Zo maak je zelf traditionele Kaiserschmarrn

Zo maak je zelf traditionele Kaiserschmarrn

voor iedereen met heimwee naar de wintersport

Vorig artikel Volgend artikel

Kaiserschmarrn is een van de allerlekkerste wintersportgerechten. Eigenlijk iedereen die ooit naar Oostenrijk op wintersport is geweest kent dit gerecht én heeft zelf weleens een echte traditionele Kaiserschmarrn gegeten. Het is een vrij eenvoudig gerecht dat qua smaak lijkt op pannenkoeken, maar dat stiekem nog veel lekkerder is. En een vol bord Kaiserschmarrn is ook de perfecte lunch wanneer je aan het skiën bent, want het vult goed en geeft genoeg energie om de rest van de middag weer te kunnen knallen op de piste. Dus hoe leuk zou het zijn als je dit heerlijke gerecht zelf kunt maken? Vandaar dat wij graag het lekkerste recept voor traditionele Kaiserschmarrn met jullie delen.

Kaiserschmarrn staat niet in heel Oostenrijk op de kaart, maar bijvoorbeeld wel in de deelstaat SalzbugerLand. Een zeer geliefde regio onder wintersporters omdat het SalzburgerLand een heleboel mooie skigebieden heeft. Denk aan Saalbach-Hinterglemm, Kaprun en Obertauern. Tijdens de lunch op de piste staan bij een hoop berghutten in deze regio de Oostenrijkse variant van pannenkoeken op de kaart.

Het lekkerst is dit gerecht met flink wat poedersuiker erop én met jam (officieel gezien hoort er pruimencompôte bij) erbij. Zeker wanneer de jam niet te zoet is (eerder een beetje zurig), dan is dat de perfecte combinatie met de zoete en zachte pannenkoeken. En het leuke is dat je zeker geen echte keukenprins of -prinses hoeft te zijn, want dit gerecht kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Dus haal alle ingrediënten in huis en zet zelf je favoriete wintersportgerecht op tafel!

Ingrediënten

Dit is wat je nodig hebt om zelf traditionele Kaiserschmarrn voor ongeveer zes personen te maken.

  • 8 eieren
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 240 gram bloem
  • 0,5 liter melk
  • 60 gram rozijnen
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 eetlepel rum (behalve als je er natuurlijk kinderen mee eten)
  • een snufje zout
  • 100 gram (room)boter
  • poedersuiker als topping
Kaiserschmarrn-maken
Zo maak je zelf Kaiserschmarrn

Bereiding Kaiserschmarrn

Heb je alle ingrediënten in huis? En de pan op het vuur? Dan kun je beginnen. Zo maak je het!

  • Om te beginnen laat je de rozijnen wellen in de rum (of in lauw water als er kinderen mee eten).
  • Splits de eieren: doe het eiwit in een aparte schaal van het eigeel. Om eieren te splitsen kun je het beste drie schaaltjes gebruiken. Mocht het splitsen van een van de eieren mislukken, dan hoef je niet meteen alles weg te gooien.
  • Doe de melk, de eierdooiers (het geel), vanillesuiker en bloem in een kom en roer tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Klop in een andere kom het eiwit, suiker en zout met mixer heel stijf. Het mengsel is goed wanneer je de kom op z'n kop kunt houden en het eiwit er niet uitloopt.
  • Spatel het eiwit door het beslag tot het een mooi egaal mengsel is. Let er wel op dat je probeert een beetje luchtig te scheppen. Dus beetje bij beetje en heel voorzichtig, zodat je een luchtig mengsel overhoudt (dat levert lekkerdere Kaiserschmarrn op). Dit is eigenlijk wel het geheim van een geslaagde Kaiserschmarrn: wanneer het beslag luchtig blijft, zullen de pannenkoeken ook lekker luchtig worden.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) en doe het beslag er in één keer in. Voeg ook direct de gewelde rozijnen toe.
  • Bak tot de onderzijde een beetje bruin kleurt en draai dan de pannenkoek om (eventueel met behulp van een deksel).
  • Als ook de andere kant bruin kleurt kun je het geheel in stukken snijden: niet te groot en niet te klein.
  • Vergeet niet er flink wat poedersuiker overheen te strooien. Eet smakelijk!

Mocht je overigens van fruit houden, dan is het zeker een aanrader om er stukjes appel doorheen te bakken. Zorg dan wel dat het om dunne plakjes gaat, dat is het lekkerst.

recept-Kaiserschmarrn
Een heerlijk recept voor echte Oostenrijkse Kaiserschmarrn
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies