Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips


Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwkettingen in de achterbak. En dat allemaal nog naast een waslijst van zaken waar je sowieso al rekening mee moet houden. Wie met een auto met fossiele brandstof reist, hoeft zich nauwelijks druk te maken over welke route hij gaat rijden. Er zijn immers genoeg opties. Eén ding is echter zeker: op populaire dagen (helaas noemen we deze altijd de zwarte dagen, ook al liggen er meters sneeuw) krijg je te maken met flink wat verkeersdrukte. Een alternatieve (meer km’s maar door drukte wellicht sneller) route rijden zou zomaar een slimme optie kunnen zijn.

Met een elektrische auto naar de wintersport

Reis je met een elektrische auto naar de wintersport dan heb je wat meer zaken om rekening mee te houden. Dan is er het component laden en heb je te maken met de range van de auto. Daarbinnen moeten immers laadlocaties zijn en het liefst ook nog voorzien van snelladers/superchargers. Wij reden de afgelopen week met een Kia EV6 AWD naar Oostenrijk. Eindbestemming: het prachtige en hooggelegen skidorp Ischgl in Tirol. Met deze EV6 met een batterijpakket van 77.4 kW, de mogelijkheid om tot 240 kW te laden én voorzien van de optie om de batterij voor te verwarmen, is dit een ideale reisgenoot. Zeker omdat we met een volle accu ondanks de kou altijd meer dan 350 kilometer range hadden.

Bij dat laden krijg je echter te maken met een aantal bijkomende zaken die we graag voor je onder elkaar zetten en nuttig zijn om te weten als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat. Hier geldt echter dat je goed voorbereid op pad moet gaan.

Het grootste deel van de route gaat door Duitsland

Hoewel het lijkt dat de grootste uitdagingen met een elektrische auto te vinden zijn in Oostenrijk, vind je de échte uitdaging in Duitsland. Wie verstandig is, maakt een planning voor de te rijden route. Focus je hierbij vooral op de laadstations van Ionity en FastNed, naast de mogelijkheden van Tesla Superchargers. Bij deze drie providers ben je verzekerd van de mogelijkheden om snel te laden.

Elektrisch rijden in Oostenrijk: dit moet je weten

Oostenrijk heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in een dekkend netwerk met snelladers. Volgens de laatste gegevens (november 2022) zou je langs de snelwegen maximaal 80 kilometer moeten rijden tot aan het volgende snellaadstation (hyperchargers met CCS-stekkers). Of dit inmiddels al echt zo hebben is, we zelf nog niet kunnen ervaren tijdens onze routes naar en vanuit Ischgl. De afstand vanaf de Duitse grens tot aan onze bestemming was namelijk beperkt. Wel zijn er inmiddels op meerdere plekken laadstations te vinden met een aantal snelladers.

Zo kom je na 15 kilometer voorbij de meest populaire grensovergang bij Kufstein een groot Tesla-laadpark tegen met 26 laadstations (mede geschikt voor niet-Tesla’s) en 3 kilometer verderop een Ionity laadstation met nog eens 4 snelladers.

Hoge roamingkosten, niet werkende laadpassen en extra betalen per minuut

Laadpassen en energieaanbieders blijven een onderwerp voor iedere EV-rijder en dat ga je ook in in Oostenrijk merken. Oostenrijk rekent hoge roamingkosten voor Nederlandse providers. Hierdoor werkt helaas de meerderheid van de publieke laadpalen niet. Check dit dus altijd vooraf bij het kiezen van een laadlocatie, want het voorkomt problemen en forse kosten. De beste oplossing is – indien mogelijk – een sessie (zonder laadpas) met behulp van een QR-code te starten en te betalen met je creditcard (pinpassen werken hier niet).

Waar je ook mee wordt geconfronteerd zijn forse tarieven. Dit komt omdat in Oostenrijk veel laadstations buiten het laadtarief ook nog eens op tijd gebaseerd zijn. Tarieven van 10 tot 20 cent per minuut zijn heel normaal. Laad hier nooit je EV ’s nachts op, want dat gaat je echt heel veel geld kosten. Ook de ANWB blijft zijn leden hier bijna wekelijks aan herinneren en dat is niet voor niets.

Laadpassen en handige apps

Zoals hierboven al te lezen is, zijn laadpassen een onderwerp, zowel in Duitsland (met het grootste aantal aanbieders in Europa) als in Oostenrijk. Het is daarom verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen. Aanraders zijn onder andere Shell Recharge, ANWB, E-Flux en Maingau (deze laatste is met name van belang voor Oostenrijk). Installeer ook altijd de apps van deze aanbieders die je soms snel kunnen helpen bij het vinden van een (vrij) laadstation en tevens een back-up kunnen zijn voor je laadpas.

Eindbestemming het prachtige en hooggelegen Ischgl.
Eindbestemming het prachtige en hooggelegen Ischgl.
Goed begin van de route naar Ischgl, op hoge snelheid laden bij FastNed in Hilden
Goed begin van de route naar Ischgl, op hoge snelheid laden bij FastNed in Hilden
Laden bij Tesla Supercharger, een prima optie en zeker een aanrader als de mogelijkheid er is
Laden bij Tesla Supercharger, een prima optie en zeker een aanrader als de mogelijkheid er is

Tesla biedt extra mogelijkheden, ook in Oostenrijk

Bij wijze van proef heeft Tesla in een groot deel van de West-Europese landen de eigen snelladers opengesteld voor alle elektrische auto’s. Dat betekent praktisch dat je onderweg fors wat meer laadmogelijkheden hebt om te kunnen snelladen als je een andere elektrische auto dan Tesla rijdt. Het goede nieuws is dat Tesla dit supercharger-netwerk in Oostenrijk verder aan het uitbouwen is. Wil je als niet-Tesla rijder gebruik maken van dit imposante netwerk dat moet je daarvoor eerst de app van Tesla downloaden en je volledig registreren. Doe dat vooral als je nog in Nederland bent. De app is echt inzichtelijk (en een voorbeeld voor andere energieaanbieders) en essentieel om een laadsessie te starten.

Ionity heeft op veel plaatsen langs de routes laadstations

Onze eigen ervaring is dat Ionity langs de Europese snelwegen op dit moment het beste alternatief is. Enige minpunt is wel het hoge tarief van 0,79 euro per kW. Net zoals in de rest van West-Europa is Ionity ook in Oostenrijk aanwezig met inmiddels 16 laadstations. Hier kun je altijd snelladen en vrijwel alle Nederlandse laadpassen werken hier.

Met een Maingau-account en laadpas kun je bij ruim driekwart van de overige snellaadstations terecht. Verder hebben we inmiddels zelf ondervonden dat ook de meeste snelladers wel zijn te activeren met met een van de populaire laadpassen.

Als laatste kun je soms een beetje mazzel hebben en gratis laden bij flink wat supermarkten. Aldi en Lidl bieden op meerdere plaatsen in Duitsland en Oostenrijk zelf gratis laden op 50 kWh aan. Ook andere supermarktketens hebben inmiddels altijd een paar laadpalen (al of niet betaald) staan. Aannemelijk is echter dat gratis laden niet blijvend is.

FastNed is een prima alternatief

Met meer dan 125 laadstations in Europa is FastNed de derde belangrijke aanbieder. In Duitsland is de dekking in het zuiden het grootst. Op de route naar Oostenrijk zijn het mega laadstation bij Hilden en bij Boppard prima locaties voor EV rijders richting het zuiden. FastNed hanteert een lager tarief (0,66 euro) dan Ionity en is op kosten daarom zeker een prima alternatief.

Overzicht van Ionity laadstations langs de populaire routes in en naar Oostenrijk
Overzicht van Ionity laadstations langs de populaire routes in en naar Oostenrijk
Met een Kia EV6 naar de Wintersport
Met een Kia EV6 naar de Wintersport

De Travelvalley-checklist

Ga je met de auto – al dan niet elektrisch – dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Sommige zaken zoals een Autobahn vignet zijn verplicht, of je wat extra dekens mee moet nemen dan weer niet. Daar kom je pas achter als je een paar uur vast komt te staan.

Autobahn vignet Oostenrijk: Geen sticker meer op je voorruit

Inmiddels is er naast het bekende Autobahn tolvignet (sticker) ook een digitaal tolvignet voor Oostenrijk. Dit nieuwe Autobahn vignet wordt online gekoppeld aan het kenteken van de auto. Je ontvangt daarnaast een schriftelijke bevestiging per mail met een QR-code. Het digitale Autobahn vignet heeft dezelfde geldigheidsduur en prijs als het oude sticker vignet. Het digitale Autobahn vignet voor Oostenrijk kun je eenvoudig online bestellen.

Hieronder vind je een aantal tips die handig zijn als je naar de wintersport gaat in Oostenrijk. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die specifiek zijn bestemd voor EV-rijders. Doe er je voordeel mee..

20 Tips voor een geslaagde wintersport vakantie naar Oostenrijk

 1. Regel ruim voor vertrek online het boven beschreven digitale Autobahn vignet voor Oostenrijk.
 2. Ben je van plan door München (of een andere grote stad in Duitsland) te rijden als er file staat, zorg dan ook dat je een Milieustickers hebt voor Duitsland. Ook handig online te bestellen.
 3. Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht (geen keuze).
 4. Sneeuwkettingen zijn eveneens verplicht. Hoewel je op de meeste plekken het vrijwel altijd gaat redden met winterbanden, moet je deze toch verplicht bij je hebben voor onvoorziene omstandigheden.
 5. Gevarendriehoek en hesjes zijn verplicht en inmiddels vrijwel standaard in iedere nieuwe auto aanwezig (altijd controleren).
 6. Een verbanddoos (EHBO).
 7. Een paar dekens, want je zult maar om welke reden dan ook stil komen te staan.
 8. Eten en drinken: Net als dekens. Het weer is in de winter weinig voorspelbaar, net als filevorming.
 9. Een ijskrabber is een must, een ruitenwisser is handig bij veel sneeuw
 10. Ruitensproeier vloeistof is ook onmisbaar. Vertrek altijd met een vol reservoir en kies bij voorkeur vloeistof geschikt voor -40 tot -60.
 11. Een aantal Spotify playlists: gewoon onmisbaar om de reis aangenaam te maken.

Tips specifiek voor elektrisch rijders:

 1. Bereid je reis altijd goed voor en kijk waar voor jou de meest geschikte laadlocaties zijn.
 2. Vermijd bij voorkeur de drukste dagen om te reizen.
 3. Kies de slimste route, soms kan (beperkt) omrijden echt tijdwinst opleveren.
 4. Plan (met een ruime marge) altijd van laadlocatie naar laadlocatie.
 5. Kies zoveel mogelijk snelladers en laad altijd tot minimaal 80 procent.
 6. Download de Tesla-app en kijk welke superchargers op jouw route andere automerken toestaan.
 7. Lees aandachtig onze ervaring en adviezen voor het laden in Oostenrijk.
 8. Meenemen: een reserve accu voor je smartphone. Onder alle omstandigheden wil je wel bereikbaar blijven.
 9. Meenemen: een zaklantaarn met een knipperfunctie/ Geen stroom betekent geen verlichting en je wilt indien nodig wel zichtbaar zijn.
Het allerbelangrijkste voor een veilige trip naar de sneeuw blijven winterbanden
Het allerbelangrijkste voor een veilige trip naar de sneeuw blijven winterbanden

Op wintersport met een elektrische auto: doen!

Duidelijk is dat je zonder problemen moeiteloos met een elektrische auto naar de wintersport kunt. Alles hangt af van een goede voorbereiding. De tips die we hebben gegeven hebben vooral te maken met onze eigen ervaring. Heb je een EV met een groot batterijpakket en tevens de mogelijkheid de batterij voor te verwarmen, zal je weinig last hebben van oponthoud.

Kijk heel goed voordat je vertrekt wat de weersverwachting is en waar mogelijk verkeersdrukte kan ontstaan. Er zijn echt een groot aantal alternatieve routes te bedenken voor een geslaagde wintersportvakantie in Oostenrijk. Geniet en rij verstandig!

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrisch rijden

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Inmiddels hebben we met een elektrische auto redelijk wat populaire routes gereden. Dé uitschieter is de reis met een EV naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa in Portugal, een elektrische roadtrip van ruim 2.5...

Algemeen16.03.2023

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto's. De combinatie van die twee lijken het i...

Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

+ de 8 beste laadstations
Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Voor de een is het een kwestie van gewoon doen maar voor velen is het toch nog steeds een uitdaging, om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het opladen van...

Algemeen01.07.2022

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Verder lezen over Oostenrijk

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Salzburger Sportwelt is een vakantiebestemming die een hoop Nederlanders goed weten te vinden. In de winter zijn. de dorpen Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos zeer geliefd. Maar wist je dat dit ook een top zomerbestemming is? Salzburger Sportwelt kun je gerust een wandelparadijs noemen, want hier ligt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Wandelen in de zomer doe je hier!

Zomer19.05.2024

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Het dal van Rauris, binnen het adembenemende Nationalpark Hohe Tauern in SalzburgerLand, heeft een bijzondere natuurlijke schoonheid die zeldzaam is, zelfs in het hart van Europa. Slechts een steenworp verderop rijst de hoogste berg van Oostenrijk op. 

Zomer07.05.2024

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

De ligging aan de Donau maakte van Linz in het verleden een strategische handelslocatie, waardoor Linz kon uitgroeien tot een welvarende stad. Het is een bestemming die vooral cultuurliefhebbers zal aanspreken: met tal van theaters, concertzalen, galerijen en festivals is hier altijd wat leuks te doen.

Stedentrips10.03.2024

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

In de Alpen wordt het op veel verschillende plaatsen gedaan: een lamawandeling. Vaak met kinderen, die dan zelf met het dier aan de hand een ronde mogen wandelen. Al is het zeker ook voor volwassenen een aanrader!

Natuur01.02.2024

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Skihut; een onderkomen voor wintersporters. Tocht; een activiteit waarbij men naar één of meerdere bestemmingen afreist. Combineer deze twee en je hebt in mijn ogen de ultieme ervaring voor iedere wintersporter: ofwel een skihuttentocht. Maar wat houdt dat nou in zo’n skihuttentocht?

Winter23.01.2024

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Winter09.01.2024

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!