Winter20.09.2014

Met de auto of met de trein op wintersport?


De voor- en nadelen op een rijtje

Fanatieke wintersporters gaan zich binnenkort weer oriënteren voor de komende wintersport. Dat kan een vakantie worden met de auto, maar je kunt ook heel goed met de trein op wintersport. Waarom zou je voor de auto moeten kiezen en waarom voor de trein? De voor- en nadelen op een rijtje.

Met de trein op wintersport

De twee grootste pluspunten van met de trein op wintersport zijn ontspanning onderweg en het vermijden van files. De meeste treinreizen zijn gunstig qua vertrektijd, vaak vertrekken deze treinen aan het begin van de avond. Dat betekent dat jij ’s nachts lekker kunt slapen en zodra je je ogen opent ben je op de plaats van bestemming. Een ontspannen manier van reizen waarbij je ook nog eens files kunt vermijden. Zo kom je echt uitgerust aan in jouw favoriete wintersportdorp.

Het nadeel van reizen met de trein is dat je niet overal gemakkelijk kunt komen omdat er nu eenmaal niet overal een treinstation is. Daarnaast heb je op de plaats van bestemming ook geen eigen vervoersmiddel. Ga je op wintersport in een skidorp met treinstation, met skiliften in het dorp, dan heb je geen vervoer nodig en is reizen met de trein ideaal. Weet je van tevoren dat jouw hotel of appartement niet direct aan de piste of in de buurt van een lift ligt, dan kan het vervelend zijn om geen eigen auto te hebben. Overigens is reizen met de trein niet per definitie duurder, maar je moet wel op tijd boeken. Prijzen worden hoger naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.

Met de auto op wintersport

Ga je met de auto op wintersport dan betekent dat vrijheid. Je kunt vertrekken wanneer je zelf wil, zo lang doen over de reis als je maar wil en heb je op de plaats van bestemming een eigen vervoersmiddel ter beschikking. Handig om boodschappen te doen, naar de skilift te rijden of om eventueel naar een ander skigebied te rijden. Het grote nadeel is toch echt de kans op file. Met name in het hoogseizoen kan je uren op de Duitse en Franse snelwegen in de file staan op weg naar het skidorp. Zo’n reis kan behoorlijk vermoeiend zijn waardoor je niet goed uitgerust op de plaats van bestemming aankomt. 

Aan de andere kant is het ook ontzettend gezellig om met de auto op wintersport te gaan. Neem lekkere hapjes en drankjes mee voor onderweg, zet een muziekje op en laat de vakantie thuis bij vertrek al beginnen. Houd er wel rekening mee dat je winterbanden moet hebben en voor een hoop landen een vignet.

Er is natuurlijk ook nog een derde optie: met het vliegtuig op wintersport. Ook dat heeft zijn voor- en nadelen. Lees daar meer over.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.