Ocean Drive in Miami: de straat die je nóóit meer vergeet

Ocean Drive in Miami: de straat die je nóóit meer vergeet

Vorig artikel Volgend artikel

Ocean Drive in Miami is de beroemde straat van slechts anderhalve kilometer lang, gelegen in Miami Beach. De straat die wat mij betreft oneindig mag zijn. Niet veel vaker was er zo’n plekje dat me zo heeft geraakt. Nog steeds weet ik niet goed wat het is geweest, maar Ocean Drive ga ik nooit meer vergeten. Het gekleurde Art Deco District, de auto’s, de befaamde Versace Mansion, de mensen die er dansen, de ontelbare food trucks, de sfeer: ergens lijkt hier alles tezamen te komen. De straat neemt je ook op de een of andere manier mee terug in de tijd. Ocean Drive is een ruk gewoon geweldig.

Ocean Drive, de boulevard van South Beach

Het is begin januari als we Miami bezoeken. Winter met 27 graden en volle stranden. Ik weet nu al dat we een week te vroeg zijn want over precies zeven dagen wordt hier de fameuze Super Bowl gespeeld. Maar heel eerlijk, als je wandelt over Ocean Drive en je je laat meenemen door de enorm relaxte sfeer van deze beroemde plek, vergeet je alles. Het is zondag en de dag dat de straat is gevuld met eetkraampjes en klassieke auto’s. Het is een scène die je mee neemt naar de tijd dat de hier Art Deco huizen een waren met die tijd. Nu is de straat gevuld met locals en vakantiegangers. Het is zo’n plek waar het altijd zomer is - als we even niet denken aan de stormen die ieder jaar de regio doen schrikken.

Boulevard Ocean Drive is de scheidingslijn tussen het Art Deco District en South-Beach. Eigenlijk wil je bij ieder restaurantje wel even neerploffen en genieten van alles en iedereen. De kleurrijke straat gevuld met oude auto’s voelt als een film.

Ontbijten op Ocean Drive

Als je in Miami bent moet je echt je toch al veel te uitgebreide en vaak weldadige American breakfast in je hotel overslaan. Ga heerlijk ontbijten op een van de vele terrassen op Ocean Drive. Vraag niet om de kaart, wees even Amerikaans en laat je verrassen. Een biertje bij het ontbijt lijkt hier de standaard. En als je denkt "ik doe toch gezond" is de halve liter verse jus net zo calorierijk. Met een Ray-Ban op je neus en een cap van de Miami Heat (basketbal) val je hier sowieso niet uit de toon. Aan de overkant straat worden bakjes nacho’s genuttigd waar wij met een heel gezin van zouden kunnen eten. Maar verder is het er ongekend cool en leuk.

Ocean_Drive_Miami_12
Ocean Drive Miami
Ocean_Drive_Miami_21
Retro cars to the max, alleen te koop voor heel veel geld
Ocean_Boulevard_Miami_02
Auto's, retro panden en food trucks
Ocean_Drive_Miami_1
Food voor een paar dollar, en dan veel
Ocean_Drive_Miami_22
Ocean Drive, een andere wereld
Art-deco_Miami
Nieuwe Art Deco souvenirs die je moeten herinneren aan het verleden
Ocean_Drive_Miami_30
Kids fun met papagaaien
Ocean_Drive_Miami_Dancing
Muziek, dansen, de sfeer is hier geweldig
Ocean_drive_Miami_3
"When the night falls", Ocean Drive Miami we love ya.

South Beach en Lifeguard Towers

South Beach is dé plek om je gebruinde six-pack te laten zien. En die zijn er volop, al winnen de one-packs het zeker. Het zand is in deze tijd van het jaar nog steeds aan je voeten. In de zee varen reclameborden, 't is even wennen. Wat erop staat is nauwelijks te lezen maar prijzig zal het zeker zijn. Ook hier is de sfeer weer net zo relaxed. Amerikanen spreken je graag aan. "Where you from? Aha, the Netherlands. Hmm never heard off. Your accent is from Minnesota. Oww thank you."

Maar wat het meest opvallend 'on the beach' van South Beach in Miami Beach is, zijn de helemaal te gekke gekleurde retro Lifeguard Towers (of houses) met dito gebruinde strandwachten. Waar ze bij Venice Beach (LA) iconisch zijn vanwege het hoge Baywatch-gehalte, zijn ze er hier in het kwadraat. De ontwerpers zijn helemaal leeggelopen op hun creativiteit en wisten 40 jaar geleden al dat er een tijd zou komen dat men deze massaal zouden fotograferen met hun smartphone, om ze daarna op Instagram te zetten. Ik geloof niet in toeval.

Ocean_Drive_Miami_Lifeguard
Lifeguard station op Miami Beach
Lifeguard_Station_Miami_Beach_blue
In de rij voor je final shoot voor Instagram
Ocean_Drive_Miami_Lifeguard_3
Epic
Miami Beach reclameboten
Boten met LED panelen, never seen before..

Bauhaus op Ocean Drive

We zijn hier in Miami voor de introductie van de MINI Electric. Een van mijn meest dierbare reisvrienden van MINI is Andreas Lampka die twee straten achter South Beach is opgegroeid. Beiden hebben we een liefde en voorkeur voor architectuur en Bauhaus. Het zijn dan ook zijn woorden over deze plek in Miami die ik nooit meer ben vergeten. "Als je echt gefascineerd bent door het Bauhaus Design is er maar één plek op de wereld waar je daar echt van kan genieten, Ocean Drive in Miami".

Art Deco District

Je wordt op Ocean Drive verrast door de extravagante Art Deco architectuur (tegenwoordig ook wel Tropical Deco genoemd) die in werkelijkheid direct is gerelateerd aan de Duitse Bauhaus Design beweging. Bauhaus wordt gezien als een van de meest invloedrijke architectonische en vormgevende stromingen van de afgelopen 100 jaar. En er zijn weinig plekjes op de wereld waar je zoveel terug gaat zien van deze stroming. Want niet alleen op dit stukje van Ocean Drive is het overal aanwezig. Ook de gigantische hotels een kilometer verderop zijn in dezelfde Art Deco stijl ontworpen.

Het zal de meeste toeristen wellicht ontgaan maar de harmonie van de vele ontwerpen hier van de prachtige huizen is zeldzaam. En één huis springt daar dan plotseling uit omdat het zo anders is. Net als de groten getale mensen die er naar staan te kijken: het staat bekend als The Versace Mansion.

Het is heerlijk om door het Art Deco District te struinen. Je ziet zelf wel waar de wijk begint en ophoudt. En van de kleurtjes word je direct vrolijk. Het is één van de dingen die je simpelweg gedaan móét hebben als je in Miami of Miami Beach hebt. Om de plek direct ook in je hart te sluiten.

Ocean_Boulevard_Miami
Art Deco in Bauhaus Style
Ocean_Boulevard_Miami_09
Art Deco op Ocean Drive, de tijd staat hier even stil
Ocean_Boulevard_Miami_15
Beroemd Hotel, beroemde auto
Ocean_Drive_Miami_art_deco
Plekje om te onthouden

The Versace Mansion - Casa Casuarina

Misschien wel het beroemdste huis op Ocean Drive is de Casa Casuarina maar nog meer bekend als The Versace Mansion. Het beroemde huis werd 70 jaar geleden gebouwd in een totaal andere architectuur. Deze Revival-architectuur zie je overigens best wel op veel plaatsen terug in Miami. Er gaat ruim 60 jaar overheen als mode-ontwerper Gianni Versace het huis koopt en volledig restylet met een complete nieuwe vleugel en een over-the-top zwembad. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten want nog geen vijf jaar later wordt hij door een gek doodgeschoten voor zijn woning.

The Versace Mansion verandert daarna weer van eigenaar en krijgt de naam The Villa By Barton G en wordt omgedoopt tot een boetiekhotel en restaurant. Voor de fans maakt het niets uit. The Versace Mansion is inmiddels een bedevaartplek geworden voor fans van de mode-ontwerper. En als je er dan toch bent kun je maar beter even reserveren en er wat gaan eten en drinken. Het eten is er geweldig, al mist het de opmaak de stijl van de ontwerper. Maar binnen vergapen mensen zich eraan. Fotograferen mag, maar dan wel alleen met je smartphone.

Versace_Mansion_Ocean_Drive
The Versace Mansion bedevaartsoord voor fans
Versace_Mansion_restaurant
Het restaurant, reserveren verplicht
Versace_Mansion_Inside
Prachtige doorkijkjes met overal kunst
Versace_Mansion_zwembad
Het redelijk over the top zwembad, bijzonder in alle opzichten

Miami Vice en Dexter

Als je op South Beach in Miami Beach bent en je denkt "wat komt me dit toch ook wel weer bekend voor" heb je dat vooral te danken aan Michael Mann. Het is de uitvoerend producer van de ooit zo populaire serie Miami Vice met in de hoofdrollen Don Johnson (James 'Sonny' Crockett) en Philip Michael Thomas (Ricardo 'Rico' Tubbs). Mann liet een aantal huizen voordat ze met de opnames van de serie begonnen eerst opknappen en liet ze voorzien van de huidige pasteltinten. Ook de serie Dexter werd hier opgenomen. South Beach is hierdoor ook wel misschien het hipste gedeelte van Miami Beach geworden.

Miami_Vice_Ocean_Boulevard
35 jaar later, dezelfde auto's en zonnebrillen

Florida Keys en Downtown Miami

Ocean Drive ga ik nooit meer vergeten. De plek heeft mij op een bijzondere manier geraakt en waarom? Het is een soort magie die ik ook heb gevoeld in Seoul en gek genoeg ook in Las Vegas. Al zijn deze drie plekken op de wereldbol volstrekt onvergelijkbaar. Ocean Drive en South Beach zijn slechts een speld op de kaart van Miami, want downtown kun je je net zo verbazen door de enorme verscheidenheid van deze stad.

En als dat allemaal nog niet genoeg is, ligt er aan de zuidkant van Miami nog zo’n bijzondere plek. The Florida Keys. Amerika is een prachtig werelddeel met een natuur die je altijd zal bij blijven. Zo overweldigend en onbeschrijfbaar. Tja dan is Ocean Drive, Bauhaus en South Beach maar heel klein. En toch ga ik het nooit meer vergeten.

Mini_Miami_50
Miami Beach, wie een roadtrip maakt door Florida parkeert hier echt zijn auto.

Op reis naar Miami

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Miami? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is 10 uur vliegen naar Miami (rechtstreeks).
  • Vergeet niet een ESTA aan te vragen voor Amerika.
  • Goedkope vliegtickets naar Miami boek je het beste via TIX.nl.
  • Een goede en betrouware huurauto in Miami boek je het beste via Sunny Cars.
  • De leukste hotels in Miami Beach boek je via Booking.com. Een absolute aanrader is Sixty80 Design Hotel vlakbij het strand!
  • Een complete vakantie in Miami Beach (vlucht + accommodatie) boek je bij TUI.nl.
  • Stel zelf een avontuurlijke roadtrip door Florida samen via Riksja Travel.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies