Stedentrips06.02.2018

Winterfun in Edmonton: de zes coolste dingen om te doen


Edmonton is de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta. Het wordt ook wel de festivalstad van Canada genoemd omdat het uitzonderlijk is hoeveel festivals hier in een jaar tijd georganiseerd worden. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam ben je er in ruim acht uur vliegen. Het is de perfecte startplek voor een rondreis door Canada, want vanuit hier ben je in vier uur rijden al in de Canadese Rockies. Edmonton vormt daarmee als het ware de toegangspoort tot Jasper National Park, een van de mooiste natuurparken die Canada voor je in de aanbieding heeft. Maar blijft na aankomst wel eerst een paar dagen in deze stad hangen. En zeker in de winter is dat een aanrader: er zijn zoveel ontzettend toffe dingen die je in en rondom Edmonton kunt doen!

Op reis naar Edmonton

Edmonton is een vrij grote stad waar je zeker wel een huurauto nodig hebt om al deze toffe dingen te doen. Het is een metropool; er wonen meer dan een miljoen mensen in deze stad. Edmonton is aangenaam, het is een relaxte stad met zeer gastvrije inwoners. Wat de stad zo mooi maakt is de rivier North Saskatchewan, een gletsjerrivier met de oorsprong in de Rocky Mountains. De North Saskatchewan slingert dwars door de stad heen, waardoor Edmonton in twee delen wordt gesneden. Maar een rivier betekent ook volop mogelijkheden voor mensen die graag actief zijn, want aan de oevers kun je van alles doen. En neem ook de tijd om lekker en uitgebreid te gaan eten: dit is de food heaven van Canada. De afgelopen twee jaar opende hier het ene na het andere toffe en hippe restaurant. Wie van shoppen houdt kan zich waarschijnlijk uren vermaken in West Edmonton Mall, het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika dat eigenlijk eerder een groot entertainment-complex is inclusief attractiepark. Maar ben je net zoals ik gek op natuur, op actief bezig zijn en vooral buiten zijn? Dan zijn dit de zes coolste dingen die je kunt doen in Edmonton. En dan bedoel ik letterlijk cool want de winters zijn hier ijzig koud. Thermo-ondergoed aan en gaan!

1. Fatbiken door de River Valley

De River Valley van Edmonton is blijkbaar 22 keer groter dan Central Park in New York City. Met River Valley wordt het complete gebied aan de oevers van de rivier North Saskatchewan bedoeld. Het is een glooiend, bosrijk gebied dat zowel in de zomer als in de winter volop mogelijkheden biedt. Ga je in de winter naar Edmonton dan is dit veruit het leukste dat je kunt doen: fatbiken door de River Valley.

Fatbikes zijn mountainbikes met dikke banden. Oorspronkelijk bedoeld om over het zand te kunnen fietsen, maar ze bleken nog veel beter geschikt te zijn om te fietsen in sneeuw. Bij Revolution Cycle kun je deze fatbikes huren om vervolgens over de besneeuwde paden van de River Valley te crossen. Binnen een paar minuten lijkt het alsof je de stad ver achter je hebt gelaten, terwijl deze nog steeds behoorlijk dichtbij is.

Fatbiken door de River Valley is z\u00f3 tof!
Fatbiken door de River Valley is zó tof!
De River Valley van Edmonton is een prachtig natuurgebied midden in de stad
De River Valley van Edmonton is een prachtig natuurgebied midden in de stad

2. Naar een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers

IJshockey is de nationale sport van de Canadezen. Het is daar wat voetbal bij ons is. Maar eerlijk gezegd is ijhockey nog nét wat leuker: het gaat veel sneller, er gebeurt zoveel meer in een wedstrijd, maar het is vooral de hele sfeer die er omheen hangt die het zo leuk maakt. Waar voetbalfans in Nederland voornamelijk man zijn, is naar een ijshockeywedstrijd gaan in Canada een gezinsuitje. De sfeer is vrolijk, gemoedelijk en enthousiast. De Edmonton Oilers spelen op het hoogste niveau en eigenlijk moet je je reis naar Edmonton zo plannen dat je ze thuis kunt zien spelen. Dat doen ze in een splinternieuw stadion – Rogers Place.

Tijdens een ijshockeywedstrijd gebeurt er van alles, er zijn nog stop onderbrekingen voor reclames, er is muziek, en vinden loterijen plaats. Je kijkt er je ogen uit. Haal tussen de pauzes door wat te eten en te drinken, want een avond ijshockey – of gewoon hockey zoals ze dat in Canada noemen – duurt best wel lang. Dat is maar goed ook want het is écht tof. En dat weet je pas als je er zelf een keer bent geweest.

Klaar voor een avondje ijshockey!
Klaar voor een avondje ijshockey!
Let`s go Oilers!
Let`s go Oilers!

3. Sneeuwschoenwandelen in Elk Island National Park

Hoewel Edmonton echt een grote stad is, is de natuur vlakbij. Zodra je de stad uitrijdt naar het oosten zie je waarom deze stad hier gevestigd is (en ook zo groot is): olie. Net buiten de stad ligt een enorme raffinaderij. Vandaar ook de naam Edmonton Oilers voor de lokale ijshockeyclub. Maar je hoeft niet eens zover door te rijden voordat je echt de natuur in duikt. Op ongeveer 40 minuten rijden van de stad vind je Elk Island National Park, een prachtig natuurgebied dat vooral bezoekers trekt om de bizons en elanden die hier leven. Het is niet zo’n groot park, maar wel groot genoeg voor schitterende wandelingen.

Omdat je hier weg van de stad bent en dus nauwelijks last hebt van lichtvervuiling, is Elk Island National Park ook een van de beste plekken om ’s avonds sterren te kijken. En nog leuker: een sneeuwschoenwandeling door Elk Island National Park, onder een hemel vol met sterren. Het is jammer dat je dan geen wilde dieren ziet, maar met de krakende sneeuw onder je voeten en duizenden sterren aan de hemel maakt dat echt niets uit. Bij Haskin Canoe kun je deze avontuurlijke sneeuwschoenwandelingen boeken, waarbij je na afloop ook nog wordt getrakteerd op allerlei Canadese lekkere dingen: warme chocolademelk, s’mores en een lollies die gemaakt worden van verse sneeuw en maple syrup. Een hele toffe ervaring en echt een aanrader!

Klaar voor een sneeuwschoenwandeling door Elk Island National Park\u00a9 Haskin Canoe
Klaar voor een sneeuwschoenwandeling door Elk Island National Park© Haskin Canoe
Wandelen in het donker, met het licht van de sterren: zo mooi! \u00a9 Haskin Canoe
Wandelen in het donker, met het licht van de sterren: zo mooi! © Haskin Canoe

4. Bezoek de Edmonton Ice Castles

In Hawrelak Park worden nu voor het derde jaar op rij de Edmonton Ice Castles gebouwd: een uniek kunstwerk van ijs waar je doorheen kunt wandelen. De winters in Edmonton zijn over het algemeen koud genoeg om deze ijskastelen een aantal maanden te laten staan. Het is behoorlijk bijzonder om er doorheen te wandelen, alsof je rechtstreeks in een sprookjesboek bent binnengestapt.

Er zijn een paar glijbanen – helemaal van ijs uiteraard – en er is een troon waar eigenlijk iedereen wel mee op de foto wil. De Edmonton Ice Castles zijn niet super groot, maar dit is wel echt een plek waar je geweest wilt zijn. Naast deze ijskastelen ligt overigens ook een fenomenale schaatsbaan – van natuurijs – dus blijf zeker nog even wat langer in Hawrelak Park hangen.

Van een glijbaan van ijs: hoe vaak krijg je de kans om dat te doen?!
Van een glijbaan van ijs: hoe vaak krijg je de kans om dat te doen?!
Bizar mooi wat je met water en ijs kunt maken...
Bizar mooi wat je met water en ijs kunt maken...

5. Segway tour langs de rivier

Eerlijk gezegd vond ik Segway’s altijd een beetje suf, maar wanneer je op een Segway tour langs de North Saskatchewan rijdt zal je mening over dit bijzondere voertuig echt wel veranderen. Het is vrij eenvoudig om zo’n ding te besturen, eigenlijk moet je vooral je intuïtie gebruiken en dan ben je al een heel eind. Het komt namelijk vooral aan op je evenwicht en gevoel. Met een Segway tour kun je ook de River Valley ontdekken en kom je op een paar hele mooie punten die je geweldig uitzicht op de stad en de rivier geven.

Wanneer je eenmaal het juiste gevoel te pakken hebt om de Segway te besturen wordt het echt leuk. Zo’n ritje is behoorlijk ontspannen, en zeker wanneer je dat doet in een mooie omgeving. Wel goed aankleden in de winter, want je staat zelf natuurlijk wel stil.

Op de Segway langs de oevers van de rivier
Op de Segway langs de oevers van de rivier
Onderweg heb je schitterend uitzicht op de stad en de rivier
Onderweg heb je schitterend uitzicht op de stad en de rivier

6. Doe mee aan het November Project

Het November Project is een bijzonder initiatief dat ook op andere plekken ter wereld plaatsvindt. Het is een project met als doel meer mensen in beweging te krijgen. Je kunt het het beste omschrijven als een gratis sportschool. In Edmonton kun je namelijk drie keer per week meedoen aan het November Project. Op maandag, woensdag en vrijdag kun je onder begeleiding van andere sporters meedoen aan een workout van ongeveer 30-45 minuten.

Dat zijn pittige workouts maar je kunt ze altijd zo pittig maken als je zelf wilt. Er is eigenlijk maar één nadeel aan het November Project en dat is de tijd: ze beginnen om 06.00 uur. Het went, zeggen de mensen die hieraan meedoen. Oh, en de temperatuur is ook nog wel een ding in Edmonton: in de winter vriest het dat het kraakt. Maar zelfs bij temperaturen van -30 graden gaat de workout door. Dan krijg je wel een badge dat je extreme temperaturen hebt doorstaan. En iedereen mag meedoen, helemaal gratis. Dat zou ik zeker doen want waarschijnlijk ben je door de jetlag toch al vroeg wakker en daarnaast is het gewoon super tof om zo de dag te beginnen!

Aan het einde: hugs & high fives\u00a9<span class=\
Aan het einde: hugs & high fives©

Op reis naar Edmonton

Wil je op reis naar Edmonton om ook zelf deze Ice Castles te ontdekken? Lees dan deze reistips goed door.

Plan je reis

  • Een huurauto is in Edmonton echt onmisbaar. De afstanden tussen deze plekken in Canada zijn gigantisch. All inclusive huurauto's huur je het beste via Sunny Cars.
  • Wil je liever een camper huren voor de ultieme reis door Canada, kijk dan eens bij Travelhome. Zij zijn gespecialiseerd in campers verhuren in Canada.
  • Zelf je reis door Canada samenstellen kan met de bouwstenen van Riksja Travel.
  • Of kijk eens in het aanbod van Canada Plus voor compleet verzorgde rondreizen naar Canada.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

Dit is wat je noemt een échte roadtrip, door Canada, een van de allermooiste landen ter wereld. Het is een droombestemming voor een roadtrip want alles wat je zoekt voor zo'n soort vakantie ga je hier vinden. Kilometers...

Ontspanning12.04.2022

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

de 8 mooiste stops
De acht mooiste plekken in Jasper National Park in Canada

Jasper National Park is een van de mooiste natuurparken van Canada. Jasper National Park ligt in de Canadese provincie Alberta, in het hart van de Rocky Mountains. Het is een outdoordroom, een bestemming voor natuurliefh...

Natuur08.03.2019

De acht mooiste plekken in Jasper National Park in Canada

Canada in de winter: deze 8 spectaculaire dingen wil je doen!

Canada: het land van de hoge, witte bergtoppen, van de grizzlyberen en de ongerepte natuur. Eén groot natuurparadijs en een droombestemming voor iedereen die gek is op wintersport. Want als er één seizoen is waarin Ca...

Winter04.02.2018

Canada in de winter: deze 8 spectaculaire dingen wil je doen!

De magie van Lake Louise in Canada

Lake Louise in de provincie Alberta: het is het meest gefotografeerde meer van Canada. Dat heeft niet alleen met de magisch mooie ligging van het meer te maken, maar zeker ook met een bijzonder natuurfenomeen dat hier in...

Natuur08.06.2016

De magie van Lake Louise in Canada

één van de mooiste plekken van Canada!

Verder lezen over Canada

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

Abraham Lake is een groot stuwmeer gelegen in de Canadese provincie Alberta, in de uitlopers van de Rocky Mountains. Ieder jaar in de winter vindt hier een uniek natuurfenomeen plaats. In het bevroren water van Abraham Lake ontstaan zogenaamde ijsbubbels. En dat is zo'n magisch zicht, dat wil je een keer van dichtbij meemaken!

Winter25.01.2024

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

Canada is een betoverende winterbestemming die op ieders bucketlist thuishoort. De witte bergtoppen van de statige Rocky Mountains vormen het decor voor een onvergetelijke wintervakantie. Daartussen vind je zeker ook bij...

Winter03.10.2023

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Canada is een erg populaire vakantiebestemming. De meeste reizigers gaan naar de grote steden, beroemde trekpleisters als de Niagara Falls en Vancouver, of reizen naar British Columbia en Alberta in West-Canada om de ade...

Natuur13.02.2023

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Last van vliegschaamte? Maar wil je wél de wereld ontdekken? Dan hoef je de komende jaren niet per se thuis te blijven. Duurzaam reizen is gelukkig niet langer een trend, nog even en het is de standaard. De luchtvaarti...

Vliegen10.10.2022

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

Dit is wat je noemt een échte roadtrip, door Canada, een van de allermooiste landen ter wereld. Het is een droombestemming voor een roadtrip want alles wat je zoekt voor zo'n soort vakantie ga je hier vinden. Kilometers...

Ontspanning12.04.2022

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

de 8 mooiste stops
Athabasca Falls is de mooiste waterval in Jasper, Canada

De Canadese provincie Alberta is een natuurparadijs. Met ruige natuur, paradijselijke bergmeren en eeuwig besneeuwde bergtoppen is het een regelrechte droombestemming. Winters zijn er lang en ijskoud, maar daar weten ze...

Natuur09.02.2021

Athabasca Falls is de mooiste waterval in Jasper, Canada

Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada

Maligne Canyon is een diepe kloof in de Canadese Rocky Mountains. Je vindt Maligne Canyon in het Jasper National Park, een van de mooiste natuurparken van heel Canada. De kloof ligt op slechts 10 minuten rijden van het d...

Natuur31.01.2021

Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada