Winter24.10.2020

Skigebied Disentis is de verborgen parel van het Zwitserse Graubünden


skiën vlakbij de bron van de Rijn in Zwitserland

Er zijn van die skigebieden waar je het rijk alleen hebt, die de massa nog niet heeft weten te vinden. Zo’n plek met een perfect geprepareerd tapijt van witte sneeuw waar zelfs aan het einde van de ochtend nog ribbeltjes te vinden zijn. Juist de kleine, onontdekte skigebieden stelen mijn hart en dat heeft Disentis in Zwitserland zeker ook gedaan. En dat op een unieke plek: bij de bron van de rivier de Rijn. Zeg maar gerust dat het de verborgen parel van het Zwitserse Graubünden is. Een betere bestemming ga je deze winter niet vinden!

Zo kom je er

We vliegen naar Zürich en stappen daar op de trein naar Chur. Treinreizen in Zwitserland is een verademing. Ze komen niet alleen op tijd, maar zijn schoon, ruim en het voorbij schietende landschap maakt de beleving compleet. Vanuit Chur stappen we over naar Disentis – ook wel Mustér in het Reto-Romaans genoemd, de taal die van oudsher in delen van Zwitserland wordt gesproken. Disentis is een beeldig, vreedzaam dorp op 1.150 meter hoogte. Zo’n plek waar je niet toevallig terecht komt. Je reist er bewust naartoe, maar met een hele goede reden: het genot van skiën in de Zwitserse Alpen.

In Disentis ben je altijd omringd door de Zwitserse Alpen
In Disentis ben je altijd omringd door de Zwitserse Alpen
De fraaie kerktoren is een goed herkenningspunt in het dorp
De fraaie kerktoren is een goed herkenningspunt in het dorp
Een van de oudste gebouwen van het dorp
Een van de oudste gebouwen van het dorp
Een beeldig dorp om te zien, met het Benedictijnenklooster op de achtergrond
Een beeldig dorp om te zien, met het Benedictijnenklooster op de achtergrond
D\u00e9 lunchtip in Disentis is bistro La Centrala, gerund door de Nederlandse Nicolette
Dé lunchtip in Disentis is bistro La Centrala, gerund door de Nederlandse Nicolette

60 km pistefun in Disentis

Vanuit het dorp kun je met verschillende liften omhoog naar het hoogste punt van het skigebied van Disentis op 2.833 meter, net iets onder de top van de Péz Ault. Hoewel het gebied niet groot is (zo’n 60 pistekilometers) heeft wintersport in Disentis een aantal voordelen. Omdat het nog een relatief onbekende wintersportbestemming is, is hier van massatoerisme absoluut geen sprake. Op een doordeweekse dag in februari is het er heerlijk rustig op de piste. Er zijn geen wachtrijen bij de lift en dat betekent dat je simpelweg heel veel afdalingen op één dag kunt maken. En op zonnige dagen – en dat geluk hebben wij – is dat echt genieten.

Het is een skigebied dat uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen. Niet alleen om de rust, maar zeker ook omdat ongeveer een-derde van de pistes blauw is, het ideale oefengebied voor beginners dus. Dat wil overigens niet zeggen dat gevorderde skiërs zich hier vervelen, want er liggen een aantal hele fijne pistes voor je klaar. De rode 111 en 112 zijn lekker breed en uitdagend. Met goede sneeuw en de zon in je gezicht wil je hier niets liever dan lekker gas geven!

Ben jij zo iemand die vooral droomt van verse poedersneeuw, dan zit je hier echt helemaal goed. Voor freeriders is Disentis het ultieme paradijs. De freeride-mogelijkheden zijn er eindeloos. Je kunt er prachtige skitours maken zonder al te veel andere skiërs tegen te komen.

Dat het een gemoedelijke wintersportbestemming is, betekent ook dat er niet zo heel veel berghutten in het gebied zijn, maar panoramarestaurant Stiva Pius Caischa is echt een aanrader. Op het terras kijk je het besneeuwde dal in, een mooi plaatje!

▸ Tip: wie op wintersport naar Graubünden gaat, móét een keer capuns bestellen. Het is een van de typische streekgerechten. Je krijgt een schaaltje met rolletjes wijnbladeren die gevuld kunnen zijn met van alles, maar kaas is wel een vast ingrediënt. En wie zegt er nu nee tegen Zwitserse kaas? Proeven dus!

Een zeldzaam mooie en rustige plek in de Zwitserse Alpen
Een zeldzaam mooie en rustige plek in de Zwitserse Alpen
Lange, brede en uitdagende afdalingen zijn er volop
Lange, brede en uitdagende afdalingen zijn er volop
Zelfs aan het einde van de ochtend zijn hier nog ribbeltjes te vinden, waar maak je dat nou mee?
Zelfs aan het einde van de ochtend zijn hier nog ribbeltjes te vinden, waar maak je dat nou mee?
Capuns is d\u00e9 specialiteit van Graub\u00fcnden die je een keer moet proeven als je de kans hebt
Capuns is dé specialiteit van Graubünden die je een keer moet proeven als je de kans hebt

Een dagje Andermatt-Sedrun

Hoewel het skigebied van Disentis dus niet zo super groot is, ligt er nóg zo’n parel een stukje verderop. Het is Andermatt-Sedrun, die met elkaar verbonden zijn. Om er te komen neem je niet de skibus, maar reis je met een super-de-luxe trein. En dat is zo leuk aan skiën in Zwitserland!

Andermatt is een skidorp dat met miljoenen van de Egyptische vastgoedinvesteerder Samih Sawiris een compleet nieuwe impuls heeft gekregen. Zo’n 20 jaar geleden lag het toerisme hier namelijk compleet op z’n gat. De Egyptenaar vloog er een rondje zijn heli en zag er wel wat in. Andermatt ligt namelijk ‘slechts’ 90 minuten van Zürich, maar ligt toch op een rustige plek in de Alpen. Nieuwe hotels en appartementen werden gebouwd, er werd flink geïnvesteerd in skiliften en zo werd het slaperige Zwitserse skidorp een van de kroonjuwelen van Zwitserland. Bijna alle accommodaties zitten in het winterseizoen helemaal vol. Andermatt staat inmiddels weer op de toeristenkaart en heeft zelfs plannen om uit te breiden. Het kan overigens zomaar gebeuren dat je Louis van Gaal er tegenkomt, want die heeft in Andermatt een appartement.

Sinds kort is Andermatt verbonden met Sedrun. Samen vormen ze de SkiArena Andermatt-Sedrun. Je kunt tegenwoordig van het ene naar het andere gebied skiën door de aanleg van de Schneehüenerstock. In feite ski je dan ook van het ene kanton naar het andere, want Sedrun ligt in Graubünden en Andermatt ligt in Uri. Het skigebied Andermatt-Sedrun is anders dan Disentis. Het is een tikkeltje groter (100 km pistes) en het is er levendiger, met meer berghutten en zonneterrassen. De combinatie is heel erg leuk: de ene dag lekker gas geven in Disentis en de andere dag mooie afdalingen maken, met regelmatig stops op gezellige terrassen.

▸ Tip: de skidag afsluiten doe je hier met een ritje in de enige echte après-ski trein ter wereld, die rijdt tussen Disentis en Andermatt. Een glas wijn drinken terwijl je uitkijkt over de besneeuwde bergen met een strakblauwe lucht: leuker gaat de après-ski niet worden!

Vlakbij de bron van de Rijn

De rivier de Rijn behoort tot de top tien langste rivieren van Europa. Waarschijnlijk weet je wel dat de Rijn voor een groot deel door Duitsland en Nederland stroomt, maar wist je het Tomameer, de bron van deze rivier, precies hier in Zwitserland ligt? Wanneer je van Sedrun naar Andermatt skiet dan kom je er vlak langs. In de zomer kun je er zelfs naartoe wandelen.

`s Morgens met de trein van Disentis naar Sedrun
`s Morgens met de trein van Disentis naar Sedrun
Uitzicht op Andermatt
Uitzicht op Andermatt
Hier kun je heerlijke, lange afdalingen maken
Hier kun je heerlijke, lange afdalingen maken
Een ritje met de apr\u00e8s-ski trein tussen Andermatt en Disentis
Een ritje met de après-ski trein tussen Andermatt en Disentis
Van Laurent Perrier tot een lokaal biertje: in deze trein kun je alles drinken
Van Laurent Perrier tot een lokaal biertje: in deze trein kun je alles drinken

Overnachten in het klooster

Disentis een een bijzonder fraai dorpje met een opvallend mooie witte kerktoren. Een gezellige plek om doorheen te wandelen. Misschien wel nog meer in het oog springend is de het imposante Benedictijnenklooster. Zoek je een bijzondere plek om in Disentis om te overnachten, dan moet je zonder twijfel hier zijn. Overnachten binnen de muren van een klooster is een zeer bijzondere ervaring. En ik kan je vertellen dat dat zeer comfortabel is!

De ligging van het klooster van Disentis is prachtig: tegen de bergen aan en met een heel mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Na een heerlijke dag skiën in Andermatt checken we om 16.00 uur in en ik ben verrast door wat ik binnenin zie. Het klooster is schitterend gerenoveerd, zonder de ware identiteit – een oud klooster – te verliezen.

De kamers zijn verrassend ruim, redelijk basic ingericht met veel hout en weinig accessoires. Vanuit het raam kijk ik uit over het dorp en de omliggende bergen. De volgende ochtend krijgen we een rondleiding door broeder Johannes, die ons meeneemt naar de crypte, oudste deel van het klooster, en naar de indrukwekkende kerk. Hij vertelt ons over de geschiedenis van het klooster en het ontstaan van het dorp, waarvoor je terug moet naar de jaren 700. Er is in het dorp dan veel veranderd; het klooster is nog steeds wat het al honderden jaren is. Een vredige plek waar je ‘hemels kunt slapen’.

▸ Meer informatie over overnachten in het klooster van Disentis vind je hier. Overnachten kost 80 CHF per persoon (75 euro), inclusief ontbijt.

Het Benedictijnenklooster van Disentis is al tientallen eeuwen oud
Het Benedictijnenklooster van Disentis is al tientallen eeuwen oud
De imposante kerk van het klooster
De imposante kerk van het klooster
Het uitzicht vanuit mijn kamer in het klooster als de avond valt
Het uitzicht vanuit mijn kamer in het klooster als de avond valt

Met de trein door de Zwitserse Grand Canyon

Je kunt je vast wel voorstellen dat het je pijn doet om zo’n fijne plek weer te verlaten, maar weet dan dat je nog iets heel moois in het het vooruitzicht hebt. Tenminste, als je met de trein reist. Omdat het op de heenweg donker was zagen we er weinig van, maar op de terugweg van Disentis naar Zürich doemt al vrij snel de Rijnkloof op, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Dwars door die Rijnkloof loopt een spoorlijn en dus heb je vanuit de trein een fenomenaal uitzicht op een landschap dat met niets te vergelijken is. Gigantische rotsen doemen op, met daartussen de Rijn die zich een weg door het gesteente baant. Azuurblauw water, de grijze imposante rotsen en de knalrode wagon van de Rhätische Bahn. Een regelrecht sprookje.

De tafeltjes in Zwitserse treinen zijn zo leuk: je kunt precies op de kaart meekijken waar je rijdt
De tafeltjes in Zwitserse treinen zijn zo leuk: je kunt precies op de kaart meekijken waar je rijdt
Met de trein door de Rijnkloof, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd
Met de trein door de Rijnkloof, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd

Op wintersport naar Zwitserland

Heb jij zin om op wintersport naar Disentis in Zwitserland te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Niet duurzaam maar wel snel is vliegen naar Zürich. Goedkope vliegtickets boek je via Momondo.
  • Of reis volledig duurzaam met de trein naar Zwisterland. Boek goedkope treintickets online via NS International.
  • Hotels in Disentis boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is het Catrina Resort vlakbij de skilift.
  • Of boek een complete wintersport naar Alpe d'Huez via Sunweb Winter of TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Een kijkje in de keuken van de Zwitserse skimaker Anavon

Wie gek is op wintersport weet dat goed materiaal van groot belang is. Natuurlijk is de juiste techniek van belang om heelhuids beneden te komen, maar dat is je materiaal zeker ook. Heb jij je weleens afgevraagd hoe een...

Winter18.03.2020

Een kijkje in de keuken van de Zwitserse skimaker Anavon

Een ritje door Zwitserland met de enige après-ski trein ter wereld!

Hoewel je voor het échte après-skiën normaal gesproken niet in Zwitserland moet zijn, is er toch een toffe manier om je skidag hier af te sluiten. Tussen Disentis en Andermatt rijdt namelijk de enige echte après-ski...

Winter01.03.2020

Een ritje door Zwitserland met de enige après-ski trein ter wereld!

Op sneeuwschoenen naar een sensationele ijsgrot in de Zinal gletsjer

Helemaal achterin Val d’Anniviers in Zwitserland ligt het dorpje Zinal, vlak onder de bergtoppen van de Weisshorn en de Matterhorn. Zinal is een geliefde winterbestemming, maar ook in de zomermaanden is het hooggelegen...

Winter24.02.2019

Op sneeuwschoenen naar een sensationele ijsgrot in de Zinal gletsjer

Winter in Wallis: ontdek de rust en charme van Val d’Anniviers

Val d’Anniviers is een karakteristiek dal in Wallis, een van de zuidelijke Zwitserse kantons. De ligging is behoorlijk uniek: de toppen van beroemde vierduizenders van Zwitserland, zoals de Matterhorn, Weisshorn en de...

Winter22.02.2019

Winter in Wallis: ontdek de rust en charme van Val d’Anniviers

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer