Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie


tips wat jij kunt doen

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren. Denk hierbij aan de skiliften en de sneeuwkanonnen. Maar de wintersportgebieden kunnen het niet alleen.

Duurzaamheid en wintersport: wat kan jij doen?

Willen we blijven wintersporten, dan moeten we duurzamer vakantie vieren. Dat begint allereerst bij het vervoersmiddel. Dat bepaald al voor zo’n 70 procent hoe groot jouw eco-voetafdruk is tijdens de vakantie. Het kiezen voor de trein of elektrische auto is dan ook direct een belangrijke eerste stap. Maar ook op het verblijf zijn er dingen die je kunt doen:

  • Water besparen: douche niet te lang, laat de kraan niet onnodig open, gebruik je handdoek vaker. 
  • Zorg voor een goede afvalscheiding in het dorp én op de berg. 
  • Gooi niks in de natuur, maar hou het bij je tot je een prullenbak ziet. Klinkt logisch, maar helaas gebeurt het nog steeds. 
  • Gebruik de skibussen, ander openbaar vervoer of de e-bikes in het dorp. 
  • Probeer bij restaurants te eten waar veel lokale producten worden gebruikt. 
  • Neem een eigen drinkfles mee en vul die met vers bergwater zodra dat kan. 
  • Kies af en toe ook eens voor een andere activiteit dan skiën of snowboarden.

Dit zijn slechts een paar suggesties, er valt natuurlijk meer te doen. Bekijk bijvoorbeeld dit online groene boekje met praktische tips voor een duurzame vakantie in Frankrijk.

We willen deze bijzondere omgeving wel behouden toch?
We willen deze bijzondere omgeving wel behouden toch?
Ga een keer fatbiken en kom op plekken waar je met je ski’s niet kunt komen.
Ga een keer fatbiken en kom op plekken waar je met je ski’s niet kunt komen.
Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal
Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal

Wat doen skigebieden op gebied van duurzaamheid? 

Vanzelfsprekend willen wintersportgebieden het bergklimaat en de natuur behouden. Neem bijvoorbeeld wintersportgebied Portes du Soleil in de Franse alpen. Het is één van de gebieden die zich actief inzet voor een duurzamere wintersport. De dorpen in het skigebied worden gezien als een eco-toeristische bestemming. Zo is het centrum van het dorp Avoriaz volledig autovrij. Geen vervelende uitlaatgassen, maar genieten van de frisse berglucht. Alle auto’s worden op een nabijgelegen parkeerterrein geplaatst en de gasten worden opgehaald met sneeuwscooters of een elektrische bus. 

In datzelfde skigebied ligt ook Les Gets. Op de pistes zijn speciale rookzones aangebracht. Zo willen ze voorkomen dat iedereen in de liftjes gaat roken en de sigaretten in de natuur belanden. Door het instellen van deze rookzones is het aantal peuken in het gebied drastisch verminderd. Les Gets vangt daarnaast ook alle regen op, zodat ze die kunnen gebruiken voor de sneeuwkanonnen. Vaak wordt gedacht dat er aan kunstmatige sneeuw nog van alles is toegevoegd en dat het daarmee dus slecht voor het milieu is. Dat is niet zo. Het is puur regenwater wat op een zeer koude temperatuur de lucht in wordt geschoten. Natuurlijk vraagt dat wel om elektriciteit. Daarom gebruikt Les Gets sneeuwkanonnen die weinig energie vragen en gebruiken ze zo veel mogelijk groene energie. Maar ze doen nog meer. Skiliften zijn qua snelheid vertraagd, zodat het minder energie vraagt en deze minder vaak een stop hoeven te maken. De skipassen zijn recyclebaar en zeker niet onbelangrijk; de skigebieden worden hersteld in de zomer. De bodem wordt beschermd tegen erosie, de pistes worden geïntegreerd in het landschap en het herstel van de biodiversiteit. 

In Les Gets krijg je houten skipassen die elke keer opnieuw op te laden zijn. Bij vertrek weer inleveren dus.
In Les Gets krijg je houten skipassen die elke keer opnieuw op te laden zijn. Bij vertrek weer inleveren dus.
Een kijkje in de kelder waar de Abondance kaas ligt te rijpen.
Een kijkje in de kelder waar de Abondance kaas ligt te rijpen.

Flacon Vert voor Châtel: verantwoord toerisme

Een paar dorpen verder, ligt Châtel. Dit dorp draagt het label Flacon Vert, wat vertaald wordt naar de Groene Vlok. Dit label laat zien dat de bergbestemming zich duurzaam inzet. Het is in het leven geroepen om liefhebbers van de bergen te laten zien dat wanneer je voor dit gebied kiest, je het verantwoorde toerisme ondersteunt. Zo’n label krijg je natuurlijk niet zomaar. Naast de wat meer standaard initiatieven zoals gratis busvervoer in het dorp en zo veel mogelijk groene energie opwekken, is er een nauwe samenwerking tussen de boeren en het skigebied. Dat zorgt voor veel lokaal eten in de restaurants en hotels, maar toeristen zijn ook welkom om bij de boerderij naar binnen te stappen. Je kunt bij de boer langs om te zien hoe Abondance kaas wordt gemaakt en je mag er natuurlijk van proeven. Het is een typische kaas voor deze regio en de boer vertelt je graag hoe zij bijdragen aan het onderhoud van de alpenweides. Want de samenwerking tussen boer en skigebied gaat verder. Zo worden de pistes in de zomer ingezaaid met graszaad van hooi. En de skihellingen worden onderhouden door het grazen van koeien. Een win-win situatie, want de koe blij en goed voor de natuur. Tot slot wordt er een jaarlijkse dag georganiseerd voor het schoonmaken van alle pistes en de omgeving. Hier helpen honderden vrijwilligers vanuit het dorp bij. 

Alternatieve, duurzame activiteiten in een skigebied

Tot slot zien we dat steeds meer wintersportgebieden gaan inzetten op andere activiteiten naast skiën. Enerzijds om de bergen wat te ontzien. Anderzijds omdat de natuur gewoon zo mooi is, dat het zonde is om alleen maar te skiën. Je kunt bijvoorbeeld gaan fatbiken. Dit kan in alle seizoenen worden gedaan en er zijn gratis oplaadpunten voor elektrische fietsen bij Châtel Toerisme bureau. Geniet van de natuur op een andere manier en waardeer de flora en fauna. Dat kan trouwens ook tijdens een wandeltocht op sneeuwschoenen. 

Er valt ook nog veel te winnen

Ondanks dat er al veel gedaan wordt, zijn we er nog niet. Zo vinden hotels de balans tussen luxe en duurzaamheid vaak lastig. Iedere dag een schone handdoek, een verwarmd buitenzwembad, een lekkere warme temperatuur op de kamer. We betalen een hoop geld voor een hotelovernachting en daarmee vinden veel gasten dat ze recht hebben op die luxe. Alleen is een warm zwembad in een koude omgeving natuurlijk niet echt duurzaam te noemen. Hotels proberen de openingstijden van zo’n zwembad vaak wel te beperken en verschonen handdoeken minder regelmatig. Maar die keuze ligt ook een beetje bij de consument. 

De samenwerking tussen landbouw en skigebied zorgt voor het behoud van het gebied.
De samenwerking tussen landbouw en skigebied zorgt voor het behoud van het gebied.
Maak een snow shoe hiking tocht en geniet van prachtige uitzichten. Vaak veel mooier dan vanaf de piste.
Maak een snow shoe hiking tocht en geniet van prachtige uitzichten. Vaak veel mooier dan vanaf de piste.
Neem altijd ook je eigen waterfles mee op de berg.
Neem altijd ook je eigen waterfles mee op de berg.
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Duurzaam reizen

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te...

Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

zo werkt dat

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil