Zomer07.01.2019

Guadeloupe: het verborgen stukje Frankrijk in de Cariben


Guadeloupe is zo’n plek op aarde waar je misschien weleens van gehoord hebt, maar wat maar weinig mensen kunnen aanwijzen op de wereldkaart. Guadeloupe ligt in de Cariben, daar waartoe ook onder andere Aruba, Bonaire en Curaçao behoren. Het is een eilandengroep die bij Frankrijk hoort. Samen met het Franse gedeelte van Saint-Martin, Martinique en Saint-Barthélemy maakt Guadeloupe deel uit van de Franse Antillen. Voor velen zijn deze eilanden echter nog onbekend, een verborgen stukje Frankrijk in de Cariben kun je dus wel zeggen. Voor duikers, surfers, wandelaars en natuurliefhebbers is dit echt de perfecte vakantiebestemming in de Cariben. Maar zeker ook voor strandliefhebbers, want de parelwitte zandstranden hier zijn oogverblindend mooi! Zin in een potje Jeu de boules, escargots en Franse wijn, maar dan op een plek die nóg mooier is dan het Franse vasteland? Op naar Guadeloupe!

Guadeloupe: zes veelzijdige eilanden

Guadeloupe is geen eiland op zich maar een Frans overzees departement. Het departement omvat een aantal eilanden waaronder Basse-Terre en Grande-Terre, La Désirade, Marie-Galante en Les Saintes en de Petite Terre-eilanden. Toch wordt er regelmatig over Guadeloupe gesproken alsof het één bestemming is. In dat geval worden de eilanden Basse-Terre en Grande-Terre bedoeld, die slechts door een smalle zeestraat worden gescheiden. De eilanden zijn ooit ontdekt door Columbus, die ze ook de naam Guadeloupe heeft gegeven.

Dat het Franse eilanden zijn merk je op verschillende manieren: er wordt uiteraard Frans gesproken en je betaalt er met de euro. Op culinair gebied zijn de Franse invloeden dan weer ver weg, en is het vooral de Caribische keuken die overheerst: veel vis, rijst en fruit. Gelukkig is de Franse wijn wel overal te verkrijgen! Het klimaat is er tropisch, zoals je in de Cariben ook zou verwachten. Maar gelukkig is er altijd wel wat wind, dus het de temperatuur voelt aangenaam.

Hoewel de eilanden niet ver uit elkaar liggen, is ieder eiland toch weer compleet anders. Het maakt Guadeloupe een veelzijdige vakantiebestemming. Dat wordt wel vaker gezegd over een bestemming, maar dit is de plek die het echt waarmaakt. Zo heeft elk eiland zijn eigen verhaal. Basse-Terre wordt gekenmerkt door de vulkaan ‘de Grande Soufrière’ en haar prachtige natuur. Het eiland Grande-Terre, wat slechts door een smalle strook is afgescheiden van Basse-Terre, staat juist weer bekend om hagelwitte zandstranden, heuvels en kliffen. Met enige fantasie zal je in de vorm van de eilanden een insect herkennen. Wil je Guadeloupe echt goed gaan ontdekken, dan moet je dus gaan eilandhoppen. Van Grande-Terre naar Basse-Terre lukt nog met de auto maar voor de overige eilanden is de ferry the way to go.. Gelukkig gaat dat zeer eenvoudig en snel.

Vergeleken met Basse-Terre en Grande-Terre zijn het eiland Marie-Galante en de eilandengroep Les Saintes echte kleine eilanden. Deze eilanden zijn eenvoudig vanaf het ‘vasteland’ met de ferry te bereiken. Ter plaatse is het mogelijk om een buggy of een auto te huren. Op deze manier kun je jouw eigen invulling aan de dag geven. Het is relatief vroeg donker in Guadeloupe en de ferry’s gaan dan ook aan het eind van de middag weer richting ‘het vaste land’. Ben je meer een type dat houdt van een gids, kan is het goed om te weten dat daar op beide eilanden goede mogelijkheden voor zijn.

Wil je meer weten over een reis naar Guadeloupe? Kijk dan eens op de website lesilesdeguadeloupe.com. Daar vind je meer informatie over dit bijzondere stukje Frankrijk in de Cariben. En ook op de website nl.france.fr/nl/eilanden-van-guadeloupe vind je meer informatie – in het Nederlands – over Guadeloupe.

Op Guadeloupe vind je paradijselijke stranden
Op Guadeloupe vind je paradijselijke stranden
Een mooi doorkijkje op \u00celes des Saintes
Een mooi doorkijkje op Îles des Saintes
Hier word je toch meteen vrolijk van?
Hier word je toch meteen vrolijk van?
Het kleurrijke stadje Grand Bourg op eiland Marie Galante
Het kleurrijke stadje Grand Bourg op eiland Marie Galante
Overal palmbomen: dat hoort bij de Cariben
Overal palmbomen: dat hoort bij de Cariben
Een stukje hiken in Parc national de la Guadeloupe
Een stukje hiken in Parc national de la Guadeloupe

Indrukwekkende geschiedenis

Wat je absoluut niet mag missen tijdens een reis naar Guadeloupe is een bezoek aan Pointe-à-Pitre. Het is de hoofdstad van Grand-Terre en ook de plaats met de internationale luchthaven waar je op vliegt. Daarom is Pointe-à-Pitre ook de beste plek om je reis af te sluiten. Begin in Pointe-à-Pitre met een bezoek aan de Memorial ACTe. Dit culturele centrum heeft een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de slavernijhandel. In 2015 werd het Memorial ACTe geopend en is dus nog een jong en modern museum. Gewapend met een koptelefoon word je meegenomen op een tocht vanuit het verleden naar het heden. Een zeer indrukwekkend bezoek waar je nog lang aan terug zult denken. Maak tot slot een korte wandeling naar het centrum van Pointe-à-Pitre. Koop wat lekkere vruchten op de markt of wat vers gevangen vis aan de kade. Een perfecte afsluiter van je reis!

Mijn favoriete plekjes op Guadeloupe

Deze reis naar Guadeloupe was mijn eerste reis naar de Cariben. En het was meteen ook een hele bijzondere reis want Guadeloupe heeft mij blij verrast! De plekken die mij het nog het langst zullen heugen zijn toch wel:

  • Het parapenten in Grande-Terre met een werkelijk prachtig uitzicht over Guadeloupe. Als je de kans hebt om te gaan parapenten, dan zeker doen!
  • De kriebels die je krijgt wanneer je door het nationale park loopt, waarbij je echt in een regenwoud aan het lopen bent, zo gaaf.
  • De schoonheid van Marie-Galante en dan met name de ‘Geule Grand Gouffre’.
  • Het bezoek aan Kileska in Basse-Terre waar ik de Ka mocht bespelen.
  • En tot slot de indruk die de vaste tentoonstelling in het Memorial ACTe op mij heeft gemaakt.
Prachtige uitzichten over zee
Prachtige uitzichten over zee
In de Cariben drink je natuurlijk Caribische cocktails
In de Cariben drink je natuurlijk Caribische cocktails
Monument to lost fishermen - \u00celes des Saintes
Monument to lost fishermen - Îles des Saintes
Fort Napol\u00e9on op eiland Terre-de-Haut
Fort Napoléon op eiland Terre-de-Haut
Ieder eiland heeft een mooie haven
Ieder eiland heeft een mooie haven
En natuurlijk prachtige stranden!
En natuurlijk prachtige stranden!

Op reis naar Guadeloupe

Hoewel het een verre reisbestemming is, is Guadeloupe gelukkig vanuit Nederland goed te bereiken. Air France vliegt vanaf vliegveld Orly in Parijs rechtstreeks naar Pointe-à-Pitre (Grand-Terre/Guadeloupe). Deze vlucht duurt ongeveer acht uur. De vluchten vanuit Amsterdam vliegen echter op Charles de Gaulle. Dit betekent dat je van vliegveld moet wisselen in Parijs, of je neemt de auto of trein naar Orly. Tussen de twee Parijse vliegvelden rijdt in ieder geval een bus genaamd ‘Le bus direct’. Wanneer je de gehele reis met Air France vliegt kun je gratis tickets ophalen bij de Air France-balie om deze bus naar het andere vliegveld te nemen. Op de route Orly – Pointe-à-Pitre vliegt Air France op het moment van schrijven met vliegtuigen die niet voorzien zijn van een usb-poort. Je doet er dus goed aan om voor een powerbank en/of volle batterij voor je elektrische apparaten te verzorgen voor tijdens de vlucht. Wil je vanaf vliegveld Charles de Gaulle vliegen dan is XL Airways op dit moment de enige optie, alleen die maatschappij vliegt niet tussen Amsterdam en Parijs.

 

Een rumproeverij hoort er natuurlijk ook bij
Een rumproeverij hoort er natuurlijk ook bij
Na een paar dagen eilandhoppen door Guadeloupe heb ik zoveel mooie strandjes ontdekt!
Na een paar dagen eilandhoppen door Guadeloupe heb ik zoveel mooie strandjes ontdekt!
Zomaar een straatje in het binnenland
Zomaar een straatje in het binnenland
Het uitzicht vanuit mijn boomhut, waar ik een nachtje bleef slapen
Het uitzicht vanuit mijn boomhut, waar ik een nachtje bleef slapen
Guadeloupe: het verborgen stukje Frankrijk in de Cariben

Op reis naar Guadeloupe

Zin gekregen in een vakantie naar Guadeloupe? Deze handige reistips helpen je op weg.

Plan je vakantie

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Steven van Bunningen

Steven bewaakt de landsgrenzen bij de douane maar voor Travelvalley gaat hij over die grenzen heen. Hij houdt van sporten en het bezoeken van de mooiste plekken op de wereld.

Verder lezen over Caribische eilanden

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Pietermaai is de kleurrijkste wijk van Willemstad, Curaçao en staat bol van de gezellige restaurants, leuke boetiekjes en mooie hotels. Wij tippen de 5 leukste dingen om te doen in deze wijk!

Zomer06.06.2024

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eiland
Een cruise door de Oostelijke Caribbean: dit zijn de vier mooiste eilanden!

Heb je de langgekoesterde wens om een cruise te maken door een van de mooiste Caribische gebieden? Dan raden we de Oost-Caribbean aan! Verwacht witte stranden, onvergetelijke zonsondergangen, prachtige natuur en. interessante cultuur. Dit wil je een keer gedaan en gezien hebben!

Zomer08.05.2024

Een cruise door de Oostelijke Caribbean: dit zijn de vier mooiste eilanden!

St. Thomas, Grand Turk & Cacois-eilanden, Puerto Rico en Half Moon Cay (Bahama’s)
Zo ziet een cruise door het Caribisch gebied eruit

Cruisen door het Caribisch gebied? Wij zeggen: doen! De Oost-Caribische eilanden zijn schitterend. Deze cruise maakten we met Hollad America Line op het luxe cruiseschip Nieuw Amsterdam. En dat ziet er zo uit!

Algemeen29.04.2024

Zo ziet een cruise door het Caribisch gebied eruit

Een rondreis door het Caribisch gebied: 5x inspiratie!

Ben jij van plan om binnenkort naar de Caribische eilanden te reizen? De Caribische eilanden zijn voor veel mensen een droombestemming. Het uitkiezen van eilanden kan wel lastig zijn, omdat er zoveel mooie eilanden tusse...

Algemeen31.08.2023

Een rondreis door het Caribisch gebied: 5x inspiratie!

Een tropische vakantie op Jamaica bij Sandals South Coast

Een Caribische vibe, parelwitte stranden, een helderblauwe zee en elke dag 30 graden. Dat is een zonvakantie in Jamaica! Het eiland ligt in het Caribisch gebied, ten zuiden van Cuba. Als je toe bent aan een relaxte tropi...

Zomer11.07.2023

Een tropische vakantie op Jamaica bij Sandals South Coast

Genieten van zon, zee, strand en Jamaicaanse vibes
De 10 coolste dingen om te doen op Aruba!

Aruba is één van de mooiste eilanden van het Caribisch gebied en de perfecte vakantiebestemming. Aruba heeft alles! Schitterende zandstranden met hagelwit zand, een helder blauwe zee die perfect is om in te zwemmen en...

Zomer16.09.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Aruba!

Dit zijn de vier leukste dingen om te doen op Barbados!

Barbados is een eiland in de Cariben. Zonovergoten stranden met een heldere zee en prachtig koraal. Dat klinkt als een hele aantrekkelijke vakantiebestemming, toch? Wij hebben de leukste tips om te doen op Barbados voor...

Zomer17.07.2020

Dit zijn de vier leukste dingen om te doen op Barbados!

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Wat een heerlijk eiland is Curaçao! Het is er altijd lekker warm en met een beetje geluk staat er een lekker briesje. Je vind er talloze mooie stranden, prachtige natuurlijk en heerlijk veel keus aan lekkere restaurantj...

Zomer11.07.2020

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains