Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Vorig artikel Volgend artikel

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terecht krijg je dan de indruk dat dit inderdaad een hotspot is in deze regio met veel vakantiegangers. Maar kom je op andere plaatsen langs de prachtige kust van de Algarve dan merk al snel dat de atmosfeer en het leven in dit deel van Portugal vele malen relaxter is dan dat je misschien verwacht.

En dat merk je des te meer als je ook nog eens in het voor- en naseizoen in de Algarve op vakantie gaat of een workation wil inlassen op een plek waar het altijd mooi weer is. Dan ervaar je hoe relaxed het leven hier is. Haasten bestaat hier gewoon niet. Net als tijd, men maakt zich hier minder zorgen en geniet meer van de kwaliteit van leven. Na de vele lange bezoeken krijg je daar ook veel meer van mee. Die rust en aandacht voor elkaar voel je nog beter als je je laat onderdompelen in het culturele leven van de Algarve. En één van die hoogtepunt is het CAMP festival, want dan eigenlijk helemaal geen festival is.

CAMP en het leven op Morgado do Quintão

Als je wordt uitgenodigd voor het CAMP festival, wat bij toeval op een steenworp afstand ligt van mijn vaste plek op La Quinta dos Vales, heb je daar ook, al weet je er niets van toch een beeld bij. Een festival met concerten, lezingen, workshops en wijnproeverijen klinkt nu eenmaal als iets groots met een mensenmassa. De werkelijkheid is echter totaal anders. Het kost sowieso moeite om de wijnvelden van Morgado do Quintão te vinden. Google Maps ziet wegen die geen wegen zijn en alleen als je vanuit het westen komt ga je uiteindelijk het immense landgoed vinden.

CAMP_Morgado_Do_Quintao_route
De weg naar het CAMP festival brengt je in een andere modus
CAMP_Morgado_Do_Quintao_festivaltoegang
Welkom bij CAMP, het moment dat je nog van niets weet

Morgado do Quintão

Morgado do Quintão is een unieke omgeving, het is een magische plek gelegen tussen de zee, Silves, Lagoa en de toppen van het prachtige Monchique-gebergte. Maar het is veel meer dan alleen een unieke omgeving. Morgado do Quintão is vooral een grote gerestaureerde wijngaard en familiebezit sinds het begin van de 19e eeuw. Het is een familieverhaal waarin passie voor het land, eten en entertainment samensmelt met liefde voor lokaal erfgoed, schoonheid en natuurbehoud. En dat klinkt als een veel te grote ambitie als je dit voor de eerste keer hoort. Totdat je er zelf bent.

De wijngaarden van Morgado do Quintão zijn enkele van de oudste in de Algarve en leveren de inheemse druivensoorten die gebruikt worden voor hun (bekroonde wijnen) vormen. Rondom het gerestaureerde landgoed zijn een aantal appartementen te vinden. Filipe Caldas de Vasconcellos, eigenaar van deze bijzondere plek en geestelijk vader van CALM wil dat je hier naar toe komt om de verbondenheid met de natuur en de mensen zelf te ervaren. Hier kun je letterlijk ontspannen in een totaal ander landschap en op je gemak een wijntje drinken onder de 2.000 jaar oude olijfboom.

Het CAMP festival

CAMP festival wordt gevierd in de grote achtertuin van de familie van Filipe. De plek waar nagenoeg alles plaats vindt. Hier worden de concerten, lezingen, workshops en wijnproeverijen gehouden. Het is ook de plek om te relaxen en te chillen met de aanwezigen en genodigden. Voor de organisatie heeft Morgado do Quintão steun van de Gemeente Lagoa. Beiden hebben de ambitie om de drempel tot cultuur voor de mensen in deze regio te verlagen.

Om dit te promoten zijn er voor de lokale bevolking speciale tarieven, net als voor jongeren tot 25 jaar. CAMP is daarbij zeker geen muziekfestival maar een plek waar muziek en cultuur samenkomen en waar het leven wordt gevierd.

Wijn proeven onder een eeuwenoude olijfboom

CAMP vindt plaats tussen eeuwenoude wijnstokken, onder een eeuwenoude olijfboom met in de achtergrond het Monchique-gebergte. Zitten, praten en drinken doe je op hooibalen, op het gras en op kampeerbanken. Drie dagen lang samenzijn met makers en denkers die hier samenkomen en waarin de muziek een prominente plek heeft gekregen. Het is niet makkelijk om die sfeer te beschrijven omdat deze ook nauw verbonden is met de mensen die hier zijn. Zelfs de aanwezige foodtrucks zijn bemand door locals en zijn niet te vergelijken met wat je misschien in Nederland gewend bent.

Het driedaagse evenement begint met een cyclus van gesprekken met gasten. Deze gesprekken (talks) vinden in de middag plaats en bestaan uit lezingen en informele discussies. In de woonkamer van een van de huizen op het terrein worden in colleges van 30 minuten nieuwe ideeën geprojecteerd. Als alternatief vinden in de schaduw van de zwaar bejaarde olijfboom gesprekken plaats over verschillende onderwerpen. Dagelijks zijn er verder wijnworkshops waarin - tot groot genoegen van de aanwezigen - volop wijn kan worden geproefd. Deze wijnen worden besproken door Joana Maçanita (sommelier) en gastheer en wijnliefhebber Filipe.

Een festival zonder eindtijd

Na zonsondergang zijn er concerten die iedere avond zorgen voor extra publiek. Na afloop zijn er 'vreugdevuren' om nog even lekker na te genieten. Een eindtijd is er niet. De wegen naar Morgado do Quintão zijn over niet verharde nog verlichte wegen. Het gevoel wat hier blijft hangen is, morgen kom ik gegarandeerd terug voor dat andere gezicht van de Algarve: het Camp festival bij Morgado do Quintão.

Camp_Morgado_do_Quintão_Filipe.
Geestelijk vader van het CAMP festival: Filipe Caldas de Vasconcellos
Camp_Morgado_do_Quintão_wijngaarden.
De wijngaarden van Morgado do Quintão met in de achtergrond het Monchique gebergte
Camp_Morgado_do_Quintão_foodtruck.
Foodtruck, Algarve style, geen lange wachtrijen
CAMP_Joana Maçanita.
Wijnworkshop: Joana Maçanita (sommelier) legt uit gastheer en wijnliefhebber Filipe proeft
Camp_Morgado_do_Quintão_chillen.
CAMP in de avondschemering
CAMP_Morgado_Do_Quintao_music
CAMP alles is er bijzonder dus ook de muziek
CAMP_Morgado_Do_Quintao_chillen
Chillen na afloop, niemand doet hier het licht uit
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....