

Dat betekent (maar) twee dagen vrij nemen, op internet snel een combinatietrip boeken(hotel-skipas en toegang tot alle feestarea’s in één), auto inladen, gas erop en maximaal genieten van vier dagen feest in de Oostenrijkse Alpen. Noem het impulsief, maar de leukste ideeën en meest memorabele tripjes worden geboren tijdens een net zo spontane borrel/lunch.

En zo gebeurde het ondenkbare; zullen we het gewoon doen ja? Kun jij vrij krijgen? Hoe doen we dat thuis dan? Toen de lunch was overgegaan in een borrel met uiteraard een echte Paulaner Weizen in de hand waren we niet meer te houden. Als we het geregeld krijgen, dan gaan we gewoon eens even maximaal genieten. Ik hoor je weer denken, “makkelijk gezegd Travelling Tommy”, maar met behulp van onze flexibele jobs en niet te vergeten onze nog flexibelere vriendinnen konden we ons spontane idee gelukkig kracht bijzetten door gewoon te boeken: BAM we gaan!

Dutchweek Zell am See/Kaprun

Een dikke anderhalve week later zijn we per auto onderweg naar Zell am See/Kaprun waar we dit jaar voor het eerst kennis zullen maken met de Dutchweek op deze locatie. Een garantie voor vier dagen feest op verschillende locaties, een op en top sfeer en de garantie voor vele mooie piste kilometers. Laat dat nou net hetgeen zijn waar wij allebei van houden.

De traditionele wintersportvakanties vind ik nog steeds geweldig, maar even aan de dagelijkse realiteit ontsnappen op zo’n laagdrempelige manier is wel het summum. De organisatie van Dutchweek zorgt voor de feesten, moeder natuur zorgt voor de nodige sneeuw, de (lease)auto zorgt voor de reis, het dorp zorgt voor de sfeer en wij gaan optimaal genieten van de goede zorgen van hotel Active by Leitner.

Keep you posted ????????????????????

Avatar foto
Tom Schreurs

Tom is een echte levensgenieter! Gek op skiën, après-skiën, actieve outdoor-trips, uitdagende fietsroutes, trailrunnen én zonovergoten vakantieoorden.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!