Winter11.02.2018

IJsklimmen in Canada: de ultieme kick voor avonturiers


zet dat maar op je bucketlist

IJsklimmen is een van de állertofste dingen die je ooit kunt gaan doen. Het is alleen weggelegd voor de echte avonturiers, een regelrecht bucketlist item. IJsklimmen is het beklimmen van een bevroren waterval. Op eigen kracht welteverstaan, met ijsbijlen in je handen en stijgijzers onder je voeten klim je naar boven. Het doel is de top van de waterval, en weet je die te bereiken dan geeft dat zo’n ultieme kick. En de allermooiste plek om te ijsklimmen is Canada, dé winterbestemming uit je dromen.

IJsklimmen: eerst goed voorbereiden

IJsklimmen doe je echter niet zomaar, daar gaat een uitgebreide voorbereiding aan vooraf die begint met het selecteren van het juiste materiaal. Het is vooral van belang dat de schoenen die je draagt goed passen. Je moet ze niet alleen de hele dag aan, maar je hebt je voeten ook hard nodig tijdens het klimmen op ijs. Voordat we de basisuitrusting hebben geselecteerd en aangetrokken zijn we wel even verder. En er moet ook nog een papiertje ondertekend worden: ijsklimmen doe je op eigen risico. Gelukkig gaan wij op pad met een van de meest ervaren berggidsen uit Jasper National Park; Max Darrah van Rockaboo. Klimmen is niet alleen zijn grootste passie, maar Max is ook bergredder. Zijn gespierde armen en ongeremd enthousiasme geven in ieder geval meer dan genoeg vertrouwen om mee te gaan.

Mijn ijsklim-avontuur begint net iets buiten het dorpje Jasper. Er zijn een paar plekken in de omgeving waar je kunt ijsklimmen en op de dag zelf wordt door Max bepaald wat de beste plek is. Omdat het in het westen van Canada behoorlijk koud is in de winter zijn er verschillende mogelijkheden. Wat je nodig hebt is een bevroren waterval en die zijn er hier in de buurt een paar. Wij gaan naar Maligne Canyon, een geweldig mooie kloof op vijftien minuten rijden. Het is hier de afgelopen weken zó koud geweest dat alle watervallen in Maligne Canyon zijn bevroren. En daarnaast is Maligne Canyon ook nog eens een ongelofelijk indrukwekkende plek; over een lengte van een paar kilometer heeft de rivier hier op een schitterende manier een kloof tussen de rotsen gemaakt. Alleen al door de kloof wandelen is onvergetelijk. Je voelt je zo ontzettend klein tussen de hoge rotswanden. Normaal gesproken bevriest alleen een klein deel van de canyon, maar wegens extreme kou in december is Maligne Canyon nu voor het eerst in vijf jaar weer helemaal dichtgevroren. Water stroomt er nog steeds, maar daar bovenop ligt een dikke laag ijs.

We dalen af naar de voet van de waterval en krijgen daar de eerste uitleg. IJsklimmen doe je in vier stappen en die worden ons rustig uitgelegd voordat we kunnen beginnen. Iedereen zit volledig gezekerd dus er kan in feite niet veel mis gaan.

Het begint met het kiezen van de juiste schoenen en het aanmeten van de stijgijzers
Het begint met het kiezen van de juiste schoenen en het aanmeten van de stijgijzers
Voordat je gaat klimmen moet je je eerst zekeren
Voordat je gaat klimmen moet je je eerst zekeren
Vanaf de grond geeft Max ons aanwijzingen
Vanaf de grond geeft Max ons aanwijzingen

Let’s go!

Omdat de juist ijsklim-techniek ons natuurlijk ontbreekt zijn de eerste meters omhoog best wel zwaar. Zomaar vertrouwen op de zekering van dat touw en de stevigheid van de ijsbijlen in het ijs is in het begin onnatuurlijk. Je hebt helemaal niet zoveel kracht nodig om een bijl in het ijs te slaan, maar uit voorzorg gebruik je daar in eerste instantie al je kracht voor. Na een meter of acht omhoog voel je je armen en benen verzuren, maar ben je wel al halverwege een bevroren waterval. Dat geeft zo’n enorme kick dat je daar even van moet bekomen.

Er zijn in Maligne Canyon meerdere watervallen die je kunt gebruiken voor ijsklimmen en dus mogen wij meerdere keren een poging wagen de top te bereiken. In eerste instantie beklimmen we Angel, maar wie het klimmen aardig onder de knie heeft mag beginnen aan het echt werk: de Queen. Een schitterende waterval die weinig uitlegt behoeft hoe deze aan haar naam is gekomen. Hoewel het het ijsklimmen de eerste keer echt zwaar is, wordt het de tweede keer al wat makkelijker. Ik krijg al snel door dat nieuwe gaten hakken met mijn ijsbijlen niet per se nodig is, omdat er plekken genoeg zijn waar ik de punt van de bijl in kan hangen. Je voeten in het ijs zetten is wel lastig, omdat die onder je zitten en je niet steeds naar beneden kunt kijken waar je ze moet plaatsen. Dat is een beetje een gevoelskwestie, maar gezien de enorme punten aan de ijzers onder mijn schoenen kan ik daar wel op vertrouwen.

Het is bijzonder hoe snel je meters boven de grond hangt. In feite klim je in een nagenoeg rechte lijn omhoog. Daar moet je echt wel een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen voor hebben, want ijsklimmen is spannend. Het is intensief maar ook zó ontzettend gaaf! Wanneer je armen en benen het écht niet meer aankunnen – of wanneer je de grond onder je iets te ver weg vindt – hoef je alleen maar ‘take’ te roepen en je kunt rustig aan afdalen. Eenmaal beneden komt de kick pas echt wanneer je omhoog kijkt, naar die ontzagwekkende waterval voor je. De top heb ik niet weten te behalen, maar beloof me: de kick is er niet minder om.

We beginnen met het beklimmen van Angel
We beginnen met het beklimmen van Angel
En daarna is the Queen aan de beurt
En daarna is the Queen aan de beurt
Spannend en fysiek zwaar, maar het geeft zo`n kick!
Spannend en fysiek zwaar, maar het geeft zo`n kick!
Een onvergetelijke ervaring!
Een onvergetelijke ervaring!

Hiken door Maligne Canyon

Max vertelt ons dat we op een bijzonder moment in de canyon zijn. Het is inmiddels alweer jaren geleden dat deze helemaal bevroren is geweest en je dus tot het einde van de kloof kunt komen. Dat is niet helemaal zonder gevaar – je kunt altijd door het ijs zakken – en er moeten een paar kleinere watervallen beklommen worden, maar dan kun je wel komen op een plek waar misschien een handjevol mensen ooit geweest is. Je begrijpt: dat willen wij allemaal.

Gezekerd aan touwen en haken in het ijs klimmen we Maligne Canyon verder in. Met verzuurde armen zijn die twee kleinere watervallen best wel een uitdaging maar er is geen weg meer terug. De enige manier waarop we nu nog de canyon uit kunnen komen is via het ijs omhoog. Boven ons zien we de bruggen waarop een paar toeristen naar beneden kijken. Het zijn net stipjes; zo diep is de kloof hier. We hebben onze ijzers nog steeds onder de schoenen zodat het lopen op ijs heel simpel is. Het krakende geluid maakt het nog wat extra spannend, en ook de wetenschap dat we mogelijk een meter om twee gaan vallen wanneer het ijs breekt. Maar het is -15 graden en de laag ijs zou ons moeten kunnen houden denkt Max, al lopen we toch uit voorzorg een stukje uit elkaar om het gewicht op het ijs te beperken.

Het is zo bijzonder wat water, wind en rotsen hier samen gevormd hebben. Een knap staaltje werk van Moeder Natuur. Zeker omdat je weet dat hier nog bijna niemand eerder gelopen heeft, maakt het deze korte hike extra bijzonder. Het doet pijn om de ijzers uit te doen en de twee stoere ijsbijlen weer in te leveren. Deze dag ga ik in ieder geval nooit meer vergeten… Want wie kan nu zeggen dat hij een bevroren waterval heeft beklommen in een afgelegen kloof in de Canadese Rocky Mountains? Mocht je écht nog items zoeken voor op je bucketlist dan zou dit mijn allerbeste suggestie op dit moment zijn. Krijg je geen spijt van, beloofd.

We vinden wat stromend water om te kunnen drinken
We vinden wat stromend water om te kunnen drinken
Maligne Canyon is voor het eerst in vijf jaar wer helemaal dichtgevroren
Maligne Canyon is voor het eerst in vijf jaar wer helemaal dichtgevroren
Dit deel is normaal gesproken een plek waar niemand kan komen
Dit deel is normaal gesproken een plek waar niemand kan komen
Hoe bizar mooi zijn deze rotsen?
Hoe bizar mooi zijn deze rotsen?
Een magisch mooie plek voor een korte hike over het ijs
Een magisch mooie plek voor een korte hike over het ijs

Ook ijsklimmen in Canada?

Wil je op reis naar Canada om ook zelf een keer te ijsklimmen in Jasper National Park? Lees dan deze reistips goed door.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Canada boek je het beste via KLM. Vanuit NL vlieg je naar alle grote steden in Canada.
  • Een huurauto is in Canada echt onmisbaar. De afstanden in Jasper National Park (en in heel Canada) zijn gigantisch. All inclusive huurauto's huur je het beste via Sunnycars.nl.
  • Wil je liever een camper huren voor de ultieme reis door Canada, kijk dan eens bij Travelhome. Zij zijn gespecialiseerd in campers verhuren in Canada.
  • Zelf je reis door Canada samenstellen kan met de bouwstenen van Riksja Travel.
  • Of kijk eens in het aanbod van Canada Plus voor compleet verzorgde rondreizen naar Canada.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De acht mooiste plekken in Jasper National Park in Canada

Jasper National Park is een van de mooiste natuurparken van Canada. Jasper National Park ligt in de Canadese provincie Alberta, in het hart van de Rocky Mountains. Het is een outdoordroom, een bestemming voor natuurliefh...

Natuur08.03.2019

De acht mooiste plekken in Jasper National Park in Canada

De serene schoonheid van wintersport in Marmot Basin in Canada

Canada staat bekend als een natuurparadijs, met eeuwig besneeuwde bergtoppen, schitterende bergmeren en woeste natuur. Zeker in het westen is de schoonheid van de natuur ongekend mooi, waar de Rocky Mountains het landsch...

Winter21.02.2018

De serene schoonheid van wintersport in Marmot Basin in Canada

Icefields Parkway in de winter: een droomweg om te rijden

De Icefields Parkway is de allermooiste weg die je in Canada kunt rijden. Het is de weg van Lake Louise naar Jasper in Alberta. Deze weg wordt ook wel de Alberta Highway 93 genoemd, of Promenade des Glaciers zoals de Fra...

Winter10.02.2018

Icefields Parkway in de winter: een droomweg om te rijden

Winterfun in Edmonton: de zes coolste dingen om te doen

Edmonton is de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta. Het wordt ook wel de festivalstad van Canada genoemd omdat het uitzonderlijk is hoeveel festivals hier in een jaar tijd georganiseerd worden. Met een rechtstree...

Stedentrips06.02.2018

Winterfun in Edmonton: de zes coolste dingen om te doen

Canada in de winter: deze 8 spectaculaire dingen wil je doen!

Canada: het land van de hoge, witte bergtoppen, van de grizzlyberen en de ongerepte natuur. Eén groot natuurparadijs en een droombestemming voor iedereen die gek is op wintersport. Want als er één seizoen is waarin Ca...

Winter04.02.2018

Canada in de winter: deze 8 spectaculaire dingen wil je doen!

Verder lezen over Canada

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

Abraham Lake is een groot stuwmeer gelegen in de Canadese provincie Alberta, in de uitlopers van de Rocky Mountains. Ieder jaar in de winter vindt hier een uniek natuurfenomeen plaats. In het bevroren water van Abraham Lake ontstaan zogenaamde ijsbubbels. En dat is zo'n magisch zicht, dat wil je een keer van dichtbij meemaken!

Winter25.01.2024

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

Canada is een betoverende winterbestemming die op ieders bucketlist thuishoort. De witte bergtoppen van de statige Rocky Mountains vormen het decor voor een onvergetelijke wintervakantie. Daartussen vind je zeker ook bij...

Winter03.10.2023

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Canada is een erg populaire vakantiebestemming. De meeste reizigers gaan naar de grote steden, beroemde trekpleisters als de Niagara Falls en Vancouver, of reizen naar British Columbia en Alberta in West-Canada om de ade...

Natuur13.02.2023

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Last van vliegschaamte? Maar wil je wél de wereld ontdekken? Dan hoef je de komende jaren niet per se thuis te blijven. Duurzaam reizen is gelukkig niet langer een trend, nog even en het is de standaard. De luchtvaarti...

Vliegen10.10.2022

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

Dit is wat je noemt een échte roadtrip, door Canada, een van de allermooiste landen ter wereld. Het is een droombestemming voor een roadtrip want alles wat je zoekt voor zo'n soort vakantie ga je hier vinden. Kilometers...

Ontspanning12.04.2022

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

de 8 mooiste stops
Athabasca Falls is de mooiste waterval in Jasper, Canada

De Canadese provincie Alberta is een natuurparadijs. Met ruige natuur, paradijselijke bergmeren en eeuwig besneeuwde bergtoppen is het een regelrechte droombestemming. Winters zijn er lang en ijskoud, maar daar weten ze...

Natuur09.02.2021

Athabasca Falls is de mooiste waterval in Jasper, Canada

Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada

Maligne Canyon is een diepe kloof in de Canadese Rocky Mountains. Je vindt Maligne Canyon in het Jasper National Park, een van de mooiste natuurparken van heel Canada. De kloof ligt op slechts 10 minuten rijden van het d...

Natuur31.01.2021

Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!