Flacon Vert voor Châtel: verantwoord toerisme
Een paar dorpen verder, ligt Châtel. Dit dorp draagt het label Flacon Vert, wat vertaald wordt naar de Groene Vlok. Dit label laat zien dat de bergbestemming zich duurzaam inzet. Het is in het leven geroepen om liefhebbers van de bergen te laten zien dat wanneer je voor dit gebied kiest, je het verantwoorde toerisme ondersteunt. Zo’n label krijg je natuurlijk niet zomaar. Naast de wat meer standaard initiatieven zoals gratis busvervoer in het dorp en zo veel mogelijk groene energie opwekken, is er een nauwe samenwerking tussen de boeren en het skigebied. Dat zorgt voor veel lokaal eten in de restaurants en hotels, maar toeristen zijn ook welkom om bij de boerderij naar binnen te stappen. Je kunt bij de boer langs om te zien hoe Abondance kaas wordt gemaakt en je mag er natuurlijk van proeven. Het is een typische kaas voor deze regio en de boer vertelt je graag hoe zij bijdragen aan het onderhoud van de alpenweides. Want de samenwerking tussen boer en skigebied gaat verder. Zo worden de pistes in de zomer ingezaaid met graszaad van hooi. En de skihellingen worden onderhouden door het grazen van koeien. Een win-win situatie, want de koe blij en goed voor de natuur. Tot slot wordt er een jaarlijkse dag georganiseerd voor het schoonmaken van alle pistes en de omgeving. Hier helpen honderden vrijwilligers vanuit het dorp bij.
Alternatieve, duurzame activiteiten in een skigebied
Tot slot zien we dat steeds meer wintersportgebieden gaan inzetten op andere activiteiten naast skiën. Enerzijds om de bergen wat te ontzien. Anderzijds omdat de natuur gewoon zo mooi is, dat het zonde is om alleen maar te skiën. Je kunt bijvoorbeeld gaan fatbiken. Dit kan in alle seizoenen worden gedaan en er zijn gratis oplaadpunten voor elektrische fietsen bij Châtel Toerisme bureau. Geniet van de natuur op een andere manier en waardeer de flora en fauna. Dat kan trouwens ook tijdens een wandeltocht op sneeuwschoenen.
Er valt ook nog veel te winnen
Ondanks dat er al veel gedaan wordt, zijn we er nog niet. Zo vinden hotels de balans tussen luxe en duurzaamheid vaak lastig. Iedere dag een schone handdoek, een verwarmd buitenzwembad, een lekkere warme temperatuur op de kamer. We betalen een hoop geld voor een hotelovernachting en daarmee vinden veel gasten dat ze recht hebben op die luxe. Alleen is een warm zwembad in een koude omgeving natuurlijk niet echt duurzaam te noemen. Hotels proberen de openingstijden van zo’n zwembad vaak wel te beperken en verschonen handdoeken minder regelmatig. Maar die keuze ligt ook een beetje bij de consument.