`

Zomer08.08.2014

Fietsen via een ‘voie verte’ en op zoek naar Le Chateau de Baugé


Dag 16: een apothicairerie van 350 jaar oud

Dag 16 van mijn 
bloggerstrip door Frankrijk heeft nog meer in petto. Ik ben eigenlijk nog best onder de indruk van de Zoo de La Flèche en vraag me af waarom we nog nooit eerder van deze fraaie dierentuin hebben gehoord.

Voie Verte: fietsen van La Flèche naar Baugé

Voor de namiddag is er een druk programma die begint met een lange fietstocht van La Flèche naar Baugé in de de Vallée du Loir met als eindbesteming Le Chateau de Baugé. Het fietspad wat ik kies is een oud gerenoveerd spoorlijntje met een mooie naam ‘un voie verte’. Het fietspad is ca. 18 km lang en loopt vrijwel kaarsrecht van La Flèche naar Baugé en pak je op door eerst het fietspad naar de Zoo de La Flèche te nemen. Bijzonder is dat je bijna de volledige afstand onder de bomen rijdt waarbij je je in een soort groene tunnel voelt. Met de hoge temperaturen is het er heerlijk fietsen. Het pad is ook met gewone fietsen goed te bereiden. Voor de dunne bandjes van een racefiets lijkt het minder geschikt. Naast deze ‘voie verte’ zijn er genoeg andere mogelijkheden voor een heerlijk dagje fietsen in deze streek. Bij zowel het Office de Tourisme in Baugé als in La Flèche zijn routekaarten voor fietsroutes (en wandelkaarten) beschikbaar.

Het begin van de voie verte vanuit La Fl\u00e8che naar Baug\u00e9
Het begin van de voie verte vanuit La Flèche naar Baugé
18 km rechtdoor via een fietspad wat ooit een spoorlijn is geweest
18 km rechtdoor via een fietspad wat ooit een spoorlijn is geweest
Centrum van Le Baug\u00e9
Centrum van Le Baugé
Le Baug\u00e9
Le Baugé

Baugé en Hôtel-Dieu de Baugé

De laatste kilometers naar Baugé gaan over een verharde weg waarbij je op de korte klimmetjes even gas moet geven. Baugé is wel een bijzonder dorpje wat vooral bekend is vanwege Le Chateau de Baugé en een oud hospitaal met de prachtige naam Hôtel-Dieu de Baugé waarin zich een van de drie oudste apothicairerie’n van Frankrijk bevindt. In dit oude en zeer grote hospitaal werden vanaf de 17e eeuw zieke mensen verpleegd ongeacht hun status. Arm en rijk waren beiden welkom, al bedenk je je bij de verhalen dat hoop op genezing niet het onderwerp was. Het was eerder een vorm van verzorging waarbij er wel medicijnen werden verstrekt via de apothicairerie. Voor de mannen en vrouwen waren er verschillende zalen.

De apothicairerie werd geopend in 1675 en is een grote kamer met vooral hout en 650 mysterieuze potten met latijnse namen waarin zich nog steeds de geneeskundige geheimen uit die tijd worden bewaard. De prachtige potten van glas, kastanjehout en aardewerk werden voornamelijk gebruikt voor het bewaren van de vele kruiden, olie en siroop. Pillen en poeders werden bewaard in ‘Pilluliers’. De vloer, de bewerkte kasten, alles lijkt hier de moeite van het bewaren waard. Boodschap, wel op de ’tapijtpaden’ lopen, gelieve geen foto’s maken en vooral niets aanraken! Onze gids vertelt mooie verhalen over hoe de medicijnen werden toegediend. Toch was het belangrijkste geneesmiddel in Hôtel-Dieu de Baugé bidden. Want dat de kerk in die tijd een belangrijke rol speelt blijkt uit alle tekeningen en schilderijen.

Bezoeken is bijzonder, alle deuren van het Hôtel-Dieu de Baugé worden ontsloten voor de gasten maar net zo snel weer gesloten voordat we naar de volgende ruimte gaan. Zelfs als ik eerder naar buiten zou willen kan dat niet. Als groep krijgt je een uur de tijd om alles te bekijken en niet eerder dan een uur na aanvang van de rondleiding gaan de poorten weer open.

De schitterende oude apothicairerie van H\u00f4tel-Dieu de Baug\u00e9
De schitterende oude apothicairerie van Hôtel-Dieu de Baugé
Bidden als ultiem geneesmiddel
Bidden als ultiem geneesmiddel
apotheek_de_bauge_2
apotheek_de_bauge_2
Wasplaats 
Wasplaats 
De gerenoveerde bedden die tot eind 1999 nog steeds in gebruik zijn geweest
De gerenoveerde bedden die tot eind 1999 nog steeds in gebruik zijn geweest

Kasteel Le Chateau de Baugé

Ruim een uur later bezoek ik de kasteel Le Chateau de Baugé, wat in de 11e eeuw werd gebouwd. In 1442 kwam het, door het overlijden van Yolande van Aragón, een belangrijke dame die een rol had in de Franse politiek in de eerste helft van de vijftiende eeuw in handen van haar zoon die het in 1455 volledig verbouwde. In zijn visie moest het Château eenvoudig, mooi en aangenaam zijn. Veel zie je daar nu niet meer van terug want het oude Château is nu verbouwd tot een soort interactieve tentoonstelling die zeker de moeite waard is.

Op de begane grond vind je een klein museum, een winkel waar o.a. fietsen worden verhuurd en het begin van de tentoonstelling. Op de eerste verdieping zijn twee zalen, Salle d’Honneur en Salle des Anjou, te vinden. De tweede en laatste verdieping zijn eveneens verdeeld in twee zalen, Salle de Retrait de Roi en Salle Yolande d’Aragon. Van de oorspronkelijke indeling is volgens de beschrijving vrijwel niets meer over. Een stenen wenteltrap brengt je naar boven om daarna comfortabel plaats te kunnen nemen in een bioscoopstoel. Hier hoor en zie je de geschiedenis van het Chateau op vier grote digitale schermen.

De verdere inrichting van het kasteel is verrassend. De slaapkamer van Roi René d’Anjou met een baldakijnen bed is prachtig. Een etage lager staat een imposant levensgroot paard met een geharnaste ridder, klaar voor een toernooi. In de ruimte vind je verder een grote hoeveelheid van spelletjes die je meer informatie geven over de rijke historie van Le Chateau de Baugé. Het kasteel biedt veel afwisseling en allerlei zoekopdrachten en spelletjes voor zowel volwassenen als kinderen. De informatie is wel Franstalig maar hier wordt hard aan gewerkt. 

Chateau de Baug\u00e9 tentoonsteling
Chateau de Baugé tentoonsteling
Chateau de Baug\u00e9 ridder te paard
Chateau de Baugé ridder te paard
Chateau de Baug\u00e9 de slaapkamer van Roi Ren\u00e9 d`Anjou
Chateau de Baugé de slaapkamer van Roi René d`Anjou
Chateau de Baug\u00e9
Chateau de Baugé

Na mijn bezoek is het via een ander deel van de route in de voormiddag volle bak op de fiets terug naar La Flèche waar ik ‘s avonds bij restaurant Don Quichotte aan de rue Constatine samen met de lokale bevolking een gezellig avondje beleef. Fransen zijn wat dat betreft gastvrij ook al is soms de taal wel eens een probleem. Maar dat wordt met het proosten van een heerlijk glas koele rosé je vergeven. Als je kans hebt, neem dan een tafeltje voor het restaurant op het plein en geniet van de mooie verhalen van de kok en zijn vrolijke echtgenote die alle gerechten met een aanstekelijke lach weet te serveren. Viva La France, La Flèche is echt leuk en gezellig!

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De Loirevallei is een bijzondere regio in Frankrijk, vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen loopt. Het is de regio van de beroemde kastelen zoals het kasteel van Chenonceaux of Chambord. Het is ook de regio van de...

Algemeen30.11.2023

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk, aan de Atlantische kust, ligt het stadje Arcachon. Het is een van de leukste kustplaatsen van Frankrijk. Arcachon ligt aan de rand van het prachtige Bassin d'Arcachon. Met een charmant centru...

Zomer29.11.2023

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

Château de Chambord: het indrukwekkendste kasteel aan de Loire

Het 16e-eeuwse Château de Chambord is het meest indrukwekkende kasteel van Frankrijk. Het Kasteel van Chambord staat op een gigantisch landgoed in de Loirevallei in de buurt van de rivier Cosson, en wordt omringd door...

Algemeen26.11.2023

Château de Chambord: het indrukwekkendste kasteel aan de Loire

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken

Wie nog twijfelt of wij graag roadtrips maken moet anders maar even kijken naar ons nieuwe boek: Waanzinnige Roadtrips. Wat dat zijn ze vaak, waanzinnig leuk, uitdagend, spannend en mooi. Routes die je rijdt met de auto...

Algemeen22.11.2023

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken

De ultieme wijnroute door de Bourgogne in 35 foto’s

La Route des Grands Crus de Bourgogne wordt terecht de mooiste wijnroute van Europa genoemd. Voor wijnliefhebbers heeft deze een dubbele betekenis. Want niet alleen de route is prachtig om te rijden en meer dan een roadt...

Algemeen20.11.2023

De ultieme wijnroute door de Bourgogne in 35 foto’s